Som na začiatku tehotenstva a nechcem svoje dieťa

2. máj 2022

Potrebujem sa vyrozprávať.. otehotnela som, na úvod však musím podotknúť, že napriek ochrane. HAK nemôžem brat zo zdravotných dôvodov. Používali sme vždy prezervativy avšak žiaľ, praskol nám. Užila som po dohode s gynekológom tabletku po - avšak .. evidetne neúspešne.

Mám 22 rokov, priateľ 24. Sme vysokoškoláci, popri tom brigádujeme. Bývame v podnájme, v garsónke avšak financie nám vychádzajú natesno. Mali sme plány, vízie. Ja deti ani nechcem, preto sme sa vždy chránili. Nezvratnú sterilizáciu som nechcela, pretože, čo ak raz.. náhodou sa môj názor zmení.

Som asi len v 4-5tt, zatiaľ to nemám presne ani od gynekológa, som len objednaná keďže som to teraz zistila. Ale podľa menzesu posledného to vychádza takto.

Naozaj neviem čo robiť. Som proti interupciám, avšak ja to dieťa nechcem, ani kúskom svôjho srdca. Je mi to príšerne ľúto, ale vždy som - sme robili všetko pre to, aby nebolo.. a predsa sa stalo

54tinka54
2. máj 2022

Ak si proti interupciam, skús pouvažovať nad anonymným pôrodom a adopciou. vieš koľko ľudí túži po dieťatku a nie je im to dopriate..

autor
2. máj 2022

@54tinka54 uvažujem nad tým.. musím si zistiť viac

kitycat
2. máj 2022

No ved.. Ako sa vravi "clovek mieni, zivot meni".

Zamysli sa nad tym, ci by ste to predsalen nezvladli... Ide o to, ze to nebolo planovane, ale nie konecne rozhodnutie skrz situaciu v zivote. Nepomohla by vam rodina aj tvoja aj priatelova? Ako sa k tomu stavia priatel?

Potom uz len anonymny porod.. A do vtedy moze byt vsetko inac

anjelicek26
2. máj 2022

Stale je moznost anonymneho porodu, adopcie alebo "posunutie" dietata v rodine, teda ostat legalne rodicom a vychovavat ho bude tvoja mama, teta, sestra - alebo toto iste s muzovej rodiny... porozpravaj sa s muzom o tom otvorene, ze este nie je pre vas ten spravny cas. Myslim, ze ta nikto neodsudi, ono lepsie je vediet, co chces/nechces, ako mat dieta doma, ktore nemilujes a nevies sa s tym stotoznit. To je cesta do spiraly depresie a zle detstvo aj pre to male.

ibajaanikiny
2. máj 2022

Anonymny porod jednoznacne,pomaha s takymi rozhodnutiami aj poradna Alexis. Sama mam v okoli vela parov,ktore by sa o take babo hned potrhali,lebo nemozu mat vlastne. Daj mu sancu na zivot,ako sa vravi,bude aj vlk syty,aj ovca cela…

autor
2. máj 2022

@ibajaanikiny a pokial by som chcela dať babo do takej rodiny.. dá sa aj do konkrétnej rodiny, vopred plánovať nejakým spôsobom?

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
54tinka54
2. máj 2022

Pozisťuj 🙂 daj dieťatku šancu na život.. samozrejme sa o tom dôkladne porozprávaj s partnerom, možno prídete na lepšie riešenie.. ak by si sa rozhodla bábo donosiť a porodiť, dovtedy máš stále veľa času si ešte všetko poriadne premyslieť, rozmyslieť.. možno sa nakoniec situácia vykryštalizuje tak, že začneš cítiť, že to dieťatko chceš a budete rodinka..

dominidi
2. máj 2022

Ja by som este pockala s predcasnymi zavermi 🙂 teraz je to pre teba iba pozitivny test, ale v takom 9-10tt ked uvidis na sone plod ktory kopka mini nozickami, je mozne ze tie emocie pridu 🙂

anjelicek26
2. máj 2022

U nas nie je mozna otvorena adopcia, jedine pestunska starostlivost, ale to podla mna nie je vhodne ak chces dat dietatu skutocny domov, lasku, stabilitu, je dolezite, aby bolo pravne volne a patrilo novym rodicom uplne... ak chces vediet, kde dietatko bude, je lepsie nechat ho u niekoho s rodiny...keby mne sestra prijde, ze nemoze /nevie sa postarat o babatko, ostalo by u nas bez debaty... navzdy alebo do doby, kym zmeni nazor.

martinkatinka
2. máj 2022

Podla mna nie ze nechces dieta ani kuskom srdca, ale skor ti to hovori rozum. Tak teda anonymny porod a daj ho na adopciu.

joesvk
2. máj 2022

Jasné, že si v šoku. Ale to sa stáva. Prvotný šok pominie a potom uvidíš.
Aj keď ma do toho nič, tiež ti veľmi fandím za to, že nejdeš na potrat.

mon29
2. máj 2022

Podla mna to momentalne beres ako tarchu, gulu na nohe, ktore meni tvoje plany a vizie ako si pisala.. ale zivot sa meni, obcas mimo nas plan...zivot je uz taky..teraz je to este velmi cesrtve, si v soku, a si len tehotna co je uplne ine ako porodit a vidiet to nevinne stvorenie a uplne iny kaliber je vychovavat🤣 a ked si si ista,ze nebudes to dieta milovat, radsej adopciu ako pokazit jemu aj sebe zivot... kazdopadne by som ti odporucila mat vsetky moznosti otvorene.. clovek nikdy nevie preco sa s nim deje co sa deje, ale ver mi vzdy to ma dovod. Urob to tak aby si to raz nelutovala.. drzim palce aby sa dieta dostalo do milujucej rodiny, ci uz vasej alebo cudzej. A tebe aby ti neostala jazva na dusi.

annamalaga
2. máj 2022

Ja na tvojom mieste dam na adopciu. Aj ja by som to tak riešila.

ysseba
2. máj 2022

A prečo to dieťa by si chcela dať "do konkrétnej rodiny", naplánovať to? Aby si mu zabezpečila čo najlepší život? Takže Ti to dieťa nie je úplne ukradnuté... Dočkaj, podľa mňa sa pozitívne emócie onedlho dostavia 😉

luliu
2. máj 2022

Nie nemôžeš si ty vyberať rodinu, to ide mi o teba

poopsie
2. máj 2022

A čo na to tvoj priateľ?

inana11
2. máj 2022

Neviem teda ako funguje tabletka po,ale nemoze vyvolať falošne pozitivny test?🤷‍♀️ Myslim že to zloženie a tak,či sa predsa nevytvoril hormón aj keď tam to babo nakoniec nie je… mna prvé to napadlo,či v tom nemoze byt súvis… a držím autorke palce aby sa dobre rozhodla a situaciu zvladla bez výčitiek a v duševnom zdravi😉

kubkovamama
2. máj 2022

Si mladunka a momentálne si vystrašená,zmätená.Dat dieťa na adopciu je mega ťažké rozhodnutie.Pretoze najbližšie dni si tým môžeš byť istá,že necuvnes a spravíš to tak,ale čaká ťa 9 mesiacov obrovských zmien na tele,na duši,aj v hlave.Hormony s tebou budú robiť divy a cítiť v tele dieťa,prejsť pôrodom,šestonedelim je neskutočne náročné pre ženu čo dieťa chce,nieto ešte pre ženu,ktorá dieťa nechce.Druha vec je priateľ,celú situáciu okolo adopcie vzťah zrejme neustoji.Nesudim,nechcem poučovať,iba ti trošku naznačiť,že nie je všetko tak jednoznačné ako nám rozum zavelí.Ja už som "stará", mám viac detí a všakovaké situácie za sebou..len sa neunahli,poraď sa v prvom rade so svojím gynekológom a posnaž sa upokojiť.Este máš dosť času.Drzim palce

lienka.7
2. máj 2022

Anonymný porod, adopcia.... urobíš tak "radost" tym ktorý po dieťatku túžia, ale nie je im dopriane

kittykat22
2. máj 2022

A ako si prakticky predstavujete ten anonymny porod??? Ona je tehotna so stalym partnerom, tak ten by to asi musel schvalit a vzhladom na to, ze studuje a je medzi priatelmi, musi chodit na brigady - kde asi schova brucho za 3 mesiace? To bude tvrdit ze to dieta zomrelo alebo sa vyparilo? Mne niekedy pridu tieto vase teorie ako keby ste spadli z mesiaca. Tehotenstvo sa schovat neda, a tvarit sa teda, ze som tehotna ale dieta - zmizne ... a pritom prijimat dary, odpovedat na to ako sa dieta bude volat alebo kedy ma termin. Mne pride ze ste sa normalne zblaznili niekedy.

kittykat22
2. máj 2022

Pre autorku: videla som zeny co si si takto dieta nechali a su stastne a poznam aj take, co stastne niesu - jednoducho je to cele tazke a cela citova a fin. narocnost ich drvi. Neviem si predstavit ako sa postarate o dieta kedze ty asi ani nedostanes moc penazi od statu, nemate kde byvat, partner sa o teba fin. nepostara... mat dieta je fajn, ale musis si to nejako realne vypocitat aby si neskocila u vasich - dufam, ze keby sa nieco pokazilo tak to zazemie mas. Pretoze zostat sama s dietatom bez vlastneho bytu, tak to bude pruser. Rozhodni sa podla vlastneho uvazenia - dieta nie je zase raketova veda a da sa vsetko ked sa chce. Ale na nejaku karieru, cestovanie alebo zabavu zabudni. Niesom si ista, ako chcete nahrabat na vlastne byvanie ak teraz budete mat dieta ... Budes na 100% potrebovat fin. pomoc od rodicov. Jeho/tvojich. Mohli by vam dat aspon zaklad na hypo? Nieco ... nech do toho nejdes niekde v garsonke. Mat dieta v prenajatej garsonke - tak to je budete od seba mozno s frajerom expresne rychlo. To bude taky zaber na psychiku. Si to neviem predstavit.
Vela stastia, nech sa rozhodnes akokolvek.

lilke
2. máj 2022

@inana11 ja som tiež po "tabletke po" 😉 pochybujem, že falošne pozitívny test

maribell
2. máj 2022

Väčšinou tu radia utajený pôrod, ale mne napádajú aj praktické veci... napríklad, že čo tvoji rodičia? Svokrovci? Chcete im to tajiť? To sa nebudete stretávať? Veď uvidia brucho. A tak isto aj známi, spolužiaci, kamaráti, susedia 🤷. To nebude nikomu čudné, že chodíš s bruchom, a keď brucho zmizne tak bábo nikde? Naozaj sa úprimne pýtam, že či ľudia rozmýšľajú aj nad týmto keď radia anonymný pôrod.

kassandra25
2. máj 2022

Juj. Vies, kolko bolo presne takych pripadov, ako si ty a este mladsie boli, dokonca aj bez toho priatela, ktoreho ty ale mas, a po rokoch to patrali, kde maju to dieta, alebo opacne, dieta patralo ich, opytam sa ta: keby si ty vyrastala v detskom domove, nechcela by si vidiet svojich rodičov? Ked das to dieta prec, uplne spokojne si budete zit ty a priatel dalej??? Aj skola, praca, volny cas, vylety?? No dobre. Tak to urob. Ked to porodis, oni ho zoberu, ved chcene predsa nebolo a daju ho novym rodicom, ktori o to poziadali....

ibajaanikiny
2. máj 2022

Nie,nasa legislativa to neumoznuje,anonymny porod funguje tak,ze babo odrodis a ani ti ho neukazu,uz bude na poradovniku k nejakej rodine,ale o to by som sa nebala,rodiny,ktore cakaju na adopciu prechadzaju mnozstvom “testov”,urcite to nebudu nejake socky a podobne. Napr moja kamoska s muzom tak caka a su fakt za vodou,ziju usporiadane,len im chyba maly cloviecik. A chcem ti napisat este jednu vec,v diskusiach najdes aj moj pribeh,ktory som tu pisala asi pred cca 2 rokmi. Presla som si niecim podobnym,k detom som nejako extra vztah nemala (myslim cudzim),takmer som sla na potrat,ale v poslednej chvilke som si to rozmyslela. Z neplanovaneho tehotenstva som bola velmi v soku,ale rozhodla som sa napokon poniest za svoje ciny (sex bez ochrany) zodpovednost. Dnes mam dieta a milujem ho tak,ze som ani netusila,ze taky druh lasky existuje-silny,nekonciaci,kazdym dnom je to vacsia a vacsia laska. A ak si myslis,ze sme mali idealne podmienky,tak nie,nemali. A stale nie su idealne,ale ono nam dava silu a energiu ist si este za lepsim. Dnes mas v tehotenstve aj tehotensku davku,prispevok pri narodeni dietata od statu a obce,mamicky predavaju zanovne veci po detoch za par supiek,niektore aj zadarmo…no a potom tu mam kamosku (to som tiez nedavno pisala v nejakom prispevku),ktora bola presne ako ty,na potrat sla,ale prisla postrauma,chcela sa z toho dostat dalsim uz planovanym tehotenstvom a bum,zrazu to nejde. Chodi aj k psychologovi a je z toho hotova. Takze treba si zvazit vsetko,lebo aj potrat zanecha hlboke stopy na dusi,ci si to teraz dokazes uvedomit,alebo nie. Este u nas legislativa pripusta pestunstvo v ramci rodiny. Mozno by aj to bola cesta,ak by si casom babo chcela predsa len vidiet. No a takto este,ja mam po 30tke a keby viem,ake to je mat babo,brala by som to aj davno pred tym,len vtedy som mala zmyslanie ako ty. Nemate ideal podmienky,ale ani najhorsie,mozes mi verit,za 9 mesiacov sa toho este moze vela zmenit…musis konat tak,aby ta to potom nematalo cely zivot. Lenze priroda je silna,mozes porodit a stane sa ti to,co mnohym zenam,proste pride laska a potreba to male stvorenie chranit. No ak si myslis,ze si taka tvrdaska,ze isto to nepride,anonymny porod je super cesta,ako babo nechat zit a dat ho do rodiny,ktora nema inu nadej na dieta…ja ti velmi drzim palce. A inak,chlap co na to?aky ma postoj?

anjelicek26
2. máj 2022

Hlavne si nerob vrasky s toho, ze "to neschovas"... obmedzis posledne mesiace stretavanie s rodinou, sirsie oblecenie, pripadne si naplanovat semester v zahranici... dolezity je poriadny rozhovor s partnerom... a nenechajte sa okolim do nicoho tlacit, je to len a len vase rozhodnutie.

any_soj
2. máj 2022

@kittykat22 očividne netušiš, čo je to utajený pôrod, tak prosím vás slová, kým niekomu píšeš, že sa zbláznil ;) to neznamená, že priatelia neuvidia, že je tehotná, a ani to nikto nenaznačuje. Znamená to, že v rodnom liste nebudú záznamy o bio rodičoch ;) Pri normálnom pôrode sú, aj v nemocnici, aj v rodnom liste, a keď sa na adopciu, potom sa rodný list zmení.
Ja inak som za otvorenosť. Že proste načo stresovať, kto čo uvidí, proste keď uvidia, povedať priamo, že som sa rozhodla neísť na potrat, ale necítim k tomu dieťaťu nič, tak ak sa to po pôrode nezmení, dám ho na adopciu. Malé dieťa pôjde rovno z pôrodnice k novej rodine.
Inak, pri príprave na pestúnsku starostlivosť nám hovorili vtedy aktuálny príbeh u nás - študentka porodila, nikto nevedel že bola tehotná, potom len zrazu začala byť smutná a tak - mama keď z nej dostala, že čo sa deje (že jej je smutno za dieťaťom a túži byť s ním) - povedala, že jej samozrejme pomôžu, a dieťatko si vzali naspäť.
Odporúčam ti kontaktovať poradňu Alexis, sú tam skvelé ženy. Ich psychologička nám veľmi pomohla, keď nám zomrela dcéra. Ja som pri prvom tehotenstve do pôrodu vôbec nemala nejaký citový vzťah s dieťaťom. Zmenilo sa to až pôrodom. Nechaj si v tom slobodu - ak sa po pôrode do dieťaťa zaľúbis, láska ti dá silu a motiváciu to zvládnuť aj s ním. Ak nie, tak nebude problém dať ho na adopciu.

kiki68
2. máj 2022

Co tak adopcia? Utajeny porod v nemocke a bude to vybavene. To dietatko ma uz teraz asi 2000 mamiciek, co cakaju na taketo rozhodnutie. Vynosis ho a porodis. Ked raz budes mat dieta, tak mozno jo budes planovane chciet. Ale nebrala by som zivot babatku, na ktore cakaju stovky, tisicky ludi. Ti ludia maju zase tu tuzbu a velmi chcu. Cakaju na jeden telefonat

kiki68
2. máj 2022

@maribell brusko uvidia tak v 6-7 mesiaci realne. Ono to hned vidiet neni. A vzdy sa to da nejako uhrat tie posledne mesiace. Ja si pamatam ako som si ja myslela, ze je vidiet ze som tehotna a tetka na letisku ma kontrole na mna pozerala preco sa divne zohybam pri vyzuvani topanok. Ja som sa citila viac tehotna ako to videli cudzi ludia. Lebo priberies celkovo a da sa to riesit volnejsimi satami a cez to napr poncho alebo nejaky kabatik. Proste to brusko neni sanca zbadat

nevenka
2. máj 2022

@inana11 nemoze. Pozitivny test je, ked je v tele hormon HCG, na ten reaguje. Tabletka po nic take neobsahuje.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre