Ahojte,
neviem či tu takáto téma už bola, ak áno, tak sa ospravedlňujem. Som v 14 týždni tehotenstva a pracujem ako zdravotná sestra v ambulancii. Odkedy som tehotná, svoju prácu nemôžem vystáť, lezú mi na nervy pacienti, šéfka, milión telefonátov denne, všetci. Najradšej by som bola už len doma, ale chvála bohu nemám žiadne dôvody ostať pn. Som zúfalá, v nedeľu večer sa mi začne triasť žalúdok, je mi do plaču. Celý deň v robote očami tlačím hodiny a čakám kým už odtiaľ budem môcť vypadnúť. Pritom tá práca nie je až tak náročná. Proste by som už len chcela byť doma a kupovať výbavičku, oddychovať. Som dosť unavená a stále mi býva zle plus táto nervozita...ach ☹ Je tu niekto s podobným problémom?
No dufam, ze nie si sestricka v zubnej ambulancii, kam chodim Ja, Zubarov a vsetkeho okolo sa dost bojim a stretnut tam nejaku nervoznu a nevrlu sestricku, tak ........amen so mnou aj s tebou
@rosemader no hormóny... a potom budeš doma a budeš nervózna aj z cirkulácie vzduchu... mňa napr. predstava byť pol roka doma "len tak" úplne desí, za mesiac máš výbavičku obstaranú aj vyupratovaný dom od pivnice po povalu a čo potom? a plus zrejme ďalšie tri roky doma... no ale tak keď musíš tak musíš, nebudeš prvá ani posledná, čo sa nechá vypísať "lebo je tehotná"... len sa potom prosím ťa nesťažuj, že máš obmedzené vychádzky a ako sa máš dopracovať k neobmedzeným 😅
@rosemader nehnevaj sa, ale pracujes s ludmi, myslis ze je to pre tych pacientov prijemne sa pozerat na nasranu osobu ? tiez mnou zmietali hormony, prvych 5 mesiacov som kazde rano vracala, ale rovnako pracujem 10-12 hodnin denne s ludmi, nemozem si ani k sefovi, ani kolegom ani klientom dovolit byt neprijemna, povazujem to za neprofesionalne...a hlavne, skodi to tvojmu dietatu...skus po robote relaxovat doma, zamysliet sa nad tym, preco pracujes (aby si svojmu dietatu zabezpecila prijem), co ta na praci bavi, a ake by to bolo 7 mesiacov len tak bezcielne vstavat kazde rano, aby si mohla cely den pozerat na dupacky...
@rosemader ja ta vcelku chapem, pre mna bol des chodit do prace pocas tehu.. To nikto, kto nezazil nepochopi, ze ked robis s ludmi a hormony si robia svoje, tak jednoducho je niekedy ozaj tazke zvladnut aj trivialne situacie.. Ja som v tom case ucila a po navrate z prace som vzdy hodinu preplakala a potom spala, bola som totalne psychicky aj fyzicky v keli. Do toho som zvracala kazdy vecer, rano ma tak napinalo v autobuse, ze sacok som mala pred sebou, cez den sa mi tvorili nadmerne sliny.. No skuste rozpravat s plnymi ustami slin.. Bolo to najhorise obdobie tehu pre mna.. A dr. ma odmietla vypisat, povedala presne to, co pise @mimikas . Priala by som vsetkym mudrlantom, aby si to skusili..
@dominikav123 kto hovori ze som nervozna na pacientov? ja si svoju profesionalitu zachovavam ale vidim ze vy sproste zenske si tu lenvybijate svoje hysaky na mne miesto toho aby ste poradili
@rosemader ta nemrzi ze sa tak strapnujes ?
@rosemader Ja ťa chápem, síce som bola pri druhom tehotenstve doma so starším a nie v práci, ale unavená som bola neskutočne, nevrlá tiež (chudák syn), každý mi liezol na nervy a unavovalo ma ráno aj vstať s postele. Pomôcť si človek nepomôže. Jednoducho nervy má len jedny. Trošku sa to dá vedome korigovať, samozrejeme, ale na dlhšie sa to oklamať nedá. Lekárka mi predpísala magnézium aj železo a pomohlo to. Prestala som byť nevrlá na syna a vedela som zrazu aj čo to porobiť doma. Treba sa dať do poriadku, lebo práca okolo bábätka je náročná (tak ako každá práca, ak sa robí dobre) a silu ešte budeš potrebovať na dôležitejšie veci, ako rozčuľovať sa kvôli práci. Niekto má túto únavu na začiatku tehotenstva, ja som bola unavená stále a trochu som sa zmobilizovala až po pôrode. Ak to inak nepôjde aj ja to vidím na tú PN. PN je skratka od "práce neschopný/á" a ty prestávaš byť práce schopná, takže PN je na mieste a nie nejaká výhovorka. Výbavička sa určite stihne, na to netreba veľa času. Mimochodom to železo aj magnézium beriem stále, akonáhle prestanem, je zle.
