Ženy, aj vy dostávate alebo ste dostavali v tehotenstve z každej strany nechcené rady ohľadom všetkého? Od tehotenstva, cez starostlivosť o dieťa až po výchovu. Mne to už popravde riadne lezie na nervy. A ako ste to riešili? Ukázať, že Vám to vadí alebo nechať radšej tak? Som prvorodicka a niektorým ľuďom sa už musím vyhýbať lebo viem že budem počúvať ako to oni robili a že ja by som to mala robiť tak isto.
Mám pocit že je to taká športová disciplína ľudí ktorí poznajú niekoho tehotného. Niekedy mi to nevadí a beriem to tak že to mnohí myslia v dobrom a so záujmom v snahe pomôcť a predať svoju skúsenosť. Ale niektorí sú doslova vtieraví a najviac zbožňujem názory na to koľko by som mala pribrať a koľko je už príliš. Takým sa vyhýbam a aj sa vyhýbam danej konverzácii. Ostatné neriešim.
Jedným uchom dnu a druhým von, usmiať sa a urobiť si po svojom a obe strany budú spokojné 🙂
Bože toto .. prečo nepochopia iný ľudia že každé tehotenstvo a každá žena a každé dieťatko je iné ..
Príde mi to ako porovnávanie.. ja som takto robila.. a hento ..no mňa by to vytačalo tiež.. určite by som to dala jemne najavo a ak by to neprestalo tak jedine vyhýbať sa čo najviac takým ,nech pochopia
Na rady ako vyspi sa kym môžeš, počkaj az bude plakať a pod som sa vždy zasmiala a povedala "moje dieťa také nebude ;)"... A ani nie je teda Inak som žiadne take rady nedostávala našťastie. Yetqz sem tam zvykne niekto prehodiť ze "veď počkaj s dvoma malými to nebude už taka dovolenka ako si mala pri prvom" a podobné ekvivalenty a nad tým tiež mávam rukou, "ze ale bude bude 🙂 " inak som si si všimla, ze čím je zena viac v pohode a cim ma po narodení lepšie bábätko tym to okolie viac serie a snaží sa ju presvedčiť ze raz sa to istotne musí pokaziť 🤷🏼♀️
@terezka1947 nie nemusia chcieť zle ale vedia pekne liezť na nervy 😁
Vcera som bola u zubarky. A mala predo mnou tehotnu pacientku.
Tak jej rozpravala kolko pribrala ona,kolko zubarka...potom zapojili do debaty mna.
A kazda si rozpravala,svoje.
A nikto to nebral ako nevyziadane rady.
Ludia prestavaju mrdzi sebou komunikovat.
Milo sa usmiat,spytat sa na nieco...hned sa idu mnohi ohradit,ze to je ich vec,sukromny priestor.
Ale na aninymnom fore sa vyjadrovat a zniest zo sveta niekhoho,to je ok.
jednym uchom dnu a druhym von a ked to niekto skutocne prehana - tak zvyknem byt jemne ironicka 🙂 alebo sa spytam ci je "slecna" vestkyna, ked uz teraz mi predikuje, "ked bude mat maly koliky"
pripadne len poviem, ze dakujem za rady a uz by aj stacilo, ze to budem riesit, ked to nastane a velmi rada jej potom zavolam a spytam sa
@terezka1947 to je podla mna ale uplne ina situacia, co popisujes a s tym napr. ja osobne nemam ziadny problem a vacsinou je to mile 😃 - ked ale ides napr. do mesta s kamoskou a hodinu ti rozprava kam mas ist rodit, kam nemas ist rodit, co robit, ked ta pri porode roztrhne, ako mas kojit, ako nemas kojit, ako mas dieta uspavat, ako ti ma muz pomahat - tak to uz je trosku moc, snad ma kazdy pravo si vychovat svoje dieta ako uzna za vhodne a ked si nebudem vediet dat rady, rada zdvihnem telefon a tej kamoske zavolam, ked ten problem nastane a viem, ze ho riesila
a toto sa mne osobne deje momentalne v jednom kuse, kedze som vo veku, ze poslednych 6-12 mesiacov rodila takmer kazda druha blizsia znama a odkedy vie, ze som tehotna tak si normalne najdem z nicoho nic konverzaciu napr. na messengeri, kde bez toho, aby som sa spytala si najdem co mam zobrat do porodnice a aku odsavacku mam kupit - na co?
v takych situaciach sa ja osobne slusne podakujem a ze sa k tomu rada vratim, ked to bude aktualne 🤷♀️
jooooj počkaj keď porodíš 😉
uši na prievan... niektorí ľudia sú odborníci na všetko nielen na tehotenstvo. Aj tak sa mnoho vecí ukáže až naživo. A úplne normálna a dobrá rada ti bude na figu lebo budeš musieť improvizovať. A verím tomu, že čo chceš a potrebuješ si vieš zistiť aj sama. Budeš mať tréning do budúcna 😉
Toto je údel kazdej prvorodicky. Neboj pri dalsich detoch tu potrebu mat nebudu 🙂 Cest vynimkam.
Tak ja neviem kde ja zijem, ale mne nikto nedaval ani v jednom tehu ziadne nevyziadane rady. Bud sme normalne debatili (aj o tehu ,detoch, porode, vychove s kamoskami a rodinou) alebo sme sa o tychto veciach nebavili (npr. kolegovia, cudzi ludia atd)
Áno a neznášam to 😂 zámerne sa niektorým ľuďom už vyhýbam. Top rada bola: no moja ale ty nemôžeš teraz vôbec chodiť na slnko 😂😂😂👌 už teraz sa "teším" na ďalšie
Baby....hormony nas robia v case tehotenstva extremne citlivymi.
Netreba vsetko riesit.
Budme radi,ze nas ludia maju radi a raditnam chcu.
Mne tieto rady vobec nevadia, ved tie baby/svokry/mamy to myslia v dobrom. Ja to beriem tak,ze ony to uz maju za sebou, a teda chcu posunut svoje skusenosti, aby som to ja mala lahsie 🙂
Skor ma stvali reci typu "ved pockaj, ked..." Toto sa mi zda prehnane, lebo kazdy zije iny zivot a uz teraz vidim na kolko veci v tehotenstve mi vraveli "ved pockaj..." a nestali sa....napr. ze budem vracat, ze vela priberiem, ze budem mat strie, ze nebudem moct spat, ze mi pupok vytlaci, ze sa mi zuby pokazia, vlasy vypadaju atd. a klop klop nic z toho sa nestalo. Preto vravim,ze kazda ja ina a zbytocne ma predtym s tymito vecami strasili a ja som sa dlho bala otehotniet, lebo som si myslela,ze toto vsetko sa mi naozaj stane a budem to tazko prezivat. Teraz,ked vidim,ze nie u kazdeho to tak je, tak uz mi mozu hovorit, co chcu. Jednym uchom dnu, druhym von 😀
@misinka0611 tak to nesúhlasím :D my čakáme s mužom piate.. jeho najstaršia dcéra je už sekundárna lekárka a moja najstaršia má 13.
A “dobre mienené rady” si neodpustila ani jeho mama, ani moja babka, ani kolegyne/kolegovia v práci. Mna najviac vytočili dve situácie: 1. Čo to bude? Neviem. Ty vieš! Len nám to nechceš povedať!!
2. Ako sa bude volať? Ja: poviem meno. Fuj! Si normálna?
@terezka1947 tak mne vadia nevyžiadané rady stále a tehotná nie som. A nie som presvedčená, že tí "radiči" mi radili z čistej lásky. Skôr majú potrebu všetko riešiť a vedia to najlepšie...ono sa to potom vidí aj inde. Ale nikomu teda neberiem dobrý pocit z toho že mu každý radí /nemyslím to v zlom 😉 /. Mne to proste vadí a väčšinu času aj vadilo. Ak som chcela niečo riešiť, tak som si sama vybrala osobu. A zase sú aj ľudia, s ktorými sa dá rozprávať a nevnucujú svoje postrehy a rady. Proste normálne sa prejde na inú tému a hotovo.
treba sa zamyslieť nad tým, či nikto nikdy nedal nikomu " nevyžiadané rady" a nemusí sa jednať len o tehotenstvo.
veď to je niekedy v rámci komunikácie.
možno aj tie čo sa im to nepáči niekomu radia nevyžiadane.
veď nejde o nič ✌️
@terezka1947 a teda hádať sa nechcem, ale z času na čas sa poradí aj riadna slušne povedané kravina. A keď sa povie 5 verzií riešenia problému tak to si jeden nevie predstaviť aký chaos má neskúsená maminka v hlave. Lebo teraz všetko možné treba len aby dobre bolo.
Už tu bola párkrát takáto téma a vychádza mi z toho, že tak ako niekomu to absolútne nevadí, tak tej druhej strane sú ženy, ktorým to strašne otravuje život. A aj jedna skupina je ok, aj druhá. To čo je mimo je, že niektorí ľudia fakt netušia kde končí zdravý rozum a slušnosť.
@julia2018 Vedela som ze mi niekto napise ze nesuhlasím, preto som napísala česť výnimkám.. mne sa s druhým už nikto nestará. Ale ja som dala už pri prvom po pár mesiacoch najavo ako veľmi ma zaujímajú rady.. pohar pretiekom po tom ako som bola oznacena za matku ktora dieta brzdí vyvoji kedze nechcem dat do chodítka 🙂 No a mám svaty pokoj.
jednym uchom dnu a druhym von. Prveho syna som prenasala, vyvolavali mi porod, ale maly sa proste rozhodol, ze von este nepojde, nech sa deje, co sa deje. Strasne ma iritovali tie sproste rady, ze sa mam prechadzat...ze urcite sa mi porod rozbehne. Cely cas som sa prechadzala, ale tieto veci si zdrava zena nevie ovplyvnit. Alebo ze sexovat...to by ma musela obtrtkat cela rota chlapov 😂.
precitlivele tehulky, to je zazitok. 🙂
proste si vypocuj a zabudni. ved nic z toho si nemusis vziat.
a mozno neskor, az bude male na svete, tak ti niektora nevyziadana rada zrazu vybehne na mysel, az budes nieco riesit. aj budes rada, ze si to kedysi kdesi od kohosi zapocula.
nie si jedina, kto v tehotenstve dostava rady a pocuva pribehy, ako to robil niekto druhy.
je to bezne, ze sa takto bavime s tehotnymi. je to zvycajne prva tema.
tak ako male deti teraz dostavali najcastejsie obligatne konverzacne otazky: ake je to byt stale doma? nenudis sa uz? bavi ta to? ako online skola? ...
aj ty raz budes davat taketo rady, lebo uz budes mat skusenosti. ani si to neuvedomis, ako z teba vybehnu. ver tomu. 🙂
@julia2018 😄 ja že toto sa deje len mne...presne keď poviem že neviem čo to bude tak mi nikto neverí a skalopevne tvrdia že to viem ale nechcem povedať a aj keď prizvukujem že to naozaj neviem lebo sa schováva tak si aj tak idú svoje "no tak nám to teda nehovor" 😄
Ja uz sa na to tesim☺️ Roky som sa nevedela dockat, takze …
Mna najviac vytacali reci typu "ved pockaj, ked..." alebo porovnavacky, ako to mala svagrina a ake to ma tazke. Ked sme oznamili, ze cakame dvojicky, tak prisli hlasky typu, aka tragedia a katastrofa su dvojicky, ako sa s nimi nic neda, ani cestovat a nic nebudem stihat. S malymi cestujeme od ich 3 mesiacov, uz maju 4,5 roka a zatial som si nevsimla, ze by to bola katastrofa😉
Ak nahodou otehotnie nejaka dama v mojom okoli, poradte o com je vhodne konverzovat, aby som nebola za otravnu tetku. Ja som rodila naposledy pred 17timi rokmi, nejako si nepamatam ze by mi niekto nevyziadane radil. Skor ma iritovalo nakukanie do kocika, ci je moje decko dostatocne tucne a buclate. A kedze som mala dostatocne tucnucke deti, nasledovala otazka, ci kojim. Po odpovedi ze ano, tak nasledovalo zhrozenie ze preboha, 7mesacne kojis? Take velke a to na co? 🤷♀️
Baby mate pravdu ako sa hovori odtial potial ale Strop je ked vam taketo rady dava sestra =stara dievka plus milion clankov kade tade z netu s ktorymi vas spamuje...takze tak ide ma roztrhnut 👿
A keď nechceš dostávať rady počas tehotenstva, načo sa pýtaš na MK, ako sme to riešili? Veď sa opýtaj priamo tých najbližších, ktoré ti zvyknú radiť. Hovorí sa: Komu niet rady, tomu niet pomoci. Teraz Ti vadí, ak Ti niekto osobne niečo poradí a myslí to dobre, ale zároveň utekáš na MK, nech Ti poradia absolútne neznáme osoby. Naučte sa komunikovať s ľuďmi aj počas tehotenstva aj po pôrode a nie žiť len vo virtuálnom svete.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
A co je na tom take zle?
Mna to nehnevalo...kazdy si rad na svoje tehotenstva spomina a veru,casto som si z tych nazorov po case aj nieco vzdy vzala a aplikovala na deti.
Ved ludia nemusia hned chciet zle.