Poprosím hneď na úvod všetky prolife a hlboko veriace ženy ani nekomentovať, dodávam, že v Boha neverím a v osud a podobné veci tiež nie…
Čo by ste robili v mojej situácii? Resp riešili ste niekedy niečo podobne?
S partnerom - dlhoročným, som bola pred rozchodom (z mojej strany, ono to celé roky bolo držané na kope len akosi umelo), no zistila som, že som tehotná. Jeho reakcia skvela, dieťa chce, so všetkým mi chce pomáhať, vraj ak sa po rokoch rozhodnem, že chcem žiť s niekym inym, on to rešpektuje a dieťa bude mat v nom vždy plnohodnotného otca. No ja sa priznám, od 2 čiarok na teste už týždeň len revem, nejem, úplne som sa psychicky zrútila. Neviem si predstaviť mat dieťa s mužom, s ktorým viem, že nechcem žiť, no zároveň si neveiem predstaviť ísť na potrat (partner je veriaci, nedokážem mu to spraviť, on ma milión chýb ale je to férový a dobrý chlap) . V duchu sa stále upínam k tomu, že snáď “to” vyrieši príroda sama a dieťa z toho nebude…. Áno, je to hrozne a nikdy by som toto na seba nepovedala, že mi niečo take napadne, no teraz neprejde minúta, aby som na to takto nemyslela. Mám za sebou ťažké obdobie a konečne som začala vidieť svetlo na konci tunela a zrazu toto… Len dodám, že mam 31 rokov, pomôcť s dieťaťom mi nebude mat kto (teda teoreticky okrem partnera, z mojej rodiny nikto -už nežijú/ťažké zdrav problémy a invalidita, vysoký vek; a z jeho rodiny už vôbec nikto).
Pre rypalky - áno, očividne aj antikoncepcia zvykne zlyhať.
Ak ho chce, mozes ho zverit do jeho starostlivosti az sa narodi. Nikde neni napisane, ze starat sa musis onho ty. Zaplatit vyzivne a obcas ho navstivit je lahke a pohodlne, kedze mu to nenarusi kolobeh zivota. Nech si to teda skusi a ty sa uz netrap. Takisto ho mozes dat na adopciu. A ist za svetlom v tuneli. 🙂
Na potrat nechod lebo sa potom utrapis kvoli vycitkam. Fakt potom radsej ho na adopciu daj, ak ho partner odmietne vziat do svojej starostlivosti.
JA by som zacala vyberat meno🙂
Máš možnosti
1 vrátiš sa k bývalému a možno si nájdete cestu k sebe a dieťa vás spojí
2 potrat
3 zriecť sa dieťaťa hneď po narodení a dať ho na adopciu a niekomu kto nemôže mať deti zmenia celý život , poznám taký pár a sú teraz vážne šťastný
4 alebo ostať sám s drobcom a otec dieťaťa by len platil výživné a pomáhal ako sľúbil
Ja viac možností nevidím
Ja by som na tvojom mieste a v tvojom veku išla do toho nechala si dieťa a možno skúsila život s bývalom možno práve bábo bolo to čo chýbalo.
ja by som si bábo nechala.... však ak je človek dobrý a férový ako píšeš tak by som to riskla...😉
Možno bude práve bábätko Tvojim svetlom na konci tunela ❤️
Co tak skusit manzelsku poradnu? Ak pises ze typek je dobry tak to skuste u rodinneho terapeuta. Az to nebude klapat , po roku das bejby do jasli a ides do prace.
Aké ste mali problémy vo vzťahu, že si sa chcela rozist?to je fakt osud po toľkých rokoch chces rozchod a otehotnies .Asi Ti na ňom záleží, keď je pobozny a nechceš kvôli nemu potrat🙂dieťa by som si nechala či s mužom či nie, zatiaľ by som tomu dala šancu.podľa mňa si len zmetena
Aky mas pocit, ked si predstavis, ze budes slobodna matka?
A s čím chceš pomôcť? Mne s dieťaťom nikto okrem muža nepomaha a myslím, že tu bezne zeny zvládajú aj 2...3 a viac detí bez babky ci svokry.
Mas 31, dieta s mužom ktorého poznáš. Neblázni!
Všetko je tak ako ma byt. Možno ani sama nevies, ako to dieta potrebuješ. Dostaneš uplne iný zmysel v živote.
Ja by som povedala, ziadna kasa sa neje taka horuca... si v soku... daj si par dni, aj ked verim, ze je priam nemozne to neriesit, potrebujes sa trosku ukludnit a zvyknut si na movu situaciu.. drzim paste, nech sa rozhodnes akokolvek.. niekedy to najjednoduchsie riesenie je to spravne, niekedy sa na veci mozes pozerat ako na 'zasah osudu'.
Ja by som poprscovala na vztahu a po porode uviidis,co s babom. ;)
Ja len poviem aby si sa rozhodla tak,aby si s tym rozhodnutim vedela zit ty sama.Ono sa to vie vyriesit aj rychlo aj lahko ale prezijes si to vo vnutri ty.Poznam zeny,ktore tento krok nespracovali ani po rokoch a len oni vedia ako trpia a co prezivaju.Cize slobodne ale hlavne zodpovedne,aj sama voci sebe.Vezmi si cas na premyslenie,este stale ho mas dost.
@bennn súhlasím..
neber ohľad na neho, ale na seba .. no a čo že je kresťansky založený? Ty nosíš dieťa, mysli na seba. Ak vam to nefunguje vo vzťahu tak dieťa nie je nálepka, nezlepí to čo je rozpadnuté.
Avšak na druhej strane, máš dosť veľa rokov na nový vzťah, otehotnenie atd atd. Rodiť budeš možno v 35hore, čo nie je fajn ani pre bábo.
Ďalšia vec, čo bude pre teba najlepšie ?
Trápiť sa sama s dieťaťom (nikdy nevieš, ci chlap dodrží slovo)
Trápiť sa že si bola na potrat
Trápiť sa že si dala dieťa na adopciu
Trápiť sa že máš dieťa u otca lebo ty ho nechceš/nevieš sa oň postarať?
Dnešná istota nie je aj zajtrajšia. Spoľahni sa na seba, na nikoho iného.
Nesla by som na potrat ale to som Ja . Teba nemusi zaujimat co by urobili druhi . Niekto by kludne islel na upt a zil dalej uplne stastne ako ked si len das odstranit znamienko. A niekoho to dlho niči boli lutuje cely zivot. Ty by si mala vediet ktory z nich by si bola ty. Su zeny co nemaju radi deti kym nemaju svoje a tie zboznuju. Su zeny co na deti vobec nemaju nervy hunky cit a tie by ani deti nemali mat. Aka si ty? Chcela by si vo svojom zivote dieta? Alebo si planovala zivot bez deti ?( never tomu ze by si s 1 dietatom neskor nenasla vztah) to ze teraz places moze byt aj hormonami. Ja som sa prve teho citila hrozne prve tyzdne akoby sa mi nechcelo žit bolo mi zle a mega unava. Pritom som sa na babo tesila a vsetko ostatne bolo ok. Ale nalada bola nic moc prvy trimester.Materstvo je uzasny dar. Ale je to len na tebe ci ho prijmes.
A dodam 31 nie je zas taky vek ako tu niektori robia ze nestihas mat neskor dieta s inym. Mala spm porod v 38r lepsi ako v 33r a dieta uplne dokonale a neskutocne mudre silne sikovne zdrave krasne milujuce uzasna osobnost. Nikto nevie nikto ti nezaruci co bude dalej. Najlepsie si mozes poradit ty sama poznas sa ! S cim vies zit a s cim nie.
A ty chces to sieta? Lebo to ze si nevies predstavit potrat kvoli nemu je nieco ine. Ja by som isla na potrat. Preco sa s nim zvazovat, ked to nie je nutne. A co ze by bol mozno dobry otec. Co ak sa na teba aj s deckom vykasle? A 31 vobec nie je vela.
Ak sa pýtaš, čo by sme robili na Tvojom mieste, tak ja osobne by som si dieťa určite nechala. Či už s chlapom, alebo bez. Máš 31, si tehotná a si pred rozchodom. Ak by si išla na potrat a rozišla by si sa s terajším frajerom, možno by si kvôli týmto veciam dlhšie nechcela riešiť nový vzťah. Roky bežia. Tak len aby si si neskôr nevyčítala, keď už potom napríklad šanca mať dieťa nepríde.
Rozhodnutie je však na Tebe, tak to dobre zváž, aby si nikdy neľutovala.
A ešte malá poznámka na záver: ja som dieťa plánovala a chcela, snažili sme sa rok a pol, kým sa podarilo. A aj tak som v prvé dni po zistení tehotenstva bola v panike. To sú proste hormóny.
Najhorsie je rozhodovanie v strese a s prekvapenia, ze ups tehotna...s partnerom si bola cele roky - poznas ho. Je spolahlivy, ma zazemie vas podporit, bude dobry otec? Ako si ty s vlastnym byvanim, zamestnanim, materskou? Co bude po materskej? S rodicakom to maloktora utiahne sama, pomoze ti ex? Pomoze - bude vozit dieta do jasli/skolky, ked ty zacnes skor pracovat? Byvate blizko seba, aby to skutocne aj aktivne mohol robit? Tym, ze obaja mate okresane rodiny, nikoho, kto pri vas stoji, kto vas podporuje - prave to dieta je casto to, co ti da zmysel zivota... on to urcite vidi podobne... toto si musite jasne povedat dopredu, nie, ze on najde novu partnerku, zamota hlavu, nove dieta a vy ste komplet na druhej kolaji a budes este o vyzivne bojovat...cim skor si to date na papier, tym lepsie... Co sa tyka potratu - znie to ako jednoduche riesenie, ale nie je...na psychiku to ma strasne velky dopad...vzdy budes mat to - co by bolo keby... hlavne nemas 15, aby som dajme tomu pochopila nejake "sama to nezvladnem".
Ja som to riesila,priblizne v tvojom veku…ja som mala trochu iny “problem” ako ty, nebola som pred rozchodom,ale vzalo ma to aj tak…na nic neveris,tak neviem,co ti napisat,aby sa ti “ulavilo”,ja som napokon interrupciu zamietla,aj ked som tam bola dvakrat objednana,druhykrat uz takmer na konci 12tt,no nedokazala som to…ja som sa upla na to,ze vek by bol uz davno,strecha nad hlavou je,nejako si pomozeme…a rodina je tiez veeeelmi daleko,takze pomoc iba obcasna…ale ved ked ti partner slubil pomoc,tak to je fajn…mas po 30tke,rozhodni sa tak,aby si sa neukratila o tu moznost mat este dieta. A napis do poradne Alexis…drzim palce
ja by som počkala do pôrodu a keď stále nebudeš chcieť to dieťa, daj ho na adopciu, alebo nech si ho zoberie k sebe priateľ.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Mas na to 12 tyzdnov.Rozhodni sa ako uznas za vhodne.Hlavne sa neunahli aby si potom nelutovala.