@akvi urcite ste prve co vam bolo zle pocas tehu a aj jedine co robite s ludmi, boze baby, ja som zvracievala 15x do dna pri tehu a robila som s ludmi, dokonca robim v zdravotnictve takze si komentare nechaj pre seba a ani ma nenapadlo ist na PN, cakala som zdrave babo a bola som fit, len zato ze je clovek nervozny neznamena ze moze ist na PN, ved to by na PN bola polka pracujuceho ludu.
nikdy nezabudnem, ako som pred pojednavanim na Krajskom sude Presov, odvolacie konanie, celkom vazna vec, utekala na wecko blut a zhrozene zistila, ze tam neni hajzlak a vsetky vreckovky som uz minula :D alebo rano o 6:30, 7:30, 8:00 blut na roznych benzinkach cestou na pojedko v 250 km vzdialenej povazskej bystrice...vies, mna fakt mrzi ze ti je zle, ale naozaj, nie si jedina zena na svete co je tehotna a je z toho nervozna 🙂 trosku sa pozbieraj, nenadavaj tu ludom, ktory ti napisu ze sa mas vzchopit, lebo aj to je rada predstav si...
@rosemader tak s pocitom ist rano do prace bojujem takmer kazdy den a to nie som ani tehotna. 😊 mam stresujucu pracu a posledny rok a pol to bolo velmi narocne. Ale robim to preto, aby som zabezpecila seba a svoju rodinu. Dokonca ma manzel presviedcal, aby som odisla z prace a ostala aspon rok doma. Ale tieto problemy riesime vzdy doma, v kruhu a hladame riesenie. Skus sa o tom porozpravat radsej s ludmi, ktori ta poznaju lepsie, ako s nami, co o tebe nevieme nic. Potom to dopadne presne takto, ako to dopadlo. Je to len vas zivot a ako tuto situaciu poriesite bude len vas a nebude ta nikto sudit. Tu na MK asi pochopenie a empatiu asi necakaj. Tu sa na to ludia pozeraju viac z tej racionalnej stranky. Len zial v zivote sa lahko radi druhym, ked my tvoje emocie nepocitujeme.
Ja som už napríklad doma mesiac na pn ale plus som na rodičovskej s malym, mama už sa nevládala starAt o malého a v jasliach bol maly stale chorý, mala som ranné poobedne aj nocne, potom mi ostali len ranky ale ranné vstávanie ma zabíjalo o 4,30 predtým som stavala o 4. Maly je štastný že je konecne s mamou 🙂 muž je kľudnejší že som s nim doma ja
@rosemader chod na PN, ja som bola a nelutujem vobec, mala som klud, ziaden stres, spala som do 10ej, uplna pohoda, potom som si nieco navarila, poobede som mala vychadzky - prechadzka a o stvrtej uz chodil mm z prace tak sme boli spolu, bolo to super 🙂 urcite lepsie ako sa stresovat a vycerpavat v robote..a aj Pn-ka mi vysla pekna, vobec nie mala
@rosemader Keď sa takto vyjadruješ o pacientoch tak daj výpoveď!! A vy chcete zvýšiť mzdy? Tam marš na ukrajinu za 120 € čistého!
@rosemader ahoj, ja som v podobnej situacii. Tiez mam nenarocnu pracu v kancelarii, ale uz by som najradsej do nej ani nechodila :D ale nejak to musime vsetky vydrzat a zvladnut 🙂 ja si chcem este vycerpat dovolenku pred nastupom na matersku, tak o to dlhsie budem doma 🙂 uz len odratavam dni...musime to proste vydrzat a tesit sa na to, ze o chvilu budeme mat zmenu vo forme babatka a robota pojde bokom na chvilu 🙂 inych praca tiez otravuje a nemaju nadej, ze sa to coskoro zmeni, jedine ze by zmenili pracu...tak sme na tom este dobre, treba mysliet pozitivne, pre babo je to dolezite ;)
Ja som bola tiež tehotna a nie raz 😀 ,ale takéto chovanie?Ľahni si a vyspi sa z toho.
a v akej ambulancii to pracujes?
@rosemader kludne chod na pn, ja to napríklad uplne chápem, ja som bola tiež skoro celé tehu na pn, ale som mala rizikové tehu s dvojičkami...byť v strese je podla mna zlé aj pre bábo, proste sprav,čo uznáš za vhodné a vykašli sa na to, čo hovoria druhí a hlavne tu, je to tvoj život..kolko ludí nepracuje, fláka sa, a ty,čo možno celý život pracuješ a tiež máš právo ísť na pn, tehotenstvo nie je sranda, hormony a tak...aj ja som pracovala s ludmi a tiež mi pekne po časte začali liezť na nervy, a to som nemusela byť ani tehotná (potom som si našla inú prácu, to len tak pomimo 🙂 ale tiež súhlasím s tým, že zase celé dni nie je lahké byť ani doma, po čase sa ti to možno zunuje, vychádzky sú len 2* po dve hodky (mimochodom, ja som nemala ani raz kontrolu, ale aj tak som bola doma, lebo potom som už ani nevládala) ...tak ti držím palce, nech sa akokolvek rozhodneš 🙂
tak v prvom trimestri je mozne, ze si unavena a verim ti aj to, ze ti je zle.... kazdopadne sa skus vedome upokojit, lebo tvoja nervozita neprospieva ani babatku. A nevolnosti pominu o par tyzdnov, neboj.
A ak budes tehotna znovu uz s jednym dietatkom, tak od neho si nebudes moct zobrat ani dovolenku ani PN, vtedy neviem ako budes nervozitu riesit.....
Trochu sa obavam podla tvojho uvodneho prispevku a aj naslednych utocnych reakcii ci par mesiacov, pripadne rok-dva po narodeni dietatka nebudes tlacit kalendar ocami aby si uz mohla ist do roboty. Mozno sa mylim a budes si matersku uzivat naplno.... drzim palce.
Vsetko ma svoj cas, neboj aj vybavicku este nakupis aj oddychnut si este stihnes do porodu a mozno aj po porode 🙂
mata 1984 ma pravdu, kasli na kazdeho. to ako sa citis, prenasas na svoje babo. ja som bola na PN a bolo to super, a mam uplne skvele, kludne dievcatko. a vobec som sa doma nenudila, tvoriva zena si vzdy najde nieco robit. tehotenstvo si treba uzit, narobis sa este v zivote dost. mozno sa ti neskor stav zmeni a pojdes znova do prace na par mesiacov. vela stastia 😉
este mas na vybavicku cas 🙂 este si uzivja pracu lebo ta ti potom bude este aj chybat..
Ahoj, drzim palce, aby si to vydrzala, v dnesnej dobe je len par zien, ktore su schopne ist az do konca, mam pocit, ze vacsina skonci na PN kvoli stresu (zamestnavatelia i gynekologovia tuto diagnozu dobre poznaju). Mala som to stastie, ze som mohla tiez pracovat az do konca bez vyraznejsich zdravotnych komplikacii a bola som za to vdacna, pretoze som si presla neplodnostou a moje otehotnenie stalo X tisic EUR. Nemala som nijak tehotensky rizikovu pracu, a vdaka tomu, ze som nesla na PN (ako jedina z mojich kolegyn, ale plne uznavam, ze niektore z nich mali naozaj vazne komplikacie a museli byt doma), aspon cast z tych penazi sa vratila na moj ucet. A hoci boli i narocnejsie chvilky, po tom strese, co som si uzila pri umelom oplodnenii, uz mohli okolo mna lietat granaty a ja som sa usmievala. Pretoze som bola TEHOTNA! KONECNE! Jedine, co ma vytocilo, bola kolegyna, ktora zdrhla na PN kvoli stresu po prvom ocikanom teste a potom si chodila do prace posediet na kafe a stazovat sa, ake je vsetko pre dieta drahe a ako stat nepomaha. Bola to jej osobna volba sediet doma na zadku. Tes sa z malickosti, uzivaj si svoj stav a kontakt s ludmi. Na kupu vybavicky bude este dost casu a neprijemnych pacientov mozes brat ako trening na dieta, pretoze to tiez bude hrat na tvoje nervy bez ohladu na tvoju naladu, poporodne hormony a dennu dobu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Tak a prečo nejdeš na pn-ku.Ved povec lekarovy že prácu nezvládaš,že je to pre yeba stresujùce.Povec mu to tak ako si to napisala sem.