Nepekné reakcie okolia ohľadom pohlavia nášho očakávaného dieťatka

9. nov 2022

Som druhý krat tehotná, druhý krat chlapček. A ano, toto sú teraz moje najväčšie problémy, aké v hlave nosím, ak by sa niekto pytal. Moje prvé priania po dlllĺlhom snaženi boli, nech je babatko zdravé a na pohlaví nezáleží. Nasho vytúženého chlapčeka už mame a to, ze nám bude dopriate druhé dieťa je neskutočny zázrak samo o sebe. Čím viac sa blíži pôrod a okolie si všíma moje tehotenstvo, dookola dostavam tie iste otazky… čo čakate? Ak je odpoved chlapčeka väčšina hodi psie oci, nič sa nedeje..tretie bude dievčatko😁 a ak poviem, že ešte nevieme padnú vety typu…dopriali by sme vám dievčatko, aby ste mali párik. Proste aj jedna aj druha odpoved konci tým, že to má/malo byt dievčatko. Jednej známej som povedala že na nám pohlaví nezáleží a spustila monológ, či by ma nezaujímalo ako by vyzeralo moje vlastne dievčatko..kupovať oblečenie a robiť copiky, aké by malo vlasky, na koho by sa podobala. A to som si asi vzala moc k srdcu, ja to vlastne nikdy neuvidím ani nezažijem. Mám to stále v hlave…Som z tych pocitov normálne smutná. Chcem sa len vyrozprávať, možno si prečítať príbehy iných mamiciek s chlapčekmi, pomohlo by mi to😊❤️ Tretie neplánujeme.

P.S. Dopredu sa ospravedlnujem snazilkam za tuto diskusiu, nečítajte a nereagujte na to, ak Vám to nerobi dobre. Su tu desiatky diskusii kde ženy fotia pozitívne testy alebo ženy, ktoré riešia umelé prerušenie tehotenstva, rieši sa tu veľkost tehotenskeho bruška, či pohyby bábätka atd… MK nieje platforma len pre snazilky, to by sem nebolo vhodne napisat nič ohľadne tehotenstva, pisanim a reagovanim na nenavistne komentáre si len robime zle navzájom... Aj my sme sa snažili o druhé babo naozaj dlho a tieto pocity aj napriek tomu všetkému vo mne momentálne kolujú, ak vám bude dopriate mat bábätka, čo pevne verím a naozaj dúfam, ze každej bude, je v pohode mat take pocity aj keď to bábätko v brusku milujete od prvej sekundy. Ďakujem za rešpektovanie, bola som jednou z vás a tiež som si hovorila pri niektorých témach, že mat jej problémy..

kukulienka999
9. nov 2022

Ahooj, ja čakám druhého chlapčeka ak ťa to poteší 😁 tiež pri prezradení pohlavia padli vety typu tretie bude dievčatko, ale rušila som to hneď rad radom, že nie každa túži po dievčatku a nie každému je dopriate vôbec dieťatko mať.
Ja osobe sa na druhého syna tesim veľmi, chcela by som si to malé klbko užiť trosku viac. A tiež mi pár krat prešlo mysľou, že už neuvidím podobizeň dievčatka, ale všetko je tak, ako má byt a netreba to držať v hlave viac, nech je potrebné.

deti95060810
9. nov 2022

my máme tri baby ...len neviem či je to až také šťastné... to by o tom vedel asi ocinko viac...
myslím že s tebou trieskajú tehotenské hormóny - nič viac, nič menej.

selest
9. nov 2022

Ahoj. Ja ta velmi chapem, my sme prve chceli dievca a nepodarilo sa😅muz velmi chcel dievcatko, druhe som uz ja velmi nechcela a stale sme odkladali ale nakoniec sa nejak podarilo. A zas chlapcek. Tiez sme boli trosku akoby sklamani. Ale. Syncek je uzastne mudre dieta, za ziadne dievca by som ho nevymenila. Ono je to v konecnom dosledku jedno, tak nebudes robit copiky a zapinat sponky ale osetrovat rozbite hlavy a oberat jedlo zo steny. Hlavne je ze su deti zdrave. Mam prve dieta postihnute a setra u gyn to nevedela. A spytala sa co bude a ja ze chlapec a ona ze co mam doma a ja ze chlapca. Hlavne je ze su obaja zdravi, povedala.. Bolo mi blbe pokazit jej radost🤣

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vierka82
9. nov 2022

Aj na mňa smutné kukaju (mám 5 synov) a všetci ma povzbudzujú že šieste bude dievčatko 😅😅😅😅😅😅

panelacikova
9. nov 2022

autorka - nesmierne ti chýba zrelosť a sebavedomie. pocit, že ti môžu byť ostatní ukradnutí, hlavne nech ty, tvoj manžel a deti ste zdraví a šťastní. neviem, asi bývaš na dedine, že ťa tieto reči tak trápia, ale aj keby, musíš sa naučiť byť asertívna. odporúčam vyhľadať na nete asertívne techniky, naučiť sa ich a donekonečna praktizovať. neboj sa, neprejde mesiac, aby ti debilní ľudia dali pokoj 🙂

tenerifka
9. nov 2022

@vierka82 haha, a ked nie sieste, tak siedme🤣

marianarem
9. nov 2022

Su to normalne pocity. Je bezne, ze clovek z nejakeho dovodu nemoze zazit nieco, co by ho lakalo a ze mu to pride trochu luto. To neznamena, ze si nevazis dieta, ktore cakas.
Ja mam jedno dieta, chlapceka. Dalsie uz nechceme, mam uz 44, zdravotne problemy a aj jedno nam da zabrat. Ale tiez mi je niekedy luto, ze uz neuvidim, ako by vyzerali dalsie deti. Rovnako ma mrzi, ze uz sa asi nedostanem na vsetky miesta na svete, ktore by som chcela vidiet. Alebo ze nezazijen, ake by to bolo, keby som isla stiudivst nieco ine. To, co som vystudovala, mam velmi rada, ale je to len jedna moznost a aj dalsie by boli urcite zaujimave.
A neboj, ked sa maly narodi, tak po nejakom case si ani nebudes vediet predstavit, ze by tu nebol a bolo by miesto neho dievcatko.

danka56
9. nov 2022

Mám dve baby, väčšina reakcií neznámych ľudí z dediny bola: zase baba, oooo to je taká škoda. Prosto hlúposť chodiaca. V dnešnej dobe je fakt zazrak mat dieťa, zdravé dieťa!
A áno aj mne bolo v čase tehotenstva ľúto, že nebudem mať parik, asi z tých blbych reči. Ale svoje bábätko budeš ľúbiť nekonečnou láskou!
S hrdosťou by som každému povedala, že budete mať ďalšieho chlapca! A keď budú nato blbé poznámky, nedja sa a odbi ich. Keď sa mi druhá dcéra narodila, tak tetky čo nevedeli čo čakám sa ma pýtali, čo vozím. A zas tie nemiestne komentare aká to je škoda, fakt som si musela až obranovat svoje dieťa, že my sme vlastne takto spokojní. Tak obranuj aj ty a keď tých ľudí stopnes hneď, prestaneš mat aj tajeto pocity. A gratulujem k druhému chlapcovi, budú to časom riadni partaci!

seva22
9. nov 2022

@selest jedlo oberam zo steny aj ja a to mam dievca:D aj rozbitu hlavu sme uz nanestastie mali:( ale suhlasim s tebou, taketo negativne pocity ohladne pohlavie maju zeny vacsinou pred porodom,potom to dieta uvidis a je ti jedno,ci je to chlapec,dievca, jednorozec alebo brontosaurus:D
Pre autorku prispevku: ja mam dceru a syna a teda mozno preto,ze dcera bola a stale je velmi narocne a svojhlave (okrem toho ze je aj velmi sikovna a inteligentna🙂 dieta,materstvo s nou som si nevedela a stale neviem uzit…pri synovi je to ine,a teda mozem povedat ze som sa trochu bala mat chlapca,no od zaciatku si neviem zivot bez neho predstavit🙂 (samozrejme ani bez dcerky,milujem ju rovnako)…zelam ti,aby si tie pripomienky ludi vedela nejako filtrovat…a som presvedcena,ze ked sa tvoj syncek narodi,vsetky smutky ohladom pohlavia sa rozplynu;)

mimi3008
9. nov 2022

Mam 2 syncekov, pri prvom nam to bolo jedno, pri druhom som velmi chcela syna, aby boli partaci. Maju 3r. a 1r. a veru, ze uz zacinaju byt😊nikdy som nemala vyslovene tuzbu po dievcatku. Mame to doma vesele, akcne...svagrina maju 3 chlapcov a tiez to vnima podobne, ako ja.

kat10pat
9. nov 2022

Ahoj 🙂 uuuplne rozumiem, s tym ze my mame chlapcov troch :D milujem ich uplne a nedala by som ich za nic❤️ ale ako pises aj ja to tak niekedy citim, ze nikdy nebudem pliest svojej dcere vrkociky, kupovat tie krasne dievcenske oblecko ❤️😍 podla mna je to normalny pocit, neznamena to ze nemilujeme dost svoje deti co mame. Ja som sa tak velmi bala ked som bola teraz tretikrat tehotna, ze budem.sklamana ak mi povie lekark ze je to chlapec (lebo som to tusila od zaciatku) ale ked som videla ten ultrazvuk a toho cloviecika bola to.uplne laska na prvy pohlad a uuuplne mi bolo fuk ci je to chlapec ci dievca 🙂 reci okolia ani nekomentujem.lebo to je katastrofa. Drzim palce 🙂

pralinka25
9. nov 2022

ja len na odlahcenie. nikdy som podobny pocit nezazila lebo mi to bolo vazne jedno co to bude ale
mam dvoch chlapcov a jedno dievca. to dievca ma sice dlhe vlasy ale ani za ten svet si nechce dat robit copiky, bavia ju draci, jezko sonic, kone. v zivote sa nehrala s babikou ani kocikom. ma obite kolena, vsetky leginy a teplaky ma na kolenach s dierou vsade sa vyliepa a ak si da saty je to len preto lebo ju na to nahovori sem tam kamoska. nehra sa na princeznu ale na carodejnice. raz v zivote pocitila tuzbu byt Elzou ked to frcalo a vsetky jej spoluziacky boli na karnevale Elzy a ja som z toho bola taka nadsena ze som jej este v ten den kupila saty aj celenku s vrkocom 😀 vydrzalo jej to tri dni a boli sme spat pri drakoch.
inak karneval vsetky dievcata boli vzdy za princezny nasa chcela byt raz macka a raz zajac.
najmladsi sa stara o plysove zvieratka, cele dni im vari v kuchynke, vozi ich v karicke na prechadzky, upratuje (ale miluje aj auta) ja len ze mat dceru nie je zarukou tych dievcatkovskych veci.
chapem ako to myslis a ze si smutna ale myslim si ze su to len hormony, ze ked sa babo narodi bude to ine. a ludi si nevsimaj. vzdy si najdu nieco.

osky
9. nov 2022

Tes Sa ze starsi syn bude mat partaka,skor Sa spolu zabavia.

stevvvka
9. nov 2022

Na take otazky co cakate odpovedaj s pozdvihnutym obocim a usmevom - žeby bábätko?

Alebo si niečo ine vtipne vymysli.

Je uplne normalne, ze pride predstava, ake by asi bolo dievca.
Tvoje pocity su ok. A krasne si napisala to PS. Nebudem zlahcovat tvoje starosti. Momentalne ta to trapi a jedine, co mne ako tak pomaha, je hovorit si - to prejde.

Inak mam dvoch chlapcov. Pri druhom som tiez zo zaciatkz myslela, ze by bolo pekne mat dievcatko, ale pripravila som sa na to vopred, ak mi povedia, ze bude chalan, aspon budu partaci, bude moct nosit vsetko oblecenie, budem to mat lahsie pri prebalovani okakanych plienok... Hladaj pozitiva. Tvoja hlava si to vie v nastaveniach upraviť. 🌹

chouette0157
10. nov 2022

Pocity sú to úplne normálne, píšeš to veľmi pekne, na druhej strane si treba racionálne povedať, že toto teda človek v moci nemá, akého pohlavia dieťa bude a koniec...reakcie ľudí na rôzne aspekty týkajúce sa tehotenstva a výchovy sú častokrát nevhodné, ja mam dievčatko a čakám chlapca a také že lepšie by sa zahrali ak by boli rovnakého pohlavia, alebo extra povzbudivé typu, že nám s mužom každý hovorí, aké strašne náročné je mať dve deti oproti jednému, tiež mi to blbo padne... Dnes má každý na všetko názor a niekdy je to pekné otravné.

miadi
10. nov 2022

Nic si z toho nerob! Mozno nebudes nikdy mat dceru ale vzdy moze byt o 20-30r v tvojom zivote male dievcatko. Vnućka. Niektore dievcata vedia byt divokejsie za 3 chlapcou vedia sa hnevat bez dovodu vedia byt tvrdohlave male ženy. Mat dceru je uzasne ale s chlapmi je to jednoduchsie. Raz budes mat ( dost velka sanca) vnucku Mozno aj dve tri .. budes im robit ucesy kupovat saticky budes ich rozmaznavat a ked budu bujne neposlusne budes z toho vinit ich matky 😉🤣ze zla vychova. Hlavne teraz vychovat z tych dvoch chlapcou dvoch fantastickych mužou ., aby doma varili upratovali menili plienky nech ta buduce nevesty maju za co ocenit a tie vnucky Potom budes mat casto na krku. 😁z reci ludi si nic nerob . Je jedno ake maju deti pohlavie Hlavne je aby sa mali surodenci radi. Poznam aj take rodiny 3 bratia nemaju sa ani jeden rad 3 sestry sa neznasaju ( rodicia mali favoritou) to je smutne nie to ze nemali doma ine pohlavie. Genetika je fascinujuca vec Moja dcera je blond po svojej prababke. Vsetci ostatni predkovia tmave az cierne vlasy ( ked sa narodila boli cierne vypadali v 6m a narastli blond 😊a Moj syn sa strasne podoba na moju mamu. Raz uvidis ako by vyzerala tvoja dcera v dietati z dalsej generacie. ❤️Tes sa na synceka nedovol nicomu a nikomu aby bola tvoja radost mensia ako pri prvom teho ked to bolo kazdemu jedno ake pohlavie! Uzivaj si tehotenstvo ked dalsie neplanujes uzivaj si jeho blizkost jeho pohyby ze je len tvoje carovne zive tajomstvo tela. Nesmut nad tym co nebudes mat co nezazijes tes sa z toho co mas.

miadi
10. nov 2022

@chouette0157 nie je to Strasne narocne mat dve oproti jednemu prave naopak 😆to jedno Musis nahanat ty ked su dve tak sa nahanaju spolu a navzajom si vybiju baterky 😁

zuzanna33
10. nov 2022

Úplne ťa chápem mala som to rovnako s tým pohlavím len mi 3 krát chlapec a keď počujem tú vetu hlavne u starších dám že štvrté bude dievča príde mi nevoľno... Človek sa musí naučiť prijať v živote veci tak ako sú áno je normálne ak nás to trápi...Mne gynekológ oznámil v 19tt úplne nečane že to bude chlapček a hneď ako som vyšla z ordinácie tiekli mi slzy samé nielen hormóny ale vedela som že manžel tiež chcel svoju princeznú no cítila som sa dokonca vinná...Hľadala som všetky pozitívne veci aby som na to tak nemyslela či oblečenie,hračky a súrodenecké vzťahy a podobne Ale sú stále ľudia ktorí si radi "uťahujú" podpichnú ale tretie ma posilnilo a verím že všetko v živote má svoj zmysel🍀Len zdravie a šťastnú rodinku ti prajem🙏🙂

melany4
10. nov 2022

Hej tiež som viacročna snažilka a teda aj keby som zázrakom mala 5 chlapcov alebo 5 dievcat, tak nech si okolie hovorí co chce. Pre mňa by zázrak bol vôbec deti mat a kto to nezažil potom hovorí také hlúposti o tom ze treba mať párik a podobne.

gajdosovci
10. nov 2022

Este ti nikto nepovedal, že: " Ooo, dcéra je taka pritulnejsia aj v dospelosti, škoda, budeš mat len nevesty a to je nič moc..." 😄 " A ja si preto o to viac teraz vážim moju svokru.. 😂 Nič si z toho však nerob. Mam doma tiež dvoch chlapcov a nikdy by som ich nevymenila za dievčatá... 😊

h2
10. nov 2022

Ahoj, k tým copíkom: ja mám jedného chlapca, moja sestra dve dievčatká. Boli u nás cca týždeň na prázdninách, len oni, bez mojej sestry. Čiže všetko okolo nich som robila ja. Každé ráno obe učesať a pozapletať (mali vtedy obe vlasy po zadok) mi trvalo 20 minút! Vďaka Bohu za chlapca! 😁 (berte s rezervou, nič proti dievčatkám)

almarka
10. nov 2022

Ahoj, uplne Ti rozumiem. My mame 3 dcerky a rocneho chlapceka. Chceli sme 4 deticky a bolo nam uplne jedno akeho pohlavia budu. Stvrte tehu som cely cas pocuvala blbe reci a teda hlavne preto, lebo nikto do uplneho konca nevedel pohlavie. To bola desna zvedavost a po porode zase 🙈🙈🙈 - reci - konecne chlapcek 🙈🤣! Fakt nerozumiem ako moze toto niekto riesit ked deticky su najvacsi dar ❤

lucinka1988
10. nov 2022

nečítala som celý tvoj príspevok, ale okolie s prepáčením "pošli do kelu". Zažívala a zažívam to stále, keďže mám tiež 2 vytúžených chlapcov, ja osobne som po dievčati nikdy netúžila a obaja sme s manželom chceli 2 chlapcov. Aktuálne sú to poznámky typu, že ešte ma to len čaká, keďže treba párik. Wtf???Nam určite nie, na tieto reči som už alergická, ale zároveň imúnna, len sa pousmejem, poviem, že my sme to takto chceli a sme maximálne spokojní a šťastní a užívam si tie "priblblé" výrazy okolia, keď toto poviem..Ono ľuďom nikdy nevyhovieš a čím skôr Ti začne byť jedno, čo si okolie mysli, tým lepšie. Každý nech si žije svoj život..Môžem Ti ale povedať, že mať 2 chlapcov je niečo neopísateľne super, zažívať x2 lásku od syna, ako by ma najstaršej na rukách nosili, a to sú ešte malí, ako mi trhajú kvetinky, sto krat za deň, aká som najzlatsia a najkrajšia maminka, obaja sú maximalne prítulní, pre zmenu chcú česať vlasy oni mne, proste dokonalé💙💙🙏Mám malú neter, ľúbim ju veľmi, ale ani na základe toho, ako ju mám rada, sama po dievčatku netúžim. Ak by sa raz stalo, určite budem najšťastnejšia, ale takto som tiež🙏

moonlight1210
10. nov 2022

Myslim, ze je to taka bezna konverzacna fraza o tom, ze by sa hodilo tentoraz dievcatko, resp. mat parik, atd. Nic viac.

Proste to reflektuje skor taku spolocensku slusnost dopriat cosi od vsetkeho, aby dany clovek mal vsetko. A kedze sme len dve pohlavia, tak ti praju teraz to druhe, aby si mala od vsetkeho cosi.

Niektori ludia su sice v tomto trochu uz fakt prehnani (vid rozplyvanie sa nad copikmi, satockami a podobou), no ty si zas aktualne precitlivela (co je dane biologicky), tak si vsetko strasne beries.
Teda z toho vznika taka vybusnejsia zmes - ze to mas potrebu riesit.

Rok po porode zistis, ze nerozumies, co ta na tom tak rozkladalo na prvocinitele a dokonca sama seba pristihnes, ako niektorej druhomatke prajes, aby to bolo to opacne pohlavie nez uz doma maju.
Vybehne to z teba skor, ako si uvedomis, co hovoris. A bude to cisto zo slusnosti dopriat im. Nic viac, nic menej.

A na ludi sa nauc reagovat trebars: Dievcatko by bolo pekne, ale ja som spokojna, ze to bude chlapec. Urcite je to dobre prave takto, ako to je.

jankalukasova
10. nov 2022

Ja Ti to napíšem z opačnej strany. S prvorodenou dcérou som otehotnela na lusknutie prsta. Tešili sme sa, všetko bolo super. Ja som od začiatku mala pocit, že to bude dievčatko. Najprv začali neustále tlaky zo strany rodiny. Čo to bude? Už vieš? Neviem. Už musíš vedieť! Neviem! (Nevedela som...). Musíš vedieť. Mne povedali už v 16tt, ty si v 19tt..... No nevedela som, veď nie každé dieťa je uložené tak, že to vidieť. V 20tt sa teda potvrdilo, že to bude dievčatko.
Okolie?
Dievča? To ešte nemáme, šak dobre aj tak.
Dievča? Nevadí.... Bude aj chlapec
No prvý by mal byť chlapec (žena, ktorá má len synov, troch) ale tak zas dievča s Tebou bude upravovať 🙈
Dievča? Muž asi sklamaný ale tak buď rada, že keď už tak dievča.
No poviem Ti, že mňa ani vo sne nenapadlo, že toto sa takto rieši... Veď to je čistá pakáreň. A každý sa len opýta a teda nejak to okomentuje ale tá tehotná to počúva stále. Ja som sa od prvého tehotenstva úplne mamičiek prestala pýtať, čo čakajú a podobne. Keď som čakala druhé dieťa, tak zas tlaky, že to musí (MUSÍ) byť chlapec! Musí!!!! Raz som sa vytočená opýtala či dievča mám utopiť alebo dať na adopciu. Potom som povedala, že si to proste ani nedám povedať, lebo mi to ide na nervy. Tak odozva bola, že to lekár má dať do obálky aby oni vedeli, keď ja nechcem. Áno. Druhé dieťatko je chlapec. Skoro som si až priala aby bol just dievča. Pri treťom tehotenstve to bolo to isté. Už sme mali aj dievčatko aj chlapčeka (neznášam pojem "párik", veď sú to súrodenci, aký párik????) a aj tak sa v tom všetci vŕtali. Neustále analýzy, čo by bolo lepšie.
Takže ak Ti môžem poradiť, hovor, že nevieš alebo, že si to nechávate pre seba (aj tak budú komentáre, že chceš byť len zaujímavá 🙈) a hlavne si nič z toho nepripúšťaj, čo kolvek povieš, bude na to tupá odpoveď. Ja chápem, že Tí ľudia to väčšinou nemyslia zle ale je to mimoriadne otravné.

miroslava21
10. nov 2022

Neprezivaj to taj. V dobrom. Ludia v ramci rozhovoru utrusia nieco nie v zlom zmysle. Akoby taku formulku. Nehladaj za tym nic.

trinneo
10. nov 2022

Ja ti poviem z ineho sudka, mam prvú dcérku a teraz cakam syna, akoze každý sa tesi, že párik,ja sa modlim hlavne, aby boli obidve zdravé a kazdy, ze manzel sa určite tesi, ale to nevedia,ze manzel je nestastny, ten by radsej chcel druhú dcéru. Bohuzial nevyhoviem kazdemu a tie tipy kazdeho, ze ci cakam chlapca alebo dievca podla brucha a este sa tvaria,ze to sa este môže zmeniť a určite cakam co si oni tipnu..treba to brat jednym uchom dnu s druhym von...hlavne nech su deti zdravé....

betulinka1
10. nov 2022

To je super, ze to bude chlapček. Budu partaci s prvým. Mame dvoch a je to skvelá dvojka. Za mna je to super, ked su súrodenci rovnake pohlavie.

pauli89
10. nov 2022

Ahoj, to iste som počúvala aj ja ked som čakala druheho chlapca. Nebooooj tretie bude dievčatko. A hadaj co? Tretie je chlapec 🤣 Nikdy by som nemenila. Oni traja su spolu proste NAJ ❤

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre