Pocity v tehotenstve

29. okt 2024

Ahojte,
neviem ani ako začať. Som tesne pred pôrodom a lomcujú so mnou kadejaké pocity a myšlienky. Teda mala som to tak aj pred tehotenstvom, no teraz sa to stupňuje. Rozhodí ma akákoľvek poznámka/pohľad voči mojej osobe a neviem to len tak hodiť za hlavu. Uvediem príklad: na poradni sa na mňa pozrel lekár a utrúsil poznámku, že “to bude asi veľké bábätko”…. Alebo svokra vždy spomenie že som sa zagulatila riadne, že či už mám na váhe trojciferné číslo.. riešia moje veľké brucho, ktoré je také veľké ako bábätko potrebuje!.. áno pribrala som, jednou nohou som už na pôrodnej sále a celé tehotenstvo som mala nejaké komplikácie, ostala som PN bez pohybu, športu, bez socializácie.. necítim sa žensky, príťažlivo.. partner mi za celý čas nepovedal, že som pekná, alebo nepovzbudil, že veď po pôrode sa všetko napraví.. vlastne, moj výzor nepochválil nikdy ani predtým..a teraz to všetko na mňa doľahlo. Cítim sa škaredo, tučne, smutne… ak zazriem v mobile partnera nejakú ženu, som ako obarena, zovrie mi krk a chce sa mi revať…snažím sa myslieť na bábätko a jeho zdravie, no bojím sa, že už to nikdy nebudem “ja”… zmenila som názor na tehotenstvo, materstvo, pohľad na telo ženy-matky… neviem či sa s tým niekedy vyrovnám, bojím sa aj zmien tela po pôrode (dole) ,po kojení (prsia) , vlasy atď. Bojím sa, že som na toto všetko ešte nebola pripravená, že som mala počkať…

michaela329
29. okt 2024

Pozri, Tvoje telo dokázalo úžasnú vec - stvorilo a živí človeka. Že tomu muselo padnúť za obeť to, ako vyzeralo pred pôrodom, to neznamená, že si niečo menej - drvivá väčšina žien to má rovnako. Strašne ma mrzí prístup partnera, ale očividne to má od drahej pani matky - ktorá určite nevyzerala ako modelka, keď ho čakala. Ale normálny človek rozumie, že si tehotná a že je telo jednoducho iné - aj po pôrode bude. Ale stále je to telo, ktoré dokazalo úžasnú vec. Kasliyna blbé reči zakomplexovaných blbcov a sustred sa na to pekné, čo Ťa čaká - materstvo. Chudnúť budeš mať čas potom. To Ti píšem ako žena, ktorá má v 6. mesiaci brucho ako v 9. - hoci som dokopy pribrala ani nie 7 kíl. Každé bruško je iné a každé je krásne ☝️

bolarazjedna
29. okt 2024

Určite je tam podiel hormónov, mňa urážal, keď naopak každý riešil, že mám malé bruško, nikto neveril pár dní pred termínom, že nie som v 6.mesiaci....a bábo pritom úplne priemerne nad 3kg. Teraz sa len smejem, ako ma to vtedy dotklo. Takže predpokladám, aj ty budeš mnohé veci vidieť s odstupom času inak.
Čo sa týka vlasov, tela, prsníkov, rodidiel... Ono sa to časom vráti do normálu, niečo skôr, niečo neskôr.... To ze teraz vážiš 100kg, neznamená, že o rok nebudeš vážiť 70....
Manzelovi kľudne môžeš povedať, že sa necítiš byt pekná, si z toho smutná a potrebovala by si jeho oporu. Ze by ta potešilo, keby ta viac chválil - nemusí to byť nutne kvôli postave, ak to tak necíti, ale môže vyzdvihnúť, že voniaš pekne, pristane ti nejaká farba, alebo ze bozkáš úžasne. Viem ze je ťažké, ale prvé mesiace sa sústredí na bábätko, aby ste našli režim, aby ste mali kľud a pohodu, dopraj si toľko spánku koľko bude len možné..... Tvoje telo sa bude regenerovať postupne, dlhé mesiace, daj tomu čas.

A mimochodom, keď svokra už teraz rieši také veci, tak možno bude aj neskor stále do niečoho sa montovať a mat potrebu dávať "užitočné" rady, ako kojiť, obliekať, brat/nebrať na ruky, čo mu dat jesť a kedy, atď.....len sa obremeniť a nepripúšťať to.

Tvoje bábätko nepotrebuje supermodelku, ale laskavu a vyrovnanú maminku. Suoermodelku môžeš byť aj 2-3roky po pôrode... Manžela zainteresujes do výchovy a pôjdeš si zacvičiť, kým on sa o dieťa postará.

zobaka
29. okt 2024

ja stale hovorim, ze mamickam po porode by mal byt dostupny psycholog, ja som otehotnela s dokonalou postavou a pamatam ten moment, ked po porode som isla do kabinky a v tom neonovom svetle som videla poporodne nasledky, uplne mi hrdlo zovrela uzkost a chcela som sa rozplakat. Tuzbu po druhom som uz nemala aj skrz nekomfort v tehotenstve, arytmie, tlak na zlcnik, tehotenska dermatitida uz som si povedala nikdy viac. Neboj sa po porode to dobehnes aj ked to chvilu potrva.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre