Zvyknú si učitelia všímať na žiakoch ako sa majú?

3. mar 2023

Ahojte napadla ma taká otázka a reálne by ma to zaujímalo.
Zvyknú si učitelia všímať na žiakoch ako sa majú? Myslím skôr či si všimnú na nich,že s nimi niečo nieje v poriadku napríklad, či ich niečo netrápi a podobne a či ich to aj reálne zaujíma ak sa im nejaký žiak náhodou zdôverí alebo dáva mu náznaky,že nieje v poriadku.

zuzinka888
3. mar 2023

Nie. Mozno 1 z miliona? A na svk uz vobec. Mam 4 deti. A lutujem,ze som nenasla gule na domace vzdelavanie. Tolko sikany ucitel- ziak, ponizovanie, zismiesnovanie.... je mi doplacu

viestta
3. mar 2023

Ako ktori, Presne tak ako napriklad kolegovia v zamestnani. Niektori su vsimavejsi a chcu pomoct, niektorym je to jedno.

gabriela2952
3. mar 2023

No to už asi záleží na tom aký je ten učiteľ človek, ci je taky vnímavý alebo tak. Podľa mňa sa ale nájde veľa takých učiteľov.

pribinak
3. mar 2023

Samozrjeme že áno. Učiteľky majú deti načítané, tak ako deti majú načítané učiteľky.

Ucitelia presne vidia ktoré dieťa ako reaguje po víkende, keď dostanú horšiu známku, alebo poznámku, ako ktoré chodí oblečené, nemá non stop pomocky, …..

Dnes kopec učiteľov je s deckami na sociálnych dieťatiach, majú vlastnú skupinka decka sa zdoveria s rôznymi vecami, rozoberajú s učiteľmi rôzne problemy, ktoré nemôžu riešiť s rodičmi.

Ale sú aj ucitelia, ktorí sa o decka zaujímajú len minimálne a zaujímajú ich len vedomosti

ivuska00
3. mar 2023

Určite áno, aspoň tí, ktorí majú radi svoje povolanie napriek všetkému. Len nie všetko sa dá všimnúť, hlavne na druhom stupni (keď sa bavíme o ZŠ). Ale sú žiaci, ktorí sa zdôveria - u nás môžu potom využiť aj školskú psychologičku..

autor
3. mar 2023

@ivuska00 ja skôr o tej strednej škole hovorím

adri266
3. mar 2023

SAmozrejme si vsimam svoje deti. A nielen v mojej triede, ale niekedy sa prihovorim aj ziakovi, ktoreho vobec neucim a vidim, ze sedi na lavicke a je mu do placu. Ale ano, mam aj o kolegov, ktori by presli okolo, ze to nie je moja starost.
Stretla som sa s tym, ze sa mi ziacka zdoverila viac ako vlastnej mame, ktora hovorila, ze doma s nou uplne odmieta hovorit. A pritom v skole vesele dieta.

bimbambom
3. mar 2023

Ja pracujem ako asistentka . Deti sa mi samozrejme zdôverujú . Mám skupinu deti, s ktorou pracujem poobede a veru tam sa rozprávame veľa a veľakrát o nie príjemných veciach . Veľa problémov riešime , dokonca aj vyriešime. Niekedy som ešte aj doma z toho nešťastná, čo mi tie deti hovoria a ako žijú , čo musia znášať . No a potom prídem sem a čítam aké sú učiteľky **** , tak je mi to aj celkom ľúto .

deti95060810
3. mar 2023

na strednej ? tam už asi ani nie... skôr na zš..

kakakina
3. mar 2023

Nie, práve sme riešili .Syn je ôsmak, spolužiaci mu sk páskou zviazali ruky.Prisla učiteľka on ju pár krát poprosil, podotýkam pár krát poprosil . Ona vrieskala, že mu to nedá dole, aj keby mu ruky odpadli, a že mu da riaditelske pokarhanie.Tak vrieskala, že aj spolužiaci sa báli mu to roztrihnút.Cele ruky si zodral, ako si to suchal dole. Syn je čistý jednotkár, a sám si to na rukynedal.Vyžiadali sme si stretnutie s ňou, tak ani prepáčte, nič. Vraj ona musela takto reagovať , lebo inak by ju žiaci nerešpektovali,a vraj musela zapísať do triednej knihy, a potom by mu to dala dole😢.Dávame deti do školy s pocitom, že sú v dobrých rukách, ale nie je to tak.Som veľmi sklamaná 😢, prístupom učiteľov . Zamietlo sa to pod koberec.

denopeno
3. mar 2023

Ako tu píšete - je to o ľuďoch. Sú učitelia, ktorí si všímajú žiakov a rozprávajú sa s nimi a sú aj takí, ktorí sú radi, že odučia a môžu ísť preč.

petraslov
3. mar 2023

Za mnou do kabinetu počas môjho 20-ročného pôsobenia na strednej škole pravidelne každoročne chodí niekoľko študentov, ktorí sa mi zdôverili a zdôverujú so svojimi starosťami aj radosťami, s ktorými si sami nevedia dať rady a doma nemajú veľkú oporu v rodine alebo sa to boja/hanbia riešiť s najbližšími. A ja som za to vďačná, že mi tak dôverujú a snažím sa ich nielen vypočuť, ale s najlepším vedomím aj svedomím im pomôcť, nasmerovať ich. Je to veľmi psychicky náročné niesť na pleciach okrem svojich starostí aj tieto ich nešťastia, ale nemohla by som okolo nich prechádzať alebo s nimi tráviť hodiny a tváriť sa, že na nich nebadám žiadnu zmenu a to, že ich niečo trápi.

katka700
3. mar 2023

Nechcem tvrdiť, že takí učitelia neexistujú, ale zamysli sa kebyže učíš v xy triedach, v každej 22-30 detí ktorých sa snažíš niečo naučiť a nie všetci dávajú pozor a nevyrusuju aká je šanca ze si všimneš že niektoré dieťa má problémy?

fineta
3. mar 2023

@petraslov presne…

katka700
3. mar 2023

@kakakina To je hrozne. Ako ste to riešili? Boli ste so synom u lekára? Podali sťažnosť u riaditeľa a zriaďovateľa?
Škoda že sú na školách takéto hyeny čo učiteľom robia hanbu.

kakakina
3. mar 2023

@katka700 riešili sme to s triednou, manžel chcel podať sťažnosť , aj políciu volať. No triedna nás uprosila aby sme sa stretli s dotyčnou učiteľkou, že už sú osmaci, aby im to nepoškodilo pri prijímaní n stredne školy .Tak sme to nechali, a dufam že syna vezmú z ôsmeho ročníka na bilingválne . Ale mame tam ešte jedného, tak sa bojíme, aby sa mu nemstili😢

kakakina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
estrella5
3. mar 2023

Pochádzam z učiteľskej rodiny (SŠ) a viem, že sa snažili si všímať. Často aj doma to potom rozoberali... Pri psychických aj iných problémoch študentov sa im snažili čo najviac pomôcť... Ale je pochopiteľné, že učiteľ nie je schopný si vždy všetko na každom študentovi všimnúť. To sa proste nedá.. Jednak na SŠ skrz tie množstvá študentov (kedže je to už iné ako na ZŠ, kde má jeden učiteľ jednu triedu) a jednak aj skrz to, že človek/študent sa to často snaží tajiť, a často veľmi dobre...

mikadooo
3. mar 2023

Závisí človek od človeka. Veď sú to ľudia, rovnako ako my. Teba zaujíma, ako sa má tvoja kolegyňa a či je v poriadku? Všímaš si jej reakcie, alebo sa uspokojíš s tým, že povie, že jej nič nie je/náhoda/omyl/únava... (napríklad modrina, nervozita, nadskočí na stoličke pri každom buchnutí?). Je to to isté, len v bledomodrom... Jeden učiteľ sa zaujíma a je aktívny, iný si chce len odučiť svoje a radšej má klapky na očiach. Poznám viacero učiteľov, aj takých, aj onakých. Učiteľ koľkokrát aj dá signál rodičom, ale rodičia to bagatelizujú, nedajbože ešte obvinia učiteľa, že nemá dôkazy a tým pádom klame, alebo je zasadnutý na dieťa, a tak ďalej...

luccija
3. mar 2023

@kakakina to je hrozne chudák syn.Toto by som tak nenechala musia konať predvolať rodičov tých čo to spravili a pod...teraz Ta umlčali, aby si náhodou deťom nepoškodila pred prijimackami.
Nabuduce ho zviažu lanom??určite to riešte.

autor
3. mar 2023

@estrella5 ja sa to práveže snažím netajiť :/

panelacikova
3. mar 2023

ja mám skúsenosť predovšetkým v súčasnom zamestnaní, že sa každý a jeden snaží všímať si decká, ako sa správajú. zmeny ich správania, pohľad očí, proste celkovo "reč tela" a veru na základe zmien správania sa už prišlo na nejeden problém a predišlo sa horšiemu, našťastie. a nejaká taká šikana, ako opisuje napríklad
@kakakina to absolútne u nás nehrozí. okamžite by učiteľ konal najprv "oslobodením" žiaka, následne ošetrením žiaka, oznámením triednemu, riaditeľke, volaním rodičom, tieto veci by nasledovali okamžite po čine. potom pokarhaním dotyčných po prešetrení... ak by to malo zdravotné následky, tak by sa vec riešila samozrejme ďalej.... toto je nemysliteľné, aby sa na školách dialo a teda, aby učiteľ nereagoval, respektíve reagoval tak, ako opisuješ. asi by som žiadala o prešetrenie. v triede je dostatok žiakov, nech to prešetria, ako to bolo presne a podľa toho konajte.

shinon258
3. mar 2023

Ja som si na strednej škole prešla rôznymi psych. poruchami, ktoré sa podpísali na mojom výzore a aj školskej dochádzke. Nikto to neriešil, iba spolužiačky ma boli pozrieť v nemocnici raz. Ale nikto nič nevedel, bola som rada za to. Poznala som jedno dievča a jej stav riešili spolužiačky s triednou atď... A neviem, mne by to nebolo príjemné. Proste pre mňa je rozdiel škola a súkromný život, tak isto ako práca a súkromný život.
Myslím, že väčšinu učiteľov nezaujíma súkromný život študentov, tak ako kolegov nemusí zaujímať súkromný život iných kolegov napr

letfenixa
3. mar 2023

@kakakina prosím, rieste to ďalej. Nech sa to už nezopakuje.

kakakina
3. mar 2023

@panelacikova neoznámili to ani triednej učiteľke , ani nám. Mne zavolal syn bola som v praci a ja triednej. Ten deň mala voľno.Triedna zisťovala u detičky potvrdili jej že syn hovoril pravdu, a potvrdili jej že syn ju prosil o pomoc a nechala to tak a aj nám povedala že ona mu to neskôr chcela dať dole.Vôbec nevieme, čo robit aby sme neuškodili našim detom.Ma veľmi dobru triednu, a ta nesúhlasí s postojom kolegyne, no nechce poškodiť triede.Stalo sa to pred tromi týždňami

kakakina
3. mar 2023

@letfenixa ale ako a kde sa obrátiť ?A nieje už neskoro?

tiezjedna
3. mar 2023

že je to stredná doplň do úvodného príspevku...

panelacikova
3. mar 2023

@kakakina tak tá triedna je poriadna krava s prepáčením. svojím spôsobom týmto podporuje istý druh šikany. manžel mal pravdu, bolo treba s tým ísť vyššie. žiadať od triednej, aby sa to riešilo. ak by to chcela zamiesť pod koberec, ísť hneď za riaditeľom školy. ak by nepomohlo ani to, oznámiť polícii. pokiaľ si myslíš, že deti budú vypovedať zajtra rovnako ako dnes, že nedostanú strach a nebudú hovoriť inak, stále je možné to riešiť. postupom, aký opisujem v tejto správe. triedna-riaditeľ-polícia. teda v prípade, že sa na škole stretnete s absolútnou neochotou to riešiť. a či to uškodí mladšiemu? nie, neuškodí, neboj sa.

panelacikova
3. mar 2023

@kakakina ježiš, až teraz čítam, že sa to stalo pred 3 týždňami. no to už asi nemá zmysel teraz riešiť :( rany zahojené, v škole "zabudnuté". a každý sa ťa opýta, prečo to začínaš riešiť až teraz? to by som už nerobila...

katka0123
3. mar 2023

@kakakina chudak chalan. To je hrozne.