Stravovanie pri tehotenskej nevoľnosti. Rady a tipy

eviq
18. aug 2011

Ahojte, zakladam tuto diskusiu, aby sme si mohli povymienat rady a tipy ohladom jedla pri nevolnostiach. Mne uz trvaju vyse 4 tyzdnov, a to v priebehu celeho dna. Obcas pride den, ked je mi lepsie. Nemam vsak chut na ziadne jedlo, zo vsetkeho mi je zle. Co zvladnem jest je banan, jablko, obcas jogurt alebo detska vyziva ci krupicova kasa. Niekedy trochu cestovin alebo chlieb. Maso nemozem. Sice beriem vitaminy, ale zda sa mi taketo jedenie nedostatocne. Prosim poradte co jedavate alebo ste jedavali vy, ako ste to zvladali. Budem vdacna aj za nejake jednoduche recepty na obed, take co sa nevaria dlho, lebo co dlho dycham, to uz potom nemozem jest 🙂. Dakujem. Verim, ze sa nas tu najde viac zvracosov, ktorym sa dobra rada zide. 😉

eviq
autor
18. aug 2011

Nuz asi som s tymto problemom sama..🙂

diid
18. aug 2011

neviem mala som opacny problem, hladna som bola stale, Mam dvojicky a vazili dokopy skoro 7kg. Na nevolnosti pomaha vitamin B6 a zazvor (cukriky)

alenka600
18. aug 2011

@eviq Ale nie si sama 🙂 Je tu viacero podobnych diskusii, teraz si presne nepamätam nazov, ale admin Ta pravdepodobne presmeruje. Co Ti mozem za seba povedat - zaciatok bol ako u Teba - mäso ani nahodou, iba niektora zelenina alebo ovocie, na ranajky som mohla iba chlieb, trochu masla a paradajku. Ja som sa snazila prekonat a aspon raz do tyzdna zjest nejake maso - kuracie a aj to radsej na trosku sladko, lebo slane mi nechutilo nic a sladke bolo OK. A este jeden postreh - zistila som, ze nemozem mäso ked ho varim sama, ale ked som jedla hoci aj v obycajnej restike, tak mi to nevadilo, nenapinalo ma, nemala som pred ocami to ako ho surove krajam a varim. brrr :( V prvom trimestri som brala aj nejaky vitaminovy mix, lebo som do seba fakt nemohla dostat pestru stravu. No tato tazka faza ktoru mas teraz ma drzala mesiac - mesiac a pol, jemne to zacalo odznievat a stale viac a viac som mala chut na mucne a chlebove jedla (chlieb, pizza cesto, palacinky, halusky, a pod.) Daj si spenat ak mozes, chutovo je to jemne a je to vraj velmi dobre pocas tehotenstva, k tomu si ja obcas dam vajicko (zrazu mam na nich chut), veeeelmi mi teraz ide mlieko (s ovsennymi vlockami a bananom, to je zdrave vzdy🙂 a nedavno som mala totalnu žravku na gumove medvediky - asi dva tyzdne som ich jedla s vasnou 🙂)) Takze co Ti mozem povedat - kazdy je iny, ale vacsine tieto problemy asi prejdu, Ty si davaj na zaciatku pozor, zvaz ci potrebujes nejaky vyzivovy doplnok, ci nie, to sa uz kazdy musi rozhodnut sa, niekto je pre, niekto proti. Jedz zeleninu, ovocie, proste na co mas chut. Nenut sa na silu. Ono to prejde a pride faza, ked Ti nebude tak zle. Nehovorim, ze mne je uz dobre, ale uz to nie je take zle az. Ale to mäso mi stale neide a neide.....Drz sa!

damiankad
18. aug 2011

@eviq Ahoj, mne nevolnosť pretrvávala veľmi dlho až do 6.steho mesiaca, pracovala som ako zdravotná sestra a ked som na ambulancií videla niektoré stavy hned ma prešla chuť na jedenie...Tak som schudla nejakých 11kg a do pôrodu pribrala len 6...
Ale...lekár u ktorého som pracovala mi kupoval na desiatu jablkovo-mrkvovú presnidávku a čoko mliečko ANTIVIRO, určite poznáš...to bolo jediné z čoho mi zle nebolo...a poradil mi nech papám zeleninové šaláty s troškou kuracieho mäsa(tiež som mäso nemohla vidieť ani na obráku 😀 ) a mne bohužial nepomohli ani čaje ani cukríky zo zázvora...len ked som ráno ešte v posteli zjedla kúsok BeBe keksu...tak sa to nejak zmiernilo..nenapínalo ma až tak...a sú vitamíny pre maminky MATERNA...ale ja som to neužívala...ja som jedla zeleninové a ovocné šaláty, celozrné chleby, občas kuracina, často ryby, a potom som mala chuť aj na niečo sladké 😉 a chute sa mi stále menili..mala som raz lečový týždeň,potom týždeň krúpovej polievky a tak 🙂

damiankad
18. aug 2011

@alenka600 ja som po pôrode už vyše roka...a mäso stále nemusím 🙂 😉

eviq
autor
20. aug 2011

@alenka600 dakujem za rady 🙂 mäso fakt nemusím aj keď dnes som sa premohla a na ranajky si dala kusok sunky a s tými medvedíkmi si ma dostala, manžel ich musel ísť večer kúpiť do obchodu...😀 co som sa docitala, tak vela dievcat ma take problemy a nakoniec to dobre dopadne...ono si asi babatko zoberie, co potrebuje zo mna a ten nedostatok stravy ide na moj ukor...plet, vlasy a tak...uz to dost pocitujem...snad sa to uz o chvilku zlepsi a budem mat aj prirastok na vahe a nielen ubytok 🙂 prajem prijemne tehulkovanie!

eviq
autor
20. aug 2011

@damiankad tie predsnidavky si davam aj ja a este obycajny biely jogurt mi chuti...tak aspo nieco 🙂 mala si to dost dlho, pre mna je 6. mesiac este v nedohladne, tak verim, ze ma to nebude trapit az do vtedy....vcera akurat nam jedna znama hovorila, ze ona prve 4 mesiace jedla len detsku vyzivu s piskotami...😀 asi si to organizmus nejako sam vyriesi...a s tym masom to citim podobne....ani na obrázku...😀

parvitas
20. aug 2011

@eviq ahoj... mne je zle tiez, ale uz pomenej. (avšaj ja nezvraciam) takze ono to casom odoznie, neboj. 🙂
čo sa týka jedálnička, tak to tiež zo začiatku nebolo pestré, preto som si kúpila vitamíny pre tehuľky v 1. trimestri. ja som mala a ešte aj stále niekedy mám chuť na slané (typu syr, či olivy), k tomu ľadový šalát a pečivo (obyč. chlieb, lebo pri ostatných druhoch pečiva mi bývalo zle). z ovocia žltý melón, ale nie príliš presladnutý a musel byť studený. hrozno, slivky a pomaranče (čím kyslejšie, tým lepšie). na pite iba čistá voda, prípadne s citrónom.
z bravčového a rybacieho mäsa sa mi dvíha žalúdok. žiadne oleje ani masť (nanajvýš maslo). takže som ma kuracine a morčacine. kupujem už len také očistené a pripravené kúsky, napr. prsia, nech to môžem len umyť a dať do rúry s troškou soli a byliniek. k tomu zvládam ešte očistiť zemiaky. a tie tiež iba uvarené, a s trochou masla a petržlenovej vňati. z ryže aj cestovín je mi zle... zo zeleniny akokedy paradajky. a uhorka šalátová. polievka je tiež akási dietna, len zeleninová (a tú varievam len kvôli dcérke), minule mix jarnej zeleniny, potom paradajková (ale tak kyslejšie) a teraz zemiaková krémová... proste mi už dochádzajú nápady... najhoršie je, keď musím otvoriť chladničku a niečo z nej vybrať. pritom je naozaj vyumývaná a takmer nič v nej už nie je...
tiež mi viac chutilo jesť v reštaurácii, ale nesmeli mi zavanúť pachy z kuchyne...
ale ak nemôžeš mäso, tak skús aspoň vajíčko.
ozaj a s varením, nevie ti pomôcť mamina? žeby ti donesla už niečo navarené? alebo manžel?

michaela.g
20. aug 2011

ja som tusim pocas tehotenstva zjedla ale 50 kg jablk... po jablku sa mi trosku ulavilo a dokazala som zjest aj suche zemiaky 🙂 .

bolo to doost narocne obdobie, trvalo to asi prvych 5 mesiacov, ale stalo to za to...

vinyan
21. aug 2011

Toto velmi pomohlo mne, ale az teraz v 2.tehu, v prvom som dost trpela, aj som nakoniec ovela viac pribrala v prvom tehu (ale az ku koncu).

Stravovacie odporúčania
Diéta tehotných žien zabraňujúca poklesu cukru v krvi

Zo všetkých doposiaľ uvedených informácií môžeme vytvoriť 10 stravovacích rád, ktorých cieľom je pomôcť tehotným ženám udržať hladinu cukru v krvi bez náhlych poklesov.

Prosím, nezabúdajte: Ak cítite, že kvôli rannej nevoľnosti potrebujete lekársku pomoc, vyhľadajte ju. Hoci rady, ktoré tu nachádzate, verne reprezentujú výsledky rozsiahlych výskumov, nemôžu byť považované za „recept“ pre kohokoľvek a v akejkoľvek situácii. Autor príspevku ani prevádzkovateľ tejto webstránky nemôžu na seba vziať medicínsku ani právnu zodpovednosť za používanie odporúčaní a metód uvádzaných v tomto príspevku. Vaše zdravie ako aj zdravie vášho dieťatka závisia na vašom správnom rozhodnutí.

1. Upravte svoju životosprávu ešte pred objavením sa príznakov rannej nevoľnosti
(nie je príliš neskoro ani vtedy, keď sa už objavili prvé príznaky).

Najlepšie je upraviť svoje stravovacie návyky ešte pred otehotnením - predchádzať je vždy ľahšie ako liečiť. Môžete si takto ušetriť množstvo problémov neskôr. Ak nie ste tehotná, môžete preskočiť druhý a tretí bod, ale riaďte sa ostatnými, vrátane časti o vitamínoch a dodatkoch. Ak vám práve vynechala menštruácia a ste tehotná, tak je to asi dva týždne predtým, ako sa môže ranná nevoľnosť objaviť. Začnite bez meškania postupovať podľa tohto návodu, lebo za dva týždne môžete veľa zlých návykov odstrániť. Ak ste práve začali pociťovať rannú nevoľnosť, dodržujte všetky uvedené zásady do takej miery, koľko len ste schopná - jedzte čo môžete a vtedy, keď sa dá. Väčšina žien sa cíti lepšie ak je, aj keď z niektorého jedla zvracajú. Koniec koncov, nemôžete sa živiť inak ako jedením.
Jedzte malé porcie z odporúčaných kombinácií a jedzte často.

2. Nespoliehajte sa na svoju chuť.
Chuť nie je dobrým radcom v otázkach ako často a aké množstvo jesť.

Prvý príznak rannej nevoľnosti je strata chuti do jedla. Aj napriek tomu, že nemáte chuť na jedlo, potrebujete ho viac ako kedykoľvek predtým. Dobre sa najesť aj napriek strate apetítu je prevenciou proti zhoršeniu rannej nevoľnosti. Znova opakujem – ak ste sa už stretli s rannou nevoľnosťou, buďte ohľaduplná sama voči sebe, jedzte, čo môžete a kedy môžete.

3. Jedzte podľa hodiniek, hlavne v noci.
Najväčšia príčina zníženia hladiny cukru je zostať dlho bez jedla. Už spomínaný doktor Roberts poznamenal, že hypoglykémia sa môže objaviť aj v noci. Domnievam sa, ba som presvedčená, že 10 -12 hodín bez jedla cez noc je hlavný faktor, ktorý naštartuje „začarovaný “ bludný kruh :
nízka hladina cukru v krvi - nevoľnosť - odpor k jedlu ...
Predtým, než idete do postele, dobre sa najedzte a zjedzte niečo výživné aj v noci - najmenej raz alebo dvakrát (napr. pri nevyhnutnom vstávaní na WC). Počas dňa jedzte medzi hlavnými jedlami ľahké jedlá tak, aby ste jedli každé 2-3 hodiny. To praktizujte aj vtedy, keď sa nevoľnosť objavuje iba večer.

4. Všetky jedlá zostavujte z bielkovín, komplexných uhľovodíkov a tukov (najčastejšie v tomto poradí).
Bielkoviny a tuky spomaľujú trávenie, takže sa cukor z komplexných uhľovodíkov uvoľňuje pomalšie počas dlhšej doby. Príklady jedál:
zapekané syrové sendviče, ryba tuniak a krekry, vajcia a hrianky, arašidové maslo a chlieb, granola (ovsené vločky a obilniny) s mliekom, orechy a hrozienka, kurča s ryžou a podobne. Naopak samotné jedlá s malým obsahom komplexných uhľovodíkov nezvýšia hladinu krvného cukru dostatočne rýchlo a preto nie je dobré jesť samotné vajíčka, samotné oriešky, samotný tvaroh (cottage cheese), najmä nie po dlhšej dobe bez jedla. Tieto bielkovinové jedlá sú samozrejme vynikajúce potraviny, ktoré tehotné ženy potrebujú, avšak konzumujte ich s kúskom chleba, ovocím, alebo iným zdrojom komplexných uhľovodíkov.

5. Jedzte sladké ovocie len s inými jedlami alebo ako zákusok, nikdy nie nalačno.
Jednoduché cukry sa ľahko vstrebávajú a rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi, čo má za následok reaktívnu hypoglykémiu v dôsledku prehnanej tvorbe inzulínu. Sladké ovocie je plné jednoduchých cukrov. Myslí sa tým ovocie ako jablká, pomaranče, hrušky, broskyne, marhule, ananásový melón, červený melón, hrozno a banány. Jedzte ich preto ako dezert po jedle a v primeranom množstve.

6. Uvedomte si, že umelo spracované vysokoenergetické jedlá sa rýchlo premieňajú v tráviacom trakte na cukor.
Biely chlieb, cestoviny z bielej múky, biela ryža, krekry, hranolky, zemiakové lupienky a väčšina balených obilninových (cereálnych) raňajok sa odborne nazývajú komplexné uhľohydráty, ale pretože boli umelo spracované, pri trávení sa menia rýchlo na cukor. V rozumných množstvách s bielkovinovými jedlami a troškou tukov nespôsobujú žiadne problémy. Samy o sebe však spôsobujú pokles cukru v krvi. Oproti tomu celozrnné nespracované jedlá sa tak rýchlo nestrávia a radšej by sa mali jesť s bielkovinami a tukmi.

7. Vyberajte si zákusky v súlade s reguláciou cukru v krvi.
Ovocie je najlepší zákusok, pretože obsahuje rôzne vitamíny a minerály. Nezabudnite ho ale jesť spolu s bielkovinami a potravinami obsahujúcimi trošku tuku. Zmrzlina zas dodáva bielkoviny a vápnik. Keďže obsahuje aj trochu tuku, čo spomaľuje trávenie, je v menších množstvách prijateľná. Ak si neviete odoprieť zákusok alebo inak povedané, ak musíte mať zákusok, vyberte si taký, ktorý obsahuje veľa orechov, ale aj tak zákusky obmedzte na 1-2 malé za deň.

8. Vyberte si nápoje, ktoré neobsahujú kofeín.
Kofeín umelo zvyšuje hladinu cukru v krvi, kvôli čomu ho ľudia vyhľadávajú. Zároveň však spôsobuje reaktívnu hypoglykémiu. Odvykajte si od kofeínu postupne, počas niekoľkých týždňov, aby ste sa vyhli bolestiam hlavy. Jedna až dve šálky slabej kávy za deň by malo byť vaše absolútne maximum, avšak najlepším riešením je nepiť žiadnu. Namiesto toho pite studené alebo teplé bylinkové čaje (napr. malinový). Úplne vylúčte umelé sladidlo Nutrasweet. Nutrasweet sa strávi v podobe amínokyseliny fenylalanínovej, ktorá účinkuje oveľa silnejšie na vylučovanie inzulínu ako obyčajné cukornaté jedlo, preto môže zhoršiť hypoglykémiu.6

9. Soľte podľa chuti.
Prekrvenie mozgu zabezpečuje aj kuchynská soľ vďaka tomu, že zvyšuje krvný tlak. Pre ženy s nízkym tlakom to môže byť veľká pomoc. Slané oriešky, polievky, nakladané uhorky, syr, olivy, krekry, slané popcorny sú potraviny, ktoré špeciálne pomáhajú týmto ženám. Ak sa necítite dobre postojačky - v zvislej polohe, a naopak je vám lepšie keď ležíte, na vine je nízky tlak. Je pre vás preto dobré a prinesie vám úľavu, ak si medzi jedlami pochutíte na nejakej slanej maškrte. Ak však máte nejaký dôvod na obmedzenie solenia, vopred konzultujte a lekárom vhodnosť zvýšeného príjmu soli.

10. Nesnažte sa obmedziť zdravé váhové prírastky v ranom štádiu tehotenstva.
Toto upozornenie môže znieť ironicky ženám, ktoré sa trápia s rannými nevoľnosťami a v dôsledku toho strácajú na váhe. Žijeme v chudnutím posadnutej spoločnosti a veľa žien cíti tlak proti priberaniu počas ranného štádia tehotenstva. Verím, že nezmyselné starosti so zvyšovaním váhy počas tehotenstva a následné odmietanie dostatku jedla sú príčinou nízkej hladiny cukru v krvi. Nanešťastie, aj niektorí lekári podporujú obmedzovanie váhových prírastkov argumentujúc tým, že po pôrode bude mať žena problém schudnúť. Ak ste mali pred tehotenstvom normálnu váhu, za normálny sa považuje počas tehotenstva nárast váhy o cca 12 kg, z toho počas prvých troch mesiacov do 2 kg.

Ak príjmete za svoje odporúčané stravovacie návyky zamerané na stabilizáciu hladiny cukru v krvi, zistíte, že vaše túžby po sladkostiach sa postupne začnú vytrácať a zameriate sa viac na zdravé potraviny, ktoré budete potrebovať. Ak vylúčite „nehodnotné“ potraviny spôsobujúce hojdačkový efekt, máte väčšiu šancu normálne pribrať a po pôrode normálne schudnúť.

michaleja_west
27. nov 2013

mne odporucili zazvorove cukriky a fakt to pomaha proti nevolnostiam, teda aspon mne 🙂 v lekarni sa to da kupit

milota164
28. júl 2014

mne pomohli zuvacie tablety Rennie, pomahaju obnovit rovnovahu v zaludku.

naolina
28. júl 2014

ja som bola na tom velmi zle ☹ nevolnosti som mala az do 32tyzdna ☹ ☹ ☹ po 32tyzni som sa citila velmi dobre.Silne nevolnosti som mala do 34tyzdna-vtedy som par kil schudla ☹ Proste som nic nemohla jest ani pit-vsetko islo zo man von, ani rohlik, ani hrozovy cukor, ani obycajna voda......mne zo vsetkeho bolo zle....po 24tyzdni uz sa to zlepsilo a som mohla zjest aspon kusok chleba , sunku, slamu,zeleninku,ovocie a pila som caj na travenie, vineu,zjedla som aj polievku.......Je to u kazdeho inak 🙂 ale nikomu neprajem mat tak dlho nevolnosti ako som mala ich ja....to som ani chodit nemohla ☹ Tie zazvorove cukriky mne nepomohli ☹ som z nich este viac vracala 😖 VELA ODDYCHOVAT A NIC NEROBIT 🙂

saskia64
28. júl 2014

Ja som mala nevolnosti az do 41 tyzdna , doslova od zaciatku do konca, neprajem nikomu 😝 Jedavala som zazvorove kolaciky a mandle , na chvilu sa to zlepsilo , neskor aj vratilo 😀

mia__b
8. júl 2015

Zienky prosim poradte, som v 8tt a je mi tiez ako mnohym z vas permanentne zle. Sice nezvraciam, ale nech zjem cokolkvek, je mi "na tycku". Problem je v tom, ze zo vsetkych stran pocuvam ako sa mam racionalne stravovat, jest to a tamto - a ja nemozem nic. Pred tehu som jedla kopy zeleniny a same zdrave veci, no teraz ma pri pohlade na salat napina. Som rada ak do seba dam suchy rozok a na obed slepaci vyvar. Z rana sa to este da, to mi ale ide na chut skor sladke, co tiez neni vyhra. No od obeda az do vecera je to uplna katastrofa. Mam strach, ze tym mozem ublizit dietatku vo vyvoji, kedze urcite do seba nedostavam vsetky ziviny tak ako by som mala. Nemozem ani citit ani maso, mliecne vyrobky, zeleninu.. Iba ovocie mozem, a v nom je zas vela cukru, tak to nechcem prehanat. Prosim poradte mi tie, ktorym vam tiez byvalo zle a nemohli ste nic jest - ci bolo dietatko potom ok a ci mu neublizujem. Aspon nech viem ze takyto jedalnicek nemam len ja. Dufam ze po prvom trimestri sa to zrovna a zacnem opat jest normalne :( Dakujem.

kjistinka
8. júl 2015

@mia__b jedz hlavne to, na co mas chut. Teraz je aj teplo, takze organizmus prirodzene nic nechce... Miminu neublizis ani ked si das chutovku typu mekac a podobne... Vraj ked je zle, tak je vsetko ako ma. No a na dobre rady ohladne vyvazenej stravy sa vykasli. Si tehotna, jedz na co mas chut. Ja napriklad nemam rada ryby ake teraz jem tony tresky a filetov a lososov. Telo si proste pyta. A mne pomohlo jest furt, v kuse, proste stale nieco tlacit do hlavy. Vtedy mi nebolo zle. Lenze kapacita zaludku je obmedzena... :( no a potom mi pomohol zas druhy extrem, nejest nic. Rano nieco male a hlavne sladke a dalsie jedlo som mala na druhy den na veceru. Ale ro bol stejk z kvalitnej kravy a brokolica na pare... Tak hodne zdaru a nech ti to rychlo prejde. Mne je obcas este v 20tt jemne blivno 🙂 a to mi byva zle aj z vody, len nastastie som nasla jednu, z ktorej nemam pocit na tycku 🙂))
K

silvia6492
13. jan 2017

Ahojte, som tu nova a chcela som sa poradit...som v piatom tyzdni a nie som schopna takmer nic zjest ani vypit. Do 4. tyzdna som sa stravovala velmi pestro a zdravo, brala som aj vitaminy. Uz tyzden a pol pijem na rano colu zjem par piskot snazim sa aj kusok bananu. Cez den vypijem asi tri pohare ovocneho caju. Potom mozem nieco zjest az o 16:00 (chlieb, maslo, uhorka) cola, jeden zemiak, kusok cokolady a som vybavena. Prespim cca 13 hodin denne, byvam velmi unavena. Vitaminy uz neberiem, je mi zo vsetkeho zle. Neuskodi to babatku? Snazim sa ale neexistuje aby som nieco zjedla.. uz len pach jedla ma uplne zabija a hladna nie som. 😔

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre