Ahojte. Som prvýkrát tehotná a som úplne na začiatku všetkého. Som tesne pred 6.tyzdnom. Od dnešného poobedia ma trápi občasné akoby pichnutie na ľavej strane neviem ci je to vaječník. Bojim sa. Okrem toho mam uz piaty den bolesti v podbrušku podobne menzesovym. Nic hrozne. No to pichnutie ma trápi. Velmi sa bojim mimo maternicoveho tehotenstva alebo potratu. Zajtra ešte en budem volat o termin k dr. Kedze je skoro. No uz zavolám lebo mam strach. Inak sa citim dobre. Ziadny vytok ani špinenie.
Take pichanie je bezna tehotenska bolest, vnutri sa vsetko zacina natahovat. Tie bolesti ako pri ms som ja tiez mala, objavovali sa hadam cele tehotenstvo. Ale ano, v tom prvom trimestri to vyzera niekedy strasidelne. Samozrejme nic ti neviem zarucit, ale z popisu to nevyzera nejako hrozivo zatial.
Kym nemas extra silne bolesti. Nekrvacas tak mozes byt spokojna.
Kazdopadne. Toto som zazivala nielen pri prvom. Ale pri vsetkych troch tehotenstvach. A nie iba na zaciatku ale az do konca. Az po poradni som sa vedela upokojit ze je vsetko ok.
Ja som otehotnela po 14tich rokoch "cakania" v 40tke. Mala som vsak uplne iny pristup. Kazdy den som dakovala za tu moznost byt tehotna. Uz za moment pozitivneho testu, prveho sona a vidiet tu fazulu, nemat menzes, ratat dni, sledovat zmeny. Nerozmyslala.som nad vecami ktore sa mozu stat. Nehladala som problemy. Skor som si uzivala kazdy den ze sa nieco deje so mnou.
Ale ja som tak zila aj predtym. V pritomnom okamihu. Tesiac sa z kazdeho dna. My sme neboli smutni ze dieta nemame. Boli sme stasti za to co sme mali, co sme zili.
A takto som prezila cele tehotenstvo. V pritomnom okamihu, bez riesenia alternatívnych moznosti v budúcnosti.
Odporucam sa zamerat na pritomnost, nie na to "co by bolo".
Mozno ta pichalo v lavom boku aj predtym, lrn kedze si nebola tehotna, tak si to neriesila. Teraz sa viac sledujes. Nechaj sledovanie na lekarov. Ty si uzivaj tie nomenty.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
To je úplne normálne. Prvý trimester je to buď alebo-všetko alebo nič, takže ber to tak, že bude tak ako ma byť. Len sa zbytočne nehrn skoro k doktorovi, aby si potom nebola v strese. Stačí ísť v 8-9tyzdni pokiaľ nie sú žiadne ťažkosti.