Strach v tehotenstve

13. jún 2021

Ahojte, ako ste zvládali tehotenstvo? A hlavne ak ste mali strach. Strach, že sa sa nieco stane. Strach, že vám sa niečo stane, predsa len je to záťaž ci počas tehotenstva aj pôrodu.
Strach, či to vlastne celé zvládnete. Ja mam PP. A jedine co ma asi najviac štve je práve ten strach co ak sa mi niečo stane. Ako to zvládnuť?

kkovacovak
13. jún 2021

Stať sa môže niečo zlé hocikedy. Vybehneš do obchodu a zrazí ťa auto. Šmykneš sa, buchceš si zle hlavu a tiež si vybavená. Nemôžeš takto uvažovať inak budeš v neustálom strese a to bábätku určite nepomáha. Je to záťaž ale koľko žien to zvládlo pred tebou aj s rôznymi diagnózami a je vsetkov poriadku. Zameraj sa na to pekné a nie na to zlé. Bude sa ti hneď ľahšie dýchať

trixi12
13. jún 2021

presne. nevyrábaj si zbytočné problémy typu čo by bolo keby. Každá máme nejaké obavy, ale treba myslieť pozitívne. Je to záťaž, ale je to pre ženské telo úplne prirodzené, a v dnešnej dobe už aj keď je niečo zle, tak lekárska veda si s tým vie väčšinou poradiť. Ver si, ver svojmu dieťatku, a ver svojmu telu, že vie čo robí. A popracuj na tom strachu, lebo po pôrode to bude len horšie. Sa budeš báť o dieťa, najprv či dýcha, potom či dosť je, potom či je ok ak od neho na chvíľu odídeš, potom či bude v pohode v škôlke, v škole, či sa nedostane v puberte do zlej partie, či ho príjmu do školy, či si nájde robotu a dobrého partnera...Robíš pre seba a svoje dieťa všetko čo môžeš, treba veriť, že všetko bude tak ako má byť.

doda26
13. jún 2021

akoze toto ma teda absolutne nikdy nenapadlo 😅 verim sebe a svojmu telu, robila som vzdy vsetko pre to, aby som bola fit a zdrava a preto ma nikdy nenapadlo ze by to moje telo nezvladlo...ja som sa bala vela, ale skor o svoje babo, a aby som o nu neprisla...teraz tri tyzdne pred porodom myslim len na to, aby sa narodila zdrava a v poriadku, porod samotny nejak prezijem ako aj miliony zien na svete...tak isto aj ty to zvladnes vsetko, nemozes mysliet na to ze co ak...uzivaj si tehotenstvo, je to svojim sposobom velmi carovne obdobie, ved ty vlastne vyrabas cloveka 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. jún 2021

@kkovacovak
@trixi12
@doda26
@elizabet173 och dievčatá. Ďakujem.
PP viem ovládať, lieky neuzivam. Ale keď na toto pomyslím, normálne sa vidím ako celé tehotenstvo pre ležím v plači, že mi je zle, že to nezvládam, a úplne ma odrovnava. 😥

klip0
13. jún 2021

A už si tehotná alebo len rozmýšľaš do budúcna ?
Lebo ja som sa tiež veľmi bála, ale odkedy som našla vytúžené dve čiarky na teste bojím sa len o bábätko.
Ale samozrejme je v poriadku ak sa bojíš aj o seba ale ak je to veľmi zasahujúce do života povedz to psychológovi/psychiatrovi

autor
13. jún 2021

@klip0 ešte nie. Chceme a ja sa na to veľmi teším. Ale v zápätí ma toto prepadne. Svoj stav som vždy riešila sama. Keď som prešla sériou vyšetrení a zistila som, že som zdravá a tie stavy sú len psychika tak vždy keď to na mňa príde idem niečo robiť a je dobre. Ale predsa len tehotenstvo to je taky mix hormónov a zmien, že sa bojím, že už my nepomôže ísť niečo robiť.
Viem, že musím myslieť pozitívne. Polku dňa čítam skúsenosti s týmto. Beriem si k srdcu iba tie pozitívne. Jednoducho mam strach, že práve tehotenstvom sa to zhorší a lieky naozaj nechcem.

klip0
13. jún 2021

Ja kým som nebola tehotná som sa dosť bála že pri pôrode zomriem. Aj moje netehotne bezdetné kamarátky majú takéto vnímanie často, že sa boja o seba. Ale žena ako náhle zistí že ma.v sebe malého človiečika tak ide strach o ňu bokom a sústredí sa len a len na to maličké. Ale každopádne to treba riešiť s odborníkom, predpokladám že niekam chodis keď máš pp

autor
13. jún 2021

@klip0 nie, nechodím. Ja sa vlastne bojím smrti, že sa mi niečo stane. A viem, že keď mi príde zle reálne mi nič nehrozí, keďže som zdravá a teda dokážem to sama zvládnuť. Príde mi zle a idem niečo robiť a do par sekúnd je dobre, lebo všetko je v hlave a myseľ sústredím na danú činnosť. Takže som to nepotrebovala riešiť s odborníkom.

klip0
13. jún 2021

Tak a kto ti diagnostikoval PP ?

autor
13. jún 2021

@klip0 neurológ. Ono to ma veľmi dlhý príbeh. Keďže som stále behala po dr s tým, že mi je zle, mam bolesti a tlaky na hrudník, triadku, či trpnutie rúk a podobne tak ma vysetrovalo veľmi veľa dr. Raz ma hospitalizovali na neurológii koli zápalu sedacieho nervu. A dr ako si prechádzala moju kartu, prišla za mnou s takým testom a bolo vybavené. Depresia sa vylúčila, no PP mi vyšla stredné ťažká. Nasadila mi neurol na 3 mesiace 2x denne. No ja som si len na noc dávala.
Pomohlo to, roky som mala pokoj lebo vtedy som zistila, že teda som v pohode a nič mi není len proste psychika.
ako náhle mam viac stresu hneď sa mi to ozve. Dokážem s tým našťastie pracovať. No neviem ako by som to dokázala práve počas tehotenstva. Keď telo úplne inak funguje

klip0
13. jún 2021

No tak preto práve by si mala ísť za odborníkom ešte pred otehotnením. Je dobré že sa zaujímas už dopredu a tak bude super ak pôjdeš a budete to riešiť

autor
13. jún 2021

@klip0 jedine s kým som toto riešila bol gynekológ. No onmi povedal, že niekomu tehotenstvo pomôže a inému sa stav zhorší. Takže to mi moc nepomohlo. Našťastie sa mam o tom s kým rozprávať, takže to nedusim v sebe. Ale to sú všetko len rady, bez skúseností. A psychiater, to naozaj nechcem. Ten dá lieky a je vybavené. A ja sa až tak zle necítim. Verím, že to zvládnem. Len ešte mam tam to "ale"

klip0
13. jún 2021

Nemusí to byť psychiater stačil by aj psychológ, ten netlačí lieky a má skúsenosti a určite by ti mohol pomôcť

hennyinnsbruck
13. jún 2021

Tak keď neberieš lieky lebo to vieš ovládať je už super👍👍 tak skús trochu zmeniť myslenie a das to. Da sa to😉

autor
13. jún 2021

@klip0
@hennyinnsbruck joj baby, ďakujem vám.
Ja verím, že zvládnem všetko. Ze som silná a tak veľmi túžim,uz som si aj kocik pozerala, či recenzie na plienky 😀Musím už toto len proste vyhodiť do vzduchu doslova, lebo týmto si tak moc všetko komplikujem...

hennyinnsbruck
13. jún 2021

To das... 💪💪💪

autor
13. jún 2021

@hennyinnsbruck ďakujem ❤️ cítim sa kľudnejšía akosi. Naozaj zbytočne stresujem.

hennyinnsbruck
13. jún 2021

Ono je to o "chceni" - ako som vyššie písala, to ze to vieš ovládať bez liekov je už mega super 💪
A ty určite chceš ostať naďalej bez liekov a byť spokojná tehulka a maminka či?
Tak zle myšlienky sup preč a mysli na bábätko a na krásny čas s nim ❤️

Relaxuj daj sa do psychickej pohody to je dôležité 🤗

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
13. jún 2021

Pokoj, nadych, vydych... mysli na malicke, ze ako sa ti zmeni zivot 👼
Co najmenej stresu, mysli len na pozitivne krasne veci. Rob si male radosti z veciciek, co kupujes, ake v nich bude krasne ❤

andreatytler
13. jún 2021

Je mi luto, lebo toto ti asi nepomoze, ale zial ten strach co citis pocas tehotenstva sa nestrati po porode. Mozno ta opusti strach o seba samu, lebo si porod zvladla v pohode ale budes mat este vacsi strach... strach o babtko. Byt mama totoz znamena zit s tym najvacsim strachom na svete. Ale budes mat tiez najvacsiu radost na svete, takze sa ti to vyrovna. Len treba predychavat tie stavy strachu a zmierit sa s tym ze to patri k materstvu.

autor
13. jún 2021

@hennyinnsbruck ďakujem moc❤️ ja by som ani lieky nebrala, keby mi ich nedá neurologická. No až po tom co mi urobila ten test, som zistila, že len moja hlava vymýšľa 😊
@zazvorka87 veľmi držím palce a prajem obrovskú silu a zdravie 🍀❤️
@lienka.7 myslím a verím, že to bude všetko v poriadku 😊❤️
@andreatytler ja už mám dieta, no toto sa mi objavilo až potom čiže idem do neznáma v podstate. Ďakujem ❤️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre