Pocit osamelosti a nepochopenia od rodiny

1. jan 2024

Ahojte, chcem sa aspoň vám zdôveriť lebo len tu sa to snad dá. Som tehotná v 11 týždni. Mám rodinu ktorá ide proti mne, nevedia pochopit určite veci a starajú sa do môjho vztahu s priateľom. Keď som ho včera napomenula aby si dal pauzu od alkoholu. Je pravda že nebol úplne opitý ale na druhej strane ja nemám rada alkohol a nemám rada keď sa to s ním preháňa. A nechcela som aby si na nový rok dostal do takého štádia že by mu bolo z alkoholu až zle nemám rada ten pohľad. No a keď som ho napomenula už bola pohroma na svete už bolo po mne vykrikovanie ako mu nedám dýchať a ako mu zakazujem alkohol ešte aj na nový rok. Pri tom som mu to pekne povedala. Nekricala som ani som neunáhlila. Ale tak či tak som ostala ja tá zlá. A k tomu som v 11 týždni tehotenstva a proste bojím sa hlavne o malé lebo včera zas toho na mňa bolo priveľa z každej strany… Psychicky som na tom zle nemám chuť do jedla. A veľmi sa bojím o maličké. . Potom prišiel brat a ten to dokončil keď sa mu nepáčilo ako som odišla z izby lebo sa mi nepáčil jeho komentár ktorí použil proti ďalšiemu bratovi ktorý s nami volal lebo nám prial šťastný nový rok. S druhým bratom mám asi najlepší vzťah. Samozrejme mal vypité prišiel za mnou do izby ze oreco som odišla takým štýlom a že co mi zase vadi. Pri tom som mu nič nepovedala iba som mu odvetila na tej jeho komentár ,,no a co”a zjavne v opitosti s a mu to neoacilo. Začal sa so mnou hádať a dávať to proti mne. Pri tom dokopy som mu nič nepovedala len som odišla. A zas a znova dom od rodiny bola ja tá najhoršia. Mám toho dosť. A dúfam že na bábätko sa to všetko ten nátlak stres nervy neprenesie. A že všetko dopadne tak ako ma. Mám strach že sa môže prestať vyvíjať keďže som už počula aj takú skúsenosť.

katkaseiner
1. jan 2024

hlavne sa teraz ukludni, ano nevplyva tvoj stres dobre na babo ale ak mozes, musis sa ukludnit najskor ty. To ze tvoje hormony teraz pracuju ovela viac, je ti urcite zname. Čo sa tyka tvojho priatela...pije často, ci oen prilezitostne? Lebo ak casto, tvoje pripomienky ho neprivedu k tomu aby skoncil...to si mohla vediet aj skor ako nosis jeho dieta pod srdcom. Ak len príležitostne si da tak nevidim az tak problem...teda zavisi nakolko sa "sundá". Ci si da za poharik do nálady alebo sa ožere ako prasa a tyčkuje kade tade...

autor
1. jan 2024

@katkaseiner áno cítim na sebe zmenu a vačšiu precitlivenosť. Co sa týka alkoholu u priateľa je to väčšinou príležitostne. Ale dosť často sa stáva že aj cez víkend si dá Viem mu to odoprieť sem tam. Chápem ho z jednej strany že pracuje a potrebuje sem tam aj s kamarátmi vypnúť. Tak ho pustím. Ale väčšinou to tak dopadne že príde dosť opitý nerobí problémy je milý. Ale keď mu poviem že to prehnal tak už tá milosť zmizne a som zas zlá. Väčšinou stále keď pije dôjde až do toho štádia kedy mu je zle. A to nenavidim halvnenteraz. Preto nemusím keď pije. U mojej rodiny ti je tak že im príde normálne každý víkend si vypiť zabaviť sa. Ja som buď vadná alebo neviem ale mne to až tak normálne nepríde preto tam nerada chodím.

zmrzlinka2021
1. jan 2024

Vidíš u seba budúcnosť s týmto priateľom?

autor
1. jan 2024

@katkaseiner A mam dojem že preto idú proti mne. Hlavne keď priateľa napimenim aby si dal pauzu.

katkaseiner
1. jan 2024

no ja neviem...cize on sa nezmenil zo dňa na den ale toto je jeho zivot....

veronikaszabova
1. jan 2024

Tak vies - je to dospely chlap. A ty ho peckujes, ze nema pit... Evidentne to nie je problem len Silvestra. Bud sa s tym zmieris, alebo nie.

Ak sa ti nepaci pristup rodiny - nechod k nim a hotovo.

tykat
1. jan 2024

A nemozes od nich odist niekam dalej ako z izby? Si tehotna, hormony pracuju. Priatel co na to? Ako sa k tomu postavil?

A akoze toto nechces pocut ...ale mat priatela ktory pije viac ako si ty myslis ze by mal je problem do buducna.

autor
1. jan 2024

@zmrzlinka2021 Pokiaľ zmení postoj voči mne a mojej rodine tak áno. Len neviem ako mu to dohovoriť. Lebo už ked nemám oporu v rodine tak tu oporu by som čakala aspoň v ňom. Ako hovorím priateľ nie je zlý. Len by mal zmeniť postoj a mal by si ma viacej zastať keď sa stane taký konflikt ako teraz že som ho napomenula tak rodina na mňa kydá a sa do mňa naváža. Koľko krát mu poviem že miesto toho bojovania by sa ma mal zastať V tom lebo to že ho napomeniem nie je nič zle ja som mu ten alkohol nezakázala len som chcela jednoduchú pauzu.A to som sa aj im snažila vysvetliť ale márne.

autor
1. jan 2024

@tykat na šťastie bývame sami. Tak hneď ako sa dalo som z tamad odišla domov. No sama to neviem porovnať či to je moc. Lebo ako hovorím viem mu to odoprieť. Ale alkoholikom by som ho určite nenazvala.

katkaseiner
1. jan 2024

pises ze mu vies odopriet alkohol...co to znamena? mne to pride ze mu proste alko nedas...ci ako to chapat? Podla mna on si musi vediet odopriet alkohol

olimuc
1. jan 2024

Nechcem byt zla ale mas doma nadejneho alkoholika. Nie si vadna, ale proste je to rodina, kde alkohol je akceptovany ako sucast zivota … nie si vadna, len si dospela a otvorila oci, smola, ze neskoro. Na jednej strane mozes dufat v pozitivnu zmenu (osobne nie som taky optimista) ale zaroven si osetri majetkove pomery… pre istotu. Tvoj priatel nie je zly, jemu len prepne po porode … ako vsetkym “nie zlym chlapom”

autor
1. jan 2024

@katkaseiner Tak to vysvetlím priateľ pije príležitostne sem tam si ho dá aj cez víkend. Ale keď napríklad pil tento víkend tak sa s ním viem dohodnut aby druhý víkend si to odpustil a aby nepil. Tak to vie pochopit. Ale keď sú oslavy alebo ako
teraz silvester tak nedopustí na to aby som mu ho zakázala. Teda nechcela som mu ho zakázať len som chcela aby si dal pauzu tam to cele začalo.

veronikaszabova
1. jan 2024

Inak aku "pauzu v piti'? Akoze teraz si nedas hodinu ani kvapku alkoholu? To ma aky vyznam?

autor
1. jan 2024

@veronikaszabova no asi taký že sa neopije tak ako keby každú polhodinu do seba mal liať pohárik…..

veronikaszabova
1. jan 2024

Pocuj, vy mate ine problemy, ako to, ze sa opije na Silvestra. Pokial mal vypite a ty za nim dojdes s tym, ze nema pit, tak sa necuduj reakcii okolia. Bol Silvester. Proste sa pilo. Ries to, ze pije inokedy. Nie sa oduvat za to, ze pil na Silvestra.

autor
1. jan 2024

@veronikaszabova ja som mu nesla ten alkohol zakázať. Ja som po ňom chcela sby si dal tu blbu pauzu. Aby to nedopadlo tak že nový rok mi bude priat v totálnej opitosti. A aby nedopadol tak ako väčšinou keď sa pije. A pointa bola v tom ako sa rodina voči mne postavila nie v tom že môj priatel je alkoholik.

veronikaszabova
1. jan 2024

Rodinu si daj do poriadku - nevies im povedat svoje? Ked sa mi nieco nepaci, otvorim usta a dost jasne a zrozumitelne im to dam vediet.
Nepaci sa im to? No hold, je to len a len ich problem. Pokracuju? Tak sa postavim, obleciem a idem domov.

Mam pocit, ze mam dost nizke sebavedomie a nechas so sebou zametat.

autor
1. jan 2024

@veronikaszabova no presne v tom je problém že stále si poviem svoj názor, kolo krát tam sme poviem im že sa mi to nepáči. Či aspoň jeden víkend nemôžu byt bez toho keď tak ideme. Ale ja s tým nič nespravím hoc s ana hlavu postavím. A napokon ja ostavam tá zlá…

veronikaszabova
1. jan 2024

Tak k nim nechod

autor
1. jan 2024

@veronikaszabova no ako vidím nemám na výber. Akurát že som tam nechodila kvôli ním ale kvôli netere. ktorú už neuvidím keďže mám s nimi vzťah aký mám.

terezka1947
1. jan 2024

Rodina je jedna vec...odstrihneme sa.
Ale myslim m,že s priateľom máš problém.
Zjavne sa ti jeho pitie nepáči a bude to iba horšie.
Buď sa porozprávajte a nech si uvedomí,čo ti vadí alebo neviem.
Lebo neviem,neviem....vyzerá to na alkoholika.

autor
1. jan 2024

Myslite že je to až tak zle keď sem tam cez víkend vypije. Schyľuje sa to už k alkoholizmu ? Ako nemyslela som si to doteraz aj keď pravda je že sa mi nepáči keď si sem tam vypije. Predsa nepije každý deň. Tak mi to neprišlo také. Veď ktorej žene sa páči keď jej chlap ma vypité podľa mňa ani jednej. Ale naozaj asi som slepa ale neprišlo mi to až tak vážne.

zmrzlinka2021
1. jan 2024

Autorka,

zial rodinu si clovek nevybera. Je velmi jednoduche ostrihnut sa, lenze zial v sucasnosti aj vdaka tomuto pristupu velmi vela ludi ostava osamelych, pretoze akykolvek problem riesia odstrihnutim sa. Podstatne je vzdy nastavit si hranice s rodinou a uplne je v pohode, ked tie navstevy u nich su podstatne menej caste a doslova o par hodinach a odchadza sa.

A co priatelovi rodicia? Su to rozumní ludia? Vies sa s nimi porozpravat?

Ale vo vseobecnosti ten problme je podla mna tvoj priatel - on sa musi uvedomit, on musi za tebou stat, a hlavne vy dvaja musite mat rovnake predstavy o fungovani, o tom, co je standard, ako mate nastavene hranice a kde to uz nie je pripustne. A teraz, aj ked mal tie hranice on posunute, tak bud mu zalezi na tebe a proste priorita pre neho si ty ako jeho buduca zena a raz aj jeho dietatko, alebo priorita pre neho je "nacengat sa".

lucka_ke
1. jan 2024

alkoholikom sa človek stáva ak sa na alkohol teší, nevie sa dočkať, kedy si naleje

autor
1. jan 2024

@zmrzlinka2021 s jeho rodinou mám dobrý vzťah. S jeho mamou si viem pokecať. Ale nechodíme tam tak často keďže bývajú 2 hodiny od nás. Ďakujem za nazor. Skúsim sa s ním porozprávať a snad pochopi aj mňa.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre