Dobre rano, napisem vam v skratke nasu situaciu, ani neviem preco asi to potrebujem zo seba dostat a cakam nejaku zazracnu radu.Sme s priatelkou uz 4. Rok spolu byvame v podnajme a nejak sme neriesili co bude aj ked sme sa o tom rozpravali ze musime s nasim zivotom nieco urobit (hlavne po financnej stranke) ona pracuje za minimalku plus si sem tam privirobi bokom a ja pomaham na stavbe na cierno.Nam to bohuzial stacilo moc sme neutracali aj ked posledne obdobie ked vsetko zacalo draziet uz sme to citili a chceli odist do zahranicia alebo skusat hladat nejaku pracu tu.Pred dvom dnami sme zistili ze je tehotná a je to tazke:( viem ze potrat by nechcela ani ja ale zaroven sa citim ze som zlyhal a ze vo mne neciti podporu finančnú hlavne:( predstavovala si tk uplne inak a aj ja. Ak chcete kludne sa mi vysmejte ze sme blby a tak. Ak ma niekto nejaku radu tak Ďakujem veľmi za každú.
Akože , nejakú radu." To sa pýtaš vážne?! Veď sa normálne zamestnaj a sporte si peniaze na podnájom a výbavičku. Akú inú radu čakáš?
Aspoň ty sa normálne zamestnaj, na zmluvu a nie na čierno.
Vsak normalne sa zamestnas, ona predsa tiez nieco dostane. Vybavu pre dieta kupovat nemusite, aj dnes som citala, ze taky mlady muz na FB pytal a skoro vsetko mu ludia ponukali, toho je naozaj kopec na darovanie.
Kto vie možno má exekúcie...preto na čierno...
Co ti brani v tom najst si normalnu pracu?
@ovaaa nie nemam len som to dlhodobo neriešil :( mam aj par korun odložených na kocik alebo nieco by sme mali mat
Prvá otázka-prečo nemáte obaja normálnu prácu? Dospelí ľudia po skončení školy obvykle toto riešia ako prvú vec
Vám teraz nepomôže "pár korún" na kočík. A ano, ste nezodpovedni obaja.
Tak si začni hľadať inú robotu. Lepšie platenú a hlavne nie na čierno. Veď dieta sa vám nenarodí o týždeň
@jaskolka ona pracuje v odbore a moc sa tam nezaraba a ja som prechodil nejake prace aj skusal podnikat a nakoniec som zostal na staube lebo ma to celkom bavilo aj ked s peniazmi to nebolo bohvieco (na cierno lebo socialku by som asi nezvladal platit) zdravotne poistenie si platim poctivo.
To co je za hlupu vyhovorku, ze socialku by si nezvladal platit? Vsetci to zvladaju, len ty si niecim vynimocny, ze nie?! Ak dostavas malo penazi na cierno, tak mozno prave pre to, ze je to na cierno, a aj sefko ti klame a dava menej 😅 tak ti treba, nemas spekulovat, zamestnaj sa ako kazdy normalny clovek
Ona teda mala normálne zmluvu? Poistenie sa platilo a tak? Lebo v takom prípade bude mať nárok na materskú aspoň. To je také plus potom
No a tebe odporúčam nájsť si tiež prácu na zmluvu. Už máte zodpovednosť aj za tretieho človeka, nie iba za, seba.
Žiadne ľútostive "fnukanie" v zmysle ze sklamal som a podobne, to nepomôže, vzchopit sa a začať hľadať.
Škoda, že ste nešli do toho zahraničia, kým ste ešte nečakali bábätko. Lebo teraz to už bude zrejme ťažšie.
Okrem toho, keď teda si mal problém nájsť prácu, tak bolo treba sa nahlásiť na UPSVaR, a počas hľadania zamestnania by za teba boli hradené poistenia. Toto ti nenapadlo?
Momentálne si v situácií kde sa treba riadne zamestnať takže či ťa to bude baviť alebo nie nie je to podstatne. Treba si podávať žiadosti na podniky, jspravit si dobrý životopis s fotkou a mať po ruke pri pohovoroch dobré referencie od bývalých zamestnávateľov. držím palce...hlavne niečo rob v tomto smere....
ziadnu inu radu ako najst si lepsie platenu pracu (a nie na cierno) ti nikto neda a priatelka sa este moze skusit zamestnat v novej lepsie platenej praci a ak tam odpracuje viac ako 90 dni bez OCR a PN moze tak ziskat vyssiu matersku, kedze materska z minimalneh mzdy nie je nic moc ale teda vo vasej situacii lepsie ako ziadna materska (teda ak splna podmienku odpracovanej doby pred materskou)
Áno dnes majú ľudia stres ako zvládnu život pri týchto cenách, pri tejto neistote, ved sa žije strasne a hlavne mladé rodiny. Si zodpovedný preto ta to trápi. Tak ale co s tým? Nájdeš si prácu a jednoducho to zvládnete. Veci pre babo, kočík, postieľka atď. sa dajú zohnať aj z druhej ruky za slušnú cenu a veľa mamiciek ti veci aj daruje. Napríklad aj tu na MK je stále niekto kto chce niečo darovať pre dieťa. Hlavu hore 😊
@mirkava keby bol zodpovedný, tak nerobí na čierno ale si hľadá niečo lepšie. Ja nechápem ako rozmýšľajú tí, čo robia na čierno. Veď musia vedieť, že od toho sa všetko odvíja. Žiadne odvody - žiadne výhody. Len odrbať - sorry za výraz, a potom všetci lamentujú. Práce je dosť. Obaja sú slobodní, mohli si nájsť lepšiu prácu - či už v rámci SK alebo v zahraničí.
kde byvate? ako su na tom rodicia vas oboch?
Ona keďže normálne pracuje bude mať nárok na materskú a aj vyšší rodičak, ty hľadať co najskôr prácu na zmluvu. Po materskej sa môže vrátiť do práce. Nemusí byť doma 3 roky na rodičaku. To je výsada nie povinnosť.
Iňa rada nie je
@petamich dakujem za radu viem ze si musim najst lepsiu pracu, priatelka skusi povedat sefovi ci by jej umelo nenavisil nech ma normalnu matersku s tym ze mu odvody naviac zaplatime.
@juliet86 byvame v podnajme v Piešťanoch. Rodici moji maju este mlade deti a jej uz su zase starsi a na vychode.
Mi chces povedat, ze mlady chlap, ktory stavbarci si nevie najst dobre platenu pracu?
Môžem podarovat oblecenie ak by ste potrebovali
Naozaj si potrebuješ nájsť v prvom rade poriadnu prácu na zmluvu. Potom budeš mať nárok aj na daňový bonus na dieťa, keď sa narodí. A tiež na PN, OČR...nikdy nevies. Budete mať zodpovednosť za malého človiečika , tak sa k tomu treba aj zodpovedne postaviť. Priateľka pracuje, neviem aké sú podmienky tehotenského, ale aj to si pozistujte, či bude mať nárok. Každé euro dobré. Či by som špekulovala s umelým navyšovaním príjmu, neviem, aby z toho nebolo viac problémov ako úžitku.
Jednoznačne ty hľadať serióznu platenú robotu. Nič iné sa nedá to poradiť.
Vybavicku pre dieťa kúpte z druhej ruky, plno veci sa dá aj získať cez darovacie portály, ľudia často darujú aj celé balíky oblečenia. Kočík, postieľka, toto vsetko na bazári kúpite, čiže určite nezmyselne na toto neminat keď máte dáke úspory.
Dakte vedieť aj rodičom, možno budú vám vedieť dalo pomôcť.
Ahoj, statisticky dieta muzom/otcom zvysuje prijem - zamestnavatelia ich vnimaju ako stabilnejsich, takze z tohto pohladu by to u teba malo predstavovat vyhodu. Zvaz i aspon kratkodoby pobyt/pracu v zahranici.
Co sa tyka priatelkinej MD, tak tam si zistite, ze z coho sa jej bude pocitat - zavisi od toho, ako dlho je zamestnana a kedy ma termin porodu.
ach jaj.. no ak sa zamestnas tak budes mat lepsie a navyse mozete vyuzivat peniaze od statu zadarmo
Neviem preco spomynas potrat, ked to neprichadza do uvahy, pride mi to ako keby si to pokladal za najlepsie riesenie, tak na to zabudni, lebo najlepsie riesenie to urcite nie je, partnerka ta berie takeho ako si a takou vetou by si ju urcite zranil a treba ti najst zamestnanie na pracovnu zmluvu, to by ti bolo treba najst aj keby nebola partnerka tehotna, ved sa ti nepocitaju ani roky do dochodku, nic ti nejde do poistovne, moze sa hocico stat a skoncis na ulici, si neuvedomujes dosledky prace na cierno, cize rychlo najst novu pracu.
Je tu na mk aj skupina darujeme za poštovné tak sa do nej pridaja výbavičku si vieš tak zohnať.Aj na bazáre zvyknú byť zadarmo čiže za poštovné veci.A zamestnaj sa riadne na zmluvu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Pracu mozes zmenit, aj ked priatelka je tehotna. Nemas vzdelanie? Prace je dost, ak budes slusne pracovat, zvladnete to.