Čakám dieťa, ktoré nechcem

natalka2548
15. sep 2022

Ahojte, o mesiac rodím a zvažujem dať dieťa na adopciu, necítim sa na to starať sa o dieťa a zároveň nechcem byť ženou a matkou v domácnosti, nieje to život ktorý by ma napĺňal, nechcem stráviť niekoľko rokov života sedím doma a prebalovanim uvrešťaného decka. Nechcem aby ma pripravilo o komfort a niesť zodpovednosť za výchovu dieťaťa. Viem že ma odsúdite že som sebecká, možno som ale nechcem trpieť po zvyšok života kvôli dieťaťu, nič k nemu necítim žiadnu lásku, no čím viac si predstavujem život s ním tak k nemu začínam mať negatívne pocity, myslím si že každé dieťa si zaslúži byť chcené a lubene a toto mu ja dat neviem. Neviem čo robiť ďalej, ľutujem ze som nezakrocila skôr keď sa ešte dalo ísť na potrat, teraz sa skôr bojím čo na to povie okolie... no všetko sa zomlelo tak rýchlo ani som si poriadne neuvedomovala ze som tehotná a keď prišla myšlienka ze dieťa nechcem, priateľ má vždy nejako upokojil ze on ho chce a pod. Tak som to nejak prestala riešiť, no čím ďalej tým viac som presvedčená o tom ze takýto život žiť nechcem. Cítim sa dobre keď si predstavím myšlienku že to dieťa pôjde preč všetok ten stres zo mňa opadne cítim úľavu a hlavne si myslím ze to dieťa by malo byt v rodine ktorá ho prijme a dá mu lásku. Co si o tom myslite? Nemám to komu povedať, jediný komu môžem je priateľ, no on o tom nechce ani počuť.

danieladugard
15. sep 2022

Ciste teoreticky teda, kebyze to dieta teda nechas partnerovi, postara sa sam? Odisla by si od neho?

majlo1234
15. sep 2022

Tak ho daj na adopciu. Ale kedze rodicia ste dvaja, urcite s tym musi suhlasit aj otec dietata

h2
15. sep 2022

@natalka2548 Tvoj priateľ o týchto tvojich pocitoch vie? Aký má na to názor?
Ináč, nemusíš byť ženou v domácnosti, ani stráviť roky na materskej. Môže na nej byť otec dieťaťa, alebo môžeš dať dieťa po nejakom čase do jaslí.

simona20201309
15. sep 2022

@natalka2548 hlavne nerieš, čo povie okolie! Daj ho na adopciu. Niekde na neho už s láskou čakajú roky!
Ak to naozaj nie je len nejaká aktuálna depresia, tak stoj si za svojim rozhodnutím. Žiadne dieťa si nezaslúži takú matku.

natalka2548
autor
15. sep 2022

@danieladugard s partnerom chcem ostať ale bez dieťaťa, má rozbehnutú kariéru tak myslím že sám by sa dieťaťa neujal.

simona20201309
15. sep 2022

@natalka2548 pripadne ho nechaj priateľovi, bude mať aspoň otca a ten mu možno časom nájde aj matku.
A ty chod svojou cestou, sama. Ži si pre seba a svoje sebecké egoisticke JA

cervenaruza123
15. sep 2022

@natalka2548 Ked priatel dieta chce, dohodla by som sa s nim, ze si ho on necha, rozidete sa a ty sa vzdas zavazkov voci dietatu a budete obaja spokojni. Neviem, ci bez jeho suhlasu by si vobec mohla dat dieta na adopciu, kedze je otec.
Druha vec co mi napadla, ku koncu tehotenstva a aj po porode zeny zvyknu mat kadejake nalady a podobne. Je uplne bezne, ze necitia nic k dietatu, lebo ten vztah sa vytvara az casom, osobnym kontaktom. Ty vlastne porodis nezname dieta, ktore nepoznas, je sice v tebe, ale vobec sa nepoznate, to je uplne normalne. Skus nad tym porozmyslat, ci si mala vzdy take pocity, ci to nie je ovplyvnene len hormonmi. Mozno by som zvazila, ze porodis a pockas par tyzdnov, ake to bude. Prvy mesiac byva velmi tazky, ale vela zien si za ten mesiac vytvori k dietatu vztah a je uplne ine sa starat o cudzie uvrestane deti a o vlastne. Niektore deti su pohodove od malicka, niektore su dost narocne, nevies ake bude to vase. Pokial ti to nebude vyhovovat, nech priatel ide na matersku a ty do prace. Alebo sa rozidete a dieta nechas jemu. Je to tazka dilema, lebo niektore zeny lutuju, ze deti maju a niektore naopak lutuju, ze sa ich vzdali, tazko povedat, ako to budes casom brat ty.
Dolezite je, ci by priatel suhlasil s adopciou alebo ci by bol ochotny si nechat dieta sam alebo napriklad ist na matersku, starat sa o dieta s tym, ze ty by si chodila dalej normalne do prace a on by bol doma. Alebo by si bola ochotna par mesiacov obetovat a starat sa o dieta a potom dieta do jasli, ty do prace a nebudes uvaznena doma.

danyelia
15. sep 2022

Ahoj, no v prvom rade to, že má žena dieťa, neznamená, že musí celý zvyšok svojho života presedieť doma a prebaľovať uvrešťané decko...Ja mám 4 malé deti a normálne s nimi cestujeme po výletoch, dovolenkách, reštikách, tréningoch, no vieme ich nechať aj doma rodine a užívať si život aj sami. Normálne žijem, starám sa o seba, nemám pocit, že mi ,,zobrali,, môj vysnívaný život. Keď mala moja najmladšia dcérka 3 týždne, zistili mi rakovinu...Tehotnú kamošku tesne pred pôrodom opustil manžel, lebo si našiel frajerku...Sestra by dala hocičo za to, aby to dieťa mať mohla...Ľudia riešia fakt ťažké životné osudy, choroby, peniaze...A Ty, zrejme pod vplyvom hormónov, mladá, s priateľom, ktorý to dieťa aj Teba chce, riešiš tento problém...tak ho daj na adopciu, keď Ťa nebudú mátať výčitky svedomia do konca života, ak s tým teda partner bude súhlasiť 🤷‍♀️🤦‍♀️🙄

evaachesa
15. sep 2022

@natalka2548 obávam sa že toto váš vzťah pochová. S adopciou by mal súhlasiť aj otec pokiaľ sa nemýlim a on s tým zjavne nesúhlasí podľa toho čo píšeš. Mali by ste si to urýchlene odkomunikovať keďže rodiť môžeš už každú chvíľu.

danieladugard
15. sep 2022

@natalka2548 vie o tom, ako sa citis?

natalka2548
autor
15. sep 2022

@evaachesa máš pravdu no on o takom niečom nechce ani počuť

evaachesa
15. sep 2022

@natalka2548 skúšala si osloviť psychológa? Porozprávať sa o tom s niekým, kto ťa vypočuje? Partner to zjavne neberie vážne a možno ani netuší čo prežívaš. Bavili ste sa aspoň o tom aby prípadne na materskú nastúpil on?

kukulienka999
15. sep 2022

Nedá sa už pri pôrode vzdať dieťaťa? Anonymný pôrod alebo take niečo?
Pytam sa cisto zo zvedavosti, na tuto ťažkú tému neviem nič napísať, ani nemám na to názor ani radu. Len nech to dopadne všetko dobre a bábätko bude mat milujúcich rodičov.

ninusa221
15. sep 2022

No bud sa rozidete dieta bude len jeho alebo das babo na adopciu a rozide sa podla mna s tebou aj tak. Ked si nechcela mat dieta nemala si to nikomu hovorit a mala si ist rovno na potrat a neriesila by si takuto situaciu

simona20201309
15. sep 2022

@natalka2548 keď si v 8mes., nekupovala si uz detské vecičky? Nemáš ešte postieľku? Predpokladám, ze máš už vybraté aj meno, vieš pohlavie. Naozaj to riešiš teraz???
Co blaznis???
Podľa mňa vieš, čo ťa čaká. Nič ťa neprekvapí 🤣
Ocakavas uvrestane dieta a kopu po.... plienok. No nepocitas s tou láskou, ktorú ti to dieťa vie dat. Vôbec neratas s tým, že to uvrestane dieta sa na teba aj usmeje a všetko zlé zrazu bude fuč.
Nie je to také hrozne, ako to vidia mnohé bezdetne.....
A k tomu máš priateľa, ktorý to dieta chce!
Kolke boli ako tehotné opustené a na všetko ostali samé s uvrestanym deckom.
Skutočne si vnútorné presvedčená že ho nechceš?
Naozaj nehovorí z teba len nejaký hnev?

natalka2548
autor
15. sep 2022

@evaachesa nie, píšem len tu teraz v zúfalstve. Bavili sme sa o tom no on ma rozbehnutú kariéru takže starať sa tak že by to všetko ostalo na ňho sa nebude.

cervenaruza123
15. sep 2022

@natalka2548 Este sa spytam, vzdy to bolo tak, ze si nechcela deti? Nikdy ste neplanovali mat deti, zalozit si rodinu? Vies, lebo vacsina zien ked otehotnie alebo pred porodom ci po porode zaziva dost stres, ked na nu dolahne, aka to je velka zodpovednost a boji sa neznameho, predstavuje si same hrozne scenare a clovek by od toho najradsej usiel. A to aj tie, co deti chceli, tesili sa, pripadne sa im dlho nedarilo. Len je rozdiel medzi strachom z neznameho, zo zodpovednosti a tym, ci dieta realne nechces ani si nikdy nechcela a ani nebudes chciet. Lebo ak si niekedy deti chcela, je dost pravdepodobne, ze teraz prezivas klasicky taku krizu pred porodom, kedy ma zena naozaj strach a stres z neznameho a najradsej by niekde usla a mala pokoj. Mat dieta je velka zmena a zodpovednost. Ale velakrat je to menej hrozne, ako si clovek predstavuje. Hlavne, ked u zeny pred porodom, ktorej nalady ovplyvnuju vo velkom hormony. Ja som este rok po porode bola dost rozcitlivela, vystresovana a kadejake nalady som mala. To su proste hormony.
Naozaj realne zvazujes ze dieta nechces alebo len potrebujes, aby ta niekto uistil o tom, ze to bude dobre, ze to zvladnes, ze budes dobra matka? Priatel ti asi nerozumie, chlapi neprezivaju v tehotenstve to, co my zeny, tak sa im to zda, ze co riesime, ved nic sa nedeje. Nepotrebujes od neho namiesto suhlasu s adopciou skor pocut to, ze neboj sa, zvladnete to, on ti pomoze a tak?
Je v poriadku, ak to tak naozaj citis a dieta by si dala na adopciu, ak s tym bude priatel suhlasit. Ale ak z teba hovori hlavne strach a stres z neznameho, tak pravdepodobne po porode budes rada, ak si dieta nechas. Moja mamka ma 5 deti, ja mam 31 rokov a najmladsia sestra 7. Ked s nou bola tehotna, pred porodom plakala, ze ona nezvladne sa starat o dieta, ako by to mohla zvladnut, urcite to nezvladne. A to si vezmi ze bola uz starsia, viac deti odchovanych, mala skusenosti aj vekovo teda bola tak stabilne na tom, ako sa hovori nohami pevne na zemi. Vela zien ma pred porodom aj po nom pochybnosti a najradsej by fakt niekam usli.

evaachesa
15. sep 2022

@natalka2548 kedy ťa začala chytať panika z toho že budeš mať dieťa? Všetko to môžu byť hormóny a môže to byť aj predpôrodná/tehotenská depresia. Skús napísať aspoň na online chat nejakej psychologickej poradne. Určite ťa nasmerujú a pomôžu. Držím palce 🍀❤️

majlo1234
15. sep 2022

Je to hrozne, a este ked sa dieta podari narocnejsie ako obvykle, je to naozaj hrozne. A pokial jej nepomozu materske laskave hormony, ktore ona momentalne postrada, bude ten prvy rok na slucku. Takze treba si to premysliet, poradit sa s psychologom/psychiatrom, ci je to naozaj, alebo len nejake predporodne blues a nejako to vyriesit, urcite necakat po porode

cervenaruza123
15. sep 2022

@kukulienka999 Anonymny porod sa da, len ked partner dieta chce, je to zlozitejsie. Citala som o pripade, ked sa tak matka rozhodla porodit, v nemocnici jej vyhoveli, lenze otec dieta chcel, tak sa sudil a neviem ci vobec bolo mozne dieta adoptovat, lebo jednoducho otec mal zaujem. No prosto trapenie aj pre dieta, aj pre toho otca aj pre jeho babku, aj pre vsetkych. A kedze autorka pise, ze partner s adopciou nesuhlasi, pochybujem, ze bude v pohode, ked pride domov s tym, ze dieta je na cakacke na adopciu.

natalka2548
autor
15. sep 2022

@simona20201309 áno mam všetko nachystané aj nakúpené no z ničoho som sa netešila, riesila som to len preto lebo som musela a celú dobu sa upokojovala tým že som žena mala by som mať dieťa, priateľ chce dieťa je to normálne, každý to predsa zvládol a celú dobu som sa tým nejako pretlkala, no čím ďalej tým viac sa mi protivi myslienka starať sa o dieťa, niesom nahnevana len zúfalá z toho že neviem ako riešiť situáciu

nikasmile
15. sep 2022

@natalka2548 ja som prvé tehotenstvo, tým, že som nepoznala aká je materinská láska, nejako neprežívala. No po pôrode to prišlo - tá nekonečná láska (už máme dve). Zmysel našho života. Život na sám komplet zmenil, je krajší s deťmi. Možno v tebe je tá materinská láska, ale je nepoznaná. Možno by bolo dobré dať tomu aspoň šancu...rozhodnutie dať bábo na adopciu už nevrátiš.

natalka2548
autor
15. sep 2022

@evaachesa práveže som to celú dobu nejak neriešila, neuvedomovala si, keďže som mala celé tehotenstvo viac menej bez komplikácií a ťažkosti. Väčšinou keď som prišla od lekára tak ma chytili také myšlienky, no priateľ to vždy nejako zahovoril že to zvládneme povedal niečo milé že sa teší a potom som to zase na nejakú dobu prestala riešiť. Hlavne teraz to na mňa začalo doliehať v posledných mesiacoch keď sa kupovali veci a keď viem že zachvilu budem rodiť, snažím sa nejako zachrániť situáciu. Ďakujem krásne 👍

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
16. sep 2022

A stari rodicia by sa nechceli postarat o vnuca ako o svoje? je velmi pravdepodobne, ze rozhodnutie dat dieta prec o par rokov olutujes a bude neskoro ...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
16. sep 2022

Momentalne myslienky nie su dobra a po porode s toho moze byt depresia, ak nie psychoza... treba riesit psychologa/psychiatra a to okamzite....

Dietatom sa tvoj zivot nekonci, ale vlastne len zacina
NIkto nevravi, ze musis sediet doma tri roky s minimom penazi, mozes ist do prace podstatne skor, mame jasle, mame opatrovatelky, na rodicovsku moze prejst napriklad aj babka dietata (zveris jej dieta do starostlivosti oficialne a ide to), len prvych 6 tyzdnov sedis "povinne" doma v sestnedeli...
Ako pise kocka vyssie, tiez mame styri deti a mam aj tu karieru, cestovanie a cas na seba, skutocne neviem, ake zeny si beries za vzor tejto depky.

Muz to, ze chces dat jeho dieta prec nedovoli. Najde moznost v rodine, kto sa o to dieta postara, alebo sa postara sam. Vas vztah to neustoji tak ako tak... Takze sa skus pozbierat a dvihni telefon a zozen si pomoc.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
xena0
16. sep 2022

Nabudúce používaj hlavu a deti si nerob, si nezodpovedná

catherinah
16. sep 2022

Rada by som pomohla, ale tu pomôže iba odborna pomoc. Psycholog, pripadne anonymny porod.
Je to na Vas dvoch, dietatko budu adoptivni rodicia co nanho cakaju roky milovat.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre