O pár týždňov rodim a mam strašný strach z pôrodu. Prepadá ma z toho až úzkost, plač búšenie srdca... mam pocit ze sa zbláznim... ako ste zvládli prekonať strach ?
Bala som sa strasne.Prvy porod som aj plakavala od strachu ako to prezijem a druhy hadam este viac lebo som vedela co ma caka a bala som sa ze sa nestihne epi.Pocas 2.tehotenstva som chodila k psychologicke od 8 mesiaca.Po mesiaci a pol navstevovania som sa sice bala,jasne,ale a pocitom,se to zvladnem,s takym pokojom.
Choď na predpôrodný kurz a tam sa neboj opýtať čo ťa trápi.Dieťa vníma tvoj stres a nie je to dobre.
Ak už nič iné,len počúvaj svoje telo,ono už vie čo robiť.Držím palce.
Niektoré ženy rodili dobrovoľne aj 5x , keby to bolo také hrozné mala by každá maximálne jedno dieťa, no nie? 😁
Nemysli na to, chod na predporodny kurz nech vieš čo ťa čaká a nakupuj vybavicku ❤️
Ja som teraz rodila piaty ,krat bez liekov na bolest... skoncilo to akutnym cisarskym, kontrakcie som si odserinkala aj tak 🙄 No ale pointa, bat sa nemas coho. Tvoje telo presne vie, co robi. Ti lekari, co su tam, ti to vedia tiez. Sestricky su tam tiez na to, aby ti pomohli. Rozpravaj sa s nimi. Hovor s nimi o tvojom strachu, povedz, ze mas bolesti, daj si epi, daj si vanu, daj si masaz... Vyblikat porod a snazit sa na to nemysliet neodporucam... dolezite je si prave uvedomit, ze to je len chvilu... par hodin bolesti a si mamou na cely zivot...stoji to absolutne za to aj ked v tom momente ides skriabat steny a vidis vsetkych svätych... ono to ako prejde babatko vsetko skonci, porodis placentu (to uz neboli) a uz sa to zacne zlepsovat... pritulis si malicke a vsetky tie hormony stastia ta zaplavia a uz bude dobre. Sustred sa na ten moment...cim viac to boli, tym blizsie si k cielu. Zaukoluj muza, nech sa postara o to, aby ti dobre nadavkovali epi, aby bol pri tebe, aby v pravy cas, ked uz to nebudes zvladat, poziadal o cisarsky. Nikto ta nenecha bezdovodne dlho trpiet, pomozu ti, poziadas o hamiltona, vyvolavacku, nech sa to pohne... preto treba predporodny kurz, preto treba obhliadku porodnice, nech vies, do coho ides.. Vediet je lepsie ako nevediet fakt.
Ahoj, ja som vždy tvrdila že nebudem mať deti, kvôli strachu z pôrodu… mám 32 rokov a s manželom sme dospeli k rozhodnutiu to dieťa mať. Proste som otehotnela a prijmam svoju situáciu. Termín sa nezadržateľne blíži, už len pár týždňov a panika ma obchádza. Chodím aktuálne na predporodny kurz, kde nám všetko krásne vysvetľujú. Čo nás čaká, čo môžeme odmietnuť, čo si môžeme pýtať, čo podstúpiť musíme a čo nie, je velmi dobre poznať možnosti tlmenia bolesti… veľmi odporúčam taký kurz, nakoľko pôjdeš do pôrodnice pripravená. Jasne, nevieš ako sa to vyvinie u teba, ale prednášajúci hovorí o takmer všetkých možných scenároch. Absolvovala som zatiaľ len 3 sedenia (ešte 4 ma čakajú), ale cítim sa pripravená …
@gejb a uz si rodila? Mnoho zien malo hrozne porody aj nasledky. A tiez maju len jedno dieta alebo druhe az po 10 rokoch ked sa odhodlali.. realne je to najhorsia bolest na svete to bolo prve co povedali na kurze. Ale je to pozitivna bolest to znamena ze vysledok je pozitivny.. - dieta/ radost..
Povedala som si, ze to zvladli miliardy zien, tak to zvladnem aj ja.. Pre mna to boli dva najkrajsie zazitky v zivote, ktore nic neprekona.
Za mna je porod to "najjednoduchsie" co ta s dietatom caka.
Ak mozes, vyber si porodnicu a porodnika/porodnu asistenku ktorej doverujes, pomoze ti tym celym prejst co najprijemnejsie sa da. Niektore zeny maju ozaj krasne porody a spominaju na to dlho 🙂
Porod nemusi byt nutne zly a bolestivy, pre mna to nebola vobec najhorsia bolest na svete a pripravovat sa nato takto je podla mna kontraprodiktivne. Uz vobec by to tak nemali ucit na kurze, kedze psychika tu hra velku rolu. Su aj velmi zle aj velmi dobre porody, pre mna bol napr jeden z dovodov mat dalsie dieta, ze som si chcela este raz zazit porod. Asi vyzniem ako masochista 😀 ale poznam viac bab, ktore nemali nejak extra bolestive kontrakcie, takze pausalne tu tvrdit ako to musi byt nutne strasne je blbost. Kup si knihu hypnoporod, mne velmi pomohla nastavit sa pozitivne co podla mna aj prispelo k lepsiemu priebehu. Samozrejme vela veci neovplyvnis, ale minimalne je tam sanca, ze ten porod moze byt aj celkom pekny zazitok.
Ahoj mne na strach neskutočne pomohlo že som cvičila s anibalom on mi dal taky pocit istoty že to dam že to zvladnem
treba sa pripravit psychicky na to, co budes robit pocas bolesti, ako dychat a ze sa nesmies zlozit , to je najhorsie, ak sa opustis
Ako to je?
Pri prvom sa bojiš-lebo nevieš do čoho ideš.
Pri druhom sa bojiš-lebo vieš do čoho ideš.
Kazdopadne ten prvy bol ozaj s obrovskym strachom. Priam panika ze moje telo sa nevedelo. Uvolnit ani pripravit na porod. Totalne zablokovana hlavou.
Na dalsi porod som sa pripravila hlavne v hlave. Uplne iny pristup. Dokopy som rodila 4x a musim povedat ze je to ozaj zazitok.
Ja som si pred pôrodom všetko samozrejme naštudovala ako poctivá prvorodička.. ale čím sa to blížilo, tým som sa viac snažila naladiť na seba, neviem ako to inak povedať, ale snažila som sa myslieť na to, že keď príde pôrod, máme to nejak odpradávna v sebe, ako taký inštinkt.. že dôverujem svojmu telu a dieťaťu a prírode.. a to som celkom taký človek, čo sa skôr spolieha na informácie a fakty, tu som sa skôr však snažila nemyslieť 🙂
Keby som vedela čo ma čaká počas pôrodu aj ja by som mala strach 😅😅 ale to čo príde po pôrode s dieťaťom je horšie 😅
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
asi to bude zniet divne ale snazila som sa na to vobec nemysliet 😁 ponala som to tak, ze dako sa von dostat musi a ja to snad prezijem 🤷♀️😊