Mám rodine povedať o tehotenstve na Vianoce?

sunny9
19. dec 2024

Žienky moje, povedzte mi prosím svoj názor na moju situáciu - najprv ju teda opíšem : Som v 11 týždni tehotenstva po IVF, mám veľmi rizikové tehotenstvo - hroziaci potrat, už som 2x krvácala a bola na pohotovosti. Nechcem o svojom tehotenstve zatiaľ hovoriť nikomu z rodiny a priateľov, lebo som v minulosti viackrát o bábätko počas tehotenstva prišla a je mi to nepríjemné potom vysvetľovať ľuďom situáciu. 31.12. budem na konci 12 týždňa, budem mať po mesiaci znova kontrolu u svojho gyn a keď vtedy bude bábätko stále živé, tak až potom by som sa cítila komfortne so zdieľaním tejto novinky. Teraz k veci : na Vianoce budeme s manželovou rodinou, na mne je už trošku bruško vidieť, keďže predtým bolo "ploché" a odrazu už nie je. Čiže to pravdepodobne všetkým dôjde a možno sa objaví aj niekto, kto sa bude priamo na to pýtať. Čo by ste robili na mojom mieste? Vyšli s pravdou von, povedali im,že ešte nevieme či sa môžeme tešiť, že mám komplikácie? Alebo by ste sa s tým nejako zmierili a sami začali s tou témou? Ja sa hrozne bojím sklamania, tak preto takto opatrne reagujem, lebo proste do tej kontroly nemám pocit istoty. Ďakujem za pochopenie a Vaše názory. 🙂

katkaseiner
19. dec 2024

chapem ta a asi by som isla do niecoho širšieho (oblecenie) a zvalila to na koláče...ale pridala by som info ze akonahle nieco naisto budete vediet, radi poviete...

valikasikulova
19. dec 2024

Tiež by som nevravela....my sme tak povedali po celej rodine a ani nie 24 hodín po silné krvácanie a potrat....ďalšie tehu sme oznamovali až keď to bolo už vidieť...bolo to veľmi nepríjemné vtedy

zmrzlinka2021
19. dec 2024

@sunny9 povedala by som. Ved ak by sa niečo stalo, tak hádam sú natoľko empatickí, že ťa budú rešpektovať.

vanilka7777
19. dec 2024

@sunny9 mam za sebou 5 potratov, posledny 3tyzdne dozadu, na mikulasa sme chceli oznamit rodine peknu spravu,mala som byt 14tt + par dni, ale na kontrole 12+1 mi bolo oznamene ze srdiecko prestalo byt a skoncila som na kyretazi,tiez som chcela cakat do konca prveho trimestra s oznamenim,bola som si ista ze teraz uz to dopadne dobre a aj tak to zle skoncilo. Ak nechces hovorit nehovor,ja som tiez chuda,bolo to uz na mne vidno,ale nosila som sirsie oblecenie a nikto si nic nevsimol. Vela stastia 🍀

ella1234
19. dec 2024

@sunny9 zalezi ci si vies predstavit to potom s tymi ludmi riesit ak sa nieco stane. Lebo s vlastnou mamou si viem predstavit ze ma aj podpori aj sa pokusi utesit keby nieco. So svagrinou by som sa asi dockala blbych reci. Svokor by dal nejaku “vtipnu” historku. Rozhodni sa podla toho.
Drzim palce nech je to vsetko v poriadku 🍀🍀

alenka58
19. dec 2024

nič by som nehovorila, ja mám tiež blbé skúsenosti s oznámením a následne to zle skončilo

oceanahory
19. dec 2024

@sunny9 Ja z vlastnej skusenosti hovorim, aby si este pockala. Ja som na tom bola rovnako, rozhodla som sa povedat a v 16tt som znova zacala masivne krvacat a tym aj porodila...
Ked som to kazdemu v rodine musela vystvelovat, tak som si vravela, aka som bola sprosta, ze som to oznamovala, kedze to bolo este horsie na psychiku.
Samozrejme velmi velmi dufam, ze to nebude tvoj pripad a dotiahnete to do uspesneho konca! Drzim palce!

ivik4
19. dec 2024

Ak by to na mne bolo vidiet tak by som to povedala, ved pravdepodobne si ani z vinka nedas ak by nahodou, neviem. Ja som o 2 deti prisla , jedno z toho v 5 mesiaci - o tom babätku som nevravela ,chcela som predist tiez tymto stavom ale zial aj tak sa to rodicia dozvedeli ked som sla ,,rodit" a citila som sa fakt strasne ze o tom niekto vie, nebolo mi vobec dobre z celej tej situacie.
No teraz mam syna, to ze ho cakam som zistila 22.12 pred Vianocami ale povedala som to vsetkym . Dali sme s muzom pod stromcek darcek v podobe detskych topanociek jeho rodicom.Bolo mi to nejak jedno uz po tej skusenosti predtym a aj tak som vedela ze 100% skoncim hned v nemocnici ,aj tak kazdy bude vediet a tak aj bolo. Co uz

michaela329
19. dec 2024

@sunny9 tiež som si tým prešla, aj vo vyššom týždni -16tt. No a pri ďalšom tehotenstve som čakala najdlhšie ako sa dalo a potom doniesla fotku z prvotrimestralneho morfo UTZ, keď už sme si prešli všetky vyšetrenia a mohli sme dúfať v šťastnejší koniec ako predtým - a to sme mali medzičasom mamine narodky, ocove narodky a meniny. Na každej oslave som sa tvárila, že som prejedena 🤷 A to dom vinkarka - a aj tak normálne brali, že som si nevypila. Brala som predsa lieky

ina2405
19. dec 2024

@sunny9 ja by som nepovedala po skúsenostiach, ale to je tým, že ak sa niečo zlé stane, mne sa najlepšie smúti osamote. Bolo mi horšie, keď ma ľudia aj v rodine ľutovali.
Urob ako cítiš. A držím palce, nech všetko dobre dopadne❤️

hederamonstera
19. dec 2024

Ja by som oznamila. Aj som tak spravila, tiez tvoj tyzden, a potratila som. Ale ja to nelutujem, doteraz mam natocenu ich reakciu, a stale sa na to rada pozeram, ako sa tesili, aspon nejaka zachytena spomienka na prve babo. Lebo s pribudajucimi rokmi sa mi to zacina mlzit (hlavne nad datumom uz dlho rozmyslam).
A doteraz mam jednu sosku zeny anjela a maleho dievcata stojacom pri nom, dostala som od manzelovej krsnej, ked sa to stalo. A mam ho tiez ako spomienku, inak som vsetky taketo sosky a blbosticky povyhadzovala,
Ak citis, ze to chces povedat, tak povedz

Inak po tomto sa nas aspon prestali otravne pytat, kedy bude babo ;) lebo tiez sa nam dlho nedarilo

lucia13022023
19. dec 2024

Nevravela by som. Myslím, že tehotenské bruško ešte mat nemôžeš, myslím tým veľké tehotenské brucho, čiže by som si dala niečo voľnejšie na sebax aby to zakrylo. Ale neviem, je to všetko na tebe a na tvojom pocite.

januska12323
19. dec 2024

Nehovorila by som.

elli333
19. dec 2024

Ja mam s tym tiez skusenost a nehovorila by som. Ja som o babo prisla niekedy v 11tt, ale bolo to premna o to horsie, ze ludia vedeli, ze som tehotna. Potom som sa dlho skryvala a nechcela som nikoho vidiet, akoby som sa hanbila, ze uz niesom tehotna. Neviem ten pocit uplne popisat, ale bol hrozny. Dalsie tehotenstvo sme potom oznamili neskor, ale to uz nastastie dopadlo dobre a po dome mi beha 14mesacna slecna 💖. Velmi ti drzim palce nech to dotiahnes do stastneho konca 🙏

sunny9
autor
19. dec 2024

Ďakujem Vám za toľko správ a názorov,až ma zabolelo pri srdci,že koľko z nás prišlo o bábätká, je mi to ľúto, je to naozaj citlivá téma. A máte pravdu, kebyže to všetci vedeli, tak by sa začali tešiť a mohli by mať rôzne otázky na tehotenstvo a pritom ja sama neviem,že na čom som, asi by to bolo veľmi nepríjemné v každom smere a prípade. Tak si teda oblečiem voľné šaty a snáď to nikomu nedôjde, keď nebudem piť alkohol. Veľmi ste mi pomohli, aj prehovorili do duše, až som si uvedomila,že aj ja to tak cítim. Ste super!❤️

baskustek
19. dec 2024

Nehovorila by som po mojej skúsenosti. Minulý rok som bola v 10 tt na Vianoce a všetkým sme to vtedy oznámili a v 15 tt bolo po všetkom. Najviac mi bolo ľúto dcéry, ktorá už sa tešila na súrodenca. Teraz mi to vychádza cca rovnako, som v 8tt, ale zatiaľ to viem len ja, môj manžel a môj gynekológ a ešte dlho to tak zostane 🤫

pralinka86
19. dec 2024

Nehovorila . Ak sa budu pytat, tak trebars mam liecbu nastavenu a rozne lieky, co je asi aj pravda a tie mozu napr zavodnovat, pribrat sa da zo vsetkeho, aj stresu.
A ako bolo vyssie spominane, podelite sa az bude nieco potvrdené.
Drzim palce

dadka1997
19. dec 2024

@sunny9 ved brusko si mozes schovať niečim volnejším, a nepovedala by som to urcite potom vsetkom a drzim silno palce

gabca025
19. dec 2024

Ja by som to nehovorila. Po prvom potrate sme dalsie tehotenstva oznamili na prelome piateho a siesteho mesiaca. A to som uz mala dost velke brusko a darilo sa mi ho maskovat

basulaak
19. dec 2024

@sunny9 ja by som nepovedala po tvojich skusenostiach. Nehala by som si prekvapenie na ten po-vianocny cas, mozno okolo valentina a pod…

really8
19. dec 2024

Ked sa ta niekto opyta priamo budes klamat? No ja by som sa citila o mesiac dva pekne trapne.

michaela329
19. dec 2024

@really8 ak sa niekto ženy po potrate, o ktorej vie, že má problém počať, na priamo opýta, či je tehotná - je to pekný buran a o dva mesiace by ma názor takého človeka absolútne nezaujimal. Pretože blízki ľudia sa jej to určite neopýtaju.

tehula2016
19. dec 2024

Ja tomuto nerozumiem, ved ste rodina. Nemusis to hovorit matkinmu otcovi kona bratovi, ale predpokladam, ze Vianoce travite s najblizsou rodinou, ktorej zdielate radosti aj starosti, ci?Ja som 2x potratila, z toho raz dvojicky a vsetci o tom vedeli. A napriek tomu som dalsie tehu oznamila hned ako bola prilezitost. Samozrejme kazdy si uvedomoval, ze je to neiste a drzali mi palce, aby to uz vyslo..

h2
19. dec 2024

Ja by som to takto blízkej rodine povedala. Možno nie sama od seba, ale ak sa budú pýtať, tak áno.

ella1234
19. dec 2024

@sunny9 najlepsie si najst super vyhovorku ked si sa rozhodla ze to nepovies🙂 moja ucinna bola ze mam antibiotika na mocove cesty..tomu veril kazdy 😅

anjelicek26
19. dec 2024

Nic by som nehovorila... ako aj ine baby proste zla skusenost, kyret som mala 2 dni pred stedrym dnom v 14.tyzdni...a to som ani komplikacie nemala, proste srdiecko zastalo... Pohare si pomente s manzelom, keby na to prijde... drzim ti strasne moc palce, nech je vsetko tentoraz v poriadku, mne tu po 3 rokoch od kyretu konecne lezi 9 mesacny chlapcek... ale rodine som to povedala az ked som bola v druhej polke tehotenstva...

really8
19. dec 2024

@michaela329 co? Aky buran? Boze strasne dolezite ste niektore. Snazili sme sa 7 rokov tiez sme mali problemy a ked som na jednej oslave povedala ze pit nevudem tehotenstvo bola prva otazka. Proste sa chceli tesit s nami. Sme rodina a sme si blizki. Zdielame dobre aj zle. Nebavime sa tu o susede z tretieho ani kolegyni z uctarne.

michaela329
19. dec 2024

@really8 buranstvo. Jednoducho pýtať sa také veci niekoho po strate je buranstvo. A našťastie ja vo svojom okolí nemusím vysvetľovať, prečo nepijem.

ivik4
19. dec 2024

Radsej sa citit trapne ako si zas prezit to ked niekto vedel o tom co sa mi stalo . Napriek tomu ze vztahy mame v rodine perfektne

misicka31
19. dec 2024

Ja by som ešte nepovedala.A ak by niekto komentoval,že nepiješ alkohol,tak moja odpoveď by bola,že sa necítim dobre.A otázka ,čo si tehotná?Odpoveď,bodaj by.🤷

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre