Som tehotná a neviem čo ďalej

22. aug 2022

Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..

Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.

irusa
22. aug 2022

a manžel nie je zamestnaný ?

matullienka
22. aug 2022

A manžel má na to aký názor? Manžel by nemohol ísť po 6 týždňoch na materskú aby si ty mohla pracovať?

autor
22. aug 2022

.

andrea_82
22. aug 2022

na materskú môže ísť aj manžel a ty môžeš ďalej pracovať. Nedá sa ti živnosť robiť aj z domu popri rodičovskom?

autor
22. aug 2022

@irusa je ale jeho príjem je malý

autor
22. aug 2022

@andrea_82 nie, vykonávam službu takže nemôžem robiť z domu

matullienka
22. aug 2022

Nevadí, ze je menší ved materske je iba málo nižšie ako čistá mzda.

matullienka
22. aug 2022

A manžel má aký názor? Veď sa to týka aj jeho

autor
22. aug 2022

@matullienka myslím že to by zvládol, no predsa len by som na nejaký čas vypadla... On to cíti rovnako ako ja. Nevie vôbec čo robiť. A keby aj našiel iné zamestnanie, nezarobí ako ja.

ivangeline
22. aug 2022

Ja. Ja. Jaaa. Teda my. Choste do toho. Zvladnete to. Hlavne,ak manzel moze na matersku. ;) A ak mate este niekoho na pomoc v okoli,dalsie plus. Zivotny standard sa moze na cas znizit,urcite to zvladnete..

banderaska29
22. aug 2022

pozri. sem to vôbec nepíš ani neprispievaj....porozprávaj sa o tom s tvojim manželom. vy sa o to dieťa budete starať a krmit, nie mamičky na modrom koníkovi. tu ti akurat tak naložia a bude ti ešte horšie.

hlavne všetky emócie bokom a dať si racionalny rozhovor + všetky pre a proti.....na papier plusy a mínusy prečo ano a prečo nie. a potom sa rozhodni.

autor
22. aug 2022

@matullienka manžel ma podporí nech sa rozhodnem akokoľvek. My riešime hlavne finančnú stránku veci. Ďalšie dieťa by nám v podstate nevadilo len kto deti má vie, že čím sú staršie tie nároky idú ďaleko hore

veronikadany
22. aug 2022

@ivangeline súhlasim s tebou 👍

autor
22. aug 2022

@banderaska29 samozrejme že to spolu riešime, ale chcela som možno podporiť od žien čo to mali rovnako a zvládli to. Alebo sa rozhodli inak..

autor
22. aug 2022

@ivangeline možno to vyznieva že píšem len o sebe ale situácia je aká je tak som ju opísala pravdivo ..🙂

anjelicek26
22. aug 2022

Nikde nie je pisane, ze ty musis ostat doma tri roky... ostan pol roka a potom sa s manzelom na materskej/rodicovskej vymente. Ak pracuje, dostane ten vyssi rodicak a ty budes zivit rodinu nadalej. On tiez nemusi byt s dietatom doma do troch rokov, staci do roka - roka a pol, potom dieta do jasli, on do prace, rodicak ostane a vy dva prijmy... neber to tak dramaticky, hladaj moznosti ako ano a nie ako nie...

lucka_ke
22. aug 2022

materská je 75 percent hrubej mzdy, čiže ak manžel môže ísť bolo by to pre vás riešenie aspoň na to prvé obdobie, a ty by si pracovala, potom keď bude mať malé rok do jasličiek a obaja do práce, bolo by to extra ťažké, ale riešiteľné

dominikamacakova
22. aug 2022

Nech sa rozhodneš akokoľvek, bude to dobré rozhodnutie 👍

nwnw
22. aug 2022

Ved moze ist na matersku manzel. Kto chce hlada sposoby a do buducna aj zamedzit otehotneniu nejak ucinnejsie. Vychovate aj dalsie. Ked musis, tak musis.
Vies ako sa teraz mozu citit vsetky zeny ktore by chceli dietatko a nemozu ho mat?

autor
22. aug 2022

@nwnw Môže, ale on teraz menil prácu po 8 rokoch takže neviem ako by to bolo s jeho materskou. Keďže mal medzitým 6 mesiacov pauzu ..
Ja antikoncepciu brať nemôžem a sterilizácia je podľa mňa z hľadiska tela veľmi vážny zásah a na ten som ešte dosť mladá.

autor
22. aug 2022

@dominikamacakova ďakujem ❤️

autor
22. aug 2022

@lucka_ke ak by sme si už nechali dieťa určite by som ho nedala do jaslí. Aj keď chápem a ďakujem za radu

autor
22. aug 2022

@anjelicek26 pri službách ale nemôžeš vypadnúť na polroka či rok. To nie je práca na homeoffice. Vidím to realisticky. Mám už dve deti a za ne zodpovednosť takže nemôžem si maľovať ružové oblaciky.
Ďakujem ale za radu. Budem nad tým premýšľať.

nwnw
22. aug 2022

Vazektomia napr. Prezisti si tu matersku otca. Kamoska ma neplanovane 2 deti navyse. Co uz stalo sa.. ona kojika a nemala menstruaciu, no a nevie ani ona ako. Tak navysili uver a co uz. Vychovaju 😉

autor
22. aug 2022

@nwnw zistím, ďakujem. No veď stane sa, ale my sme boli dosť rokov bez "nehody" takže toto ma zaskočilo 🙂

martinkatinka
22. aug 2022

Rozhodnutie je iba na vas dvoch. Nehladaj tu dovody ani ospravedlnenia.

autor
22. aug 2022

@martinkatinka prišla som si skôr po osobné skúsenosti, rozhodnutie musíme urobiť sami to je mi jasné

anjelicek26
22. aug 2022

Manzel moze prevziat stafetu doma uz 6 tyzdnov po porode a jasle po roku nie su ziadne "zlo", miliony deti tak chodi... skutocne si to premysli, lebo financny dovod je velmi relativny pojdem, obaja pracujete, starsie deti uz mate vacsie, ano na luxus nebude, ale je to len docasne...ak mate stastne manzelstvo, potrat to moze velmi skomplikovat, vycitky, myslienky, spytovanie svedomia, ci to bolo dobre rozhodnutie...

lucka_ke
22. aug 2022

a rodičia nemôžu pomôcť aspoň prvý rok s malým? moja kaderníčka robila až do pôrodu, potom bola 6 týždňov doma a potom znova robila, dieťa jej nosila mama na dojčenie do salónu... exrtémne ťažké, ale dali to, muž vtedy nemohol ísť na materskú a neskôr mal zdravotné problémy tak bol doma on s malou
skúste si to ozaj poriadne premyslieť, lebo ako ti píše anjelicek26 môže vám to zničiť vzťah - budete si to vyčítať jeden druhému, možno nie hneď

alchemilkazltozelena
22. aug 2022

Len zo zvedavosti.. ako ste sa chránili? Držím palce aby si sa správne rozhodla 👍 veľa síl prajem.. akékoľvek rozhodnutie bude ťažké 😰

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre