Ahojte.
Neviem či to tu patrí... 💜 Mám 18 rokov a s priateľom som otehotnela čo je problém totiž nabudúci rok ideme už na prax do nemocnice a bojím sa ako to tam zvládnem keď som tehotná... Som študentka na strednej zdravotníckej škole v 2. ročníku.
Ako povedať doma že som tehotná? Ako sa mám na to psychicky pripraviť? A čo doma rodičom povedať a ako? Mám 18 rokov s priateľom sa poznáme pol roka. Blbé komentáre si prosím nechajte viem že sme si mali dávať pozor.
Ak je tu niekto kto to prežil budem rada keď mi napíše 🙂
Ďakujeem ❤️
No sadnúť a povedať, milá mamina a ocino, budete starí rodičia. Už či to rodičia primu, musíš ty vedieť. A priateľ sa ku tomu ako stavia?
Nič im nehovor, najprv si vydiskutuj s priateľom, čo a ako. A potom choďte za rodičmi už so zodpovedným plánom. Ak oni navrhnú, že vám chcú pomôcť, ok. Ale prísť s tým, že rátaš, že to za vás oni vyriešia, je maximálne nezodpovedné.
A samozrejme výpomoc okolo dieťaťa, keď budeš na praxi, to si tiež musíš vyriešiť.
@vifoncitta moja sesternica ma cerstvo 16 a je v 9.roc.ZS. Tiez tak bude mat v 2.roc.SS, z istych dovodov sla do 1.triedy ako 7,5rocna
A priateľ ako sa stavia ku tomu? Lebo ľahké to mat nebudete.
@eminaaaa najprv s priatelom chodte za vasimi rodicmi, potom za jeho a potom zacnite hladat si byvanie. Priatel este studuje ci pracuje? No bude sa musiet obracat, nic ine mu neostava.
@zmrzlinka2021 priateľ už pracuje
Tak hľadať podnájom, či sa na dieťa necítite?
@eminaaaa Tak super, pohladat 1 izbovy bytik na prenajom a mozete fungovat, spolocne si hospodarit, starat sa o dietatko.
@eminaaaa kto chce, cestu si nájde ❤️ silno držím palce
@eminaaaa niekedy to bolo bezne ze mali zeny v 18. tich deti. Drzim palce, to zvladnete. Povedz to rodicom, neboj sq 😘
@eminaaaa ahoj,tak ja som na to bola podobne ako ty. Porodila som 2 mesiace pred 19tkou. Teraz mám ročnú princeznú a nemôžeme byť šťastnejší. Ja som síce išla tehotná do štvrtého ročníka a porodila počas neho. Moja mama sa to dozvedela veľmi vtipným spôsobom a hlavne som jej to ešte nechcela hovoriť. ona 2 týždne nespala,plakala,všetci sme si myslelo,ze to psychicky nedá..ale my sme boli s priateľom rovnako starí,takže ona mala dvoch školákov,ktorí čakajú dieťa. Naozaj si to poriadne naplánujte a až potom choď za rodičmi
@eminaaaa hm. Vies, zle si polozila otazku. S tvojou mamou to dieta necakas. Alebo ano??? Nemas ukoncenu strednu skolu , nie si ani v poslednom rocniku strednej skoly, ale Iba v 2, a ty chces vlastnej mame toto zvestovat? No ja ked som bola skolacka, mali sme v 16 jednu na strednej tehotnu, ktora bola v 16 druhacka ako ty, u nas v 18 sme maturovali a tú rodicia okamzite sikovali na potrat. Ty mas 18 rokov sice a s priatelom mate plan kratkodoby a dlhodoby, ako by to malo prebiehat? Nechapem, co s tym maju rodicia. Oni pritom predsa neboli, ked ste to dieta vyrabali, tiez by vam to neschvalili?? Na tvojom mieste by som sa uvedomila a rodicov do toho ani nezatahovala.
@eminaaaa tam ako to povedať mame tak asi jednoducho sadnúť si, pozvať aj priateľa (dúfam, že ho už stretli skôr) a narovinu povedať. Nadšení určite nebudú, predsa len nemáte žiadne bývanie, ty nemáš prácu, ani len školu. Bude to stáť veľa obety zo strany rodičov. A k tej praxi, je možné, že ťa na prax tehotnú nevezmú. Neviem ako je to u vás na škole, ale ja som mala spolubývajúce počas VŠ, čo študovali na zdravotnej fakulte a ich tehotné na prax nepustili
18 je normálny vek na dieťa. Kde je vôľa, tam je cesta. Pokiaľ ste obaja zodpovední, nevidím v tom veľký problém. Pomoc rodičov bude ale zrejme nevyhnutná. Vzhľadom na Tvoje štúdium.
@martinka13 normalny vek to bol mozno pred 100 rokmi, ked zeny ukoncili zakladnu skolu a pozom makali na poli a okolo domu. A v 18-tich sa vydali a zacali plodit ako jablon. Ona nema ani skolu, nemaju kde byvat, nic. Vsetko si zliznu jej rodicia.
@patus_2 dá sa ináč ta prax potom dorobiť?
@belllinka presne tak. Dnes to nieje take, že hura , tehotná , rodičia starajte sa. Bez ich pomoci to možno ani nezvládnu, priateľa pozná pól roka, aby sa po informácii nespakoval a neodišiel od nej, nájmy sú drahé , možno aj 400-500€ , kým niečo nájdu , tiež záleží aj od chlapa, koľko zarobí, ďalej, kto jej bude dieťa prizerať, kým ona bude vo škole. Tuna stále niektoré všetko vidia tak ružovo, keď rodičia pracujú, moc toho času nanu tiež mat nebudú.
Ale autorka, ty musíš poznať svojich rodičov, takze vieš, ako asi zareagujú, každopádne držím palce, lebo je to fakt mladý vek na dieťa, vy sa musíte dohodnúť , čo a ako, podľa toho sa rozhodnúť , doma normálne povedz , že si tehotná , neodhaľuj to, zbytočne budeš mať ešte väčšie stresy.
A priateľ to už vie? Povedať priateľovi a potom chod za mamou a povedať jej to najlepšie aj s plánom do budúcna....
@eminaaaa niečo podobné som mala ja 😂
Tiež som chodila na strednú zdravotnú. Mala som 18 rokov, keď som otehotnela. Akurát som bola v treťom ročníku, na prax sme už chodili a s vtedy priateľom (teraz už manželom) sme boli spolu 2 roky. 🙂 Ja som našim nemusela nič hovoriť. 😂Mama to nejak na mne videla a potom mi našla v kabelke tehotenskú knižku. 😂Takže o "povinnosť" menej. 😂Zobrala to v pohode, hneď sa tešila, kupovala veci. 😂Otec bol najprv nahnevaný "lebo ako mu to mohla jeho milovaná prvorodená dcéra spraviť". 😂O pár dní ho to prešlo. 🤪
Čo sa týka školy - tak ja som otehotnela v treťom ročníku. Prišla som na to v apríli. Na prax som chodila normálne. Tretí ročník som dokončila. Štvrtý som mala rok odklad nakoľko som rodila v novembri. Syn mal 9 mesiacov, keď som nastúpila znova do školy. Bola mi s ním moja mama a babka (v čase, keď som bola v škole). Zmaturovala som aj popri starostlivosti o dieťa.
Teraz má syn už 10 rokov a bolo to najlepšie rozhodnutie. ❤️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
V inom poradit neviem, ale k tej praxi...zvladnes to, ved tak, ako tehotne lekarky a sestricky...ale zalezi aj na tom, ze ake oddelenie