Je problém mať dieťa po 30tke?

15. júl 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti.

Aktuálne mám 23 rokov a budúci rok končím inžinierske štúdium (budem mať 24). Po inžinierskom štúdiu by som chcela ísť aj na phd externe, keďže s partnerom chceme už riešiť vlastné bývanie a tak budem môcť normálne pracovať. Externé phd trvá 5 rokov, čiže keď ho dokončím budem mať 29. Neviem ako s partnerom budeme na tom, nechceme ani jeden potomka skôr ako budeme mať vyriešené bývanie. Len to mi vychádza že ja budem určite už po 30. Je to problém mať dieťa po 30? možno v nejakých 33/34 rokoch?

euka210
15. júl 2022

maju aj v 40r prve...po 30r nie je problem. Len neskor uz clovek menej fyzicky vladze. Zeny zvladaju pri detoch aj extrerne studium VS, takze dieta pocas externeho phd nevidim az taky problem.

zuzikak
15. júl 2022

oooch popozeraj milion for tu na MK 🙂 Mat dieta po 30, aj 35 je v dnesnej dobe uplne normalna vec. To ked kedysi ludia ledva dosiahli ucnovsky list a vela z nich pracovalo vo fabrikach ci obchodoch bolo normalne mat dieta od 18-22. Uz po 25 bola stara dievka. Mnohe mamicky su prvorodicky aj po 40. Je super, ze najprv rozmyslate hlavou a chcete si zabezpecit vzdelanie a byvanie. Ja ti to schvalujem a tesim sa, ze nad svojou buducnostou pouzivas rozum. Nie, mat prve dieta okolo 35 nie je o nic vacsie riziko ako v 25.

nafka0483
15. júl 2022

Ako to myslis ci je to problem? V dnesnej dobe je to normalne.

Ak myslus problem otehotniet, tak ano, to je mozne. Cim vyssi vek tym to moze byt tazsie.

nafka0483
15. júl 2022

@zuzikak Tak zdravotne to moze byt vscsie riziko. Napr co sa tyka vyvojovych vad.

solange7
15. júl 2022

Nieje to problem. Je to uplne normalne.

nikayla
15. júl 2022

Mám 3 deti a všetky až po 30-ke. Najmladší dokonca po 35-ke.

zuzi0911
15. júl 2022

Mam 32 ..síce už mám 2 deti ,ale aj jeden potrat...mladá to išlo hladko...teraz po potrate to nejde..
Mat dieta po 30 je normálne, ale žiaľ u niekoho to môže byť už aj problem....

vilma7
15. júl 2022

Môže ale nemusí to byť problém. Ale skôr po zdravotnej stránke.
Ja som mala bez problémov dve deti po 40.tkt, ale mnoho mojich kamarátok malo problém pred 40.tkou. to je veľmi individuálne.

autor
15. júl 2022

Ďakujem veľmi pekne žienky upokojili ste ma 🙂

zmrzlinka2021
15. júl 2022

Je to úplne ok

7miriam77
15. júl 2022

Ja som svoju jedinú dcerku porodila v 37 rokoch a teda fakt uplna pohoda. Cele tehotenstvo bezproblemove, pôrod ukážkový...malinka zdrava doteraz...nic neriesime. Ja som si stihla riadne uzit, splniť cestovatelske sny, ..kupit byt...proste stat sa nezavislou. Ja by som nemenila. Takze po 30 tke rodiť je ok...podla mna

syslik81
15. júl 2022

ja mam moju v 33 ..sice jej nevladzem tolko ako keby som ju mala v skorom veku a aj nazory sa uz odlisuju ale nemyslim size by sme to spolu nedavali ... ide skoro to ..ak by si mala nekay zdravotny problem kt by branil pocatiu ako mlada mas viac casu na liecbu nez v starsom veku ...ale pokial si zdrava nevidim problem

chouette0157
15. júl 2022

Tiež som robila Phd., prvé som mala v 33, druhé budem mať v 36, žiadny problém...ako fakt je, že energie som mala viac, keď som bola trochu mladšia, ale nič zásadné, dôležité je ako to cítiš a ako sa dohodnete s partnerom.

basska_b
15. júl 2022

Prednosta porodnice v Trencine vravel.v takom podcaste,ze lepsia je 38rocna prvorodicka v top kondicii, ktora sa zdravo stravuje a sportuje, ako zanedbana stvrtorodicka, povedzme ze aj mladsia... kamoska mala prveho v 32, druheho v 35. Dalsie dve kamosky mali v 33 a 36. Ale tie teraz uz skoro 40rocne vravia, ze uz dako po tej 36tke s 2 malymi detmi nevladzu... treba aj na tomysliet, ze sil nebude pribudat. Najma ja si pamatam, ze moja mama isla v 50tke do menopauzy, ja v puberte a boli hadky vyplyvajuce cisto z jej podrazdenej nalady, ja som sa fakt snazila nedavat priciny na hnev... tak ja som si radsej povedala ze deti do 30tky. A PhD sa ti neda robit popri detoch? Dve kamosky si tak spravili... celkom na pohodu

elizita
15. júl 2022

Mne príde zvláštne riešiť čo bude o 10 rokov... Ja neviem no,my sme si tak povedali,že teraz je už čas a cítime to tak a bolo babo.. Keď by som už dlhodobo plánovala,fakt by som plánovala dieťa do 30.. je mnoho takých čo zistia že majú problém otehotnieť aj v 25 a musia to potom roky riešiť.. a je iné začínať riešiť v 25 a 35.. ale na každého zvážení.. samozrejme vám to môže vyjsť na prvý šup.. jasné,je iné,keď niekto stretne toho pravého až v 40tke..

autor
15. júl 2022

@basska_b Phd popri deťoch nechcem robiť z dvoch dôvodov. Prvý je, že pochybujem, že budeme mať s priateľom vyriešené bývanie a nechcem sa dostať do situácie, že ja na materskej a ešte toto riešiť. A druhý dôvod je, že chcem popri phd robiť fulltime aby sme potom nemali problém s hypotékou a phd + fulltime + deti sa určite nedá.

andrejka1974
15. júl 2022

Je to teraz bežný trend mať deti neskôr po 30 alebo vôbec nerozumiem tomu ale je to tak mám syna tento rok 29 s priateľkou sú už 6 rokov a neplánujú ani svadbu a už vonkoncom deti proste mi povedia načo a pritom je z 5 súrodencov

luccija
15. júl 2022

@andrejka1974 to neznamena, ked ma 5 surodencov, ze musi tuzit po dietati🙂maju ine plany rodicia to musia akceptovat.
Autorka nikto nevie co bude...mozno by si mala ty ci partner problem aj v 25 r.Skor, ale to je len moj pocit budete spolu uz dlho a nie kazdy vztah bez deti to ustane.Neplanuj na tolko rokov dopredu

sara07
15. júl 2022

nie nie je problém ,posledné máme po 40 , maj deti kedy sa na to citiš nie kedy to vyhovuje okolie a chce ho okolie

janickacrazy
15. júl 2022

Tak to ti nikto nepovie. Niekto nemá problém otehotnieť ani v 40-tke. Ale mám jednu kamošku, ktorá mala problémy už po 20-tke a musela sa liečiť, doktor jej povedal, že ak chce dieťa, tak nech nečaká, lebo po 30-tke už nebude mať ani jedno. Diagnózu neviem. Takisto v rodine máme ženu, čo sa snažili otehu vyše 10 rokov, začali v 25. Majú jedno dieťa, ďalšie už nebude.

marsmykkok
15. júl 2022

tak lepšie je skôr, ale ked nechcete z rôznych dôvodov tak to odložte a uvidíte čo život dá. Nie všetko sa dá naplánovať, čas ukáže ktoré rozhodnutia boli dobré a ktoré zlé.

marsmykkok
15. júl 2022

@andrejka1974 lebo dnes je iná doba, iné možnosti, mladí si chcú aj užívať, cestovať. A veľa robí aj táto výchova-nevýchova a tie divoké deti čo teraz vyrastajú (česť výnimkám), to ked mladý človek vidí len chvíľku tak je to veľmi účinná antikoncepcia nechcieť deti.

mpg
15. júl 2022

To je u každej ženy inak, záleží od zdravotného stavu, niekto je zdravotne v poriadku aj po 30-tke a u niekoho vekom diagnozy pribúdajú a aj s tehotenstvom môžu byť problémy.

jaskolka
15. júl 2022

Tak tetaz je trend, že rodí sa neskôr, ba až neskoro. Ako na jednej strane to beriem, ak žena skutočne nemá vhodného partnera, a nájde ho až neskôr, ako sa to stalo aj u mňa, alebo chcú zázemie a podobne.
Ale na druhej strane je fakt, že vek sa "oklamať" nedá. Sú ženy, čo nemaju absolútne problém otehotniet a porodiť zdravé bábätko aj v 45,a opačne 20 ročná môže mať už nejaké zdravotné problémy.
Ale skôr to je tak, že čím vyšší vek tak celková kondícia tela môže byť menšia. Napríklad ja si neviem predstaviť mat ešte po 40 ďalšie tehotenstvo a zase rodiť.
Mame dve deti, prve v 37,druhe v 39 a cítila som veru rozdiel aj medzi tými dvoma. Na ďalšie už ma nik nepresvedčí.
Aj z ohľadom na ďalšie roky, ja sama som mala rodičov po 40, a bolo to cítiť. V 24 rokoch som bola úplne sirota.
Takže u mňa je taka posledná hranica 40 rokov. Za ňu už by som nešla. A osobne sa mi vôbec nepáči, keď sa tvrdí, že "vek je len číslo".proste sú určite veci, kde ten vek je veru dosť podstatný.

andrejka1974
15. júl 2022

@marsmykkok ja viem dúfam že sa aspoň od jedného dieťaťa vnúčatá užijem mám uz 48 a tak by som chcela ale nevadí možno raz

janetinka27
15. júl 2022

na to ti odpoved nikto neda. co bude o 10 rokov? to nikto nevie. dolezite je budovat neustale vztah, nakolko po urcitom case zacne byt tuzba po detoch prirodzena a deti obycajne (nie v kazdom pripade) predstavuju aj urcity posun vo vztahu. moze sa stat, ze vztah "prechodite". ale naopak, aj keby ste sa rozhodli pre dieta v horizonte 2 rokov, tak to nie je zaruka trvacnosti vztahu.at dieta po triidsiatke je mozne, nie u kazdej zeny

janickacrazy
15. júl 2022

@andrejka1974 kamoška má tiež 5 detí a tiež sa im nechce do vnúčat, ona sa dočkala zatiaľ len jedného a to až v 58-ke a to mala deti veľmi zavčasu

autor
15. júl 2022

@janickacrazy Nechcem aby to znelo nijak urážlivo ale tlačiť na vlastné deti "ja chcem vnúčatá" je asi to najhoršie, čo môže rodič urobiť. Kamarátka (resp. moja spolužiačka) mala takúto mamu. Rodičia ju mali neskoro (jej mama má 68 rokov) a v podstate odkedy sme nastúpili na VŠ tak je mama furt plieskala o hlavu, že je najhoršia dcéra na svete, lebo ona sa nedožije svojich vnúčat. Skončilo to tak, že kamarátka otehotnela s týpkom s ktorým spolu boli ani nie dva roky, len aby mama mala vnúčatá. Ako to dopadlo? Vykašlala sa na školu, tým že nerobila predtým lebo škola nemala nárok na materskú a jej mama jej nepomohla s ničím, lebo "ona nie je povinná ju živiť, ona chce len kočíkovať"

janickacrazy
15. júl 2022

Tak moja mama bola zase naštvaná, že my so sestrou sme mali dieťa príliš skoro, že ona sa ešte na babku necíti. Tak si vyber. 😂

zmrzlinka2021
16. júl 2022

@andrejka1974
Si ešte mladá kočka.
Syn mozno chce mat rodinu, ale nie s tou priatelkou. Dnes muzi nie su sprosti, aby sa viazali s niekym, s kym nerataju na cely zivot. Mnohi takto chodia s babami aj 10-12 rokov a ked najdu tu pravu, tak proste sa zrazu ozenia a maju deti.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre