Ahojte! Som tehotná,mam jednu skoro 8 ročnú dcérku...práve som sa vrátila z ultrazvukového vyšetrenia,ktoré robil nie moj gynekológ ale iná lekárka..tak ako ma za 2 minúty dokazala ona ponizit kvôli tomu ze som bola v strese a nepamätala si presny datum poslednej menštruácie,a este preto ze som si nestiahla nohavicky o 3cm nižšie ako som mala,tak to sa mi naposledy stalo pri prvom pôrode z ktorého mám neskutocnu traumu,ani nie tak z bolesti ale z prístupu a neskutočne arogantneho správania v najťažšich chvilach v živote...napriek tomu ze je všetko v poriadku ja už 2 hod plačem a neviem sa ukludnit prečo ma niekto potrebu ponižovat tehotnú ženu ktorá je v strese z vyšetrenia rečami typu zjavne neviete ze maternicu mate v bruchu,a ze ste totálne blbá lebo si nepamatate datum svojej poslednej menštruácie a podobne..sú to totálne blbosti ale mne to prišlo tak ľúto ze neviem na to prestať myslieť a bojím sa ďalších vyšetrenia pri nej...mate tipy ako sa obrátiť? Keďže viem ze takych ludi ešte stretnem určite,len ja som citlivá povaha a ku každému sa správam milo a potom toto nedokážem spracovať dakujem
Je mi veľmi ľúto, čo si musela zažiť. Bohužiaľ sú aj takéto hovädá lekári. Zrejme máš takú submisívnu povahu, inak je najlepšie ozvať sa hneď priamo v ambulancii. Asertívne sa jej treba opýtať, či mala zlý deň, alebo či sa nevie správať. Keď nepomôže, treba zvýšiť hlas.
Lekárka ti povedala ze si blbá? Presne tie slová?
@stellarstar ja som strašne chcela ale v tej chvíli som bola z toho úplne v šoku ze ci som jej tak strašne nesympaticka alebo prečo sú nutné také komentáre,ale nezmohla som sa na slovo...citila som sa úplne zahanbena a nedokázala som reagovat...pritom datum poslednej menštruácie mam v knizke ale proste som si nevedela spomenúť..takže chuda sestricka ju musela otvorit a prečítať jej..no proste nechápem..
@sumalee chaoem ze hormony hraju svoju rolu ale ja by som sa jej postavila a slusne sa jej opytala ci sa tak arogantne chova ku vsetkym pacientkam...ktovie ako by zareagovala...nenechaj si po sebe skakat! To co je za pristup.
@stanulienkat no presne ja som taka zjavne to evokuje ze si do mňa treba kopnut lebo sa nebudem brániť,ja by som strašne chcela ale je to pre mňa ťažké,hneď mi je do plaču no proste hrúza...
@mariejenka nie doslova,ale keby ste tam bola, ešte keby mi to povedala priamo tak by to znelo lepšie ako jej opis a tón hlasu akokeby som bola posledné h...na topanke...to sa ani nedá doslova opísať lebo mne už bolo mdlo len som chcela odtiaľ odísť..
@sumalee je mi ľúto, čo sa ti stalo. Mne sa stala minule podobná vec, išla som na pohotovost, som v piatom mesiaci tehotenstva a mala som silne bolesti. Prišla som k lekárke, tiež sa ma opýtala, kedy bola posledná Ms a povedala som, že pozriem do mobilu lebo mám stres. Začala na mna kričať tak som jej povedala, nech sa upokojí lebo mi nepomáha. Na to mi povedala, že som drzá a mám s tým niečo robiť. Odpovedala som jej, že nie som drzá ale som vystresovaná pretože jeden potrat som už mala a veľmi sa bojím. Zasomrala si pod nosom, že nie ste jediná. Vyšetrenie som zvládla, dookola som si hovorila, že som silná a nejaká doslova krava ma nemôže rozhodiť. Vyšetrenie trvalo asi 3 minuty a potom podotkla, že som mohla s tým ísť aj nasledujúci deň k lekárovi, už som nevydržala a povedala som jej, nech ide pracovať na patológiu alebo niekam, kde nebude druhým ľudom kaziť deň. Chcela niečo povedať ale ja som jej povedala, že som ešte neskoncila tak nech ma počúva, v tom ostala zarazena a uz som jej povedala len toľko, že keď nevie robiť to, na čo prisahala, tak nech ide do kelu. Otočila som sa a odišla som. Manžel na chodbe všetko počul lebo boli otvorené dvere. On nechápal, co si ta doktorka dovoľovala a chcel prísť ku mne ale radšej ostal von lebo vedel, že ja si po hlave skákať nedám. Autorka, upokoj sa, mne veľmi pomohlo keď som od nej odchádzala, že som myslela na seba a na dieťatko. Ja som nič zle neurobila a ktovie aké ma ona sama so sebou problemy(samozrejme že ju neospravedlňuje správať sa tak ako sa správala). Upokoj sa a mysli na niečo pekne ❤️
Mám rovnakú blbú povahu a to ani nie som tehotná 🙉🙈mali by sme sa naučiť byť asertivne a priebojnejsie, lebo si každý do nás "kopne". Ja v danom momente tiež ostanem ako paralyzovaná a doma sa zožieram, lebo ma napadne čo všetko som mohla povedať a nepovedala..kto nemá takú povahu a nezažije, nepochopí..
@sumalee Tak na tuto prihodu sa da pozerat dvomi sposobmi: jeden je, ze ty si ponizena a druhy, ze lekarka je trapna, nieco s nou nie je v poriadku a s tebou to nic nema. Vyber si ten druhy pohlad na vec, je to o nej, nie o tebe.
@1234321 ach bože tak toto je ešte stokrát horsie, to ja by som asi dostala infarkt na mieste...máš môj obrovský obdiv ze sa dokážeš za seba postaviť a nedáš si skákať po hlave,to by som strašne chcela ovládať,pre mňa to je superschopnost 🙂...to je niečo neuveriteľné ako sa dokážu ľudia správať...ja som sama zdravotnícka robím v nemocnici a pacientom som nikdy nepovedala krivé slovo aj keď oni boli ku mne hnusni,lebo chápem ze majú bolesti a su nervozni...preto je to pre mňa ešte ťažšie....obdivujem ta 🙂
@ewka9 no presne,ja by som takto dlhým plačom a vycitanim si ze som sa mala obranit aspoň nejako reagovala aj ako netehotna, len teraz to je ešte akosi ťažšie...proste blbá povaha,mne muž stále hovori ze ľudia cítia ze som slaba,a preto si často dovoľujú..asi na tom niečo bude..
@sumalee rozumiem. A neviem sice sa precítiť tvoju ozaj citlivú povahu,lebo ja som sice empatická,a snazim sa byť ústretová,mila ale v momente ked ma niekto chce urazit, ponížiť,alebo to už robí , sa obranim. Slušne, keď nepomôže neslušne.
Čiže .. trénuj asertivitu, sebavedomie. Nabudúce ak tam zbadas tu dr. sa na ňu psychicky priprav, mne ked bola jedna sestricka na usg nesympaticka,som len pozdravila,a viac nič,ziadne "small talk" ako sa ine mamičky snazili viesť,co trebalo som robila,drzala,utierala a dovi, ak sa chces nieco opýtať, pýtaj sa priamo bez kvetnatych omáčok, priamo a vecne.
Hormóny robia svoje, vsetko sa da pochopiť, aj to ze samotný lekár nemusí mat dobrý den,to ho neospravedlňuje samozrejme, lebo na takéto drísty ktoré ta ponizia a zrania,ona musela vydat energiu,vyventylovala sa na tebe, preto nabudúce uz jej nedaj šancu
@mariejenka no presne toto ze ten moment keď ma niekto ide bezdôvodne ponižovat sa potrebujem naučiť v hlave prepnut a nestiahnut sa do seba ale zabojovať...ja si vždy keď čakám takú situaciu v hlave premietam ze ako by som zareagovala ale vacsinou to už z úst nevyjde...a toto som vôbec nečakala takže o to horšie...no nič už som sa kus ukludnila a idem trénovať asertivitu 🙂
@sumalee ako dievča som bola velmi hanblivá, a nechala som si vela, ale raz som si povedala "dosť" sama sebe. Drzim ti palce, takto aj dcérke ukážeš,ze sa naučí za seba postaviť, hrdo ale nie pyšne, slušne ale nie hystericky. Rovnováha.
to že vyštudovala medicínu z nej žiaľ dobrého človeka neurobí, to je o základnej výchove z domova... nabudúce jedným uchom, druhým von bez medzipristátia, akurát si pomysli o nej svoje, nič nemusíš komentovať
@sumalee detto, máme to úplne rovnako😟ale ako píšu aj vyššie, treba si povedať, že to vypovedá o nich, o ich problémoch a nespokojnosti so životom, nie o nás 😉 ale to nič nemení na tom, že by som chcela na sebe popracovať a byť "papuľa" keď je to nutné, no akosi som sa to za 30 rokov nebola schopná naučiť 😅
@lucka_ke no veru,a častokrát to asi je tak ze čím väčší odbornik( keďže som sa dočítala ze bola aj primarka) tak tým väčšie...viete čo myslím.. smutné..
@ewka9 no presne ja si to tiež hovorím ze asi je taka ku väčšine, zjavne ma potrebu to robit aby sa ona cítila lepšie....ale aj tak sa neprestanem chcieť naučiť byť väčšia papula 🙂
@sumalee netrap sa nad tym. Jej slova hovoria tom aky je ona clovek. Ale do buducna si to nenechaj. Je taky isty clovek ako si ty. Len ma inu profesiu. Ja som isla na pohotovost v nedelu, lebo som krvacala ciernou krvou po ivf vklade, uz mi test ukazal pozitivitu. Mala som silne bolesti. Mudr. poveril sestricku, aby mi vzala krv. Ta si neodpustila poznamku doslova : Ci je nutne chodit v nedeli po pohotovostiach s takymito vecami... tak som jej sa opytala kolkokrat ona potratila. Stichla a ospravedlnila sa. Bol to vtedy moj 3.skory potrat.
ja by som sa jej opýtala že čo som jej urobila... to čo sú za blbé reči na moju adresu... nesmieš sa dať, lebo inak ťa tieto hlúpe hovadá zožerú....
@sumalee pochybujem, ze si nejaka lekarka dovoli pacientke povedat ze je blba...podla mna si precitlivela, a vidis v komunikacii viac ako tam je... lebo aj prve tehu ta ponizovali, aj druhe...popravde, nechce sa mi verit...a ak ano, preco si na to nereagovala? Mne by niekto skusil nieco take povedat, tak by som ho riadne zvozila
@sumalee z toho si vobec nic nerob, niektore doktorky / doktory sa k ludom takto sprvaju akokeby tam clovek chodil za trest, zasmej sa na tom a vymen ju
dufaj ze aj ona ma tu vypoved medzi ostatnymi pripravenu, nech len ide dokazovat takuto odbornost a super ludsky pristup do zahranicia ako dlho jej to tam budu tolerovat a ako si tam splhne
Uz na to nemysli a bud viac asertivna nabuduce. Treba sa vediet ohradit, kto iny za teba zabojuje ak nie ty sama?
Dr mozno mala zly den, ale na pacientoch sa neodbavuje
@sumalee so mnou sa uz dcera "hanbi" chodit k lekarom, lebo ak je nejaky ku nam drzy, arogantny, robim poriadky, ak ma dozeru, vypytam si kartu a uprostred vysetrenia odchadzam. Niektorym lekarom treba ukazat, ze nesedia na trone, kym to nezacneme robit, budu si k nam dovolovat.
@olivia_s bože to už čo je toto...kde sa to v ľuďoch berie...mňa to fascinuje prečo takí ľudia robia v takýchto odboroch...je mi to ľúto :(
@rachel36a áno pisala som ze to nepovedala presne ale to ako to komentovala, akým tónom so mnou hovorila a ako guľala očami, a odfrkovala si a hovorila so mnou ako s malým deckom, myslím ze každý vycíti co tým myslí aj keď to slovo nevyslovila...a áno máš pravdu urcite som precitlivela, uvedomujem si to a nie som práve šťastná ze nedokážem reagovať inak ako plačom akokeby sa mi neviem co stalo..ale tak sa ma to dotklo a o tom je ten príspevok ze ako sa tomu nabudúce ubrániť,pretože sa to potrebujem naučiť...preto som nič nepovedala lebo som taká ze si nechám skákať po hlave...
Ale ďakujem všetkým pomáhate mi sa odhodlať budovať asertivitu a sebavedomie, aj keď to nejde hneď keď 33 rokov je človek aký je,ale sama mam uz pocit ze mam toho dosť 🙂
Robí to aj iným, neber si to osobne a keď sa s tym chces vyrovnat, tak jej to povedz niekedy, ked Ti bude lepsie, alebo jej nadriadenemu v nemocnici. Pripadne napis recenziu na ňu. Ona má také chovanie, lebo ma nejaký problém, vyventilovala sa na Tebe. Je mi to ľúto. Uz by som k nej nešla.
@sumalee ja mam taku chut tam zavolat inak a zdrbat ju ze az,,,,, penim ked to citam
@dagmarovita ano presne snažím sa nebrať si to osobne...ja by som k nej už veľmi rada nešla, len podľa mňa majú spolu zmluvu s mojim gynekológom,keďže ten ultrazvuk robila v jeho ambulancii..a ďalší by mal byť b 20tom týždni čiže mam 2 mesiace na to sa na ňu pripraviť 😅
@andrea_prestastna jooj ty si zlatá ďakujem 😁
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@sumalee a ty si tej dr niečo povedala? Mala si sa ju opýtať či sa ku každej tak správa ako sa ju tebe správa. Že to čo je za správanie sa z jej strany ?