Dobrý deň, prvýkrát sem píšem a mam jednu prosbu,mam 19 rokov a s priateľom sme spolu 4 mesiace,on ma 27 rokov, ja som mala pozastavenu školu a tento rok som znovu nastúpila takže ďalšie 2 roky predomnou, lenže som zostala tehotna a necítim sa na to byť matkou,je to skoro aj a tym ze sme malo spolu a on chce aby sme si to nechali ze chce rodinu a postara sa ale ja mam ešte veľa plánov do budúcna takže neviem co mam urobiť, predomnou mal staršiu babu o 5 rokov s 2 deťmi (nie s jeho) a spýtala som sa ho prečo nerozmýšľal pri nej tak ze by chcel rodinu a spravili si babo ale pri mne takto rozmysla? Ved ja som mlada baba a mam život pred sebou, neviem ci si to mam nechať alebo nie. Ďakujem za rady
@nikus1471 dala by som dieťa na adopciu. Zo je to naj čo môžeš pre to dieťa i seba urobiť
Ak toto nie je vymyslená story tak si dosť nezodpovedná. Si s chlapom 4 mesiace a ochrana? My nepis že vám praskol kondom, tomu nie som ochotná uveriť
On má bývanie. Čiže to je jeho. Jedného milého dňa tá z tadiaľ vyhodí aj s holou ritou.
Adopcia ak naozaj na dieta nemas podmienky a potom sa uz zodpovedne chranit.
@nikus1471 mladá, ale trtkať vieš bez ochrany 👎
Nech ma tu pokojne zlynčujú, ale niektorí ľudia by fakt mali absolvovať IQ testy pred sexom, aby sa preistotu nemnožili. Celý ten tvoj príspevok je úplne odveci. Veľa plánov do budúcna, škola prerušená, život pred sebou, blá blá. Kecy. Ste spolu 4 mesiace, mali ste sa chrániť. Ak to dieťa nechceš, choď na interupciu a hneď potom za gynekológom, nech ti predpíše HAK.
@nikus1471 porozpravaj najprv s nim, s tvojimi rodicmi, s jeho rodicmi a spravte plan, ako dalej. Kto je schopny/ochotny vam pomoct.
Skolu mozes dokoncit aj ako tehotna, aj s malym dietatom, ak budes odhodlana.
Priatel ma pracu? Mozete si dovolit vlastne byvanie? Rodicia vam vedia pomoct - bud sponzorovat cast najmu, alebo vas nechat byvat docasne u jednych?
Docasne znamena pokial dokoncis skolu - po skole hned do prace.
Ak mas z priatela dobry pocit, tzn ze nema ziadne do oci bijuce problematicke spravanie, mate sa radi a viete sa podporit - tak to zvladnete.
Ale ak ma co len jeden z nasledovnych: rad pije, vysedava v krcme, bez prace, alebo pracu casto meni, spekulant, klamar, hrubian, suknickar, berie akekplvek drogy, zavisly od liekov, s psychickou poruchou, pripadne ti nadava, alebo sa s tebou rozchadza, vyhraza sa ti, neznasa tvoju rodinu alebo tvojich kamosov - tak to budes mat dievca tazke.
Moznosti mas, nikto nevie ktora je pre teba najlepsia. Mozes ist na potrat, alebo si ho mozes nechat, alebo dat na adopciu. Je to len a len na tebe a na priatelovi, ako sa dohodnete
Nedaj si do toho kecat. Rodicia sa mozu len vyjadrit, aku podporu su ochotni vam poskytnut. Ale moze sa stat aj, ze ziadnu. Nenechaj sa ale vydierat, keby na to doslo.
Vy dvaja sa muaite dohidnut co dalej. Vela stastia.
@nikus1471
ahoj, keď si nechcela babo mala/mali ste si dávať pozor/chrániť sa.... Už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom....
Neviem ci si veriaca ci nie ale Boh ti nadeli iba toľko starosti koľko zvládneš...
Ty nikdy nevieš ako sa tebe dieťa odvďačiť...
A ak aj priateľ babo chce to je v dnešnej dobe dar...
Primi to co si dostala a ži s tým...
Nie si prvá ani posledná v tvojom veku...
Ale radšej skôr ako nikdy...
Co ak by si aj išla na potrat....?
Priateľ by ti to vždy vyčítal ze si zabila vaše dieťa....!?
Aj ty by si mala výčitky.....?
No časom by to prešlo....
Ó pár rokov neskôr by si si želala babo ale kôli potratu by si ďalšie mat nemohla?
Vždy je tu to riziko....
Alebo už keď fakt nechceš donos toho anjelika a daj mu šancu žiť a dopraj mu rodinku ktorým to nie je súdené...
Je to iba môj názor
@nikus1471 otazka je, lubis ho? Vsetko sa da zvladnut, aj skola dokoncit ak mas oporu v nom a vo svojej rodine. Co ti na to hovori mama? To, ze ste spolu iba 4 mesiace nic neznamena, ak on ma rozum a mysli to vazne a ty ho mas rada, zvladnete to. Ale ty ho poznas a poznas aj svoje pocity, ak dieta chces Ty zvladnete to. Urcite si to ale dobre rozmysli, pretoze rozhodnutie nevezmes spat. Odporucam precitat si nejake forum, kde sa zeny vyjadruju po potrate, a podla toho zvazit, ci by si patrila k tym ktore by to niesli tazko, kedze tam mozu nastat aj skryte depresie a zdravotne rizika. Hlavne sa rozhodni tak ako citis, lebo ty jedina si ta, ktora bude niest zodpovednost, bez ohladu na to ako sa rozhodnes
Otehotnela aj rodila som ako 19 ročná a nikdy to nebudem ľutovať🙂. Celý život pred sebou , všetky moje kamarátky si užívajú do dnes , sú bez vzťahov a ja už tretie dieťa na ceste . A bolo to to najlepšie rozhodnutie . Dokonca nám to veľmi upevnilo vzťah. Ak ho ľúbiš, zvládnete to a keď sa maličké narodi a pozrieš sa mu do očí nebudeš ani ty ľutovať to ze si si zvolila život
pren <3
@verca1802 krasne ♥️
Pozri, ak už spolu čakáte dieťa kašli na to či ste spolu 4 mesiace alebo 4 roky. Pracuj na vašom vzťahu ako keby ste boli rodina..lebo vy uz ste rodina.
Skus to s nim. Nech si ta vezme, aby ste mali rovnake priezvisko- alebo daj babatku svoje priezvisko ak nebude chciet, babatko jasne ze si nechaj uz teraz to je nadherny cloviecik a tvoj <3
@nikus1471 poviem ti to, čo za čo ma tu zlynčujú ale čo už. Ak sa necítiš na to, byť mama, bež na potrat. Naozaj ti skončí život, svoje 20tiny stráviš menením plienok. To je proste fakt. Ten materinský cit po pôrode proste prísť nemusí. Na tvojom mieste by som si to nenechala, deti si potom môžeš ešte spraviť/adiptovať. Nechápem tieto fanatické prolife ženy tu, akonáhle sa dieťa narodí, už ich nezaujíma. Radia ti tu, aby si si to nechala, akokeby sa k tebe následne nasťahujú a pomôžu ti s výchovou a financiami🤷♀️
Záleží čo je pre autorku väčší problém..či jej vek a krátky vzťah alebo reálne materstvo. Ak sa obáva iba veku a neperspektivneho vzťahu, tak na tom sa dá pracovať. A očividne chlap aj ma záujem. Ale ak reálne cíti, že materstvo nie je pre ňu, tak musí sa už ona rozhodnúť či to skúsi alebo nie. Ako je napísané vyššie materinský cit prísť nemusí, ale mnohokrát príde a ešte počas tehotenstva, keď obavy opadnu.
@walentina7 kedysi sa ľudia brali po 4 týždňoch a 4 stretnutiach
@walentina7 to este niekto je takto naivný a vidí minulosť takto pokrivene? Že kedysi ľudia spali spolu až po svadbe 🤭 tak to určiteee 😃 brali sa po pár mesiacoch práve preto, že nevesta už bola väčšinou tehotná. 🤣 A celý život zostali spolu, lebo rozvod bol pre ženu ekonomicky a sociálne zničujúci. Bolo len veľmi málo úprimne šťastných manželstiev.
Vsak ved priatel sa postara. Ked on velmi chce dieta,tak po narodeni s nim moze zostat na materskej,potom na rodicovskej a ty si v pohode dostudujes,vybehnes za kamaratkami. Je to podla mna dobry kompromis. Ak s tym nebude suhlasit,tak potom su to len kecy,ze sa postara.
Máš 19, konáš si dobrovoľne ako len chceš. Prerušená škola, potom IŠP, popritom sexuješ. Tak je aj najvyšší čas vziať zodpovednosť za svoje konanie a niesť dôsledky, nemyslíš? Potrat nie je riešením situácie. Je to zbabelosť.
@nikus1471 Nejdem ti radiť, čo máš robiť, to si musíš rozhodnúť sama. A nejdem ti ani písať, čo si mala, či nemala robiť, lebo to ti nijako nepomôže. Len ti napíšem príbeh mojej spolužiačky zo strednej školy. Neotehotnela v 19, ako ty. Otehotnela v 17, vydávala sa pár dní po 18 narodeninách, rodila krátko po maturite. (V tom čase sa končila stredná škola v 18). Teraz, po 30 rokoch, je stále s tým istým mužom, mala s ním potom ešte jedno dieťa. V súčasnosti sú už obe deti dospelé a od staršieho má už vnúča. Popri deťoch spravila postupne 2 vysoké školy, jednu ešte počas materskej s prvým, druhú vyštudovala neskôr a splnila si tým sen o tom, čo chce robiť. Je úspešná a úprimne verím, že aj šťastná. To je všetko, záver si z toho urob, aký chceš.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@nikus1471 dieta nikdy nieje chyba.