ahojte, mam 19 rokov a som v 6tt. Bábo sme chceli, no akonáhle som zistila, že som tehotná, tak padla na mňa “depresia”. Nie, že by som to bábo nechcela, ale nedokážem sa na neho momentálne asi ani tešiť. Väčšinou času plačem a neviem si to vysvetliť. Je tu niekto s podobnými skúsenosťami? prípadne možno by mi pomohlo s niekým kto si tým prešiel sa porozprávať.. bojím sa, že by z toho mohla byť poporodna depresia
Žiadna depresia len ti došlo čo ťa čaká. Koľko to vieš? Týždeň?
Ja mam o dost viac rokov a ver, ze aj na mna dolahalo, co vsetko sa zmeni a aj som si veru poplakala a chvilu som sa ani netesila, potom sa hormony ukludnili
Ahoj, aj ja som mala rovnaké pocity hoci sme bábo chceli. Postupne to prešlo 🙂
Ešte si príliš mladá na materstvo. Máš dve možnosti, buď to necháš a zmeníš myslenie či už s psychológom, alebo nenecháš decko a ideš na potrat, a keď príde čas, a budeš vyzretá, založíte si rodinu
Je to normalne, hlavne sa nestresuj a niecim si zamestnaj mysel. Aj ja som dostala paniku a to som otehotnela planovane ako 25rocna po 8 mesiacoch snazenia. Napriek tomu si aj dnes pamatam ako som revala ze to nedam a nechcem a co bude teraz. To prejde, neboj. No a po porode to uplne vsetko bolo prirodzene. Hlavne sa rozpravaj s partnerom aj teraz aj po porode a ked sa bojis poporodnej deprwsie precitajte si nieco o nej, a priprav partnera aby vedel reagovat, kebyy teda nahodou. No urcite tieto tvoje pocity nie su nabehom na poporodnu depresiu , drz sa 🙂
Úplne bezny stav z trhu hormónov. Pravdepodobne bude lepšie a lepšie...hlavne od 2.tr.
Nie popôrodná ale tehotenská depresia. Môže to byť skrátka hormónmi. V takom prípade a ak to neprejde (6tt je veľmi krátka doba) alebo sa to vystupňuje ti môže gynekologička predpísať antidepresíva. Ale stojí za to aj preskúmať, či ti tvoje podvedomie nenaznačuje nejaký hlbší problém. Máš obavy o financie? Bývanie? Reakciu niekoho blízkeho? Naozaj si to chcela alebo ťa partner ukecal? Má tvoj partner nejaké problémy, ktoré si nechceš pripustiť? Chýbajú ti skúsenosti s deťmi? Chýbajú ti v tvojom okruhu iné čerstvé matky či budúce matky? Nevieš, čo obnáša tehotenstvo a pôrod? Máš niekoho, kto ti pomôže, keď bude treba? To všetko sú obavy, ktoré je lepšie riešiť než sa snažiť ich prečkať. A keď v niečom pokročíš, malo by sa ti uľaviť.
@sisska96 to myslíš vážne? Veď takéto pocity sú absolútne normálne a bežné pri tehotenstve! Či už z hormónov, alebo z pocitu zodpovednosti, alebo napríklad ako u mňa - mne keď je zle od žalúdka, či už v aute, pri viróze, alebo pri tehotenstve - neviem prečo, ale okamžite mi nastupuje totálny splín, intenzívny pocit, že nič nemá zmysel, depresívny nihilizmus. A ako príde, tak aj odíde hneď keď mi už od žalúdka nie je zle (v prípade cesty autom je to jednoduché, musím len prestat čítať a pozerať sa pred seba, v prípade tehotenstva je to horšie, tam totiž síce som ani raz nezvracala, ale na grc mi bolo nonstop niekoľko mesiacov, a tým pádom aj pocitovo mi bolo nanič).
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ak si neporodila, nemas ziadnu poporodnu depresiu...proste si sa zlakla, lebo je to velka zodpovednost (v 19tke by som sa bala aj ja) , komunikuj o tom s partnerom