Ahojte,
je tu ešte nejaká v očakávaní a ma rovnaké obavy ako ja? Prvé moje reakcie na tehotenstvo - úprimne nefalšovane poviem že neboli pozitívne. Plánovali sme ale keď to prislo prepadla ma strašná úzkosť a panika ako to zvladnem bez rodiny (je daleko), sama, doma, izolovaná, odstrihnuta. Neskôr prišli pozitívne emócie a začala som sa postupne tešiť, predovšetkým keď som ho videla na monitore a pocut srdiecko 🙂 Lenže prechádzam internet/modrý konik (asi moja chyba že citam všetky kraviny rad radom) a vsade len citam hororove story z pôrodu, hororove story zo sedtonedelia a celkovo z materstva. Kamošky, švagriná čo porodili - nič iné nepočúvam len aký to bol horor, aké je to strašne, ako to nečakali že to bude až takéto a že nikdy viac a ďalšie deti nechcú a že je lepšie že to viem teraz nez by mi mali klamať. Vždy som si myslela že sa z tohto obdobia tehotenstva budem tešiť. Mam (vďakabohu) zatiaľ veľmi dobre tehotenstvo ale absolútne sa nedokážem tešiť ani trochu na to potom na finále a život s dieťaťom. Možno budem pre viaceré nevďačná a hlúpa, veď koľko žien nemôže mať vôbec deti ale je tu taká ktorá ma rovnake pocity ako ja? Čo vám pomohlo? Ako ste zmenili myslenie? Čo ste si povedali? Ja sa snazim nastaviť na trochu pozitívnejšiu vlnu, nejak mi to nejde…
chápem tvoj strach a obavy. Ja čakám tretie bábo, no keby to bola taká hrôza, veru do tretieho by som nešla. Pre mňa je to úžasné obdobie, nevravím, že je to vždy med lízať, ale rozhodne to stojí za to. Ani nechápem ako tvoje kamošky a švagriná to môžu až tak katastrofálne vykreslovať, lebo ako píšem rozhodne to všetko stojí za to. Teda ja to tak vnímam 🙂
@accuz Tak ono je to aj pravda, podla mna je lepsie byt pripravena na to, ze to nebude uplne lahke. Pre vacsinu zien to naozaj lahke nie je, alebo teda skor su obdobia, kedy to nie je lahke.
Ale zase dovod na paniku a uzkost podla mna nie je. To zase nie je nejaka muciaren, len narocne obdobie, v ktorom je ale aj velmi vela pekneho. A s najvacsou pravdepodobnostou sa kazdy den pozries na dieta a povies si, ze by si to nemenila a ze si uz nevies predstavit, ze by si ho nemala. Bude to novy clovek v tvojom zivote, ktoreho budes postupne spoznavat, budete si budovat vztah a budes vidiet v priamom prenose, alo vznika a rastie clovek. Urcite sa je na co tesit.
No a alfa a omega je dobry partner. Ak ste silny a sudrzny par, tak sa vas vztah este prehlbi. Treba si najst nejaky system, v ktorom budes mat pravidelne cas aj pre seba a v ktorom nebudes mat pocit, ze vsetko je len a len na tebe. Potom to pojde.
tak mne to naopak absolutne nikto nepovedal, že to ružové nebude a realita ma totalne prefackala keď mám byt úprimná. je to ťažké obdobie. dojčenie ma tiež úplne odrovnalo že to nejde len tak samo. ale keď bude mat krpec pol roka, potom rok, rok a pol tak to je rozkošné a zmení to život ako sa hovorí 🙂 už mi nezáleží na blbostiach a beriem to ako dar.
Nooo, klamať si nemusíme, začiatky budú ťažké, ale budú to len také chvíle, na ktoré zabudneš ... Nastav sa pozitívne, kašli na negatívne reči, nečítaj si žiadne hororové články ... Veľa šťastia
Ja som sa sama pri prvom nastaavila, ze to bude v pohode, ja som az do materskej bola v robote, tak som ani nemala cas na nic mysliet, proste som nic neriesila co ma prist pride. Ja som len pocula, ze sitie je horsie nez porod, tak toho som sa bala. Kontrakcie som mala 26,5hod, rodila som bez epiduralky, nechcela som ju a uplne v pohode. Jak maly vysiel von, hovorim muzovi, nebolo to take strasne mozme mat aj druhe. :D vnutorne sitie ma nebolelo vobec, vonkajsie je horsie, ale nastastie som tam mala asi len tri stichy takze super. Teraz cakame druhe a tiez neriesim. Bude dobre, treba sa povzbuchovat a nie mysliet na negativne veci.
Nehovorim ze to bude stale len dokonale ako v casopisoch alebo americkych filmoch ale nie je dovod ani na uzkost a paniku ano bude to narocne a niekedy budes mat pocit ze vsetko na teba pada ale potom pozries na drobca a budes vediet ze to za to stoji treba si najst vzdy nieco pozitivne a tesir sa z toho drzim palce
Mám za sebou 3 pôrod .maličký bude mať 4 m🙂
U mňa takéto pocity neboli. Pri treťom skôr,že ako to zvládnem predsa. Len nemám už 20 ,😅 ...
Mali sme aj nejaké problémy počas tehotenstva ,aj som 3x ležala v nemocnici ,na pohotovosti som bola ako doma . Pôrod bol naozaj náročný . Šestonedelie,ale ták dalo sa..tým,že som mala ťažký pôrod som mala dlho bolesti ...ale vieš ,čo bez jediného rozmýšľania by som to podstúpila opäť ....
Vôbec sa neboj,nemyslí na zle ,užívaj si bezproblémové tehotenstvo a teš sa na deň,kedy si svoje dieťatko prítulis..ono totižto nič krajšie už v živote nezazijes ❤️
Kamoška tá porodila,že doma ju začalo trošku pobolieval,prišla do nemocnice,kde to držala iba voda a bolo pôrodene🙂
Ber si z tých ľahkých niečo .🙂
A život s bábätkom ?
Prvé týždne sú náročné,kým si na seba zvyknete,kým sa nejako nastavíte ...
My opakovane bojujeme s pápanim,spinkánim a niekedy už mám naozaj dosť ...ako túto noc a ja zúfalá unavená hľadám príčinu nervozity ,nespania a on sa na mňa vyškeri ,tak ma to dobije neskutočnú energiou a hlavne láskou ,stojí to zato 🙂
@accuz tak ženy v dnešnej dobe starostlivosť o dieťa väčšinou šokuje,lebo už nežijeme komunitne, čiže nevidíme reálne aké je náročné mať bábo a starať sa oň.
Na strach doporučujem kurz hypnopôrodu, zohnať si k pôrodu dulu, cvičiť s aniballom a zohnať si kontakt na laktačnú poradkyňu, ktorú zavoláš po pôrode.
Určite prestaň čítať modrého koňa. Väčšinou tu napíšu baby, ktoré mali nejaký problém a často si ten problém vyrobili tým, že súhlasili s postupom lekárov, ktorí zapríčinili komplikáciu pôrodu. Napr. keď si dáš prasknúť vodu,alebo pichnúť epidural a podobné zásahy tak to má aj dôsledky, ktoré môžu viesť až k cisarskemu rezu. Skús si naštudovať ako má prirodzený pôrod skutočne vyzerať.
Čo sa týka materstva tak je milión kníh a kurzov a návodov. Asi by som začala s montessori knihami.
@accuz najlepšie nič necitat ani nepocuvat, každá sme iná a pre niektorú môže byť porod horor a pre niektorú malina... ja napríklad som sa tiež šialené bála lebo som počúvala si skusenosti a čítala ... no nakoniec to bolo úplne iné ako som očakávala a už mám teraz druhé 6 tyzdnove babatko. Kludne by som si porod zopakovala 🤣
@accuz ahoj. Ja som zazivala presne toto co ty (vsetci ze to je hrozne mat dieta, nevyspis sa, a porodom to vsetko iba zacne, hororove sceny z porodnej saly,...) proste des a hruza....joooj, aj som si poplakala ked som bola tehotna a cim viac sa blizil porod, tym som bola zufalejsia....a vies co ti napisem: ze som mala krasny porod, islo to rychlo, sestricky mile, dostala som aj masaz na sale na uvolnenie 🙂 ked sa mala narodila - konecne som sa vyspala 😁 ziadne kopanie v brusku, tvrdnutie brucha atd...
Pre mna bolo najtazsie tehotenstvo. Starostlivost o babo uz akosi sla lepsie, nastavili sme si rezim, co ako kedy robit/nerobit atd....
@hendikep suhlasim - mne velmi pomohla kniha Hypnoporod a anibal 🙂
Asi každá sa občas potrebujeme posťažovať, ale celé to nie je tak hororové. To by nikto nemal viac ako jedno dieťa.
Časom na všetko negatívne zabudneš. Aj ako si sa nevyspala a čo ťa kedy bolelo. A ostanú pekné spomienky a spravíš to možno aj druhýkrát 😁
@accuz stopni kazdeho,kto o tom zacne rozpravat. Co zena,to iny porod. Ja som zila do porodu “bezny” zivot,radsej som na nic nemyslela a tehotenstvo ma riadne zaskocilo,prvy trimester nic moc teda. Potom som vsetko vypustila z hlavy,chodila do prace,na poradne,s nikym som sa o porode nebavila,iba s mamou,ta mi povedala tak: nebudem ti klamat,boli to,ale zvladnes to,verim ti,kazda to zvladla a male nejako uz vyjst musi,cesty niet spat😁 nastupom na MD som si postupne kupovala veci,pripravila izbu,skrine,oprala a ozehlila veci a stale o porode nic necitala a s nikym sa nebavila. Cvicila som s aniballom a poviem to takto,za mna,kontrakcie bolia,ale rodila som bez epiduralky,porodila som prirodzene s jednym kozmetickym stehom,od porodu si neviem na ten druh bolesti spomenut a ani ho opisat a to som cakala hrozostrasne scenare. Daj sa do kludu…zivot s babom sa ti zmeni,tiez som bez rodiny,zvladli sme. Zapajaj chlapa a nechod na dno sil,domacnost pocka,babo bude prvorade,uprace aa aj neskor. Casom si najdete rezim a ono bude prirodzenou sucastou tvojho zivota,ja si dnes vravim,ze co som robila pred malou,aky nudny zivot som mala (nemala,ale s nou je o vela veselsi),aj ked niekedy ma hrozne vie vytocit😁
Ahoj,
neviem kolko mas rokov. Ja som rodila po 30tke, vo svojom zivote som praco ala s detmi ako operka, aj s dvojrocnymi. V druhom pripade som skoro ciastocne zastupovala matku urcitu dobu.
Vedela som, ze mozem byt nevyspata, nemat cas a mat bordel 😁
Pokial toto prijmes s humorom, je to ok.
Pravidlo c 1 - posli vsetkych do paže, hned ako otvoria usta a riesia porod a uplne vsetko ohladom tehotenstva. To, ze si daleko od rodiny ber ako vyhodu! Keby ti oni kecali ohladom toho , vypni telefon, uplne natvrdo@
Pravidlo c 2- pozeraj na youtube len pekne porodne pribehy !!!
A prijmi viacere moznosti porodu, to mi kladla na srdce moja dula. Neupriam sa vyslovene len na jeden scenar!
Pravidlo c 3 - bordel v byte, stastne dite - vezmi si to aspom zo zaciatku k srdcu
A to tak, ze nebudes za kazdu cenu chciet vsetko dokonale na ukor spanku a casu s tym malinkym.
Prvy porod som mala vyvolavacku koli cukrovke, porodila som do 6 hodin ( to som si zaumienila 😂). Epiduralku nestihli, kontrakcie silne - nech zije rajsky plyn 😁
Ked sa myly narodil, minimalne sal = musela som kazde 3 hodiny odsavat mlieko. Doma som sa topila vo fladiach z odsavacky a na krmenie a medzi tymi 3 hodinymi nevedela ci spat, jest, osprchovat sa alebo este do toho aj kojit.
Take srandy ako varenie a upratovanie boli uplna utopia - maly dostal na 3 tyzden aj koliky. Takze sup do nosica vzdy ked som neodsavala mlieko 😂
Trvalo to 11 tyzdnov - az potom som zacala realne kojit.
A vies co? Nemam z toho stres ani hruzu. Bolo to fajn obdobie- aj preto, lebo viem, ze su diagnozy, kde u nas to bola, v porovnani s nimi, prechadzka ružovym sadom. Boli sme totiz zdravi.
Druhy porod - nastavila som sa, ze do 7-8 cm otvorena nepocitim zuadnu bolest!
Keby mi to tak super fungovalo vo vsetkom, uz davno vyhram aj v lote 😁
Takze - oxitocin 5 hodin, do 7 cm som bola vysmiata, potom pichli vodu a do polhodiny som odrodila. Jadne ze epi znova nestihli ani len ten rajskybplyn tam nemali 😅 Ok - v tom momente som bola na nich hrooizne naštvaná.
Bez anibalu, so zasahom vyvolavackou a pichnutim vody - napriek vsetkemu co je neprirodzene - super porod! Sitie celev3 minuty trvalo 🙂 takze skoro nic.
Teraz nam beha doma trojrocny velky bracho a spi babatko.
Najnarocnejsie je uspavanie oboch naraz vecer ale inak pohoda.
Rodinu na "pomoc" som okamzite odmietla pri oboch deťoch.
Miz pomoze ako vie a cas dovoli. Aspom sa zosuladime spolu ako rodina.
Neboj sa zvladnes to. Ak mas moznost, zabezpec si tu sulu, laktacnu,podla moznosti pani na opatrovanie - ak by si musrla k lekarovi, ska by sctebou a bola v tom case s babom v cakarni. Pani na obcasne uoratanie je tiez velka pomoc.
Necitaj blbe pribehy 🙂
Neblázni, všetko bude fajn, ja som sa tak straaaaaasne bála pôrodu a co budem robiť s malickou a teraz ich mame doma troch 😉 netvrdím, ze kontrakcie sú príjemné, ale len tie ku koncu sú bolestivé, samotný pôrod nie je až taký strašný, neboj sa všetko zvládneš, držím palce tebe aj babatku a prajem veľa šťastia ❤️🍀
@accuz každý má väčšinou strach z nového, nepoznaného zodpovednosť vieš, ze sa Ti život navždy zmení.Su ženy čo majú dobrý pôrod, dobre deti, ktoré spia, papaju vieš, že to môže byť aj zle, ale nastav sa tak, že to bude dobre🙂lebo sama nevieš aké to bude budeš riešiť, keď to nastane.
Budeš mať partnera, pediatricku zvládneš to
Pre mňa bola najhoršie únava zlý spánok počula som kazdy prd v noci doslovne, každé zamlaskanie mala som pocit, že celú noc bdiem.Po pôrode som začala piť kávu🙂každý väčšinou píše tie negatívne veci, ale čaká Ta veľa krásnych veci a materstvo každú ženu posilní aj, keď si siahne často na dno fyzických a psychických síl.
Najlepšie je nestrasit sa dopredu.
@accuz Tak vela zien je takych, ze si veci asi predstavuju nejakym stylom a idu si za tym. Lenze porod a materstvo je taky styl no limits, ze to nema ziadne fixne pravidla. Cize tak sa treba aj nastavit. Cele je to pokus a omyl. Proste skusis nieco, ok nejde to, tak ides skusat ine. Ci s kojenim, ci s kolikami, proste iba hladas pricinu a snazis sa najst efektivne riesenie. Hlavne sa z toho nezacat nejako psychicky deptat. Dieta nie je z cukru ( tak tvrdili v porodnici) a prezije celkom dost. Tak vacsina z tych deti prezije, cize tie pokusy dopadnu dobre. Ja som taky typ matky, dam niecomu sancu a potom si s tym spravim ako chcem. Hlavne je mat ostatnych v prdeli. To je zaklad uspechu rodicovstva. Takze sa prestan bat a zacni si to uzivat. Zacina divoka jazda 😀 Ja som mala v pohode sestonedelie aj dieta je zive, muz a svokra a mama a vsetci prezili bez nasledkov. Keby ne, tak za tu hodku, co decko spi uz tu jamu na zahrade vykopes 😂😂😂 hlavne na to ist s humorom ( ciernym)
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?