Na váhe veľký prírastok - na výzor v pohode

24. júl 2024

Chcela by som sa spýtať, či sa tu nájde niekto kto mal vyšší váhový prírastok - ale zároveň na výzor to tak vôbec nevyzeralo?
Som v 25tt - mám 173 cm a pribrala som na váhu zhruba 10-11kg, čo mi príde na tie týždne strašne veľa, ale zas keď sa pozrem do zrkadla vôbec sa nevidím tučná, aj z okolia dostávam samé komplimenty - lenže podľa BMI kalkulačky som už prešvihla “normu”. Kto to mal podobne koľko ste pribrali do konca? Popr.zo zdravotného hľadiska je ok takýto prírastok na váhe - aj keď mi to výzorovo nevadí? Môj Dr. hovorí že ak mi to vadí mám sa viac hýbať, lenže mne vadí iba to číslo viacmenej 😅

tanicka907
24. júl 2024

ved ale si tehotna nie?

autor
24. júl 2024

@tanicka907 ak nemáš nič k téme ušetri si čas a píš tam kde sú zbytočné komenty vítané ☺️

autor
24. júl 2024

*tu nie sú* keby ti nedoplo 😄

diewcatqoo
24. júl 2024

V prvom tehotenstve som pribrala cca 15 kg, v dalsom 10 kg. V tom, kde som pribrala len 10 kg som sa az do porodu kazdy den hybala. A ano, ani v jednom tehotenstve mi to na vyzore neprislo tak, ze by som bola pribrala celkovo - mala som len velke brucho, koncatiny tenke, vyzerala som jak hajzlovy pavuk.
Takze ak ti to vadi, asi pridaj v ramci moznosti viac pohybu. Ak ti to nevadi, tak si uzivaj tehotenstvo a neries.

autor
24. júl 2024

@diewcatqoo ďakujem😊 no práve to že na výzor mi to nevadí, len či to je zdravé neriešiť predsa kilá sú záťaž aj keď fakt nepocitujem zatial ziadne tazkozti aj po schodoch a kopcoch behám ako srnka 😅

tanicka907
24. júl 2024

Okay, nejdem sa vyjadrovat ku BMI pocas tehotenstva a BMI celkovo (kedze tato hodnota nezohladnute svaly, cize nie je vobec smerodajna).

Odporucany zdravotny prirastok na vahe je min 7 a max 15kg. Vaha mimo tohto intervalu je nezdravy (malo pre dieta, vela pre zenu). Takze ak si pribrala 10-11kg, mala by si zacat jest normalne porcie, kedze nepotrebujes jest "za dvoch" a najviac naberies na vahe v 8 a 9 mesiaci.

Samozrejme, priberanie pocas tehotenstva je individualne a su zeny, ktore napr pribrali 25kg (napr. lebo nemali potrebny tuk predtym) je jedli rovnako ako pred tehotenstvom a nabrali "len vodu", cize tvoja otazka je skor na potvrdenie, ze si vlastne v pohode s vahou.

diewcatqoo
24. júl 2024

Ono nechcem ti brat iluzie, ale to, ze teraz ziadne tazkosti nepocitujes a behas po kopcoch ako srnka, nic neznamena. Do konca tehotenstva mas este relativne daleko a najviac sa pribera prave na konci tehotenstva. Ja som teda ku koncu uz vazne nebehala ako srnka, aj ked som pribrala len 10 kil. Kazdopadne, drzim palce, nech je vsetko ok.

nikaeli
24. júl 2024

Myslím, že je podstatné aj to, na akej váhe si začala.
Pri dcére (v 27) som mala v prvej poradni 44kg 🤦🏻‍♀️ pred pôrodom 70. Zhodila som to do pol roka na 50.
Pri synovi (v 38) som začínala na 55 a skončila na 68. Ostala som na 58.

michaela329
24. júl 2024

Moja sestra pribrala 25 kíl pri oboch deťoch, neprejedala sa, jednoducho to išlo raketovo. Do dvoch rokov bola na ešte nižšej váhe a trvalo to dlhšie kvôli stitke a tazsiemu cisarskemu🤷 Ja končím prvý trimester a mam plus 2.5 kila. S pohybom to mám horšie, kvôli spineniu, ale chystám sa k nemu v druhom trimestri vrátiť. Váhu ako takú neriešim, lebo stravu mám zdravú a nechcem sa zbytočne stresovať.

mogaa
24. júl 2024

Fakt neviem čo chceš počuť....lekár ti to povedal uplne jasne, ak ti to vadí, začni sa viac hýbať a menej jesť....váha v tehotenstve je veľmi diskutabilná, môžeš byť len viac zavodnená....kopec žien ti povie že v tehu pribrali 15-20kg a do pol roka mali pôvodnú váhu, lebo väčšina bola voda....ono je obrovský rozdiel tuk a voda....rovnako sú ženy čo pribrali "len 10"kg a z toho im 5kg aj ostalo a nevedeli sa ich po pôrode zbaviť....takže pokiaľ nemáš extrémne veľký prírastok na váhe tak ju ani nerieš....

tinqua
24. júl 2024

No este baby opominate tie tepla a zadrzanu vodu...asi nie som jedina, co ma pri teplote 36 prsty ako párky...to by kludne mohlo byt najma ked pise ze nevyzera, ze tolko pribrala. Ja mam tiez na vahe viac a stravou to určite nie je...a to nie som este tehotna.

jomarch
24. júl 2024

kazda zena to ma rozne, ja som v polke 7m a pribrala som uz 10kg a to si myslim, ze za bezneho netehotneho zivota mi dobre spaluje. Tie pribrate kila nie su len tvoje kila. Je to v prvom rade dieta, plodova voda (mozes jej mat viac), placenta. Neboj sa nic. Urcite teraz nedrz nejake diety. samozrejme nie je zdrave asi pribrat 20kg, ale rovnako nie je zdrave sa obmedzovat.

spanielka44
24. júl 2024

Ja mám 176cm 63 kg a som v 12tt no pred tehotenstvom som veľmi cvičila vážila som ešte viac a keďže teraz už necvicim svaly sa strácajú a ja chudnem 😂 a ak priberas a nevidíš to na sebe buď rada 🙂

mirkakonik5
24. júl 2024

Myslím že je to vysoko individuálne, najviac som pribrala na začiatku a do toho 26tt, spolu 9kg....od 28tt mi váha stojí a mám stále +9kg a som 35tt , sama tomu nerozumiem len mi rastie brucho ale váha stojí 😀 takže ani to že sa najviac priberá na konci neplatí pre každého

ki__
31. júl 2024

Počas tehotenstva som pribrala 32kg..
Dúfala som, že počas tehotenstva veľa nepriberiem, lebo predtým som mohla zjesť kľudne aj veľrybu a zapiť to s olejom z fritézy, a ajtak som mala 52-54kg. Keď som otehotnela tak som začala priberať hádam aj zo vzduchu.
Chvíľu som si aj kontrolovala koľko a čo jem, lebo som sa deptala, že som tučná a je to už veľa. Ale priberala som ajtak a ešte som bola aj stále hladná. Tak som sa nato vykašlala. Ťažko, ale zmierila som sa stým že teda budem ako hroch. A aj som bola. Deň pred pôrodom som mala 86kg. Ale cítila som sa ako tak dobre, nemala som zdravotné problémy. Len posledný týždeň ma už začali bolieť kolená.
Podľa lekára to bolo v poriadku, keď sa neprežieram a ajtak priberám, tak čo sa dá robiť. Len sestrička mala blbé poznámky.
6 mesiacov od pôrodu a mám 25kg dole.

autor
31. júl 2024

@ki__ wow no super ze ti to tak pekne islo dole, aj ten zvysok pojde isto🙌🏽 Mne medzitym doktor na poradni preskumal priebeh mojho priberania a hovoril mi ze od poslednej por. je to dost kg co som pribrala a ze si mam odsledovat viac stravu - ze sice vyzeram dobre ale nevieme este kolko kil ma caka do porodu tak aby to nebolo moc. Tak teraz papam viac “s rozumom” odvtedy mi cca 1.5kg zislo a citim sa lepsie. Niekedy sme len my zeny naivne a nechceme si priznat ze si vieme uletiet 🙂 aj ked sa to nezdalo ani mne, ale potom jak som sa odsledovala tak- tu trosku viac tatarskej, tam este jeden chlebik, chutí mi tak dám si duplu, “jedna velka kofola ma nezabije” - a uz to ide 😆

zuza.m
4. aug 2024

Vaha cez tehu je uplne individualna.ja mam napriklad za sebou 3tehu a kazde bolo ine.pri prvom som pribrala 20kg mala som tehu cukrovku neprejedala som sa krotila som sa a nic nepomahalo.pri druhom som jedla co som chcela aj kolko som chcrla a 18 kg a tretie 16kg.a u mna to bolo napriklad tak ze do 20tt som nepribrala nic ani gram a potom ku koncu ako aj baby pisu to islo najviac.a teda 10kg vidiet nebolo ale uz tych 20 ano .bola som cela spuchnuta aj do tvare.a co sa tyka kondicky a zatazi .pri prvych dvoch som behala ako srnka a tretie som sa plazila ako zdoch.ale uz mam aj svoj vek 😆 a nedostatok zeleza urobi tiez svoje

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre