Liek na anémiu

maj_ja
5. feb 2023

Ahojte žienky. Mám stredne ťažkú anémiu, musím brať lieky na železo. Avšak, už som skúsila Maltofer, Sorbifer, Globifer aj volnopredajné Hemove železo a všetky tieto menované mi buď robili veľmi zle alebo nezabrali. Teraz mi lekár opäť predpisal Sorbifer - zabudol že mi z neho býva velmi zle (zvracanie, na odpadnutie atď.)
Predtym mi predpisal Ferrofolgama ale to už nevyrábajú.
Chcem sa teda opýtať, či máte dobrú skúsenosť s iným železom (idealne na predpis, aby malo vyšší účinok).
Veľmi pekne ďakujem 🙂

viestta
5. feb 2023

K zelezu treba brat kyselinu listovu, ktora podporuje jeho vstrebavanie. Niektore pripravky ju uz obsahuju, ale tych je malo

lilope
5. feb 2023

@maj_ja ja užívam Tardiferon-Fol predpísaný hematologičkou, obsahuje aj kyselinu listovú. Nie je mi z neho zle ani mi nespôsobuje zápchu, ale to môže byť naozaj individuálne. Skús sa opýtať na tento liek.

monillia
5. feb 2023

@maj_ja keď ťažko tolerujes tabletkovu formu skús sa spýtať na inhekcie(infúzie) tiež som to tak mala ,riešili sme to infuzkami. Celkom dobre sa nie železo upraviť po cucoriedkovom napísané od just

drzaopica
5. feb 2023

@maj_ja beriem Sorbifer po jedle s kyselinou listovou, céčkom a bolo mi ťažko len, keď som ho začala brať.Kolko máš hodnotu?
Odporúčajú melasu, alebo infúzie

nikha2809
5. feb 2023

Ferratab comp

janul4835
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janul4835
5. feb 2023

@maj_ja Odporucam ...

gumkac19
5. feb 2023

@maj_ja ja som dávala synovi na ferrofortis za 2 mesiace sa mu upravili hodnoty, treba dbať aby sa nejedli mliečne výrobky pred a po zeleze, aby sa dobre vstrebavalo https://doplnky-stravy.heureka.sk/finclub-fin-f...

mesiacikluna
5. feb 2023

ale je dobré brať vitamín C, podporuje vstrebávanie

maj_ja
autor
5. feb 2023

@viestta áno viem, ďakujem, kombinovala som aj s kyselinou listovou aj s C-čkom

maj_ja
autor
5. feb 2023

@lilope ďakujem veľmi pekne za radu 🤗 skusim sa naň opýtať

maj_ja
autor
5. feb 2023

@monillia Ďakujem velmi pekne za skusenosť 🤗

maj_ja
autor
5. feb 2023

@drzaopica ďakujem, ja som v podstate sorbifer skusila vziať len 3 tabletky, po každej to dopadlo velmi zle, viac som to teda neskušala - tolko dovolenky nemam 😁 a hodnotu mam 92mg, čiže bieda. O melase som už parkrat počula, skusim si aj to naštudovať

maj_ja
autor
5. feb 2023

@nikha2809 ďakujem 🙂

maj_ja
autor
5. feb 2023

@janul4835 ďakujem velmi pekne ❤️

drzaopica
5. feb 2023

@maj_ja aj sa zisťovalo prečo máš takú nízku hodnotu?Vieš s tým fungovať

maj_ja
autor
5. feb 2023

@gumkac19 ďakujem veľmi pekne 🍀

maj_ja
autor
5. feb 2023

@drzaopica nie, doteraz ma vždy vyprevadili len s tabletkami. Dokonca ked som sa dožadovala opakovanej kontroly (odberu krvi) povedali mi, že v mojom veku (29) mám nárok len raz za 2roky a že mám ešte rok čakať. Tak som tam nabehla s tym, že už to fakt potrebujem riešiť lebo nič nezabera, stale som unavená atď. Tak mi povedali že ešte raz skusime lieky a ak nepomôžu, budú to riešiť. Lebo vraj že to môže byť aj celiakia, crohnova choroba, polyp a ďalších pár nelákavých diagnoz mi vymenovali. No, lenže ako som pisala, najskôr mi predpisali lieký čo sa už nedaju kupiť a potom ten sorbifer čo som hrozne zle znášala. Takže zajtra tam chcem opäť isť a dopytovať sa na iné ako Sorbifer.
Ale keď som googlila aké sú ešte iné možnosti, zdalo sa mi že, sa výber liekov na železo akosi zúžil a ak som našla aj nejake recenzie/skusenosti, boli tak z roku 2015. Preto som sa rozhodla napisať sem. Kedže viem že tu take diskusie kedysi boli, a teda je vela žien čo maju aktualne skusenosti 🙂

nataliik
5. feb 2023

@maj_ja ahoj, aj ja mam stredne tazky anemiu, dokonca s nedostatocnou absorbciou zeleza. Mne bolo tiež ťažko z tých základných, ale u mňa vyhovuje Globifer, beriem ho s pyridoxinom (vitamín b), pre lepšie vstrebanie.
Chodíš na hematologiu? Lebo moja lekarka hneď hľadá aj príčiny, nie len lieky tlačiť. Jednak by v tvojom prípade riešila infúzie alebo by skúsila tranfuziu.
Z tých pričin zisťovala hneď krivku železa, potom gastro kvôli celiakii a ostatným chorobám, atď.
Skús sa opýtať na toto alebo potom zmeniť lekára.

maj_ja
autor
5. feb 2023

@nataliik tak sme na tom asi velmi podobne, dakujem za skusenost 🙂 Globifer som tiez skusala ale nebadala som zmenu. K hematologicke ma este nikdy neposlali, ale raz mi uz povedali ze ak mi zelezo nestupne, “hrozi” transfuzia, to bolo este 9 rokov dozadu - ked mi predpisali Maltofer. Ale potom to prestali riesit, len som o 2 roky isla na dalsiu preventivku a nasledovali dalsie lieky. Teraz o tyzden ma objednali aj na konzultaciu, tak verim ze tam navrhnu aj hematologiu, ak nie, skusim to navrhnut ja.
Lebo som si tiez viacmenej ista ze budem mat problem so vstrebavanim. Snazim sa jest zdravo, potraviny obsahujuce železo, doplnky vyzivy z lekarne a krvny obraz sa nemení a symptomy tiež nie.

monillia
5. feb 2023

@maj_ja ja som si myslela, že ty si vedená u hematologa, treba sa dožadovať tohto vyšetrenia, najmä keď máš problemy s užívaním liekov.

karmen118
5. feb 2023

@maj_ja mne sadol len Tardyferon, z iných tabletiek železa mi býva veľmi zle od žalúdka a dokonca na jedny tabletky železa som mala alergickú reakciu. A ešte mi pomáhalo piť šťavu zo surovej repy, len chuť nie je veľmi dobrá - treba tú šťavu rýchlo vypiť a snažiť sa nemyslieť na chuť 😅 + treba dobrý odšťavovač. A ďakujem za tému, pripomenula mi, že si potrebujem nanovo vybaviť recept, vkuse som unavená, len sa mi zmenil obvodný, takže zase všetky vyšetrenia odznova 🙄

nataliik
6. feb 2023

@maj_ja tak ja mam toho viacej s krvou, neposlali ma na hematologiu kvôli anemii, to obvodná nikdy veľmi neriešila. Ale hematologicku mam výbornu, ona sa naozaj snaží hľadať príčiny.
K tým hodnotám, ako ani mne po liekoch o moc nevyskocia, ja sa stále držím okolo 100, hlavne u mňa je feritin hodnota 2 a minimum je 15 😊. Podstatné je ako sa cítiš, či iba únava alebo bolesti hlavy, problém s dychom, čierne fľaky pred očami, pocit na odpadnutie. Počas tehotenstva mi klesla hodnota na 90, tak hneď dala infuzky, ale tie hodnoty aj tak boli 105, 110, lenže som sa po nich cítila dobre, žiadne príznaky z vyššie uvedených.
Takže naozaj žiadaj lístok na hematologiu a tam sa už budú venovat. A nie je dôležitá hodnota, ale ako sa budeš ty cítiť.
Držím palce

maj_ja
autor
28. feb 2023

@karmen118 aj ja ďakujem za radu ❤️

maj_ja
autor
28. feb 2023

@nataliik ooo prvykrat sa dozvedam ze cierne kruhy pod ocami resp okolo s tymto suvisia. Boze, ja si furt natieram korektor okolo očí a čudujem sa nad tymi monoklami 🤣 ďakujem, ďakujem, ďakujem za vysvetlenie 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

nataliik
1. mar 2023

@maj_ja zle si prečítala, ale je aj toto pravda.
Ja som písala, čierne fľaky pred očami, keď už máš ozaj nízku hodnotu, tak sa ti zdá, akoby si videla čierne flaky.
Ale áno podkovy pod očami, fialové kruhy sú z nedostatku zeleza

kaia
1. mar 2023

@maj_ja, ja mam rovnaku diagnozu a mne sa vstrebava iba Sorbifer. Oststne nic, bez efektu. Robim to tak, ze si ho dam s jedlom a potom mi nie je zle 😊

laurikalalinka
2. mar 2023

@maj_ja lieky na železo?prečo?anémia je nedostatok červených krviniek a jednoznačne treba B12-1000,tak sa dostane železo do tela,lieky sú o ničom,hematolog a žiadať B12.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre