Ahojte mamičky. Zistila som, že čakám 4.dieťa a som z toho poriadne na nervy...s manželom milujeme deti, ale máme malý byt a neviem si ani predstaviť, ako v ňom budeme fungovať šiesti..Posledná dcérka bola ozaj vytúžená a po nej som bola rozhodnutá, že viac detí nebudeme mať. Ale akosi sa stalo.. Bojím sa nedostatku priestoru ale aj reakcií okolia.. Už keď som čakala najmenšiu, veľa ľudí si klopkalo na čelo, že v dnešnej dobe sú 3deti veľa.. v septembri som nastúpila do práce a už mám nahlasovať ďalšie tehotenstvo.. Je tu ešte nejaká mamička, ktorá prežívala niečo podobné? Potrebujem sa s tým vysporiadať, ale neviem ako...
Tak do porodu sa da hadam prestahovat, urob si to ako ciel... Vela ludi teraz musi pre coronu menit byvanie a uvolnuju sa byty, skuste pohladat v okoli, alebo mensi domcek. My cakame neplanovane piate, ale deti su uz starsie, vsetko skolaci, najstarsia 16, ked sa micro narodi... dom je dost velky, len par veci poposuvam, financne nam to vychadza, v tejto firme som desat rokov, 5 rokov od poslednej materskej, takze ziadna drama sa nestane, ked rok-dva pojdem na rodicovsku. Navyse mam moznost robit s domu uz dva roky a aj potom popri malickemu... nevidim to nejako dramaticky...a uprimne reakcie okolia? Usmev, radost... nikto to nejako neriesi a uz vobec nie negativne... asi aj zalezi, koho pripustis do svojho blizsieho okolia..deti su stastie, ak zvladate tri, zvladnete aj stvrte, je to proste tak...muz sa smeje, ze nam trebalo to posledne miesto v aute zaplnit 😂 Trochu preplanujes a bude dobre...
Ja ti dam len jednu radu: úplne sa vykasli na iných... oni ti platiť účty ani krmit deti nebudú.
Len sa chcem zobzvedavosti opýtať ako sa sa dá urobiť si štvrte dieťa keď o tom neviete čo zámena “stalo sa”?
Ja som so svojim partnerom 13 rokov a teda “podarilo sa” nám presne dva krát presne keď sme chceli 🤷🏽♀️
@jjanulienka da sa ver mi da... nam sa posunula spirala, lekar vravi, ze treti pripad za 25 rokov jeho praxe... proste obcas nevymyslis... v siedmom tyzdni ju vytiahol...teraz som v 11tom a vsetko vyzera dobre, okrem hematomu, ktory sa uz tiez vstrebava... nie kazdy, komu sa pritrafi neplanovane babo je nezodpovedny...
@majkatomiho ja som doma vkuse od r.2013...z materskej na matersku...ked mala nasa tretia ani nie dva roky,mohla som hned nastupit do prace ako ucitelka. Ale fakt,ze hned. Nenastupila som. po vyse pol roku som zistila,ze cakame stvrte. Neplanovane..a tajila som to..bol to sok...neskor ano,okolie malo reci. Ze to treba zivit a take...a mali sme rozburany dom kvoli prerabke. Ale ako sa nezblaznit v takejto situacii: pokial ste s tym spolu s muzom ok a rozdychate to spolu...ste v prijati toho stvrteho jednotni,tak sa snaz nepripustat si reci okolia akekolvek su a akokolvek ti chcu ini dobre 🤦a tak...poznam to...nas maly stvrty ma prave rok a babka ho miluje...je to milacik mojej mamy...tak co ti poviem....bude to dobre...pokial vy s manzelom sa nebudete tvarit pred okolim ako postihnuti velkou katastrofou,tak aj okolie to prijme,ze to zvladnete...a aj zvladnete...nase dievky 8 a 6 rocne mi aj pomozu..pohraju sa..veci sa podedia....a na velkej posteli spime aj traja...styria..ja a detmi...aj sa pomestite a zariadite sa inac..podla situacie a moznosti...drzim palce...a blahozelam 💝
@anjelicek26 ja nikde netvrdím, že je nezodpovedná ... ja sa pýtam ako sa to dá🤷🏽♀️
@jjanulienka popravde zlyhala antikoncepcia a kedze sme sa o predosle deti usilovali dost dlho- mame 13, 9 a ani nie 3rocnu, vobec som s tym neratala, ze sa moze nieco take stat mne..
@majkatomiho a po troch dcerach mame syna...ja som sa aj potesila popravde
@mironka dakujem za podporu, nastastie ano, obaja s manzelom inu moznost ako vychovat ani nepripustame
@anjelicek26 dakujem za podporu, no my by sme aj mali moznost prestahovat sa do domu, len ho treba poprerabat..ale asi nam ine neostava..
@mironka tie najmladsie su vzdy rozmaznavane, milovane... my budeme mat skoro 7 rocny rozdiel k najmladsej a 16 rocny k najstarsej, takze vsetko uplne odznova... ale vsetci sa tak moc tesia na to babo...muz bol minuly tyzden na vasektomii 😂
@majkatomiho plne ťa chápem chceli sme časom ešte jedno ale došlo skôr ako sme plánovali .Niekedy uvažujem či sa ku tomu dieťaťu vlastne priznám alebo poviem že to je kamaratkine 😂 Ale teraz už keď sa blížim ku koncu malé kope a cítim ho tak si neviem predstaviť že by tu s nami zachvilku nemalo byť .Bývanie skús poriešiť vatsie nemáš aké máš deti ale stačia dve izby baby spolu chalani spolu .A zas kým bude maličké tak aj tak bude s vami v spálni .
@anjelicek26 presne, my sme sa vždy o bábätko museli snažiť, chodili sme do CAR. 2 potraty, 3 dokončené rizikové tehotenstva, koli všetkým možným problémom. jeden pôrod donoseneho mŕtveho bábätka. Mam doma 2 zdravých chlapcov.
Keď už som si našla prácu. A maká som nastúpiť do školy, že zmením svoje zameranie z obchodnej akadémie na zdravotnícku školu, prihlásila som sa na 106 km dlhé horské bežecké preteky, a rok som na ne trénovala 6 dní v týždni, často aj 2 krát denne.....
Zrazu mi menzes meskal. A ja posledné, na čo som myslela, bolo tehotenstvo. Myslela som, že stresy a fyzicka záťaž 🤷♀️😂
A sup ho, že //. Jeden jediný styk za celý mesiac, koli totálnej vyťaženosti oboch. Aj to v dňoch, kedy už som čakala svoje dni (vždy pravidelný cyklus).
Takže u nás sa spojilo snáď milión náhod dohromady. A život nás tentokrát prekvapil v pozitívnom slová zmysle. Lebo čakáme zdravé bábätko, dievčatko. Onedlho rodim. Zároveň mame zažiadané o jedno 3r.dieťatko, na ktore čakáme, takže nie 3, ale možno 4 detuchy budú.
Ale teda je pravda, že hoci nám to zmenilo množstvo plánov, v dome priestor mame, a finančne tiež deťom z komfortu neubudne. Stále budeme mat pre nich všetko, čo potrebujú ( nie čo chcú).
Ale teda po tomto pôrode, už ideme riešiť nejakú ražnu trvalú antikoncepciu... Lebo co keby príde ďalšia mega náhoda 😂.
@majkatomiho mate este kopu casu, stihnete to, mozno vam to prave urychli ten krok a budete tam stastni... aj materska ti vyjde pekna, nie? Sok to je, verim... mna skoro vykotilo, ked som si ten test robila... nemame doma uz ani baby ponozku 😂
@anjelicek26 😆 ja si chcem dat podviazat vajecniky😁 a tiez som vsetky mini veci poposuvala, ze uz to nepotrebujeme
@zafir01 ufff, tak to bola ozaj nahoda😁 tak nech vam to dobre dopadne vo vsetkom😊
@majkatomiho ja som povedala muzovi, ze pri nasej plodnosti to radsej dame spravit obaja 😂
@majkatomiho a hlúpych reči od okolia si netreba všímať. Ja som sa už obrnila. Je to náš život. My deti vychovávame, zivime. A myslím, že nám to nejde zle. Ľudia negatívne komentujú veľa vecí, najmä keď im nerozumeju. A to je v poriadku, nemusia tomu rozumieť, ani chápať, prečo máte toľko deti, koľko máte.
Pokiaľ nezaťažujes okolie svojimi častými požiadavkami na stráženie, vi finančnú pomoc.... Môže ti byť ich názor ukradnutý.
Deti sú obrovská zodpovednosť, starosť, finančné výdavky, prebdene noci, uplakane rána, porozhadzovane byty, kruhy pod očami, občas nervy na pokraji vytecenia......
Ale sú to aj bytosti, ktoré vychovávame, a robíme z nich úžasných ľudí do života. Mame ich pri sebe a milujú nás bezpodmienečne, smejú sa s nami, majú naše oči, naše povahy.... S nimi sa nikdy necítime sami a bez lásky, nech by sa stalo čokoľvek. Nebudem ľutovať, že mám viac ako jedno, ci dve deti, lebo nemám čo ľutovať. Hanbila by som sa, keby nie som hrdá na to, že som mama viacerým deťom ( trochu predbieham, čas po pôrode, ale verím, že všetko dobre dopadne)
@vsetkounas dakujem, mam 13 rocneho chlapca a 9 a takmer 3 rocne su dievcence.tak uvidime, co bude stvrte...
@zafir01 ked bude mat najmladsie tri roky, bude najstarsia uz studovat... ono je to len docasne preplnenie domu 😂 Ja mam pocit, ze za toto male budem este tak rada... ze ho mame este doma.
@majkatomiho ja som neplánovane otehotnela v 40-ke práve som nastúpila do novej práce starší mal vtedy 13 a menší 9...ten menší sa tešil na súrodenca...no starší len krútil hlavou a možno mu to bolo chvíľu aj trápne 🤣🤣 ja som bola riadne v šoku ešte som aj krvácať začala no mala som naozaj zmiešané pocity...či to v mojom "veku" zvládnem, čo na to muž, rodina, kamarátky a pod. ale vieš čo kašľať na každého vôkol teba hlavná si ty...a potom muž deti atď. Teraz som šťastná, že drobca mám...my sme tiež, kvôli priestoru dorabali ďalšiu izbu, ale da sa všetko zvládnuť...držím ti silno prsty 🤞
Pozri aj skupinu mnohodetne rodinky
https://www.modrykonik.sk/group/1959/
Inak je pravda aj štatisticky, že prvé dieťa je tak 50:50 vytúžené vs. prekvapenie. Druhé je v 90% chcene a tretie je chcene v 73%. Štvrté však len v 19%
@dievcacitajucelist ďakujem❤
@majkatomiho neboj sa vsetko zvladnete ja mam doma 5 deti a vsetky sa hravo pomestili aj tak chceli deti spavat spolu ja mam 3 synov 28,24,21 ti od malicka boli v jednej izbe a potom dve dcerky 13 a 9 najmensia je autistka a ta musi mat zvlast izbu takze v jednej izbe najmladsia v dalsej izbe bola dcera v dalsej synovia a ja s muzom v obyvacke teraz du chalani uz mimo domu takze s muzom uz mame aj spalnu
musíš to len predýchať a bude dobre 🙂
@majkatomiho mali ste si dávať pozor
@majkatomiho Prezivala som niečo podobné. Tiež po dlhej materskej s 3 deťmi som začala pracovať, tešila som sa, že, deti odrastené, ja psychorelax v práci, prišlo 4. tehotenstvo. Príšerné pocity, tiež obava z okolia, čo je samozrejme úplná blbosť, ale predsa ma to stresovalo...Až po troch-štyroch mesiacoch som sa s tým zmierila a už bolo lepšie. Tiež som sa postupne zmierila s tým, že budeme musieť poriadne navýšiť nás dlh. Keď mal najmenší 4 mesiace, sťahovali sme sa do domu. V byte by to bolo náročné, lebo do toho korona a homeoffice manžela. Veľké auto sme mali už od dieťaťa číslo dva, asi intuícia 😁. Držím ti palce, aby ste všetko pekne zvládli a boli spokojní🙂
@jaroe dakujem😊
@terina25 take typy su najmudrejsie😆
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
po dvoch dcerach sme mali synceka a viac deti sme nechceli. stvrte tehotenstvo som oplakala. Bol to opat syn. Byvali sme v dvojizbovom byte ale nastastie sme stavali dom. Prestahovali sme sa ked mal ten najmensi 1,5 roka. Byvat v 2izb. byte so 4 detmi bolo narocne, od jari do neskorej jesene som co najviac bola s detmi von. Sice som mala neustale neporiadok, varenie v pokluse ... ale vonku aspon maly mohol spat v kociku a tie tri ho nebudili a nevadili sa tolko ako doma.