Známkovanie prváčíkov

bibianka
19. dec 2013

Pred časom sa tu objavila otázka na túto tému a bola som dosť prekvapená jednak , že prváčikovia sa na niektorých školách známkujú už v prvom pol roku, jednak z reakcie učiteľky v prvom stupni, ktorá toto známkovanie obhajovala. Z jej reakcie vyplývalo, že prvý ročník ZŠ nepokladá za niečo, čo by malo byť motivačné (a vytvárajúce vzťah ku škole na ďalšie roky), resp. v jej ponímaní je motiváciou práve tá zlá známka, a že dôvodom zlých výkonov dieťaťa je nedostatočná príprava. Najviac ma ohúril argument, že skôr či neskôr aj tak prestanú mať školu radi, pretože kto ju vlastne mal rád... Moje deti ešte do školy nechodia, ale úprimne sa už teraz obávam, aby nenatrafili na takéhoto "pedagóga" (Komenský sa musí v hrobe obracať). Neviem posúdiť, aké hlboké vedomosti majú učitelia ZŠ na prvom stupni o vývojovej psychológii (príprava tejto konkrétnej učiteľky na skúšku z tohto predmetu však musela byť pramizerná a skúšajúci zrejme riadne prižmúril oko), ale dovolím si tvrdiť, že mnohé trojky, štvorky (prípadne aj päťky), ktoré školáčikovia prváčikovia vyfasovali v podstate v adaptačnom prvom polroku školského roku od podobných rádoby učiteľov, sú hodnotením skôr nezrelosti ich nervovej sústavy, než úsilia vynaloženého na zvládnutie daného učiva. Veľmi mi to pripomína ignorantstvo z obdobia, keď už síce boli známe dys- poruchy, ale učitelia to pokladali za blbosť. Takto napr. vyhodnotili za nevzdelateľného jedného nášho známeho. Ešte že sa jeho matka poznala so skúseným neurológom, ktorý u chlapca zistil dyslexiu. Dnes je z chlapca renomovaný lekár, primár oddelenia. Ďalší náš známy dyslektik je dnes univerzitný profesor.. Mal "spekla" šťastie, že ho neučila podobná učiteľka, pretože by sa asi osobitnej škole nevyhol (a gramatické chyby robí aj dnes). Nerada by som však takýto prístup paušalizovala a stále verím, že dotyčná učiteľka nebola reprezentatívnou vzorkou a že je dosť učiteľov, kvôli ktorým sa deti do školy tešia, a ktorí dokážu zo vzdelávania pre deti urobiť zábavu, radosť a dobrodružstvo, nie len únavnú a nenávidenú tortúru. Že ich naučia, ako a prečo sa učiť. A pre zaujímavosť jeden článok, s ktorým sa stotožňujem http://najmama.aktuality.sk/clanok/231661/znamk...

bibianka
autor
19. dec 2013

Ešte by som chcela doplniť, že dys- poruchy (najznámejšie sú dyslexia, dysgrafia , dysortografia, dyskalkúlia, dyspraxia) možno diagnostikovať až koncom druhého, resp. až v treťom ročníku.

cobhan
20. dec 2013

Znamkovanie v prvom rocniku je dobre, ale az od druheho polroka, ked uz deti maju trosku predstavu o co ide. Ze tie vcelicky a prasiatka sa daju vyjadrit aj inak, ale v podstate je to stale jedna a ta ista vec. U nas sa znamkovalo uz od prveho polroka, ale velmi jemne, najprv sa zapisovali len jednotky, potom aj dvojky a neviem, ci vobec padla v prvom polroku nejaka trojka, ale myslim, ze ani nie. Len sme vedeli, ze aj take bude ... ale az v druhom polroku 🙂 Mne je aj tak znamkovanie nesympaticke, skor sa mi paci hodnotenie percentami, je to citatelnejsie, clovek ma lepsiu predstavu a detom sa to da nadherne ukazat na smejkoch alebo slnieckach, 10 obrazkov od najsmutnejsieho po najstastnejsie a da sa to aj krasne odvovodnit, ked sa dietatu nieco nepodari, tak slniecko/smejko je smutny, ked zase napise dobre, tak mu obrazok gratuluje alebo tlieska alebo...no moznosti je milion 🙂

bibianka
autor
20. dec 2013

@cobhan Súhlasím, slniečka sú omnoho múdrejšia alternatíva, navyše ak kopec detí dnes už takýto typ hodnotenie pozná z rôznych výukových hier, chápu, o čo ide, a nestresuje ich to. A percentá neskôr sú tiež čitateľnejšie a objektívnejšie hodnotenie.

bets
20. dec 2013

Nasa škola mala slovne hodnotenie, ale po zmenach v skolstve bola nutena prejst na známky. Vyriesili to tak, že dieta dostává slovne hodnotenie do ziackej napr. super praca, viac sa snaz, len chyby z nepozornosti a pod. Vysvedcenie je 4-stupnove, slovne - velmi dobre, dobre... Testy sa hodnotia percentami, neskor k slovnemu hodnoteniu učitelky pripajaju aj A,B,C,D. V 1.polroku okrem vysvedcenia každé dieta dostalo aj básničku, ktorá bola v pozitivnímn duchu a vyzdvihla v com je dieta dobre. Dalej sa mi páči, že robia aj sebahodnotenie, kde dieta napíše ako sa vidí v danom predmete, mali vyfarbuju na kolko slniecok sa vidia. U syna piataka som si uz k sebahodnoteniu precitala aj názor ucitela, bolo to zaujimave a dalo mi to viac ako % a známka.

prasiatko30
20. dec 2013

U nas sa deti normalne znamkuju od 1 triedy znamky su od 1-10 - samozrejme ten co ma 5 a menej je uz nedostatocny a najlepsia znamka je 10. Pisomky robia priebezne po skonceni 2 tem max a hodnotenie maju kazde 3 mesiace aj s quazi vysvedcenim - tam su znamky rozpisane presnejsie cize najprv ide celkova znamka za predmet - pise sa slovom - vyborny, chvalitebny, dobry etc. A potom su rozpisane 4-5 aspektov z kazdeho predmeto a ci to ziak zvladol vynikajuco ok , dostatocne alebo nedostatocne. Rozdiel je ale v tom ze tieto deti nastupuju do prvej triedy s tym ze maju urcite ucebne navyky, vedia pisat a citat, pocitat - scitovat a odcitovat - sa mi vidi ze vedeli do 99 cize neboli to deti ktore sa ucili vsetko od nuly to uz mali preskakane od 3r kedy zacinaju so samohlaskami a postupne sa naucia citat a porozumiet textu a pocitat cize pre nich je to sice stresujuce ale nie je to nieco absolutne nove. A ucitelky su maximalne ustretove a snazia sa deti motivovat pre tie moje je skoro trest nemoct ist do skoly - su asi nenormalne 😀

titkovamiriam
20. dec 2013

Ja mám prváčika a od oktobra ich normalne známkujú.v septembri síce na skole prebehla niaka petícia za neznámkovanie ale neprešla.Známkovali sa aj normálne staršíi synovia,takže v tom problém nevidím.Ved prvá trieda ubehne ako voda a s druhákmi sa už hrajkať nik nebude.

bibianka
autor
20. dec 2013

@titkovamiriam No iste. Nebude. Ale potom nech sa nikto nečuduje, že deti na konci ZŠ netušia, čo ďalej, pretože sa neučili so záujmu, ale pre známky. A nielen na konci ZŠ, ale aj SŠ, VŠ. Náš školský systém síce narve do detí za každú cenu všeobecné vzdelanie, ale u väčšiny detí spoľahlivo zabije záujem vzdelanie získať. Osudy detí potom ovládajú ambície a represívne opatrenia rodičov, resp.neskôr vízia dobrého zárobku. Výsledok krásne vidieť napr. na našich lekároch... Pokiaľ dieťa nie je mentálne retardované, písať, čítať a počítať sa naučí, nie je dôvod z toho robiť v prvom (ADAPTAČNOM!) ročníku takúto drámu. Presne v prvom ročníku ide o to, aby si dieťa našlo k vzdelávaniu pozitívny, nie negatívny vzťah. Učiteľstvo prestalo byť POVOLANÍM, stalo sa z neho slabo platené zamestnanie. Následky sa už dostavujú. Týmto veľká vďaka ostávajúcim "povolaným" učiteľom. Zrejme ich už ale mnoho neostalo, inak by sa takéto nepodarené nápady nepodarilo presadiť.

titkovamiriam
20. dec 2013

@bibianka no nevidim v tom prvom ročniku ziadnu dramu,samozrejme že zasa ich neznamkuju ako divý a horsiu ako dvojku Marek zatial nedoniesol a ked sa zhovarame s inými mamičkami tak s tým ozaj nemáme problém.No a starší obaja študujú čo chceli a či najdu uplatnenie v práci je už otázka či práca bude .Ale môj názor možno súvisí už aj s mojím vekom kedže som znamkovanie prežila ja,staršie deti neviem prečo by to malo byť inak.A okrem toho dnes sa v školkach robia rozne testy zrelosti pred nastupom do školy čo si pred rokmi nepamatam,tak ak ma niekto pochybnosti či prví rok zvladne vždy je tu bud odklad alebo nultý ročník.Marek je narodený v júny a mal rok odklad.

naruto
20. dec 2013

Môj syn bol cely prvy rocnik znamkovany formou vceliciek to bola jednotka...potom mali usmiate slniecko-dvojka,pousmiate-trojka,zamracene slniecko-stvorka a mracik-patka...no a za 10 vceliciek dostal velky ulik a na konci skolskeho roka si pocitali kto nazbieral najviac ulikov a najlepsi dostali odmenu od pani ucitelky...celkom sa mi to pacilo,by ste sa cudovali ako sa deti predbiehali a pocitali uliky,aby mali co najviac a snazili sa byt super....

bibianka
autor
20. dec 2013

@titkovamiriam už som písala vyššie - dys-poruchy sa u predškolákov ešte diagnostikovať nedajú. A za dva roky môže takto učiteľ urobiť z budúceho vynikajúceho chirurga inštalatéra alebo adepta na úrad práce. Ja osobne dám prednosť tomu, aby ma liečil talentovaný lekár so záujmom, nie nešikovný produkt rodičovských ambícií, ktorý zbieral známky.

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka ja si myslim, ze nezalezi na tom ci sa znamkuje, alebo neznamkuje ... vzdy zalezi od toho, aky je ucitel ... ak je dobry, tak neodradi znamkami, ak je nanic, tak nepomozu ani vcelicky a smajlici 😉 ... vzdelavaci proces je ovela zlozitejsi a zamerat sa na to, ci znamkovat, alebo neznamkovat-to je hodne povrchne 😉

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkaanicka no až na to, že tento "povrchný pohľad" majú svorne hádam všetci psychológovia 😉

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka otazne je, kolko rokov maju psychologovia oducenych 😝

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka zvalit nechut studentov k studiu na (ne)znamkovanie v prvom rocniku je blbost ... ja som bola znamkovana a nijako ma to nepoznacilo ... teraz su mnohi uz absolventi SS taki, ktori znamkovani neboli a sotva sa da povedat, ze su na tom extremne lepsie ... skor naopak 😝

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkaanicka na prvom stupni? Nič. Ale o psychológii dieťaťa vedia viac, než absolventi pedagogických fakúlt. Učitelia na prvom stupni totiž nemajú potuchy, ako sa darí ich zverencom v ďalšom živote. Náplňou práce psychológov je sledovať práve toto.

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka pozri, ucitelia na prvom stupni vedia o detoch nahodou dost ... a mnohi sa zaujimaju o svojich byvalych ziakov ... podla toho, co pises, tak by okamzite mali zakazat ucit ucitelom a pustit ucit psychologov, kedze ti vedia o detoch viac ... ono to nie je take cierno-biele ... pochybujem, ze to ti psychologovia vedia dokazat-taky dokaz by som chcela vidiet 😉 ... vzdelavaci proces je zlozity a znamkovanie je jeho sucast, ale nie jedina ... to, ci v dietati skola vzbudi odpor, alebo lasku-to zavisi ovela viac od toho, na akych ucitelov dieta natrafi, ako od toho, ci bolo v prvom rocniku znamkovane ... myslim, ze mas zbytocne kriticky postoj k ucitelom na prvom stupni a prehnane obdivny k psychologom ... nie som ucitelka na prvom stupni, ucim na VS, takze nemam potrebu niekoho obhajovat 😉

barcelona94901
20. dec 2013

@zuzkaanicka tak aj učitelia by sa mohli na to už konečne pozrieť objektívne a dať si ruku na srdce..dnes prváčikovia zažívaju kopec zbytočného stresu,problémov,faktom je,že niekedy je učitel ozaj diagnoza..

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkaanicka Vkladáš mi do úst niečo, čo som nepovedala. Jediné, čo tvrdím, je, že známkovanie prváčikov v prvom polroku je podľa môjho názoru chyba (mmch, viaceré európske štáty nepoznajú známkovanie v prvom stupni vôbec). A v tomto sa stotožňujem s názormi psychológov. A som tiež VŠ pedagóg, humanitného zamerania.

zuzkaanicka
20. dec 2013

@barcelona94901 nuz, niekedy je aj matka diagnoza, resp. rodicia 😝

zuzkat1
20. dec 2013

@bibianka ty si psycholog?

zuzkaanicka
20. dec 2013

@bibianka ja zase tvrdim, ze je uplne jedno, ci sa znamkuje, dolezity je tam ten ucitel, ak to nie je clovek na spravnom mieste, tak potom mu ani smajlici nepomozu ... o opaku ma nepresvedcis 😉 ... ja teda nemam humanitne zameranie, ale na tom asi velmi nezalezi ... keby to bolo take jednoduche, tak po odstraneni znamkovania by snad vsetci skolu zboznovali ... myslis, ze na zapad od Slovenska studenti skolu zboznuju, ked uz sem davas taky priklad, ze tam sa neznamkuje ... mam dost precestovane a nic take som nepostrehla 😉

zuzkaanicka
20. dec 2013

@zuzkat1 tiez som sa to chcela spytat 😅

bibianka
autor
20. dec 2013

@zuzkat1 Nie, ale sme na tej istej fakulte.

macamac
20. dec 2013

jaaaaj
@barcelona94901 a okrem učiteľov je ešte kto niekedy diagnóza? 😝
ľutujem tie "diagnózy", ktoré učia vaše deti
ak k nim pristupujete s týmto vašim postojom
no nič moc
@bibianka
ne/známkovanie rieš s učiteľom a vedením tej školy, kde budú tvoje deti
resp. vyberaj školu podľa toho, kde ako známkujú a či známkujú
lebo očividne ti to známkovanie prekáža
ja som za
je možnosť voľby, treba to využiť

ja osobne som naposledy u prvákov, ktorých som učila, presadila ústne hodnotenie
potom som šla na MD a keď som sa vrátila, už to bolo inak
ale za svoju prax pozorujem, že je to jedno

kto je šikovný, ním bude
a dnes učitelia skôr prvý ročník berú motivačne a aj menej šikovný žiak má na konci jednotku
lebo tí slabší sa pozorujú a v prvom polroku druhého ročníka sa už prípadné poruchy vykryštalizujú

nemusíš sa báť
učitelia prvého stupňa toto ovládajú a aj vývinovú psychológiu dieťaťa predškolského a mladšieho školského veku 😉
je to náplňou ich štúdia a aj celoživotného vzdelávania 😉
a ak natrafíš na v tvojich očiach neschopnú učiteľku, môžeš vymeniť školu pre svoje deti 😉
možno naozaj budeš mať smolu na učiteľku, alebo učiteľ na rodiča 😉
lebo sú aj takí "putovní rodičia", ktorých deti prestriedali niekoľko škôl, lebo všade boli len NESCHOPNÍ učitelia 😝

zuzkat1
20. dec 2013

Ja ucim na spec.skole a znamkovala som prvakov... Nikdy s tym ziadny nemal problem.rodicia tiez nie (asi zazrak). Prave naopak vzdy sa tesili ked dostali 1ku. Mali ovela vacsiu radost ako z dakej vcielky..

zuzkaanicka
20. dec 2013

@macamac najlepsie je, ked je diagnoza nespokojny rodic 😝

zuzkat1
20. dec 2013

@bibianka a odkial mas ze dys poruchy sa diagnostikuju az tak neskoro?

zuzkaanicka
20. dec 2013

@macamac , zuzkat1 som rada, ze ste sa ozvali k znamkovaniu ... ja s prvym stupnom velmi skusenosti nemam, tak som rada, ze sa zhodnem so zienkami, ktore su "od zdroja"🙂

barcelona94901
20. dec 2013

@macamac ja ľutujem prváčikov,čo sa tešia do školy,no učiteľ,na ktorého by mali spomínať aj po rokoch s láskou sa im stane nočnou morou ,bohužiaľ existuju..a to nie je správne 😖 ja píšem iba o tom,že naozaj by nezaškodilo si to zrkadlo nastaviť 😖 no vidím,že je ľahšie zabaliť balíček s pečiatkou neschopný rodič ,žiak....

macamac
20. dec 2013

@zuzkat1 inak na podiv, aj moji prváci boli skôr sklamaní z nejakých pečiatok, alebo slovného hodnotenia, ktoré nevedeli prečítať 😅
lebo už v MŠ dostávali včielky a stále im bolo hovorené, že už budú "veľkáči" školáci a budú dostávať známky
a akonáhle uvideli jednotku, aké to iskričky radosti v očiach 😵

a inak - aj rodičia viac reagujú na známku, ako pečiatku a slovné hodnotenie
skrátka, mnohí nevedia "prečítať" význam písaného a preložiť si to do známky
ak som napísala, pridať v tom a tom, viac sa snažiť..... nič
ale ak videli známku, pochopili a pridali

no divné
nevyhovieš každému
ale každý má právo hľadať to, čo chce nájsť 😉
škôl aj učiteľov je dosť 🙂