Sú tu nejaké mamičky čo rodili okolo 40tky a majú staršieho partnera (44). Mali ste problémy v tehotenstve? Ako vás brali v pôrodnici? Bez pripomienok na vek? Ako ste zvládali starostlivosť, obavy, strach...? Predsa to nie je ako u 20-30ročných rodičiek. Prípadne mi viete nejaké odborné články na túto tému?
Prajem veselého silvestra a všetko dobré počas nového roka 🙂
@cookie29 môžem sa opýtať to je tvoja skúsenosť? ak áno v akom roku si rodila?
Ja som rodila tesne pred 39. Lezala som 1 mesiac v nemocnici. Bola som tehotna aj v 31 a bol yo teda rozdiel. Uz by som si to nenechala na tak neskoro.
Ja budem mať vo februári 43, tato v lete 48, moje prvé (tatino už má 2 deti 17 a 19 ročné) drobec sa narodí na konci júna. Cítim sa fajn, vek je v mnohých ohľadoch len číslo, myslím, že sú 20-tky, ktoré sú menej aktívne ako ja. K lekárovi chodím do súkromnej pôrodnice, kde budem aj rodiť, lekár vek vôbec nerieši, dnes sú rodičky a aj prvorodičky po 40-ke úplne bežný jav, podivuhodné to môže byť akurát tak puritánskemu lekárovi, ktorý zaspal v 80-tych rokoch.
A odporučiť odborné články neviem, nezaujímajú ma ale že vôbec. Zaujíma ma to, ako sa cítim ja.
@ivkazba Ja som rodila tohto roku v júni svoje sieste dietatko a mám 41rokov.ked to porovnám s predchádzajúcimi tehotenstvami tak cítim že už tak nevládzem aj po porode to sestonedelie bolo horsie bola som neskutocne unavená,ale zálezi na tvojej kondicke
@luciajanovcova tak ale šieste dieťa je iný level 😉 a je rozdiel starať sa celé roky o 5 detí a muža a celé roky si žiť sama alebo vo dvojici a nemať žiadne starosti, len kam na výlet a kam na dovolenku a na kávičku. Čiže podľa mňa musíš byť prirodzene viac unavená (psychicky aj fyzicky) ako ja, lebo ty ťaháš šichtu celé roky, ja nie. Myslím to v dobrom.
Ja som rodila prve v 41. Moja doktorka sa praveze tesila, ze mi to vyslo a cely cas sa snazila, aby vsetko islo co najlepsie. V porodnoci nebol najmensi problem s vekom a spolubyvajuca mala dokonca 43. Pre telo je to z mojho pohladu urcite vacsia zataz ako v mladsom veku, po porode som si zacala pripadat uz trochu stara, ale psychicky som si zase pripadala ovela pripravenejsia, odolnejsia, takze ma to u mna minusy aj plusy. Hlavne vsak je, ze ani na chvilu som este nelutovala, nemenila by som, takze urcite odporucam 🙂
Áno moja skúsenosť. A ono sa zovšeobecňovať dá ťažko. Vo vyššom veku máš napríklad vyššie riziko aj Downa, aj ťažkosti ale to neznamená že nemôžeš mat aj v 20ke problémy. Záleží aj od Tvojej rodinnej a osobnej anamnézy a podobne... je napríklad vyššie riziko cukrovky a pod. Ale to sa dá v pohode odsledovať. A fyzicky je to určite náročnejšie ako v 20ke. Úprimne keď som v 20ke nespala cely týždeň tak žiaden problém. Keď teraz mám horšiu noc tak chvíľku trvá kým sa telo spamätá.
@luciajanovcova fúhaaa 6 dieťa tak to sa nečudujem že si unavená asi aj ja by som bola. Generácia pred rodili bežne 5-6 deti aj viac....
@ivkazba neobávaš sa že budete príliš starí, keď bude mať dieťatko 20r?
@marianarem a ako to vnímaš s odstupom času pozeráš sa nato inak? Teda máte jedináčika? Môžem sa opýtať koľko mal manžel?
@cookie29 čo sa týka vyšetrení je mi jasné,že staršie rodičky sú viac sledované a je vyššie riziko po genetickej stránke.
Neobávam sa toho.
@ivkazba tvoje to bude prvé dieťa? Skôr si nechcela? Plánovali ste babo? Verím ze bude vsetko v poriadku a budete sa tešiť spolu. Je tu vela diskusii na tuto tému a nájdu sa rôzne názory, kde mamičky co mali to stastie a rodili do 30tky si okolo 40tky nevedia predstaviť, ze by mali mat male dieťa. A zas mamičky, ktorým sa to pritrafí náhodou/nehodou, a ďalšia skupina ktoré nemohli mat, alebo nenašli vhodného partnera.
No ja by som do toho nešla je obrovske riziko.. A keď ti tu aj nejaká povie ze je to super tak to teda nie.. Moja mama chcela mať tretie v 35 a porodila brata v 29 TT mŕtveho a postihnutého chúďatko aj malý ale najviac mama muselo to byť pre ňu veľmi ťažké aj pre nás ako súrodencov bolo a to som mala 15 ale až teraz keď mám vlastne deti to viem úplne pochopiť.. A porodis v 40 kým pôjde do škôlky budeš mat 43 to už je hrozne veľa na také malé dieťa a už vôbec nie ak by malo byt prvé sú to geriatricke tehotenstva je to skrátka nezodpovedne
Mne sa najmladší narodil vo februári minulého roka, mala som 41, partner 40. Tehotenstvo úplne bez problémov, tak ako aj predošlé dve, akurát som bola viac unavená. Pôrod bol rýchly, ukážkový. Starostlivosť o malého zvládam, keďže už som to zažila s dvoma, takže tam nie je o čom. Užívame si ho, pomáhajú aj starší pubertiaci. Teraz nás trochu potrápili zúbky, takže spával horšie, ale inak od narodenia spáva tiež pekne.
Necítila som sa nikdy ako geriatrická tehotná, práve naopak mi hovorili, že vyzerám výborne, nebola som ani pribratá, ani veľké brucho ťažkopádne. Absolútne v tom nevidím nič nezodpovedné, problémy môžu mať aj mladšie matky. O deti sa dokážeme a chceme postarať. Určite nejdeme nacvičovať skoky do truhly, ako to tu poniektoré mamičky radi zdôrazňujú. 😀
Uplne v pohode. Moja sesternica rodila prvé v 41, partner ma okolo 55 ak ne viac a bezpeoblemov vsetko. Maju zdravu dcerku a tehotenstvo mala uplne paradne aj porod prirodzeny. A teraz rozmýšľajú nad druhým aby malá nebola sama. Oni sú aktívni a vyzerajú mladšie než sú.
moja mama rodila v 42, babka tiez rodila od 19 do asi 42 /10 porodov/, moja ucitelka zo ZS v 44, z rodiny v 46, kamaratka v 42....ja sa chystam mesiac po 40tke, takze si pripadam mlada este :D boze ved si pozri ako sa teraz rodi - Benova, Judinyiova...nevravim, ze je to idealny vek na porod, ale ani neskoro...
Ja mam skoro 40r. s manzelom sa snazime 7rokov a nejde to, i ked pricina nieje skoro ziadna....a prave to nas stale zenie sa stale snazit. O to viac, ked sa pred rokov podarilo, no skoncilo MA. Moja lekarka mi stale s humorom hovori do 45r. mate cas, niekedy bezne nase prababky tak rodili.
Prirodzene po dietatku tuzime a neriesime vek.
@zuzana212722 ja poznám ženu, ktorá pred 30-tkou porodila 2x mŕtve dieťa v poslednom mesiaci tehotenstva. Poznám ženu, ktorá pred 30-tkou porodila 2 detičky, obidve majú vážne zdravotné komplikácie. Poznám ženu, ktorá pred 30-tkou zomrela z jedného dňa na druhý na nádor v mozgu a nechala na svete 2 malé detičky, Poznám muža, ktorý v 26 dostal infarkt a zanechal tehotnú ženu. Nemyslím si, že mať dieťa v mladšom veku neznamená riziko. Tak ako tehotenstvo vo vyššom neznamená automaticky vysoké riziko. Skôr si myslím, že nie je v poriadku mať obmedzenú hlavu a používať výrazy ako "geriatrické tehotenstvá" a nezodpovedné. Takmer denne sa tu na koňovi dočítaš o prípadoch, kedy majú ženy deti a nemajú kde bývať a z čoho žiť ak musia odísť od nejakého debilného muža. Myslím, že to je nezodpovedné.
ja som rodila synceka na 40 a dcerku na 42 mam ich po sebe no ukazkove tehotenstvo ziaden cukor ani vysoky tlak cize to by som veku nepripisovala a myslim si ze aj 25 rocna je takisto unavena ak jej dieta nespi ako 42 rocna, teraz mam 43 a uz maly pojde pomaly do skolky uz bude lepsie co sa starostlivosti tyka.My sme 10 rokov behali po lekaroch nikto nic nenasiel nic sme nemali no dueta sa nedarilo az v brne na 13 umele oplodnenie
@zuzana212722 myslim ze s geriatrickym tehotenstvom si to troska prehnala. Beriem tvoj nazor aj ho rešpektujem nemusíš sa stotožňovať s neskorším tehotenstvom. Ale nazývať to geriatrickym tehotenstvom. Potom sa daj zatvoriť na geriatriu ak mas viac ako 35r.
Neviem co urobíš ak tvoja dcéra bude mat deti v 45tke.
Prišla som o dieťatko v polovici tehotenstva a nemala som 40rokov. A jedno uz mam viem co obnáša starostlivosť.
A dnes ked som videla mamičku okolo 30tky zapaľovať si cigaretu pri kočíku malého bábätka som si pomyslela radšej neskôr ako s takým rozumom.
Napriek tomu nikdy som fajčiariy neodsudzovala. Neviem aky nazor budem mat pri svojej dcére/neveste. Nazor mení človek cely život ako si prechádza rôznymi etapami v živote.
Dakujem za názory každej z vas vážim si to ze ste sa podelili o skúsenosti z osobného života.
@zuzana212722 pre jednu nezodpovedne, pre druhu splneny sen a dokonale stastie. Ako sa nastavis, tak vnimas veci vo svojom zivote. Ak sa v 40tke citis strasne stara tak je to tvoj zivotny postoj. Ine v 40tke su na vrchole ;)
Maly je jedinacik, manzel ma tolko co ja. Ani jeden z nas by nemenil. Ja mam dokonca aj chronicke zdravotne problemy uz od 20ky, takze to nie je vzdy lahke, ale nelutujem.
@zuzana212722 prepac ale toto si kusok prehnala. Chapem, ze co sa stalo u Vas v rodine zanechalo znamky a urcite to nebolo jednoduche. Ale jednak porovnavas neporovnatelne, zdravotna starostlivost pred 15 rokmi bola uplne ina ako dnes. Priemerny vek obyvatelstva sa predlzuje. Kde je potom ta hranica? V 30ke nie si na geriatrickom tehotenstve? Ta co mala deti v 20ke Ti povie ze aj 30 je uz neskoro. Vsetko je podla mna individualne a kazda minca ma dve strany. Ja som prve dieta porodila v 40ke. A rozhodne na geriatriu nepatrim (a teda ani na to nevyzeram, bezne mi hadaju minimalne 10 rokov menej). A na rozdiel od 20rocnych sice urcite nestiham tolko behat a nevyspate noci som znasala kusok horsie, ale na druhej strane mam odzite, vacsiu trpezlivost a odstup, ine priority... pocestovala som, uzila som si a vychutnavam si dieta, pretoze nemam co komu dokazovat... ani sebe ani v praci... ja by som urcite nechcela byt na mieste niektorych, co po VS okamzite porodia, jedno-dve-tri... (poznam niekoho konkretneho) baba ma 34 a cerstvo narodene tretie dieta, cize tak skor ako 37 sa do prace asi nedostane a bude mat nulovu prax... Aj ked priznavam, ze to nebolo planovane, jednoducho sa nam nedarilo...
Ahojte som rada ze som natrafila na túto tému. My sme práve zistili ze budeme mat bábätko ja mam 41 a partner 43. Tak dúfam ze všetko pôjde tak ako má a v septembri sa budeme tešiť so zdravého bábätka ❤️
@zuzana212722 predpokladam, ze ale tvoja mama nemala k dispozicii take vymozenosti ako su dnes, a asi by doktori prisli na viac veci, ako to bolo s jej tehotenstvom dnes...kazdopadne smutny pribeh
Ja som poslednú dcérku porodila keď som mala42 aj 4 mesiace. Už bude mať 1.2. rok a pól. Tehotenstvo bolo úplne v poriadku a ani v pôrodnici na mňa nikto nezazeral. Teraz to už je úplne normálne, že sú staršie rodičky. A manžel je o 4 roky starší. Názory okolia boli rôzne ale ja som ich neriešila. Bolo to moje telo a naša starosť. Akurát čo nevyšlo tak ako som chcela bol pôrod. Malá sa neotočila tak som rodila plánovanou cekciou. Po zákroku som sa dala do poriadku tak isto ako keď som bola mladšia. Mám s čím porovnať keďže to nebola moja prvá sekcia. Záleží na vás ako sa rozhodnete. Nikto vám nemôže rozkazovat. Držím palce 🤗
@ninazoja ako to vnímajú dievčatá? Ste plánovali alebo prišlo samo?
No nedávali sme si pozor ale nerátali sme že by to vyšlo. Pri dievčatách som dva roky nevedela otehotnieť takže nás to teraz troškou prekvapilo. Baby to zatiaľ berú v pohode už začínajú vymýšľať mena😁 Tak dúfam ze všetko pôjde tak ako má a dočkáme sa zdravého bábätka 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
V dnešnej dobe v pohode. Samozrejme že si sledovaná trosku podrobnejšie pretože môže byt riziko ale ináč ok. A keby mal doktor pripomienky tak bez váhania mením. Ale ja som konzultovala už pred tehotenstvom.