Strach z tehotenstva a pôrodu

28. máj 2024

Baby ahojte mám 27 rokov a 10 ročný vzťah, muž má 34 rokov ide o to že už naznačuje že by prijal bábatko že este max 1-2roky lebo nechce kocikat ako 40rocny ( co ma pravdu) ,,,sme spolu dlho a sme aj zabezpečení si myslím, máme svoje bývanie a slušnú prácu obaja. Problém je ale vo mne… dieťa ako také si viem predstaviť aj ma to sem tam chytí taká túžba ale čo si neviem predstaviť je pôrod .. a tehotenstvo. Každý okolo mňa hovorí aký to je masaker a straši ma. Viem že to tak nemusí byť aj u mna ale aj tak..aj moja mama mi vravela ako tazke porody mala. Ja som celkovo typ clovek ktory nema rad lekarov proste mam respekt a strach z nich aj z bezneho odberu krvy, aj gynka a zubar ani nevravim to sa chystam aj 2 tyzdne pred. A porod je pre mna nieco nepredstavitelne. Myslite ze sa to vo mne taz zlomi a budem ochotna to pretrpiet skrz babatko? Dajte mi info tie ktore to mali rovnako 🙂 dakujem vam baby

anjelicek26
28. máj 2024

My mame v postielke piate babatko.. porody boli kadejake, styri prirodzene, ale kazdy iny... a posledny akutny cisarsky, ten bol asi naj 😅 Minimalne co sa tyka zotavovania a ze to cele trvalo len 50 minut od vyvolavacky... Prosim necitaj porodne skusenosti, necitaj hororove scenare, nevymyslaj... lebo tvoj porod bude jedinecny a iny, nech citas akukolvek verziu... ja nemozem nic zleho na tehotenstvo povedat, jedine, co ma bolievalo, boli krize, strie nemam ziadne, tehotenstva boli vlastne bezproblemove, cely cas som chodila do prace az do materskej zakazdym... to babatko ak chcete, musis si tym prejst, teda - musis - ako keby to bolo nieco negativneho... je to ten najkrajsi pocit na svete, ked ucitis prve kopance, prvu stikutku v brusku, ked si das ruku na brucho a male sa prijde zvnutra pritulit, lebo to vnima... sustred sa na tie krasne veci, co ta-vas cakaju...

bora0123
28. máj 2024

Ja som to mala uplne rovnako,aj pri horuckach som lekarov odkladala len aby ma necakal vyter/krv, az kym som nemala pocit ze ozaj umriem vtedy som isla haha
Mam dve deticky, tehotenstvo by som sa snazila stihnut skor rychlo, podla mna cim je clovek starsi tym je to tazsie a ma menej energie nosit velke brucho 😅 ale ver mi ze tehotenstvo bolo jedno z najkrajsich obdobi mojho zivota, lekari boli uplne vedlajsi, na kazdu poradnu som sa tesila aj na take kde mi mali brat krv lebo som vedela ze uvidim babo na usg 😁 porod ma tiez desil ale nie je to nic co by sa nedalo vydrzat, hlavne sa sustredis na to ze sa tesis prvykrat stretnut babo a to ta pohana 😁 ako vzdy moja babicka hovorievala, clovek si zvykne na vsetko aj na sibenicu, ja som si na odbery zvykla po prvych troch mesiacoch uz som ich ani nevnimala

lubkovaandrejka
28. máj 2024

Podla mna je to samozrejme, ze mas pred tym respekt, ked je to totalne nova skusenost, a tym padom nevies,co cakat. Nikdy nevies,ake bude tehotenstvo a aky bude porod, hoci ti kamosky povedia xy roznych scenarov, tvoj moze byt uplne iny. Nestresuj sa dopredu zbytocne. Ja som sa tiez porodu straaasne bala, asi nivoho som sa tak v zivote nebala ako toho😅tak som sa tym prestala zaoberat ,len som sa nastavila,ze ved nejak to zmaknem. Scenar sa samozrejme odohral taky, s ktorym som vobec neratala a ten porod, sice akutnou sekciou ,musim povedat,ze bol OK. Viac ma bolelo osetrovanie zapaleneho nervu zo zuba 😅. Takze smelo do toho. 🍀

gejb
28. máj 2024

Áno, mala som to rovnako. Hrozila som sa toho, najmä porodu..ale keďže nás tlačil vek tak sme si povedali ze bud teraz alebo už nikdy. Každá žena má iné pocity, ťažkosti a to dopredu nikdy nevieš, takže jedine to risknut.
Ale ber to tak, ze tehotenstvo trvá len 9 mesiacov, (z toho náročny pre mňa bol len ten posledný mesiac). Porod je tiež náročný ale trvá to len pár hodín. No matkou ostaneš už navždy ❤️
A vek na to mate, nečakala by som lebo sa vám nemusí zadarit hneď...keď by ste to odkladali mohli by ste ľutovať.

denden77
28. máj 2024

ja beriem vsetky navstevy Dr. ako STK a EK s autom.. nie som z toho happy, jak 2 grepy.. ale treba 🤷‍♀️😁
mna obdobne "dokopal" chlap do dietata, kvoli veku.. cele tehotenstvo som temu "porod" ignorovala.. ziadne citanie clankov, knih, diskusii, ziadna priprava.. proste som to brala tak, ze dako sa von dostat musi.. aj sa dostala, prezila som.. nepovazujem to za daku mega super skusenost, ktoru mam potrebu si zopakovat.. ale tu som.. aj s potomkom 🤷‍♀️😁

bolarazjedna
28. máj 2024

No, keď už budeš tehotná, tak to bábätko bude musieť nejako von, to už na výber nemáš... A samozrejme zvládneš to, lebo musíš... Môj manžel mi hovoril, že však to cele bude trvať max pol dna a to za to dieťa stojí... A ma pravdu.
Čo máš ľahký ci ťažký pôrod, závisí aj od psychiky, ako si nastavená. Takže určite dopredu nestresuj, môžeš absolvovať predporodny kurz, porozprávať sa so psychológom o tvojich obavách, pri nekomplikovaným pôrode lekára ani nemusíš mať pri sebe, môžeš zvoliť pomoc duly... A keď sa niečo skomplikuje, tak bud rada, že lekári sa postarajú o teba aj o bábo.
Ja som mala prvý pôrod super, rodila som 8, 5 hod ale z toho nevydrzatelne bolesti som mala iba 2 hodiny. Druhý pôrod som prežívala horšie, ale prave preto, lebo som bola nastavená, že to bude kratší pôrod, ako prvý,.. A nakoniec trval ešte dlhšie... Ale celkovo aj tak hodnotím druhý pôrod lepší, lebo zotavenie po pôrode fyzicky aj psychicky omnoho rýchlejšie prebiehalo, tentokrát ma obišiel baby-blues, dieťatko mi papal od prvej chvíle krásne (s prvým lepší pôrod, ale teda hrozný baby-blues, problémy s kojenim, na prvý polrok dieťaťa nerada si spomínam). Chcem len tým povedať, že nezameraj sa príliš na pôrod, lebo je to len veľmi krátky, zato intenzívny zážitok, trvá pár hodín a nemusí byť najťažšou časťou materstva. Nedemonizuj to dopredu.

kitycat
28. máj 2024

Ja som dieta chcela a tento strach som pred otehotnneim neriesila. Az s tehotenstvom prisli myslienky na bolest a ake to bude, ci to rozpoznam ...

Gynekologicka mi povedala, ze proste dieta vyjde von, ze uz nie je cesty spat :D
O porode som si nic necitala, pripravu nemala, proste som sa tym nenechala znervoznit a nechala to osudu.

Intuicia ma potom o siestej rano doviezla na porodne kde sa mi akutnym CS narodilo dieta :D no stress

A tehotenstvo bez problemov

theanak
28. máj 2024

Ahoj, u mňa to bolo podobné. Pri odberoch krvi mi bývalo vždy zle a vlastne zo všetkého, čo sa týkalo krvi, injekcií atď. Strašne som sq bála pôrodu a tehotenstva, vyšetrení, dokonca aj klystýru. Nakoniec to prebehlo nad moje očakávania. Ja som si čítala aj pôrodné príbehy iných žien, čo ma kvalitne vystresovalo. Pôrod bolel, to je samozrejmé, rodila som bez epi, ale dalo sa to zvladnuť. Dokonca môžem povedať, že mám celkovo z pôrodu pozitívne pocity a teším sa, až sa podarí druhé bábo.

alexandra383
28. máj 2024

Ja som to mala podobne. Cely zivot som bola presvedcena, ze budem rodist cisarskym, ze neexist prirodzeny. Dufala som, ze sa mala v bruchu este vzprieci alebo co 🤪 nakoniec som rodila tak, ze som prisla do nemocnice rovno do porodneho boxu a do 2 h bola mala na svete. Vsetko bolo ok az kym mi nedali oxytocin a samotne tlacenie, ale celkovo to “najhorsie” trvalo 15 min. Cize pohodka. Po porode uz o hodinki som sedela v tureckom sede a uplne normal fungovala bez akychkolvek bolesti. A druhy porod som po tejto skusenosti uz chcela len prirodzene. Tam to bolo zas uplne vsetko mega rychle a bezbolestne, porodila som do hodinky od prichodu do nemocnice, dcera sa sama vysmykla von bez tlacenia, uplne bez bolesti. Takyto porod prajem kazdej. Podotykam, pri oboch som mala epidural - ano stihli ma napichnut 10 min pred porodom. Po druhom porode rovnako ziadne bolesti, absolutne nic. Tak snad ta moj pozitivny pribeh trosku upokojil.

marianarem
28. máj 2024

Ja mam zdravotne problemy, kvoli ktorym som sa bala toho, ako dokazem vynosit a porodit. Ale odhodlala som sa a musim povedat, ze to vobec nebolo zle. Predtym som mala pocit, ze to je nieco, co si neviem ani len predstavit. Ale nebolo to tak. V podstate to bolo len take normalne narocnejsie obdobie, vobec nic mimozemske. Nejake problemy.boli, ale vobec nie najhorsie, ake som kedy mala.

tanuuulka
28. máj 2024

Mam za sebou tri cisarske (prvy akutny, dva planovane). Vzdy som sa "bala", ako raz zvladnem porody. Ale po prvom som zistila, ze to nie je nic hrozne. Keby bol, zeny maju iba jedno dieta, lebo druhykrat by sa na to uz nedali 😊 ako vravi moja svokra: nie je to nic, co chces zazivat kazdy den, ale v pohode vydrzis 😊

rozkvet1
28. máj 2024

Jeden z dôvodov prečo nechcem deti. Reálne nechápem ženy ktoré chcú dobrovoľne rodiť, stačí si to predstaviť, tu bolest sitie a všetko okolo. bitunok

vler
28. máj 2024

"dieťa ako také si viem predstaviť aj ma to sem tam chytí taká túžba" to zneje naozaj nepresvedcivo a nerozhodne, zvlast na to ake obrovske toto rozhodnutie je a ako vam obom zmeni zivot navzdy. Podla mna by si mala este pockat, dokial dozrejes k tomu ze skutocne tuzis byt mamou

andaluzia12
29. máj 2024

Som natom podobne s tým rozdielom, že už tehotná som. Už sme dlho manželia, dlho som to odkladala, no donekonečna sa to nedá. Tehotenstvo je zatiaľ nič moc (i keď je všetko v poriadku) a termín este ďaleko. Uvažujem sa objednať k psychológovi, trochu prebrat moje pocity …

maryetta
29. máj 2024

Pred prvym som mala uplne rovnake pocity aj otazky. Neskutocny strach z porodu. Tehotenstvo do 5.mesiaca nevolnosti.
Ja co som chodila max napreventivky zrazu nemocnica a porod. To bolo pre mna ozaj narocne. Bala som sa neskutocne aj tak ten prvy porod skoncil. Po 28hod akutna sekcia. Na to ako sa to zvrtlo som si potom povedal-dooobre. Mozem byt spokojna. Nebola to taka katastrofa. Kazdy dalsi porod bol lepsi.
Doma lezi mometalne najmensie stvrte 4-mesacne babo.(tehotenstvo cele pregrcane). Ked som isla v januari s nou do porodnice priam som sa tesila. Na sestricky. Na lekarov. Ze spoznam novu mamicku na izbe 😂
Ked ma prepustali sa lekarka smiala ze-vy sa neponahlate domov ze?
Priam som si to tam uzila 🙂 ako ma dovolenke.
Ano strach tam bol. Nikdy nevies ako to dopadne ale-stoji to zato.

monnci2226
29. máj 2024

toto velmi ovlynvilo aj mna tieto ,,super,, pribehy.... ja som si tym presla viac.menej sama ale teraz ak by som mohla asi by som chodila nejakej dule, tie ozaj dobre vedia pekne pracovat so zenskou psychikou, vedia ta nastavit... p.s mam uz 2 deticky a druhy porod bol v kategorii zazitok ❤️ a som vdacna ze som to mohla zazit, neskutocne endorfiny, pocity. ano bolel ale nic co by sa nedlo zvladnut. prvy porod tiez na neho nespominam ako na nieco priserne.

mimikarol
29. máj 2024

Zvládli to milióny žien pred tebou, voľakedy mali ženy xy deti a rodili doma. A ty v dnešnej dobe lekárskej starostlivosti by si to nezvládla? Tomu neverím. No tak budeš možno pár týždňov, mesiacov grcat, pri pôrode si môžeš dať epiduralku.
Ja som mala hrozne tehotenstvo od začiatku do konca, preeklampsiu, akútny cisársky. A keby viem pred tým ako otehotniem čo ma čaká, a keby to malo byť aj horšie. Idem bez váhania do toho. Pretože to za to stálo. Keby môžem určite nemám len jedno dieťa.

mili2016
29. máj 2024

Nemôžeš to takto brať, ja osobne som mala prvé tehotenstvo veeeelmi ťažké ale aj napriek tomu som išla aj do druhého 🥰áno aj to bolo náročné ale oplatilo sa . No poznám ženy ktoré počas tehotenstva doslova,, kvitnú,, takže sto žien sto skúsenosti nevyskúšas nevieš neriad sa podľa toho aké mala pôrody tvoja mamka ty môžeš byť pravý opak držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek

barborachors
29. máj 2024

Tak ti poviem... najdi si chlapa co na teba netlačí s deckom. Ty to tak očividne necítis, nehodite sa k sebe
Tehotenstvo je náročná a veľakrát aj nebezpečná vec, stav. Len sa o tom samozrejme nehovorí. Pôrod sam o sebe je obrovský výkon a riziko vo veľa smeroch. Ak si uzkostny typ nemyslím ze to budeš ok zvladat. A to ze ta chlap tlači do materstva mi ok nepride, lebo ti to este viac znechuti.

lubkovaandrejka
29. máj 2024

@barborachors niektori chlapi su este taki experti,ze zenu do materstva tlacia a potom,ked sa podari, tak na, staraj sa, oni si ziju zivot ako pred dietatom a zena nevie,co skor.

kiki68
16. jún 2024

Ja som tiez taka bola, nakoniec to uplne dobre zmaknes. Nas 9 mes na to, ako vyriesis celu vec. Takze sa tak nejak prestavis na to a hlavne sa budes tesit ked to mimco uvidis na ultrazvuku. Ja som z toho mala take pekne zazitky, ze tam kukate s muzom na to babo

kiki68
16. jún 2024

@lubkovaandrejka tak ale take kusy zasadne nerozmnozujeme 😂 Moj by toto len skusil,ten mal dieta hned 5 min po porode na sebe dve hodiny. Ono je to aj o tom, ze mu to zena dovoli. Moj dostal hned po porode plienku do ruky a isiel so sestrickou prebalit. Tam tych chlapov cepovali hned. O dva dni uz bol s malym sam doma, ja som musela do nemocky. Dieta so mnou nemohlo skrz vtedy covid snad vsade okolo. Vela zien tym muzom dovoli tento rezim, ze nemusi kocikovat, kupat

lubkovaandrejka
16. jún 2024

@kiki68 ja nastastie takeho experta nemam, aj moj kupe,kocikuje aj sa pekne pohra s malou:D ale mam vo svojom okoli takych a bila by som ich 😅. Ty mas tiez nastastie normalneho,tak mozes byt tiez rada 🙂

kiki68
16. jún 2024

@lubkovaandrejka tak ja som ho preklepla predtym. Ja som robila v jasliach. 😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre