Zmena školského systému

27. dec 2024

Co je na tom pravdy? Nebude sa znamkovat... Nebudu domace ulohy... A ze do 2026 maju na to prebehnut vsetci.

klarissa25
27. dec 2024

A to si kde pocula/citala?

bloger
27. dec 2024

Počul som, že takéto zmeny pripravujú.

petka3012
27. dec 2024

Reforma sa pripravuje a áno, zvažuje sa aj, že sa nebude hodnotiť známkami ale slovne.
Je tam toho viac... Napríklad ZŠ nebude mať prvý stupeň od 1. do 4. ročníka, ale bude k prvému stupňu patriť aj 5. ročník.

O domácich úlohách som nepočula, aby tam niečo bolo, ale netvrdím, že to tam nie je.

petronellla87
27. dec 2024

Áno, počúvala som o tom podcast. Niektoré školy na to už nabehli.

galganka
27. dec 2024

Som za. 🤷🏼‍♀️ U najstaršej sa neznámkovalo prvé tri roky a bolo to super.

michmich
27. dec 2024

Moj prvak sa uz takto učí. Nedostava znamky. Na edupage nam len pride, ze usilovne pracuje, veľmi pekne cita... A do zositov dostava smajlikov. Ulohy by im nemusela ucitelka davat ale dava im, co je podla mna dobre.
Syn chodi rad do skoly, nie je v strese zo znamok. Aj ked mozno by to bolo so znamkami tiez v pohode. Neviem. Len mne chyba taka spätná väzba, že netuším ci je vsetko v pohode. Mozem sa spytat na rodicovskom ale tak to mi nestaci.

heaveen
27. dec 2024

Dcéra sa učí po novom(druháčka) ale známkuje sa a myslím že prísne. My sme mali také známkovanie až možno na druhom stupni. Má aj úlohy normálne každý deň. Záleží teda asi od školy/učiteľky.

zuzanockamt
27. dec 2024

Najskôr poriadne študuj, čítaj, potom vypúšťaj do sveta. Nové kurikulum sa rieši už dlho.

pribinak
27. dec 2024

@michmich ked ucitelka napíše, že veľmi pekne číta, tak to nie je dobrá spätná väzba?

patus_2
27. dec 2024

Známkovať sa bude, úlohy na precvičenie sú pre dobro dieťaťa. A popravde, myslím, že sa toho veľa aj tak nezmení.

fajnova
27. dec 2024

No to by bola už načisto katastrofa.

liaka
27. dec 2024

U nás to už tak funguje

merlinja
27. dec 2024

@pribinak tak neviem, či slovo "pekne" je práve tá správna spätná väzba. (plynulo, rýchlo/pomaly, viaže slabiky, správna intonacia, porozumenie textu, .... , pekne je len taký blabol do vetra)

liaka
27. dec 2024

@patus_2 pravdu máte. U nás to už funguje a necítim zmeny 😂

pribinak
27. dec 2024

@merlinja pekne podľa mna znamená, že ucitelka je maximálne spokojná

fajnova
27. dec 2024

@merlinja chudáci učitelia budú po večeroch vymýšľať nové slovné spojenia, aby dokola nepísali, že nicolassko je usilovný

merlinja
27. dec 2024

@pribinak a to je nejaký relevantný ukazovateľ kvality čítania, či...?

akvi
27. dec 2024

@merlinja slovo pekne číta síce nie je bohvieaka spätná väzba, ale to nie je ani známka. Či tebe niečo hovorí, keď dieťa donesie z čítania dvojku, že ako je na tom? Lebo mne veru nie.

doriiis
27. dec 2024

Už teraz niektoré školy tak fungujú.
Naša pomaly nabieha.Moj 8 smak sa doma neučí od 3.rocnika vôbec.To malo úloh,čo dostávajú si spraví v škole a hotovo.

merlinja
27. dec 2024

@akvi čítala si môj príspevok aj ďalej alebo si sa uspokojila pri slove pekne? Tak aj čítanie s porozumením je dôležité. Vidíš v mojom príspevku niekde slovo známka? Tak dik.

pribinak
27. dec 2024

@merlinja to je nove hodnotenie: slovne.

kavasmliekom
27. dec 2024

A kto potom neprospeje? Keď učiteľka napíše jednemu, že veľmi pekne číta, druhému, že musí popracovať na čítaní?? 🤔

zuzanockamt
27. dec 2024

@kavasmliekom Známky budú aj naďalej.

merlinja
27. dec 2024

@pribinak áno viem, ale zle pochopené

akvi
27. dec 2024

@merlinja snazim sa poukazat na to, ze ani znamka, ani zle podane slovne hodnotenie nie su dobrou spatnou vazbou..

akvi
27. dec 2024

@kavasmliekom ucitelia sa v prvom rade musia naucit davat spatnu vazbu.. Vlastne cela reforma moze vyhoriet na tom, ze ucitelia nie su dobre zaskoleni.. Nielen co sa tyka hodnotenia..

nikpa
27. dec 2024

@petka3012 aj úlohy majú byť na dobrovoľnej báze len odporúčané...

akvi
27. dec 2024

@nikpa ulohy aj teraz by mali byt na dobrovolnej baze, akurat ze zvyk je velmi silny z cias minulych. Skola by nemala ukolovat rodicov v case volna, takze ulohu zadat je ok, ale trvat na vypracovani a davat tresty za nevypracovanie nie je ok. Nova reforma len respktuje to, co hovori zakon uz aj teraz.

ivka225
27. dec 2024

Nebudú potom deti prekvapené, že v zamestnaní budú dostávať úlohy, ktoré už nebudú úplne dobrovoľné?

jesenzima
27. dec 2024

Nie som úplne stotožnená ani so súčasným systémom, ale ten nový sa mi tiež celkom nepozdáva .. muselo by sa celkom zmeniť myslenie ľudí, učiteľov, rodičov, detí, čo si v nastavení dnešnej našej spoločnosti neviem vôbec predstaviť ...