Ahojte ako sa prosim va rieši zmena školy ked by sme sa chceli presťahovať? prosim len osobne skusenosti dakujem
možeš si vybrať sama,samozrejme nová škola musí mať miesto a musí suhlasiť ,nie všetky školy beru žiakov ak maju plný počet v triedach...takže velmi záleží od toho aj. a prestup je vecou pár dní...ppoznám detí čo v podstate zo dna na den odišli na inu školu
@sarita510 my sme tak chceli prehlasiť,od piateho ročníka do novej školy ked sme sa sťahovali,v jednej väčšej škole nam nechceli dieťa zobrať vraj jedine keby šla od prrveho ročníka od zápisu rovno,že by s noou rátali od začiatku....inak nemaju miesto...v menšej škole potom už nebol problém...takže treba si školu obhliadnuť ktorú a tam sa spýtať riaditela či b bola možnosť a podla toho budeš vedieť-
@sarita510 je slušné informovať pôvodnú školu, že žiak prestupuje, inak nemáš voči nej žiadne povinnosti, okrem vrátenia učebníc a pod, čo je potrebné, je zabezpečiť si novú školu, spady boli zrušené, žiadna škola nie je pridelená automaticky, vy ako zákonní zastupci si musíte obvolat potenciálne budúce školy a podať žiadosť o prijatie, po vydaní rozhodnutia o prijatí si školy medzi sebou riešia agendu.
@letfenixa spádovosť školy je určená, spádová škola musí dieťa zobrať, učebnice sa neodovzdávajú,
ahojko este k tomu vyberu skoly v novom bydlisku hlavne si vyberte taku skolu ak je to ZS ktora bude mat take ucebnice ako povodna skola najma ak ma ine ucebne metody je to casto problem s vyucovanim casto ma dieta problem dobrat ucivo ci pochopit ucebne latky toto je pre dieta velky problem s adaptovanim sa na skolu (napr. hejneho matematika, druhy cudzi jazyk, tak isto co prave dany rocnik prebera t.j. kym prestupi dieta aby stihla dobrat co treba ak su v povodnej skole pozadu - ostatne formalne veci ti uz povedali
@kristinaanna nie, spady sú zrušené, možno v BA sú, inak je spadom celé mesto, učebnice ostávajú v prípade, že je zmena školy v rámci mesta
@sarita510 my sme menili školu, nie kvoli sťahovaniu, ale to je jedno.
Našli sme si novú školu a v starej len oznámili, že prestupuje a vzali veci domov. Všetko potom už vybavovala nová školy, všetky papiere.
A v našom prípade to bolo velmi rýchlo, vo štvrtok sme oznámili, v piatok som dieťa nechala, nechs a rozlúči so spolužiakmi a od pondelka šiel už do novej školy. A v našom prípade bolo dieťa šťastné, že odchádza, v novej škole zapadol relatívne rýchlo, ale taký polrok to trvalo, kym to bolo na 100%, že už ho nebrali ako "nového".
My sme tiež menili školu počas školského roka. V utorok skončila v starej a v stredu začala v novej. Predtým sme sa boli za riaditeľkou pýtať, že ci majú voľne a zoberú ju. Lebo v triede môže byt max.29 deti. Musela som vyplniť na jednej odhlasku a na druhej prihlášku. Dátum ti musí sedieť. Tým že je povinná školská dochádzka, dieťa nemôže zostať ani jeden deň bez školy. Knihy sme na starej škole odovzdali a na novej dostali nové. Každá škola ma iné učebnice. Dcéra našťastie nemala problém s deťmi , zapadla hneď. Je 6-tačka. Vybrali sme jej školu ktorá mala dobre recenzie a nie spádovú
@letfenixa § 8 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Každé mesto vydáva Všeobecne záväzné nariadenie o určení školských obvodov základných škôl, ktorých zriaďovateľom je. Každý žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko. Žiak však môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, ak sa tak rozhodne zákonný zástupca so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási.
Dobrý deň treba mať pri zmene školy už aj trvalý pobyt v danom meste? Ci sa to dá doriešiť aj neskor kým nástupy budeme sa sťahovať asi a jeden syn ide do druhého ročníka mladší do školky zo škôlka mi neviete ako to je nechcem aby bol rok doma keďže miluje deti 🙂
my sme šli za riaditelom školy ktoru dieť navštevovalo,spísali nejake papiere,pýtali sa kam nastupi,a oni ju už medzi sebou prehlasili...samozrejme sme sli aj do novej skoly povedať čo a aako ale už mali od starej školy všetky udaje