Ahojte. Mám doma veľmi živé dieťa, ktoré máva v sebe často napätie a vtedy je hlučné, behá, búchať hračkami. Jeho správanie by som popísala ako taký slabší odvar ADHD. To nemá a ani inú diagnózu, len je proste náročnejšie. Je aj šikovný a myslím že primerane inteligentný. Chodí do súkromnej škôlky, kde je malý kolektív a to mu dosť vyhovuje. Keď sa mu viac venujú a dostáva pochválu, ide všetko super. No keď je v triede veľa deti, bojuje o pozornosť a je to s ním náročné. Budúci rok nastupuje do školy a ja sa dosť obávam či to tam zvládne. Chcela by som aby chodil do súkromnej, no v okolí ich nieje veľa a je ťažké sa tam dostať. Takže tomu veľké šance nedávam. Máte niekto podobné dieťa v klasickej škole? Ako to zvláda?
@anjelicek26 my sme pracovali s psychologičkou cca rok, ona ADHD vylúčila, preto ani nevidím dôvod na ďalšie vyšetrenia. Chcela by som školu kde je menší kolektív, ideálne cca 12 deti, no ako som písala, je ťažké sa tam dostať. Bojím sa že ak nenatrafíme na učiteľku ktorá s ním bude vedieť pracovať, bude to trápenie. :(
tak ked diagnozy nema, nestresujes uplne zbytocne? My mame mensiu dedinsku skolu a v triedach je ich 18-19, ano aj to bol dovod na vyber pre nas... v skolach okolo je aj 27 deti na triedu a to je neporovnatelne hlucnejsie a menej individualny pristup...
tak sa objednaj do PPP poradne. Tam spravi testy a povedia ti, ci tu skolu da alebo radsej odklad.
Ja mám doma takého..už navštevuje 6.rocnik ale 1-4.rocnik bolo take sťažovanie sa od ucitelky ale aj pochvaly. Syna som dala otestovať nezávisle v 2-3 Ppp poradniach, neurologia..všetko OK. Takze som bola ‘kludnejsia’ a každý rok sme s jeho triednou čakali, že dozreje😊 robil veľa veci popredu, nesustredeny a to vyrušovalo triedu.
ja by som naopak na ďalšie vyšetrenia s dieťaťom išla, nie preto, aby som za každú cenu našla nejakú diagnózu, ale možno preto, aby som dostala rady, ako s dieťaťom pracovať, aby bolo menej hlučné a dokázalo sa sústrediť. V škole budú na neho kladené oveľa vyššie nároky ako v škôlke, môžu nastať problémy aj v menšom kolektíve.
A preco si myslis ze ma ADHD???? Lebo mno ludi si mysli ze ked je jeho dieta viacej zivsie tak ma ADHD a pritom ho mat nemusi....moze byt kludne asperger a nemusi, najlepsie by bolo ist s nim psychologovi ktory na zaklade diagnostiky vam povie o aky "problem" ide a mozno je uplne bez diagnozi len zbytocne stresujete.
Vies ako sa dieta za rok zmeni? Syn ma kamarata z dediny, velmi zive, pohyblive dieta...nas chcel uz spolocenske hry, z mojich je najzivsi, ale na tamteho sa nechytal... len skakat, spievat, kricat. Na druhej strane, ked mu nieco neslo ci prehral, velmi sa hneval ci plakal. V priebehu 1.rocnika sa zmenil a teraz v lete uz bol ovela kludnejsi, vyzretejsi, uz aj spolocenske hry chce hrat 😁.
Ale v skole s nim mala ucitelka starosti, mudry je dost a ked sa nudil...
Takze to chce len cas, ked Adhd nezistili...tam je aj porucha pozornosti atd.nielen pohyblivost. Daj ho na sport.
@pupava36 chodili sme k psychologické rok, žiadnu diagnózu nemá a ani sa nesnažím ju nájsť. Len som sa snažila popísať jeho správanie, preto som napísala sa sa to podobá na ADHD
"podoba" na ADHD znamena mat bud zive, alebo nevychovane dieta. Alebo kombinaciu oboch veci. Ale to sa da este dotiahnut, kym nastupi do skoly. A daj ho na ten sport, u nas to robi zazraky...aj ked teda 8h profi trening do tyzdna dava mne ako mame zabrat s vozenim...
Ani v sukromnej skole netoleruju akekolvek spravanie a tie triedy su casto bohuzial nabite, lebo tam beru aj mimoriadne nadane deti a kadejake spektralne poruchy... za mna narocna konstelacia este viac ako na beznej skole, ale tak zavisi aku vyberiete, toto nebude vsade rovnake... Zo synom treba pracovat s psychologom, s centrom vcasnej intervencie, ergoterapia... uvidite, kam sa o rok dostanete... ak bude potrebovat kvoli ADHD asistenta - je dolezite si vsetky tieto vysetrenia obehat popredu a mat papiere, ze chodite na vsetky tieto terapie, inak je to bez sance...
Pozri deti su strasne rozdielne, len preto, ze je dieta zive a beha neznamena, ze zakladnu skolu nezvladne, staci dostat ucitelku, ktora toto ma v oku a problem nebude (mam rovnaku verziu a asi este horsiu doma co sa tyka syna) a radi ho k najlepsim ziakom triedy, len ho obcas posle pobehat na chodbu ci na dvor, ked mu uz prasi a nevie co zo sebou.. mal odklad, do minuleho roka asistentku a teraz ako tretiak uz bez vsetkeho a bez problemov... vela sportuje, kde tu energiu vylieta mimo skoly, to dost pomaha.