Ako ste znášali tehotenstvo v 40tke?

katushka238
27. feb 2024

Žienky,chcem sa vás opýtať ako ste znášali tehotenstvo v 40? A či je to automaticky rizikové tehotenstvo? Uvažujem ešte o treťom bábätku ale nakoľko mám vrodený trombofilný stav tak trochu mám obavy do toho ìsť. Pri prvých dvoch deťoch som si fraxiparìn nemusela pichať .Len po pôrode tri mesiace. Nedokážem si predstaviť že by som si musela pichať celé tehu.

ivik4
27. feb 2024

Votriem sa Ti tu hoci nepatrim medzi 40tnicky, no fraxiparin mi muz pichal cele tehotenstvo a zvladla som to, hoci mam paniku z ihiel ( prve tyzdne ma nahanal aj 2hodiny s injekciami), potom som s tym bola uz ok. Preco si to nevies predstavit?

anjelicek26
27. feb 2024

Ja picham prvý krát práve toto tehu.. je to neprijemne, ale nutne... o jedno babo sme prisli prave kvoli tromboze v pupocniku.. viem,ze je to treba.. 40ka o dva týždne, termín pôrodu o 5 týždňov... mozno aj darček sama sebe spravim🥰 Maly je zdravý, tehotenstvo kľudne, normálne som do materskej pracovala,žiadne obmedzenia..

kiki68
27. feb 2024

Tak ale to je na fraxi tak ci tak, bez ohladu na vek a musis to s hematologom prejst. Pri tretom tehu v 40 to neni taky problem. V 40 tehu je skor riziko pre prvorodicky. Nakolko to telo este nezazilo tehu a porod ako taky. Mne to tak gyn vysvetlil, ze pri dalsich detoch uz to telo vie ako sa s tym vysporiadat a aj zena vie ake asi komplikacie moze cakat.

ildiko36
27. feb 2024

@katushka238 tretie dieta som rodila v 40ke zo závaznimy chorobami, dobre že ma potrat neposielali a isla som do toho

marzii35
27. feb 2024

@ildiko36 a je zdravé? Ak sa môžem opýtať

heln
27. feb 2024

@katushka238 ja som mala 40 a teda ziadne rizikove tehotenstvo to nebolo, okrem jednej mykozy ziadne problemy. problem som mala s placentou praevia, ale to s vekom nesuvisi. trombofilia je sice problem, ale dobre riesitelny fraxiparinom.

janickacrazy
27. feb 2024

@katushka238 Ja som mala 39 a bola som úplne zdravá, v pohode, akurát trochu nízky tlak som mala a bežné tehotenské nevoľnosti, nič strašné. V podstate som mala úplne pohodové tehu, ale pri prvom tehu som mala rizikové a bola som aj hospitalizovaná 3 týždne, lebo som sa otvárala. A to som mala vtedy 22 rokov, takže mladica. Podľa mna ten vek nie je úplne hlavný faktor.

sintra
27. feb 2024

Horsie ako prve. Cca do 4 mesiaca mi byvalo nonstop na vracanie. Strasne som bola opuchnuta, toto som pri prvom v 26tich vobec nepoznala. Fakt som sa nevedela dockat, kedy to skonci. Porod bol ale oproti prvemu brnkacka.

evivb
28. feb 2024

@anjelicek26 Ahoj, mas antifosfolipidovy syndrom? Ak ano, ktore protilatky si mala pozitivne? Dakujem!

danielle21
28. feb 2024

Ja som mala 36,ale nesla by som dobrovoľne do toho, keby sa mi nepošťastilo, tehotenstvo bolo celkom fajn, pracovala som do materskej, akurát som potom mala problém s nohami, mala som stále pocit ťažkých nôh, taká hnusná tahava bolesť, nevládala som dlho stať potom, a hnusne pálenie záhy, ale poviem že po pôrode to bolo horšie, už sa nevladzem tak starať o babo ako keď som bola mladšia dvadsiatnicka, chyba mi často čas keď som si mohla ísť kam chcem, ľahnúť si kedy chcem, pozrieť si film, proste veľa veci, aj keď moje dieta zbožňujem, nevladzem hlavne psychicky

sofia1979
28. feb 2024

@katushka238 úplne v pohode porodila som v 42 týždni tehu keby nebolo môjho stresu úplne ukážkové

ildiko36
29. feb 2024
sjun
16. mar 2024

Ja ti napíšem moju skusenost. Otehotnela som takto pred rokom. Ako 39r. Moje 4 tehotenstvo ale doma len 2 deti. O jedno som.prisla. medzi prvym a druhym. Pri druhom tehu som si pichala od zaciatku pri poslednomaz od 35tt. Proste ina dr to vyhodnotila ako zbytocnost ale chodila som pravidelne na hemato na kontrolu. Pracovala som cely cas plus dve deti v skolskom systeme. Behala som po robote pre deti ucit sa varit klasika povinnosti. A potom ked som u gyndy a vravim nech ma.vypise na md 8 tyzdnov nie 6 ze uz mi staci tak mi vravi ale co ste precitlivena...a ja ze v mojom veku uz 40r si to zaslusim a vtedy na mna kukla ze mate pravdu pridu tu mlade pod 30.rokov a pytaju PN s pozitívnym testom. Cize ak aa fyzicky a psychick na to citis nejaky fraxik.ta predsa nezastavi ✊✊

ilene22
17. mar 2024

1. tehotenstvo neuspesne - 11tt MA 2020
2. tehotenstvo 8tt neuspesne- spontanny 2020 (pichala som si uz clexane)
3. tehotenstvo 2022 - pichala som si clexane alebo fraxiparine od pozit testu az do konca sestonedelia, lekar ma dal na pn v 8tt. v 32tt som bola hospitalizovana, otvarala som sa a nonstop som mala tvrde brucho. pichli mi kortikoidy na plucka, lezala som uz potom hore nohami. porodila som predcasne v 34tt. mala som v case porodu 40r. dcera je zdrava, sikovna. stalo to za to. tiez mam trombofilnu mutaciu a okrem injekcii som uzivala utrogestan. pichala som si do brucha, do stehna. obcas pre zmenu manzel 🙂 v 28tt som mala zistenu tehotensku cukrovku a to som si sama kupila glukomer a pichala sa aj 3-4x denne a kontrolovala cukor

sofia1979
17. mar 2024

@katushka238 vôbec byť rizikové nemusí pôrod v 40tke a v 42 týždni bez nejakých väčších problémov, vďaka Bohu. Akurát keď som už mala termín tak ma hospitalizovali pre istotu

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre