Ahojte maminky, najmä teda viacnásobne maminky. Za mesiac sa mi má narodiť dcérka, doma mám chlapca skoro 4r. Druhé dieta sme veľmi chceli, po komplikáciách sa nám podarilo po vyše 2r snaženia. Teraz na mna však prichádzajú obavy ako to cele zvladnem. Čaká má druhý cisársky, takze už viem do čoho idem tj. mesiac budem viac menej nepoužitelná kým sa vôbec spamatam z operácie. Ďalej už viem čo obnáša starostlivosť o novorodenca tj. že s pol roka viac menej nevyspim. Takze proste to na mna začína tak nejako doliehat, ako to zvládnem pri staršom synovy, ktorý je sam o sebe momentálne celkom náročný. Uvítala by som nejaké rady či triky od maminiek, ktoré už majú viac detičiek a teda si to absolvovali, ako toto obdobie čo najlepšie zvládnuť. Na jednej strane sa veľmi teším, no na druhej strane mám naozaj celkom veľké obavy. Ďakujem 🙂
Ahoj, ja to mám takto "čerstvo", že dvojmesačné dieťa a starší súrodenec, po druhom cisárskom. Je to teda celkom makačka, aj keď staršie dieťa sa zahrá samo, naje, je to fajn. Len keď je choré, tak to je fakt "záhul" - aj také bolo. Mne dosť pomáha manžel - proste samej to nešlo, mal dva týždne dovolenku, boli aj svokra a mama, že mi navarili - čo tiež uľahčilo život. A keď to nedávam, tak fakt nevarím - objednáme jedlo. Najviac ma "hnevá" to rozdelenie času - že to staršie až tak nestíham, ale o to viac sa po práci venuje tatino. Inak po druhom cisárskom som bola fit po týždni (!) - neverila som, keď som čítala na nete, že druhý je pohoda a naozaj (po prvom som bola ok po dvoch mesiacoch). A veľa som spala, keď sa dalo a kedy sa dalo. Prvý mesiac tu bol doma "bordel", ale máme krátky čas robotický vysávač, aby som nemusela vysávať, čo uľahčí prácu a prach s dlážkami raz za dva týždne zo začiatku. Pranie bolo na manželovi, proste naozaj veľmi-veľmi sa zapájal a to bolo super. A nájsť si časom nejaký režim - my napr. vždy obedujeme o druhej, lebo proste inak mi to nevychádza :D, ale ako sme si zvykli, tak to fičí. Držím palce, je to náročné, ale ono sa to utrasie. resp. maminky veľa znesú, ale treba si aj oddýchnuť a nebáť sa požiadať o pomoc (napr. nákup mi z obchodu nosila susedka, keď muž nestíhal kupovať).
Nerob si starosti dopredu. Nasa druhorodena je napriklad uplny sen vsetkych rodicov. Od 3 tyzdnov prespi celu noc a to aj ked jej idu zuby. Netreba ju uspavat ani nosit na rukach aj ked ju nieco boli. Vyslovene si to nezela a sama sa pyta do postielky, kde si vie najst polohu aby jej bolo pohodlne a tak celkovo uplne super decko. Aj ludia co nemaju deti sa hadam tak dobre nevyspia ako my pri nej. Tak sa netrap dopredu, mozno to u vas bude podobne 🙂 po cisarskom samozrejme co najviac zapijit manzela do starostlivosti kym ti nebude lepsie. Drzim palce
@mamka176 ja som mala 2 cisarke v priebehu 2rokov. A musim povedat, po tom druhom som bola.hned pouzitelna, normalne som chodila, ziadne velke bolesti, uppne v pohodicke, cize ani doma.nebol.problem.
Nepocitala som jedine s kolikami. Ale aj mala.bola este dost ohladuplna, neplakala kazdu noc a ked uz, tak sme boli hodinu a z dve hore. Cize ziadne budenia kazdu hodinu ( nastatsie som nezazila ani pri malom, ten prespal celu noc velmi skoro).
A bol dost zivy, no cize koliky, plus zive dieta, ale mohla chodit mama, tak prve dva mesiace chodila k nam, da sa povedat, ako do prace, cize cca na ,8 hodin..
Predsa kvoli rezu som sa chcela a potrebovala trochu setrit, tak sme na striedacku vsetko robili.
Potom uz chodila 1-2x do tyzdna, tak chcela..
Ale keby este robila, tak to musim nejak zvladnut sama, verim, ze system by sme si nasli aj skor..
Takze neboj sa, vzdy sa to da zvladnut.. a mozno druhe babo bude spinkat vacsinu noci a bude pokojnucke.
@mamka176 nooo asi toľko k tomu že vy mamičky čo máte detičky tak skoro po sebe klobúk dole .... Ja som mala obavy pri druhom tehotenstve preste z tohto istého dôvodu a to staršia mala v tom čase 7 rokov čiže ,,samostatná jednotka " a po príchode druhej dcérky to bolo krásne noooo u nás psychicky náročné keďže staršia sa stým dlho dlho vyrovnávala že už nieje iba ona .... A ja som to veľmi ťažko brala keďže so staršou dcérou mám veľmi veľmi citliví vzťah proste len ja a ona len my a zrazu to malé telíčko ktoré sme museli vpustiť medzi nás ....dlho dlho som ju pripravovala na to že bude mať sestričku a že sa toho veľa zmení že prvé mesiace sa budem musieť viac venovať malinkej ...nakoľko šťastia dcérka že rozumovo dooost vyspelá tak toto pochopila no ona si to nejak prehodila že ja budem s malinkou a manžel snou no z tohto bola veľmi sklamaná keď aj manžel bol nadšený z jeho druhej vytúženej dcérky .... A tak prišla žiarlivosť ....dlhé rozhovory ...veľa plaču z mojej aj z jej strany .... Prešiel rok a ony sa milujú a ja sa nesmierne teším ....čo sa týka práce okolo detí mali sme to jednoduchšie nakoľko staršia dosť pomáhala .... Takže aj u vás aj u nás kde je vekový rozdiel väčší je niečo sú isté druhy problémov ...hlavne sa netreba bat všetko sa dá zvládnuť MY MATKY SME NEZLOMNE 🥰 mela síl prajem
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@mamka176 nemusí to byť tak, ako píšeš. Niektoré ženy sa po cisárskom zotavia veľmi rýchlo a ani nemusí byť pravidlom, že sa pol roka nevyspíš. Staršie dieťa už máš samostatné, nemá plienky, nemusíš ho kŕmiť, obliekať. A najmä zapoj manžela a neboj sa požiadať o pomoc, kohokoľvek. Či už mamu, svokru, sestru, kamarátku, susedku, keď len kočíkovať zo dve hodiny, tebe to pomôže. Kým sa drobček narodí, navar si a zamraz napríklad vývar, zeleninovú polievku, španielske vtáčky, guláš, mäso na šťave, prílohu dorobíš rýchlo. Viem, že lepšie je čerstvé jedlo, ale pre rodinu je dôležitejšia pokojná mamina ako čerstvé jedlo. Držím palce, aby si sa rýchlo zotavila a bábätko bolo pokojné.