Depresia, strach a žiadna radosť v tehotenstve

1pipipi
28. apr 2014

Ahojte baby mam velky problem som v druhom trimestri na zaciatku, prvy trimester som si prezila s krvacanim, od kedy viem ze som tehotna tak sa bojim kedze som bola tehotna uz v zime tak vtedy chripky, prezili sme, aj prve tyzdne kedy mi vsetko smrdelo a ked som presla okolo napr. namalovanej budovy hned som mala "scenare" ..teraz mam myslienky o toxo, strasne lubim zeleninu a ovocie..doteraz samozrejme ma to v zivote nenapadlo dokocna som nevedela ze nieco take existuje...teraz rozmyslam ze radsej sa vzdat vsetkej zeleniny aj ovocia zo zahrady/kedysi sme mali macky na zahrade/, zachivlu pride leto a s tym spojena salmonela...uz teraz nejem plesnive syry, majonezy aj ked to velmi lubim, vzdala osm sa aj farvy na vlasy...doteraz som sa strasne strahcovala no teraz uz ten strach prechadza k "nenavideniu"babatka ja viem znie to strasne ...aj mne..citim sa totalne neslobodna a bojim sa co ma vsetko este caka..babatko sme chceli, uz vtedy som ale vedela ze tehotenstvo ked somsi predstavila 9 mesiacov sak to je skoro rok a teraz uz viem ze dufam ze vsetko dobre dopadne a babo bude zdrave nic ine nechcem a keby mozem tak urychlim ten cas a nechcem ani leto len nech je uz podzim a ja porodim..a druhe babo uz nechcem to uz viem. lebo pre mna je tehotenstvo neskutocny stres nidky som sa viac nebala a nidky som nebola taka paranojidna, nemala osm problem si dat tatarak a teaz varim parky pomaly 15 minut az kym su neni uz skoro rozpadnute..no proste som na konci s nervami. prrosim vas mate aj vy podobne pocity?

ellca123
28. apr 2014

Je normalne ze mate strach,ja som to brala ako "rusku ruletu",v tom zmysle ake choroby po nas dietatko podedi.
Ked som mala cierne myslienky podrzal ma manzel,pozartoval a nedovolil aby som myslela na zle veci,
na dedine u nas je zvykom zastavi ta na ceste starsia pani susedka a odusu zacne vykladat co strasne sa jej stalo pri porode, takym ludom som sa zdaleka vyhybala
ked sa mi mala narodila,dnes priznam,ze sa mi nepacila, pokrcena, s flakami...
manzel ked ju zbadal a mal na rukach bol nadseny, ze najkrajsie dietatko na svete a svoju radost preniesol aj na mna /mozno moje pocity suviseli s poporodnou depresiou

jedzte na čo mate chut ,taky tatarak by som si vsak nedala ani normalne

1pipipi
autor
28. apr 2014

@ellca123 dakujem za odpoved..ja som si dala samozrejme nie kazdy den a doma urobeny..ale to som chcela dat priklad ze co sa stalo zo mna v tehotenstve

25daniela
28. apr 2014

Jednoducho aj mna doktori vohnali do pocitu ze som nesvojpravna, iba dieta ich zaujimalo... Dalsi rok som bola nesvojpravna, lebo som kojila a to sa zopakovalo 3 krat a malinko. Prejde to a vysledok stoji za to... A teraz ake mam nervy, ked si deti davaju spinave ruky do ust... Alebo ked ideme k lekarske, tak aj ked ideme iba na prevenciu, tak si odtial donesieme vzdy ale vzdy neaku pliagu, tak to by si mala vidiet, ako penim... Ale co uz, treba sa naucit zit s tymi malymi potvorkami, nie s nimi bojovat. Zelam ti zdrave babo a odlahcenie po porode, a vela vela sil do noveho boja, cesta sa porodom iba zacina... 😀 😀 😀

ellca123
28. apr 2014

myslim ze s nami jednoducho cvicia hormony a nepomoze ziadny psycholog ,len dobra kamoska ,ci pozorny manzel

1pipipi
autor
28. apr 2014

@25daniela dakujem , mne hovoria ze co budem robit po porode...ale ja sito nemyslim..teraz je pre mna to najdolezitejsie a najhorsie vsetko zavisi odomna a idem sa z toho zblaznit...take choroby ma napadaju a len guglim a guglim

1pipipi
autor
28. apr 2014

uz ziadna nemate podobne pocity?

25daniela
28. apr 2014

@1pipipi negugli 🙂 choroby boli aj budu a ludstvo sa rodi skoro zdrave. Riesit treba realitu a nie vymysly a dohady... Ked si zdrava a nemate neake katastrofalne geneticke zatazenie, tak nieje dovod na take velke obavy. Ak mas testy doteraz vporiadku, tak tretim trimestrom sa uz nic nezmeni. Aj ja som bola vzdy v strese ci je dietazdrave, ale rokmi a prekonanymi beznymi ochoreniami s nimi aj sebou to uz neriesim. Nemam na to kapacity. 😀 😀 😀 A z toho dve deti sa mi narodili dost skoro a mali po porode dost problemy s krvou a zltackou, a vpodstate to na nich nezanechalo skoro ziadne stopy. A aj ked jedno dieta sa narodilo iba par dni pred terminom, aj tak sme sa nevyhli chorobam a tam zacali behacky az po polroku po ockovaniach. Nikdy nemozes vediet co a kedy sa zvrtne, tak sa strachovat nieje dovod, treba riesit realitu...

1pipipi
autor
28. apr 2014

@25daniela ja viem ze mas pravdu,ale nemozem si pomoct uz rozmyslam nad psychologom...

mijunik
28. apr 2014

@1pipipi Ahoj, v prvom rade Ti ako maminka-stresáčka odporúčam, aby si sa prestala premŕvať v internetových diskusiách a článkoch o tom, čo všetko sa môže v tehotenstve prihodiť... Nevieš, ktoré informácie sú pravdivé a ktoré nie, ďalej nie vždy to tam píšu odborníci a ešte keď Ťa teraz ovládajú tehotenské hormóny, tak po prečítaní takého "super" článku máš pochmúrne myšlienky zaručené... Ak máš o niečom pochybnosti, pýtaj sa len odborníkov. Nepredpokladám napríklad, že by si zo zeleniny alebo ovocia chytila toxoplazmózu. Veď ich, verím, pred konzumáciou poriadne umyješ, nie? Ako inak chceš do seba dostávať vitamíny? 🙂 Takisto si umývaj a poriadne tepelne upravuj mäso, nejedz surové vajíčka, po hladkaní akéhokoľvek zvieratka si umy ruky a som presvedčená, že sa toxoplazmózy báť nemusíš. Ja stresujem teraz, keďže mám dve detičky (8-ročná dcérka, 2-ročný synček). 😀 Ale už sa to trochu lepší. Stále som ich pozorovala, či nezbadám nejaké príznaky "neviemčoho", ale povedala som si na základe rady dcérkinej očnej lekárky, že veci treba riešiť až keď si už aj druhí všimnú, že sa čosi deje. Ja môžem "problém" zveličiť a on v skutočnosti ani nie je. Samozrejme niečo sa nedá "neriešiť", ale niečo áno. Keď zistím, že si napríklad pchajú špinavé ruky od úst a ja som im v tom nestihla zabrániť, poviem si, že si budujú imunitu. Nie sme prasiatka, že by sme tu mali špinu všade, ale bývame rodinnom dome, tak vonku sa to fakt nedá ustriehnuť. 😀 Mám pocit, že Tebe by pomohlo sedenie u dobrého psychológa. Fakt, skús sa po nejakom poobzerať. Vieš, tehotenstvo má byť radostné a nie ustráchané... A moja teta mi povedala, keď som čakala dcérku, že "tehotenstvo nie je choroba". Jasné, že urobíš pre svoje bábätko čokoľvek, len aby bolo zdravé, ale ja som presvedčená, že príliš opatrnosti je tiež na škodu. Ty musíš byť v pohode, aby bolo v pohode aj bábo. Toto si klaď za cieľ - byť v pohode. 🙂 Pozri si dobrý film, pusti si obľúbenú hudbu, rob veci, ktoré Ťa tešia. Ale naozaj, naozaj vyhľadaj toho psychológa. Veľmi Ti to pomôže. Pozri si referencie a choď podľa nich. 🙂 Chápem Ťa, že si vyľakaná dopredu zo všetkého, čím by si mohla drobcovi skomplikovať zdravie, ale musíš sa naučiť brať veci s nadhľadom (sa mi dobre hovorí, že?). Myslím na Teba, nech si čím skôr začneš tehotenstvo užívať. 🙂

gabriela255
28. apr 2014

Možno keby si mala problemy existenčné tak ťa toto netrápi...treba mať nadhľad...Joj veď si len predstav ako si tvoje dieťa bude do pusy pchať hlínu :D

1pipipi
autor
28. apr 2014

@gabriela255 ja viem ale na to budu vsetko lieky teraz sa nemoze nic skoro ziadne lieky..a prave som si precitala ze chipsy skodia ako fajcenie..a tych som doteraz pojedla veru..takze zas mam nadcim rozmyslat

gabriela255
28. apr 2014

@1pipipi ale prosím ťa 😀 nebuď taká 🙂

mijunik
28. apr 2014

@1pipipi s tým, že si jedla chipsy sa vôbec netráp, drž sa zásady, že "všetko s mierou" (tabu musí byť len fajčenie, drogy a tvrdý alkohol). Som presvedčená, že ku koncu tehotenstva ani deci kvalitného vínka neuškodí. Aj káva v rozumnom množstve sa môže. Zdravé jedlo vo väčšom množstve, nezdravé v maličkom, pozor akurát ešte na niektoré bylinky, napríklad šalvia, tá sa nesmie! Ale inak sa naozaj snaž brať to celé športovo, tým že sa stresuješ, tak stresuješ aj bábenko a to určite nechceš. Ale tak čítam Tvoje vyjadrenia, tak úplne vážne, bez srandy - smer psychológ. 🙂 Uvidíš, že na svoje "problémy" budeš pozerať úplne inak. 🙂

1pipipi
autor
28. apr 2014

@mijunik hej ja viem musim ist ...dufam ze najdem niekoho

renaatka
28. apr 2014

@1pipipi nestresuj dievca ,papaj co ti chuti ale s mierou. Neboj sa hlavne klud ,
Ja som tiez pocitala kadeco a keby som sa mala drzat kazdej kraviny asi umrem od hladu😉 a ak ta trapia nejake veci ved kludne aj dokimu povedz ten ta hned ukludni uvidis, takze klud ,vyloz na stol nozky a relaxuj 🙂

mijunik
28. apr 2014

@1pipipi napríklad som pozerala http://www.lekar.sk/3514/mudr-tomas-vaclavek/ho..., neviem, skade si presne, ale možno, ak by si našla dobrého psychológa aj ďalej od domova, oplatí sa Ti zájsť tam. 🙂 Určite nejakého dobrého nájdeš. Určite to rieš, aby si sa čím skôr prestala trápiť. Viem ako sa cítiš, neprežívala som síce takéto stavy v tehotenstve, ale "uletené" myšlienky človeka môžu trápiť hocikedy... 🙂 A niekedy je odborná pomoc nevyhnutná. 🙂

vlada2401
1. máj 2014

Každá sme iná, ja som tiez krvacala v prvom trimestri, ale nastastie vsetko bolo ok, nic som necitala papala som vsetko co mi chutilo a na co som mala chut v miernom mnostve sladke, slane a zeleninu a ovocia na kilaaaaaaaa., nemozes sa takto stresovat neprospieva to ani tebe ani babatku, lebo babatko citi ked ty si nekludna ved ste prepojeny, takze hlavne klidek a nic necitaj prosím ta

lucia20
1. máj 2014

ja ti v prvom rade odporucam zatvorit notebook na najblizsich xy mesiacov. uplne zbytocne studujes a stresujes sa.... ale uplne zbytocne. nic ti to nepomoze. ak ma mat dietatko vyvojovu chybu, tak ju bude mat, ak budes mat dostat chripku, tak ju dostatnes a nic s tym nespravis. mna tiez napada otazka, co budes robit ked sa babo narodi? mala by si sa teraz dat dokopy a prestat sa bat. tehotenstvo je prirodzeny stav. kedysi sa z tehu nerobili take caviky ako teraz.... jedlo sa co bolo doma na zahrade, zeny chytali macky, krmili hydinu, kopali na poli. a ty teraz chces zit v sterilnej guli? ak by sa to aj dalo, uvedomujes si, ze su veci, ktore jednoducho neovlyvnis? budes zit v tej svojej gulicke, ale so svojou genetikou a tym, co sa deje s tvojim telom jednoducho nic nespravis. ako tvrdis, je to tvoje posledne tehu, tak si myslim, ze je na cas, aby si si ho zacala poriadne plnymi duskami uzivat. zamerat sa na jeho krasy. kazda jedna tehulka ti povie, ze tehu neni prechadzka ruzovou zahradou. ja mam par dni do porodu a poviem ti, ze uz posledne dni mam toho akurat po krk. ale aj tak sa snazim na to mysliet, tak ze su to posledne dni kedy je babulka v brusku a snazim si to vsetko vychutnat. uz sa to nikdy nezopakuje... treba podla mna sa snazit zamerat na tie pozitiva a negativa vypustit z hlavy. hlavne zavri pc. to ti nerobi dobre a pokial treba, chod aj za psychologom. poznam mamicky co ho navstevovali, lebo mali utkvele predstavy a teraz su z nich velmi dobre maminky.... drzim palce a kazdopadne dufam, ze sa ti podari zacat sa na vsetko divat trosku lepsie.

majdus
20. jún 2014

Jest predsa musis. 😉 Tak sa ho neboj. Hlavne nie toho z vlastnej zahrady. Ak sa bojis toxo, tak si zeleninu riadne umy (ked aj v octe) a jedz. Plesnovy syr snad vydrzis nejest, aj ja som zvladla a tiez ho mam rada. Raz som si ho isto aj dala. To je mozno jedina vec, kt.som vynechala. 🙂 Nejedla som nezdravo, majonezu nemusim, ale zemiakovy salat na Velku noc, ked niekto urobil s kupenou majonezou, tak som si dala.
Suhlasim, ze ak sa velmi trapis, tak sa niekomu zdover a ked nemas komu, kto by ti rozumel alebo ta povzbudil, tak aj psychologovi. 🙂 Uplne normalna vec.
Mne bolo v tehu luto, ze manzel chodil na cyklovylety a turistiku, ako sme cez vikendy chodievali spolu a ja som nemohla. Tak si predstav, co to bolo, ked som v zajati krasnych kopcov. 😀 Nastastie som mu taktne vysvetlila, ako sa citim, ked on je niekde het a ja musim byt doma, resp. okolo domu sa tarat. 🙂 Tak az tolko nechodil, ako chcel. Bol tehotny so mnou. 😀 Takze neboj sa, budes sa musiet este veeeela veci vzdat. Tak to v zivote je, ked pride do cesty niekto dalsi. Uci nas obetovat sa a niekedy obetovat pre nas aj vsetko. 🙂 Bude to tazke, ale nie az tak, ked vies, kvoli komu to vsetko robis 😉. A mne mozes verit, ja som riadne netrpezlivy a tvrdohlavy clovek (veru sa ukazalo v tych tazkych situaciach, ked sa treba ovladnut a obetovat, ze aj sebec! 😒 ). Ale naucis sa to! I ja sa ucim 🙂. Stale!

leellee
30. mar 2016

@1pipipi Ahoj, chcem sa opýtať ako si dopadla, ako si to zvládla, či si nakoniec bola za nejakým psychológom, alebo pomohlo niečo iné...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre