Mám 18 rokov, som tehotná a mám strach

12. nov 2020

Ahojte neodcudzujte ma... otehotnela som dosť mladá mam 18 rokov a som len na začiatku tehotenstva som v 15 tt ale neviem z čoho ma niekedy prepadá strach... odkedy som tehotná sa mi snívajú sny s bábätkami a dnes sa mi snívalo že som išla rodiť .. hrozne sa bojím že ako mama nebudem dobrá že sa nebudem vedieť tak postarať alebo to že vlastne mi končí už cely život a nebude to už take jednoduché ako predtým babo milujem a teším sa na neho len mam strach a dokonca aj s pôrodu lebo som si pozerala na Facebooku videá kde mamičky rodia a potom uvidia svoje babatko a teraz mam podvedome strach z tej bolesti asi som úplne sprostá alebo mi začína šibať z hormónov ..

pribinak
12. nov 2020

Budeš bývať u rodičov? Ak áno, asi ti mamina bude pomáhať s babatkom. Nie?
A pomáhať by určite mal aj budúci otecko, tiež bude rodičom.

mogaa
12. nov 2020

Tak ano, zo začiatku to bude ťažké a ano pôrod bolí....ale rovnako si môžeš dať epidurálku, dnes už pri pôrode vedia zmierniť bolesti, existuje pôrod do vody ......a je to veľmi individuálne - sú rodičky ktoré ani nevedia ako porodia, takže nie je pravidlom že budeš mať dlhý a ťažký pôrod.....je to veľmi individuálne.... napriek bolesti je to pre mamičky jeden z najkrajších dní v živote....

autor
12. nov 2020

@pribinak chvíľu budeme u rodičov ale chcú nám pomôcť si nájsť byt a to budem len pár km ďalej takze bude chodiť k nám stále

pribinak
12. nov 2020

tak vidíš máš podporu rodičov to je dôležité. Každá budúca mama má obavy ako to zvládne s babatkom. Je to prirodzene. Už len to že sa nad tým zamýšľas dokazuje že budeš dobrá mamina.
Dôležité je aby si sa nenechala rozhodiť nejakými menšími problémami a verila sama sebe

ivangeline
12. nov 2020

Nemysli toľko na to. Sústreď sa skôr na to, ako ti rastie bábätko v brušku, čo všetko už dokáže, ako ho ľúbiš, čo všetko spolu zažijete, ako ľúbiš svojho partnera, sústreďte sa tých pár mesiacov na seba, aby ste rozobrali všetko, čo treba, a skutočne chceli spolu byť, mali ujsnene svoje životné ciele a plány, hodnoty, poznali sa, čo najlepšie... Lebo keď príde dieťa, nemusi to už byť prechádzka ružovou záhradou, no môže. Niektoré bábätká sú spokojné, spavé, pritulne... Iné nie. Možno to závisí aj od toho, ako sa cítila matka počas tehotenstva, takže sa skôr snaž upokojiť, myslieť pozitívne, naplánovať všetko, čo sa dá, nechaj si aj poradiť ale nezabúdaj, že ty si matka! Ty a bábo sa musíte cítiť dobre, nie ľudia okolo... (Ani keby to mali byť rodičia. 😂)

staleja
12. nov 2020

Neboj sa, myslím, že máš rovnaké pocity a aj sny ako hoc ktorá iná prvorodička bez ohľadu na vek. Aspoň za mňa to môžem povedať a to som bola prvorodička v 28 :D
Nič sa neboj, už len to, že uvažuješ o tom aká budeš mamka o tebe vypovedá, že isto dobrá. Jasné, že budú aj ťažšie obdobia, ale určite to zvládnete. +

iritka
12. nov 2020

To je v poriadku, ja som mala tiez strach pri prvom tehotenstve a tiez som mala vselijake sny, je to normalne, je to strach z neznameho. A to som mala uz 30 rokov. Pre svoje babatko budes najlepsia mamina.

ckatka
12. nov 2020

Och...moja mama ma mala v 18tich. Brata v 21 a ešte v 25tich rokoch na to sestru.
Čiže v momente keď dnešné baby začínajú rozmýšľať nad deťmi...ona už mala tri. Dneska ma po 50tke, deti dávno za vodou a uživa si prvé vnúčatá...
Podľa mňa je tvoj vek super.
Ja som prvýkrát tehotná v 35ke (bohužiaľ skôr sa nedarilo). ...A úprimne ti poviem už by som radšej dávno mala dieťa na škole...ako vstávať v noci k bábätku 😂teším sa ako pako...ale bojím sa toho veku.,.a teda už to telo nemá 18...
Bud rada a užívaj si to. A neboj sa toho co nevieš ovplyvniť. Pôrod nie je to najhorsie co môžeš zažiť, ver mi! 👍

renab
12. nov 2020

Obavy su opodstatnene aj u starsich zien, ale mas podporu rodiny a to je fajn. Aj v tvojom veku budes dobra mama. Vekom to nie je.
A videa nepozeraj, nic ti to neprinesie. Kazdy porod je iny.

arianna25
12. nov 2020

Ahoj ved si dospela, nerob si tazku hlavu z tvojho veku. Nepozeraj divne videa. Zamestnaj si myslienky peknymi vecami, napr vymyslanim mena pre dievca a chlapca, pozeraj si stranky s detskymi vecami, atd. Najdi si nejaku zabavu, pretoze potom pridu povinnosti a vela veci posunies do uzadia. Vsetko bude dobre, neboj.

akinom22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
any_soj
12. nov 2020

Si skvelá a statočná a si pre mňa povzbudením 🙂 a život nekončí, budeš mať k nemu parťáka...

leeo
12. nov 2020

Kazda zena ma strach z porodu, ci mlada, ci starsia. Je to normalne, ale netrva to vecne. Ved uvidis, ked ti prinesu malicke vonave babatko a ty na to vsetko v tom momente zabudnes. Neboj sa, zvladli to aj mladsie dievcata, das to aj ty. Teraz s tebou mavaju hormony aj to prejde. Drz sa, vsetko bude ok.

veroniasky
18. nov 2020

Ahoj. Ja som môjho synčeka porodila v 17 rokoch. Teraz má už 13 mesiacov a neviem si to bez neho predstaviť, on je to najlepšie, čo ma v živote mohlo stretnúť.Neboj sa,všetko zvládneš, doma ti určite pomôžu. 🙂 Ako sa hovorí,deti sú radosti, ale aj starosti. Úplne sa ti zmení život,budeš mať iné priority ako do teraz, ale uvidíš, že to všetko stojí za to! Držím palce 🙂

lulupulu
4. jan 2021

Nieje sa čoho báť, ja som mala babo v 17 a polroka sme bývali u rodičov ktorí nám pomáhali, teraz bývame sami a je to super, uz mame na ceste druhe bábo a budem mat 20

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terry658
15. aug 2024

Je úplne normálne mať obavy. Každá žena má obavy či má 18 alebo 40.
Hlavné je, že máš podporu v rodine. Máš sa o koho oprieť.
Skús si kúpiť nejaký predporodný kurz alebo hypnopôrod. Dosť to pomáha so strachom.

lulupulu
16. aug 2024

@cukroska tak už má asi 4 rocne dieťa, treba si pozerať kedy bol príspevok napísaný:D

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre