Ahojte, v minulosti som prekonala jedno biochemické tehotenstvo, potom sa nám s manželom niekoľko rokov nedarilo. Tento rok som otehotnela vďaka IVF a odvtedy sa neviem zbaviť neustáleho strachu. Strachu o bábo, o to, či bude všetko okej, strachu z vyšetrení a následne z výsledkov. Zatiaľ prebieha všetko bez problémov, som v 16 tt. Ale podvedome sa ustavične sledujem, riešim veci okolo seba viac, ako by som mala, neustále si niečo študujem, analyzujem každé výsledky, ktoré mi prídu.. Ako sa zbaviť tohto strachu? Viem, že to mne ani dieťaťu neprospieva, to mi písať nemusíte.
To iste som robila aj ja po ivf. Do pismena som kontrolovala vysledky, kontrovalasa, neustale sa stresovala. Na kazdej poradni ma vystrasili niecim. Placenta je nizko... Menej plodovej vody.... Mensie brucho... Preco priberam tak vela.... Potom preco nepriberam.... Ze si mame dat urobit nifty test kedze sme boli na ivf.... Samozrejme potom prirodzeny porod neuspesny. Musela som na cisarsky. Bola to katastrofa. V nemocke som mala zive nocne mory. Zacala som mat po porode nejaku depresiu uz, potom u syna som zistila slabinovy pruh a ze ho caka operacia... Potom ze mam s nim cvicit... Lebo ma slabsie svaly... Islo to so mnou dole vodou, preplo mi uz uplne, zacala som na nom hladat chyby, aj take, ktore neexistovali, plus k tomu uzkost a panicky strach o dieta, tak som radsej navstivila psychologicku a psychiatricku, teraz beriem antidepresiva. Pretoze chcem zit ako predtym. Podla psychiatricky som zabila receptory v mozgu, ktore prijimaju hormony stastia. A to chronickym stresom.
Preto ti to pisem, ze ak nechces skoncit, ako ja, nerob to. Nesleduj sa. Nechaj plynut vsetko tak, ako ma, tes sa. Raduj sa. Rozpravaj sa s babatkom. Hladkaj ho v brusku. Pozeraj komedie. Jedz tvoje oblubene jedla.
Doktori vedia co robia. 🙏🏼 Hlavne, ak im doverujes, mas to vyhrate. Necitaj papiere, ktore ti daju, zbytocne skodis svojmu mozgu. Nehladaj NIC NA INTERNETE, je to iba vycuc. Nic doveryhodne a dospejes do stavu uzkosti.
Vsetko bude dobre. ❤️
@111jozefina111 silna odpoved!
Tazko ti poradit, kedze kazda mame iny pribeh. Co mozem, len zdielat svoj.
Ja som otehotnela po 13 rokoch. V 40tke.
Ale vies v com bol u mna rozdiel? Ze uz v tom case som zila pre pritomnost, vdacna za KAZDU chvilu, za skveleho amnzela, dobru pracu, ludi, rodinu.
A tak som sa postavila aj k tehotenstvu. Vdacna za kazdy den, ktory som mohla s dietatom v brusku prezit. Neriesila som co bude, co bolo. Prijimala som kazdy den ako novu skusenost. Zivot s niekym dalsim v nasom zivote.
Nastastie slo vsetko hladko, dokonca som si povrdala, ze ak nebude ziadny problem, budem nadaleh aktivna ako som bola. Pretoze dieta ide nas zivot obohatit, nie sa mu my mame prisposobovat. A tak bolo.
Co prezivas je strach. A ak ho nespracujes, ver ze bude vacsi ked sa narodi. Pretoze potom je tu zase SIDS, detske choroby, odrete kolena (nas dnes padol priamo na hlavu an beton 😱), horucky, atd.
A tymto strachom budes ovplyvjovat aj jeho zivot a vas vztah n3zdravym sposobom.
A zaroven plati. To dieta ta stastnou neurobi. Nie je tvojim zmyslom zivota a ani ti ho nenaplni. Je bonusom k tvojmu zivotu. Aspon takto to ja vnimam.
@111jozefina111 Krásne napísané 🙂
@paulita ❤️
ďakujem vám krásne za názory a skúsenosti.. viem, že strachom nič nezmením, a musím to len v sebe prekonať..
@krisbar ja podobne, po skúsenosti so smrťou dcéry na konci bezproblémového tehotenstva som otehotnela o 3 mesiace. Pomohlo mi vedomie, že všetky naše deti raz zomrú. Znie to možno bláznivo, ale je to tak. To, čo má zmysel, je milovať a nechať sa milovať v čase, ktorý nám bol darovaný. A tiež vedomie, že Sárin život, hoci krátky a len vo mne, nebol zbytočný. Dala mne, mojej rodine a dokonca aj ďalším ľuďom neskutočne veľa. Vďaka nej som taká žena a mama, aká som, vďaka nej si užívam v radosti každú darovaný chvíľu. Presne ako píšeš, vďačnosť za každý deň, za každý kopanec, lebo nič z toho nie je samozrejmosť. Tak je to aj po pôrode, Juli už má rok. Plus verím v Boha, smrť nie je koniec. Aj keď je riadne nahovno prežiť svoje dieťa. Ale zmysel má Prítomnosť a Večnosť. Len v prítomnosti môžem moje dieťa stretnúť, či uz kým ho objímam lonom, alebo keď budem objímať rukami. Prajem ti pokoj a radosť, milá autorka.
Popravde aj ja som tehotna po ivf a kedysi led som bola mladsia som si tiez myslela ze ked budem tehotna budem mat velke obavy a to som este nevedela o tej neplodnosti… pomaha mi ze vysetrenia zatial dopadli dobre a ze som sa ako tak dobre citila …aj ked 2 krat sme utekali na pohotovost prave 18 tyzden … obavy ti nepomozu ak by sa realne nieco dialo pojdes k doktorovi poveds si to tak a ber to trochu lahsie
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nuž, ťažko....chápem ťa. Ale treba sa vedome postaviť tomu strachu a snažiť sa ho eliminovať na minimum....