Mám 18 rokov a moja mama ma núti ísť na potrat

20. sep 2020

Ahojte mam 18 moja mama je veľmi prísna aj keď sama mala moju starsiu sestru v 17 stke... som už v 7 týždni tehotenstva utiekla som z domu nakoľko sa mi vyhrážala že ma otec zabije atd zľakla som sa že keby ma udrie stane sa niečo aj bábätku ... teraz mi stále vola a rozpráva že musím ísť na potrat že ja nejsom schopná mat dieťa úplne ma depta že som neschopná nič neviem že dieťa bude aj tak postihnuté lebo že som si dávala pancreolan (nevedela som ešte že som tehotná a bolel ma žalúdok) že ona ide v pondelok za jej gynekologickou že vybaví mi aby som to dala preč a takto stále je reč len o potrate že nejsom prvá ani posledná ktorá by isla .. ale ja to tak necítim plačem hrozne iba pri tej predstave preboha je to moje dieťa povedala som mame že a co keď nebudem môcť mat deti ona že to budem pykať za toto čo som urobila .... ja ale na potrat ísť nechcem priateľova mama povedala že je pri nás a pomôže nám zo všetkým rozmýšľam že si pobalim veci a pôjdem zatiaľ sem kým sa moja mama neukludni a nezvykne si že chcem to babo ona povedala že ona somnou potom skončí nadobro že to bude moja posledná kvapka... ja neviem čo robiť som zúfalá

tamaee
20. sep 2020

odíď a chod k priateľovi keď tam máš podporu aj od jeho mami

martinka13
20. sep 2020

Ak máš kam ísť, choď a čím skôr. Drzim palce

veronikaszabova
20. sep 2020

Mas 18r, mama moze vybavovat co chce - si plnoleta.
Ak mas kde byvat, odstahuj sa.

pribinak
20. sep 2020

No nič, si dospela, zodpovedná za seba aj dieťa. Máš 2 možnosti: ísť k “svokre” alebo do útulku pre matky s deťmi

Priateľ o situácii doma vie? Ak áno, načo čaká? Už dávno tá mal presťahovať.

tinatitti
20. sep 2020

Nedaj na mamu, odid a zariad si život podľa teba. Chceš bábätko, si naň pripravená. Tak si chod za tým. Si plnoleta, mama ta donútiť nemôže. A časom sa to aj medzi tebou a mamou urovna. A co sa týka strachu, že potom by si nemusela mat ďalšie deti.... Toto je hlúposť podľa mňa. Zákrok by ti robili v nemocnici, nemáš sa čoho báť. Robia ich na dennom poriadku. Myslím, že toto by nebol dôvod tvojej prípadnej budúcej neplodnosti. Toho by som sa už v dnešnej dobe nebála. Avšak ty sa rozhodni. Nedaj na tlak okolia. Jasne, budeš potrebovať niekoho pomoc, no ako píšeš, priateľ a jeho rodina ti pomôžu. Takže ti držím palce, nech si ty aj malinke v poriadku.

ljzozv
20. sep 2020

No keď si vedela byť pri tom a počať dieťa, tak sa teda postáv k tomu a zastan sa svojho dieťaťa.
Mama možno len reálne vidí, čo ťa čaká v budúcnosti.
Toto pochopíš až keď bude v podobnej situácii ako ona teraz.
Máš ukončenú školu, priateľ vás vie zabezpečiť?

evkakozickova
20. sep 2020

Nedaj sa,bojuj za svoje dieťa tak ako som bojovala ja o svojho syna zbalila som sa a odišla k priateľovi mám krásneho, zdravého synčeka a nevedela by som si predstaviť život bez neho.

hyta
20. sep 2020

Píšeš že mama mala dieťa v 17-tke, takže vie, aké to asi bolo ťažké. Má o teba strach, preto sa chová neadekvátne. Mať dieťa prináša veľa radosti, no i starostí. Osobne by som tiež nad potratom neuvažovala, no treba si uvážiť i to čo je pre život nevyhnutné. Je schopný tvoj priateľ sa o vás postarať? Má ukončené vzdelanie? Má prácu? Máš školu ukončenú ty? Držím ti palce a prajem krásne a zdravé bábätko.

jeliz59
20. sep 2020

No a priateľ čo?to ti nepovedal nestresuj sa pod bývať ku mne? Rodina sme už my dvaja....o chvíľu traja????načo čaká?

kristina2412
20. sep 2020

S tym pancreolanom je to hlúposť...pancreolan je tráviaci enzým,moze sa brat aj v tehotenstve. Sama som si ho tiez obcas dala a mam zdravé deti.

stary_ujco
20. sep 2020

Aká je tvoja predstava ďalšieho života? Nastahujes sa k svokre do frajerovej detskej izby aj s novorodencom? Z čoho budete žiť? Bude svadba? Bude maturita?
Bude tu 200 prispevkov o tom, ze dieťa je dar. Ale ziadna z tých 200 prispievateliek ti nepríde dieťa strážiť, nieto ešte kojit, kým si ty budeš dokončovat školu, aby si si mohla nájsť prácu a chodiť do nej.

tatiana1329
20. sep 2020

Mat dieta v mladom veku je tazke ale to este neznamena sa ho zbavit. Mas k tomu spravny postoj a to sa mi paci. Ak tvoj partner a jeho mama stoja pri tebe, nemas o com uvazovat. Zober veci, vysvetli im co sa u vas doma deje a odid ku nim. Urcite ti nepovedia nie. Ostatne veci zvladnes aj pri dietati. Treba si len najst system. Netvrdim ze to bude jednoduche ale urcite to zvladnes. Drzim palce.

carduelis
20. sep 2020

Pozri si túto stránku, táto organizácia pomáha finančne ženám s neplánovaným tehotenstvom v ťažkej situácii.
https://www.zachranmezivoty.sk/

evkakozickova
20. sep 2020

@stary_ujco a to ma radšej ísť na potrat ? Zabiť svoje dieťa ? Škola sa dá dokončiť aj popri dieťaťu, navyše ak jej svokra chce pomôcť tak prečo nie ? Dieťa pôjde do školy, školy a ona do práce.

noami12
20. sep 2020

Ty si plnoletá a aj svojpravna, tebe nikdo nemôže povedať ze chod na potrat a ty musíš ísť, je to tvoje rozhodnutie a pokiaľ to bábätko chceš, tak chod bývať k priateľovy budeš tam mat aj oporu aspoň. A uvidíš keď porodíš mama ti ešte bude ďakovať že si ju neposluchla.

kiki68
20. sep 2020

Si dospela, mas podporu u druhej strany. Nemozes seba pripravit o dieta, jeho otca a druhu babku tiez. Len za to ze matka chce silou mocou potrat. Raz sa bude hanbit a ked uvidi babo budu jej trpke slzy padat. Ziadny potrat, je to Tvoje dieta a urcite sa on dokazes s rodinou priatela postarat. Teraz sa mamka hra na velky sefku, ale ona sama mala decko v 17tich, cize moze byt ticho. Casy sa zmenili a je vela moznosti. Potrat pokial to sama nechces by Ta zlozil. A ako by si vlastne komunikovala dalej s mamou? Nijako, zacala by si ju nenavidiet ako zena zenu. Lebo by Ti vzala nieco , co si chcela mat. Taketo matere preplieskat. Potom ked mas 30 bude zobrat o vnucatko. Pekne to male porodis a veci sa daju dokopy

lucka_ke
20. sep 2020

máš 18 - nikto za teba rozhodovať nesmie! to po prvé
po druhé - priateľ čo hovorí? dieťa chce, ak áno tak už ste dvaja a vec vyriešená
treba len hľadať bývanie a zabezpečiť sa finančne
mamu odstrihni, nevolaj jej, nenechaj sa deptať, to neprospieva ani tebe ani malému

janinah
20. sep 2020

@stary_ujco ty nie si starý ujco,ty si starý hlupák,sorry...nebola by prvá ani posledná,ktorá v detskej izbe u svokry vychová dieťa/do istého času,nebudú tam do smrti/....nik nepíše,že to bude prechádzka ružovým sadom,ale to dieťa má matku,ktorá ho už teraz nedá a nemusí mať predsa každé dieťa výbavu ako Cibulkovej drobec /tá už nevie čo so sebou,ale to je o inom/...autorka,nevzdávaj to,máš podporu svokry a zrejme dúfam aj partnera,všetko sa dá,ak sa chce...mame len toľko povedz,nech ti verí,že to zvládla kedysi ona,tak to zvládneš teraz aj ty

sasi_timi
20. sep 2020

Moja znama maturovala so 4 mesačným synom. Mala schopného priateľa (teraz už manžela), ktorý ich uživil a postaral sa o nich. Ona teraz študuje na vysokej skole... takze všetko sa dá, ale potrebuješ mat aj zodpovedného priateľa (najlepšie aj dobrú svokru) a zvládneš to.

fiafia
20. sep 2020

Chcieť je pekne ale bez tej materiálnej stránky to nebude. Láska nenakrmi ani neoblečie. Bez pomoci to nebude. Čo priateľ? Zaraba? Svokra by musela zarábať veľmi nadpriemerne aby dokázala živiť syna,teba a ešte vnúča.

sara07
20. sep 2020

ked mala v 17 sestru asi vie prečo to po tebe chce
máš dve možnosti , vratit sa a porozpravat sa v klude ,nechat si vysvetlit prečo chce interupciu, zrejme vie až moc dobre čo ta čaká
alebo sa odstahovat k buducej svokre a dufat že vas nevyhodi a priatel vas dokaže uživit aj postarat sa
alebo môžeš dieta dat na adopciu , pripadne na určity čas môžeš ist na ubytovnu pre matky s detmi ale to je len na určity čas
ty sama musíš vediet či to zvladneš alebo nie a ktoru cestu si zvolíš, ktoru vieš zvladnut, či budeš mat na chleba alebo nie pre dieta, či vam daju hypoteku raz aby ste si kupili vlastny maličky aspon byt atd .. či budeš mat pracu , či vieš pripadne jasle sukromne zaplatit ak si najdeš skorej pracu , atd
nepíšeš hlavnu vec ako sa k tomu stavia priatel ..
a hlavne nech sa rozhodneš akokovek antikoncepciu .chránit sa
tie čo ti tu píšu o dare ti nebudu k nemu stavat, opatrovat, byvanie riešit , nič , všetko si odmakaš sama doslova a potlapkania po ramene sa nenajete ,

stary_ujco
20. sep 2020

Ako riekol istý prostoduchy mladenec menom Forest, pre hlupáka každý hlúpy...
Už boli zodpovedane zakladne otázky? Tak skusime znova. Otec bude aj otcom alebo len sploditelom? Svokra si pod pomocou predstavuje, ze sa k nej mladi nastahuju a bude ich kompletne živiť? Ako si buduca mamicka predstavuje ďalšie štúdium? Nikoho netreba rovno posielať na potrat, ale bez odpovedi na tieto otázky sa nikto nikam neposunie.

kristina100
20. sep 2020

@tamaee presne

kristina100
20. sep 2020

2 mesiace pred 18 som otehotnela 🙂 plajovane nelutujem nikdy som sklon v tom nemala že chcen behat a tak preslo ma to 🙂
Spznala som priatela a som otehotnela plajovane hned 🙂 nelutujeeeem !!!!! V january bude mat 4 ROKY dcerkaaa 2 ROKY su to moje lasky na cely zivot mam prečo žit .. laska na crly zivot

emiliamilka
20. sep 2020

Šup zobrať sa od matky a nájsť si bývanie...a žiadne také ku svokre... nikto či už má 16, 18, 25,39 alebo aj cez 40 by sa nemal s dieťaťom hodiť na krk rodičom.. oni sa majú starať o vnúča a nie o dcéru s dieťaťom...kto vie sexovať má sa vedieť aj postarať ...

missdiva
20. sep 2020

Mas 18takze ti nemaju rodicia co diktovat. Odid k priatelovej mame. Budes to mat tazke ale nie je to nic nezvladnutelne ak sa na dieta citis. Neutapaj sa v ziale a sustred sa na ciel. Ak este nemas dokoncenu skolu co najviac sa snaz ucit a popri tom si brigadami privyrobit. Ak uz mas skolu tak chod do prace do kym ti zdravie dovoli, ak mas ambiciu ist na VŠ tak to ries externe az ked bude dieta na svete a viac veci sa vyjasni ohladom dalsieho fungovania. Odkladaj kazdy cent aby si si mohla dovolit sa osamostatnit kebyze to s priatelom a jeho mamou nejde podla predstav... nebude to idealne a asi budes musiet dat dieta do jasli, neuzijes si matersku doma ako starsie mamicky ale zvladnut sa da vsetko a ak dieta chces bude to stat za to. drzim palce. ✊🏻

ivka185
20. sep 2020

Tu nejde len oto nechat si dieta ,lebo je hriech ist na potrat ,ale nebude hriech ak to dieta bude hladne, smadne, nahe lebo nebudu peniaze ho zabespecit, strecha nad hlavou ked nebude, pochybujem ze priatel je zabespeceny ked autorka ma 18 tak on nebude mat 30 aby co to mal, takze treba mysliet aj na vsetko ostatne,nie len nato nechat si dieta a hotovo lebo to je hriech, a nebude to hriech ked nebude mat vsetko ostatne? Dieta treba priviest aspon ako tak zabespecenej rodiny ,potom si aj uzijes,ale ak bude v denno dennom strese z rodicov ,tak nebude stastne ani dieta ani rodicia a napokon aj tak ostane sama aj s dietatom,potom kde pojde ak rodicia jej pomoct odmietnu.Zial mozno su to pre niekoho krute slova ,ale bohuzial realne.

20erika07
20. sep 2020

To je iste bolo u nas, užaj utekala vybavovat potrat moja mama. Tiez som mala 18r a prisnu vychovu ,despoticku mamu, ja som ale dieta s manzelom planovala ,to bolo jedine po com som najviac tuzila od maleho dietata.
Syn ma zachvilu 13r a mama to velmi lutuje co povedala a ze chcela moj potrat.
Ja si sťažovať nemozem, zvladli sme vsetko , samozrejme aj s pomocnym svokrinym strazenim maleho, matura na 1,hned aj praca bola.
Zalezi vela aj od priatela, moj je zodpovedny otec ,deti su na prvom mieste vo vsetkom

nevenka
21. sep 2020

No len tak pre porovnanie...Kedysi bolo uplne normalne v 18 skoncit skolu, vydat sa a hned mat deti, rok hore-dolu. Teraz je to tragedia, ked ma dospela zena, ktora ma 18, dieta, resp. ho caka. Ja som vystudovala 2 vysoke skoly a prve dieta som mala v 30, ale bola taka situacia, ze som bola tehotna v 23, neplanovane, zacala som akurat studovat konecne to, co ma bavi a nasi v kuse, ze som si pokazila zivot, ze co budeme robit, nemas robotu, frajer student, z coho budete zit. Kvoli dietatu som chcela nechat skolu, frajer by si tiez nasiel robotu...(nakoniec sme zostali spolu a aj tak robi v uplne inej sfere, nie v tom, co vystudoval🙂)...Lenze babatko este v zaciatkoch odislo...Prve som potom mala az v 30, druhe v 32 a teraz mam 37 a cakame tretie. Ak zdravie a situacia dovoli, rada by som este za 2 rocky jedno do stvorice. Keby som vedela, aku radost a naplnenie mi prinesu deti, mala by som ich skor. A tu take rady, ze v 18 na potrat, pred styridsiatkou na potrat, raz je mlada, raz je stara a nedozije sa maturity deti a take veci...Ano, idealny cas, s odstupom ked sa na to pozeram, je tak od 25-35 max., ale nie vzdy sa ro da tak dobre naplanovat. Poznam pary, co sa roky snazia o babatko a nedari sa im. Ak ma baba oporu v partnerovi, jeho rodine, dala by som tomu babatku sancu, dostudovat sa da aj s babatkom, urcite to nie je med lizat, ale ziadne materstvo v akomkolvek veku nie je "prechadzka ruzovou zahradou"...vzdy sa nieco moze pokazit, nech ma zena 18, 28, 38...Nase tretie tiez nie je uplne planovane, ale ked uz je tu, v brusku, uz ho prec nedame. Cely zivot by som si vycitala, ci by to bol chlapcek, dievcatko,...ake by malo oci, vlasy, hlasok,...drzim palce, nech je rozhodnutie akekolvek...🙏

romanovic
22. sep 2020

Uživí teba a dieťa priateľ? Mate kde byvat? Ale nie také, že zavesit sa na krk svokre, ale žiť samostatne a za vlastné.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre