Psychika a tehotenstvo

13. mar 2024

Poprosim vopred komentovať len tie, ktoré si to zažili tiež. Ďakujem.

Celé tehotenstvo som bola šťastná, tešila som sa na bábätko, nakupovala vecičky, chystala výbavu a podobne. Zrazu ale prišiel tretí trimester a s ním sa vynorili aj všetky moje strachy z pôrodu, z toho aké to bude keď sa bábo narodí a podobne. Na bábätko sa teším najviac na svete, ale strach ma ovládol a ja sa veľmi neviem pohnúť z miesta. Je to hrozné, v noci som sa zobudila na obrovský stres, triašku, vnútorný nepokoj a ja neviem, čo s tým. Teraz sa už nebojím pôrodu, starostlivosti, atď, ale toho, či som si neprivolala nejaké psychické problémy, úzkosti, paniku, predpôrodnú depresiu a či nedajbože nebudem mať popôrodnú depresiu. Nič iné neriešim, venujem sa v hlave len tomu, mám negatívne myšlienky a úplne som do toho spadla...Som dosť v blúdnom kruhu, pretože potom sa bojím o bábätko, že mu svojimi myšlienkami škodím, ale nedokážem ich zahodiť...Mali ste niektorá takéto stavy? Prosím o nejaké tipy, rady, ako to zvládnúť, ako sa toho zbaviť. Ďakujem.

majlo1234
13. mar 2024

Nemala som, ale zbytocne sa v tom nemachaj a vyhladaj odbornu pomoc. Nie je to normalne, ale urcite je to bezne. Psycholog ti pomoze so vsetkym sa lepsie vyrovnat. Tehotenstvo, porod a materstvo je obrovska zmena, a ja ako neuzkostiva povaha som bola po porode totalne neschopna zivota, nemohla som jest, spat…proste tiez som chytila popordnu depresiu, aj ked by som to vibec necakala

pet888
13. mar 2024

Je to pomerne caste,tehotenstvom a materstvom sa zo zeny vynaraju rozne “skryte” traumy a zranenia,s ktorymi musi zena bojovat a riesit to..je to obrovska skola zivota..ak citis,ze uz je to silnejsie ako ty,urcite vyhladaj odbornu pomoc🙏🏻

henikap123
13. mar 2024

Podľa mna musíš prísť na iné myšlienky, neviem či už nie si doma na materskej, máš veľa času na rozmýšľanie, už máš nakúpené pre bábätko a preto sa ani nevieš rozptýliť nákupmi. Začína teplo, vybehni každý deň niekde, len tak sa prejdi po obchodoch, keď príde domov partner choďte tiež niekde spolu. Ja by som si našla dobrý seriál, pozerala filmy a zabudla na “starosti”.
Ja som nikdy take stavy nemala, čakám tretie bábätko. Prvé som rodila keď zacal covid, nikto nevedel čo to je poriadne len že v čine sa zomiera, druhé keď som čakala, začala vojna na Ukrajine. Takze mala som aj ja obavy čo bude s nami, ale nemala som strach ako to zvládnem. Máš posledné chvíle keď si sama, potom to už bude ťažšie, 10 krat sa budeš v noci budiť prvé mesiace, a bábätko bude bolieť bruško atd. Takze ešte si to uzi teraz, začína krásna jar 🙂

sendhelp
18. mar 2024

Mala som také stavy a naozaj mi pomohlo prísť na iné myšlienky tým, že som sa venovala rôznym aktivitám - gravid yoga, cvičenie, prechádzky so psíkom, nakupovala som veci pre bábätko, vybehnúť niekam s partnerom alebo sama / solo date.
S psychologičkou som riešila strach z pôrodu (odpadávam pri odbere krvi a nikdy predtým som neležala v nemocnici), ale na iné myšlienky/lepšiu náladu mi pomohli skôr vyššie uvedené aktivity🙂 držím palce

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre