Neviem prijať tehotenstvo - máte niektorá podobnú skúsenosť?

ibajaanikiny
23. jan 2021

Ahojte.
Nechodim tu casto,ale zo zufalstva som presla aj starsie diskusie tohto typu.
Vopred pisem,ze sa nechcem dotknut zien,ktore sa o dieta snazia,alebo ktorym sa nedari,ci presli spontannym potratom. A tiez nechcem,aby sa to zvrtlo do “hadok” medzi ostatnymi,ci do atakov na moju osobu.
Ostala som tehotna-neplanovane. Nie,HAK som nebrala kvoli zdrav.problemom,prezervativ-alergia. A tak som/sme sa spoliehali na “davanie si pozor”. A nevyslo. Mam svoj vek,nemam 20,25 a ani 30...no s nim som kratko. Ked som to zistila-plac. A trva to uz 10 tyzdnov. Ziadna radost,skakanie po plafon,neviem to prijat a vyrovnat sa s tym,ze to prislo po kratkej dobe a ze to nebolo v plane. K tomu uz nemam chut na partnera,najradsej som sama,nemam chut na dotyky,milovanie,objatia...mrzi ma,ze vsetci to prijali super a tesia sa,aj priatel...no a ja?nic,iba prazdno...neviem si to cele predstavit,neviem to prijat,neviem sa s tym vyrovnat a co ma desi viac? Ze aj ked sa to narodi,tak neprecitim...verte mi,ze taketo pocity som si nepredstavovala ani v zlom sne...kiezby to viem zmenit,ale umelo sa pretvarovat nechcem. Vie o mojich pocitoch aj on...a ovplyvnuje to samozrejme cely vztah...bojim sa,ze sa to nezmeni ani po narodeni a to dieta a vsetci vlastne tym budeme trpiet...ma s tym prosim niekto realnu skusenost?s takymi pocitmi?
Dakujem

mattkapd
23. jan 2021

@ibajaanikiny máš už nejaké detičky?

ibajaanikiny
autor
23. jan 2021

@mattkapd nie...

bory195
23. jan 2021

Čakám svoje tretie dieťa, a podobne pocity ma sprevádzali v 1.trimestri. Som skôr typ, ktorý veľmi neplánuje, ale s týmto sme tiež ani už veľmi nerátali. Ako ani prvé dve detičky neboli práve plánované, ale depresie alebo ako to najlepšie slovne vystihnúť, ktoré som prežívala v prvých 12tich týždňoch, tak to som zatiaľ nezažila. Prešlo to našťastie, ale po rozhovor s kamoškou psychologickou, som bola toho času rozhodnutá vyhľadať pomoc, ak by sa to nebolo bývalo zmenilo. Pripisujem ti hormónom, a odporúčam ešte počkať a pripadne riešiť. Držím palce

zuzkapap
23. jan 2021

Asi ma pro life ľudia ukamenuju, ale mas pravo aj na potrat (ak sa ešte dá, neviem v kolkom si týždni) prip. utajeny porod. Možno by bolo dobre porozpravat sa s psychologickou, zvážiť všetky možnosti. Môže to byť aj depresia, ktora sa vyvinula zo šoku

acrobaleno
23. jan 2021

Tak chod na potrat. Nikde nie je napisane, ze to dieta musis porodit a tak isto nie je nikde nie je napisane, ze ho budes lubit, ked sa narodi. Ty sa budes o to dieta starat, takze sa zariad podla seba. Ked sa na to necitis, tak to vyries. Nemas sa za co hanbit. Ale mas uz obmedzeny cas.

ibajaanikiny
autor
23. jan 2021

Idem do 10tt...akoze,z toho zufalstva ma “napadol” aj potrat,ale uz mam foto z jedneho sona,ma to ruky,nohy,bilo mu srdce...ked si predstavim ten zakrok,je mi az zle...bije sa to vo mne...niekedy “raz” som dieta chcela,ale teraz je to najmenej vhodna chvila...aj ked,vek tiez uz nie je uplne ideal na vystrelky typu “potrat”...napadla ma aj psychologicka,ze mozno by mi to pomohlo...inak,ak nejaka o nejakej dobrej vie,poprosim kontakt...
Viem,ze sa zeny zmietaju v roznych pocitoch,ja len,cinmi ozaj sibe a ta laska neskor pride,alebo som nejaky pritotyp “krkavcej matere”....sama sa za to nenavidim z duse...

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zafir
23. jan 2021

@ibajaanikiny myslím, že hoci si dieťa neplánovala, srdce a rozum Ti pomôže prekonať prvotný šok. Budeš skvelou maminou.

dzejsik
23. jan 2021

tiež si myslím, že je to len prvotný šok a strach, keďže si to nemala teraz presne na pláne

zuzanka.zuzu
23. jan 2021

aj naše bolo neplánované a to teda veľmi. a nevedela som si predstaviť, že sa budem tešiť..... pár mesiacov neskôr (tzn. teraz) a ja sa tešííííím 😍 neviem či to bude rovnaké aj v tvojom prípade, ale počítaj aj s touto príjemnou alternatívou 😉

zafir
23. jan 2021

@ibajaanikiny ,,Idem do 10tt...akoze,z toho zufalstva ma “napadol” aj potrat,ale uz mam foto z jedneho sona,ma to ruky,nohy,bilo mu srdce...ked si predstavim ten zakrok,je mi az zle...bije sa to vo mne...niekedy “raz” som dieta chcela,ale teraz je to najmenej vhodna chvila...,, MAS V SEBE CIT ZENY-MATKY. PODLA TOHTO AKO SI SA VYJADRILA JE TAM. DOVERUJ MU. DOVERUJ SEBE. VHODNY CAS NEEXISTUJE.

simca06022011
23. jan 2021

Isla by som sa poradit so psychologom ak ta to bude dlho drzat. A uvazovala si co je ten problem, presne? ci sa nechces viazat k partnerovi terazjsiemu (to mi k tej nechuti k nemu, zlosti ze sa to stalo po kratkej dobe pasuje), alebo nechces to dieta.. alebo nejaky iny problem mas... ako sa vravi, niekdy nie je ten spravny cas :D aj ja co som planovala dieta, roky sme sa snazili, som tu informaciu predychavala a uplne som bola nie ze smutna, ja som bola nasr**á, ako sa to prave teraz mohlo stat... Ak babatko chces, tak odreaguj sa as kus nieco pozitivne najst v tom. Budes mat babo a budes to mat za sebou :D Niekedy veci nejdu tak ako si to my predstavujeme, ale tak ako sa majú stať...
A nie si ziadna krkavcia mater 🙂 urcite je nas tu viac co mali z tehu šok... ja som ziadne tehu precitlivele stavy nemala, ani som neriesila skoro nic, okrem teda zdravej stravy apovinnych navstev u lekara, vybavu som kupovala v porodnici, jedine kocik a postel som riesila na rychlo v decembri (termin som mala marec, v nemocke som bola skor...takze nastastie). Pracovala som, neriesila som a nastastie modreho konika som nasla az po porode :D este aj v porodnici som revala, ze hadam ma nepustia s nou samu domov (a to som sa uz vo vyssich mesiacov tesila, s bruchom doma rozpravala a tak). Proste strach co budem s dietatom robit, panika... 🙂 Urcite to zvladnes.. akonahle to male čudo ostalo už len na mne zavislé, len ja som sa o nu starala doma, vsetok stres bol prec a vedela som uz aj co a ako... 🙂

nyphadora
23. jan 2021

@ibajaanikiny tehotenstvo je sok, aj ked to planujete ( aspon u mna to tak bolo), skusila by som psychologa, vyrozpravate sa, poplacete, a uvidite ako dalej. Drzim palce.

jaskolka
23. jan 2021

Kľud, určite nie si nijaká krkavcia matka, už len to, že ťa to trápi a ze odmietas potrat, lebo",ma ruky, nohy a bije mu srdce "znamená, že máš v sebe cit voči dieťatku. Jednoducho si v šoku, zaskočilo ta to. Máš celé tehotenstvo na" prípravu ". A plus aj hormóny teraz sú rozhádzané, ja tiež som v tehotenstve reagovala úplne inak na všetko. Ak potrebuješ, vyhľadaj aj odbornú pomoc, psychológa, veď to nie je nič zlé. Aj neplánovane a nechcené sa dá zmeniť na chcene a milované.

miriam_s
23. jan 2021

@ibajaanikiny skús sa obrátiť na poradnu Alexis - venujú sa ženám tehotným / po strate dieťatka a pomáhajú im rôznym spôsobom... Majú tam rôznych odborníkov, aj psychológov... Myslím že oni by ti vedeli pomôcť keďže majú v tomto veľa skúseností ... https://www.alexisporadna.sk/tu-najdes-pomoc/

ibajaanikiny
autor
23. jan 2021

Ach zienky,keby ste len vedeli,aka som zmatena z toho,preco som to tak prijala,v podstate mam vsetko,strechu nad hlavou,auto,pracu...a partner si to tiez nezasluzi,je starostlivy a v podstate dokaze nahradit kazdu zensku pracu,ma svoju pracu...po dalsie,u nas v rodine ma kazdy deti rad,kazda zena a aj chlap...milujem zvierata a kazdemu dietatu u nejakej kamosky som sa tesila,mozem povedat,ze to s nimi viem...a predsa sa teraz zmietam v tychto pocitoch a “depresiach”...ide o to,ze spolocnost nam predhadzuje vzdy iba tie pozitivne pocity,no nikto sa otvorene nevenuje aj takym situaciam,v akej som ja. Myslim,ze nie kazda zena je schopna hned milovat to male od “fazulky”. Teraz mudrujem,ale iba vychadzam zo starych prispevkov,len ma mrzi,ze su ozaj stare aj niekolko rokov a ja som mala akoby potrebu si este “vypocut” nazory,mozno aj to,ze tym niektora z Vas presla...(kiezby je nas co najmenej)

jaroe
23. jan 2021

@ibajaanikiny daj tomu ešte čas, je veľká šanca, že sa to v tebe ešte zlomí a začneš sa tešiť. Neplánovane tehotenstvo vie dobre s človekom zamávať, bez ohľadu na vek, či na kvalitu vzťahu a pod..Držím palce🙂

mattkapd
23. jan 2021

@ibajaanikiny ja neviem nechcem ti tu dávať nejaké rady.. Ale píšeš ze už nemáš najmenej rokov a tiež detičky ešte nemáš.. Možno je už na čase stat sa maminou aj keď neplanovane.. Možno máš také pocity kvôli hormónom alebo je to strach z nepoznaného.. Píšeš ze priateľ aj všetci sa tešia tak isto radi pomôžu alebo poradia.. Je to ale na tebe.. Držím palčeky nech sa rozhodneš akokoľvek

viikkki
23. jan 2021

Keď sa to stalo stat sa to malo keď sa narodí budeš ho/ju veľmi ľúbiť... Predstav si ze preto bábätko si celý svet nikoho nemá len teba je od teba závislé a ty sa takto spravas áno chápem ta neplánovane tehotenstvo nieje nič moc ale ak si mala alergiu na latex existujú aj bezlatexové kondómy, vnutromaternicove teliesko, pharmatex... Život je to co sa deje, nie to co si ty horlivo plánuješ... Dieťa je dar 🙏

aceris
23. jan 2021

@ibajaanikiny nestresuj sa...je to podla mna normalne...ked som cakala syna, tiez som k nemu nic necitila...boli casy kedy som to nechcela...bolo mi jedno co bude a ci to tehotenstvo bude uspesne...a vies co? skutocne zamilovana som bola az mal 3mesiace! a teraz si uz neviem predstavit co i len den bez neho....ono to pride....netlac na seba...proste zi, tak ako doteraz a ak potrebujes, vyhladaj psychologa...mozno uz aj prve pohyby ti zmenia nazor...

katulastraka
23. jan 2021

@ibajaanikiny ja si myslim, ze su to len hormony...v prvom trimestri je to masaker, telo prechadza obrovskymi zmenami, a hormony fakt udieraju na mozog...podla mna sa to u teba zhorsuje aj z toho dovodu, ze vsetci naokolo sa tesia, len ty to nejako neprezivas a preto si to vycitas a nenavidis sa za to, lebo mas pocit, ze by si sa mala tesit...mozem ti povedat, ze nie, nemusis sa vobec tesit..nikto ti to nekaze, hormony su svina, lomcuju v tehotenstve so zenou, to ale neznamena ze potom svoje babatko nebude lubit najviac na svete...nemaj od seba ziadne ocakavania, mas nejake pocity ok, nechaj ich tak, neries ich, pockaj si na druhy trimester, ten je 100000x lepsi aj po fyzickej aj psychickej stranke 🙂 a ak ti niekto vycita, ze sa netesis, tak mu proste povedz, ze sa necitis ok, ze je tych zmien na teba vela a ze potrebujes cas....ono to pride neboj 🙂

mnamko
23. jan 2021

@ibajaanikiny mam taku znamu co mala taketo pocity,nikdy nebola ani ten typ zeby chcela dieta,zmena pocitov prisla ked zacala citit pohyby

katulastraka
23. jan 2021

@mnamko ooo ano pohyby su topka, tie veru toho dost zmenia 🙂

oblecenie99
23. jan 2021

@ibajaanikiny Ja si myslím,že je to normálne.My sme dieťa plánovali,ale ja som hneď otehotnela na prvý pokus a bol to pre mňa šok,lebo ja som si ani nestihla uvedomiť,že teda ideme do toho, a už som bola v tom. Som človek,ktorý chce mať všetko pod kontrolou,naplánované, mať okolo seba poriadok..vtedy som v pohode. A tehotenstvo ma dosť rozhadzalo, nevedela som si to užiť.Ku koncu som už vôbec nevládala. A pôrod dopadol tiež tak ako dopadol,našťastie je malý v poriadku,ale kvôli tým komplikáciám som už bola taká zmagorena,že prvé mesiace života môjho syna som doslova iba vydržala a snažila sa prežiť a dieťa udržať v zdraví a pri živote a poviem na rovinu,že som musela všetko naštudovať a pozistovat dodatočne,lebo tie legendárne prírodné materinske instikty a la žena matka vie všetko lebo to má v sebe sa u mňa nekonalo 🙈

Nemusíš byť celá happy,je to aj normálne,nakoľko tehotenstvo je niečo,čo u teba nebolo plánované.
Dokonca sa kľudne môže stať,že po narodení dieťaťa nepríde hneď tá veľká zamilovanosť.

ALE! Podľa toho čo píšeš,si myslím,že si to už prijala. A zvládneš to. Nemusíš nič precitovat počas tehotenstva..dokonca ani po pôrode a možno ani potom hneď nie (dieťa je nový človek,nový spolubývajúci 🙂 a samozrejme,že si treba zvyknúť na novú situáciu, naučiť sa s nim fungovať a vytvoriť si nejaký rezim,je to normálne,že to chvíľku potrva). U mňa tie materské pocity prichádzali postupne. Až si niekedy myslím,že som už jedna z tých opičich matiek 😁 Zrazu si uvedomis,že to malé klbko je skutočne tvoje dieťa,a že to je taká úplne iná láska. Milujem mojho muža,mám rada rodičov,sestru,ale vzťah k vlastnému dieťaťu je niečo neopísateľné silné,iné. Len niekedy potrvá,kým to príde alebo si to uvedomis. Daj sebe čas a nemaj voči sebe očakávania. Neporovnavaj sa s inými tehotnymi ženami,ktoré sú úplne šťastné. Ja som tiež brala všetko neutralne. Pracovala som,dokedy som vladala a dokedy to naše zákony umožňovali 😃 a dokonca som začala opäť robiť (malý mal 11 mesiacov) keď som začala pracovať na polovičný úväzok home Office. Potrebovala som sa cítiť aj ináč užitočne,a nemyslím si,že som horšia mama ako tie,ktoré si užijú doslova každú voľnú chvíľu s deťmi. Zbožňujem syna,ale áno,stane sa,že tancuje na nervoch,že musím zvýšiť hlas,že som unavená,a nemám problém to povedať na rovinu. Nie sme stroje,aby sme fungovali podľa očakávaní. Ani v tehotenstve ani na materskej.

luccija
23. jan 2021

@ibajaanikiny coho sa najviac bojis?ze ho nebudes mat rada ani po porode?Podla toho, co citam ho milujes uz teraz.Ver tomu, ze ak by Ti teraz lekar povedal, ze sa nieco deje bojovala by si ako levica.
Skor mas rada, ked o veciach rozhodujes ty a tu si nerozhodla ty.Mozes mat zlost na partnera, seba, ze si sa lepsie nechranila...
Mozem Ti tu pisat omacky jedno viem iste nie si mlada zabka, ked pisrs, ze po 30 tke mas partnera, okolie sa tesi takto to malo byt.Niekoho ta laska chyti hned, niekoho po porode, ked ma dieta prve teploty, ale chyti to kazdu, ak nemas psychiiatricku diagnozu psychopatia a pod...chod k psychologicke pomoze Ti, aby si nebola taka zmatena zo svojich pocitov
Moze to byt aj strach z neznameho ja som ho mala a bolo to velmi neprijemne

zuzka38
23. jan 2021

@ibajaanikiny napadla mi prave ta ista otazka ako
@luccija coho sa najviac bojis?
neboj sa vyhladat odbornu pomoc, niekoho kto ti pomoze zoreitnovat sa v tom co citis

ivka21
23. jan 2021

Ono zo začiatku si žena musí zvyknúť na tehotenstvo ja som tiež otehotnela po krátkom vzťahu. Mála som podobne pocity ako ty ale neboj keď sa babo začne hýbať tak sa budeš cítiť lepšie. A keď sa male narodí rak uvidíš ze zo bolo správne dieťa je najacsia láska.

luciannka83
23. jan 2021

@ibajaanikiny ahoj. Rozumiem ta. Nieco podobne som zazivala pred nedavnom. Ale skus to brat tak, ze vsetko sa deje prave v ten spravny cas. Ze to tak ma byt. Kazdemu trva individualne dlho, kym prijme urcitu zmenu. Urcite sa casom zacnes na dietatko tesit. Vybehni do obchodu, ked sa uz bude dat a popozeraj si dedske oblecenie🙂 vsetko bude dobre. Dieta je dar🙂 drzim ti silno palce. ❤️

oblecenie99
23. jan 2021

@luccija Dobrý postreh,ako si písala,že tu možno ide o to,že autorka má rada,keď o veciach rozhoduje ona a teraz to tak nebolo. Poznám to,tiež som podobná povaha,a aj keď tehotenstvo som ovplyvnila aj bolo tak,ako sme plánovali,život s dieťaťom je o niečom inom. Pre mňa je to najmä strata kontroly nad plánom a vlastným časom. Keď si naplánujte,že si dáš konečne horúci kúpeľ po dlhom čase a on sa zobudí po hodinke presne vtedy,keď máš napustenu vaňu 😃 keď jedol stále ukážkovo a zo dňa na deň začne vymýšľať. A mohla by som pokračovať do nekonečna.
Na druhej strane je to fajn,lebo ma to učí trpezlivosti...neponáhľať sa..neplánovat všetko do detailov.. spomalit..užiť si ten moment vtedy keď sa deje a nie v spomienkach.

sandra163
23. jan 2021

Psychologička je určite skvelý nápad. Nedusiť v sebe všetky tie emócie, ale dať ich zo seba von a najlepšie s pomocou odborníka. Pomôže ti utriediť myšlienky, prísť nato, prečo sa cítiť tak, ako sa cítiš. Myslím, že terapia je najlepšie riešenie, a treba s ňou začať čím skôr. Držím palce, verím že všetko dobre dopadne a možno sa na bábätko nakoniec aj budeš tešiť. Verím tomu, že všetko, čo sa nám v živote stane, má svoj dôvod a určite príde v správnom čase. Len niekedy potrebujeme čas, aby sme to pochopili a prijali. Prajem všetko dobré.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre