Ahojte mamičky.
Moja dcéra(13r.) nastúpila od septembra do novej školy. Resp. staro-novej. Je to takto,prvý a druhý ročník chodila na ZŠ,ale tá sa zrušila tak sme ju dali do 3. ročníka do novej školy. Učila sa veľmi dobre. S prestupom nemala žiadny problém. Rýchlo si našla kamarátky a kamarátov keďže je to moje živé striebro a nemá problém komunikovať aj v novom prostredí. Lenže v marci sme sa presťahovali 25km od TT,ale toľko sme ju už chceli nechať dochodiť tam. (aj kvôli prímaniu) Od 4.ročníka chodila na ZŠ tu v našej dedine. Až do 7.ročníka (tu už nastali veľké problémy zo strany učiteľov a spolužiakov,závisť,ohováranie,a učiteľky moc riešili čo mala na sebe oblečné,proste oni na to nemajú tak to museli riešiť ohováraním a zasadli si na nej. Jedna učiteľka jej hovorila "že to čo máš na sebe,vyzeráš v tom ako zmoknuté kura" (mala na sebe LV šatku). Samozrejme,celá trieda vybuchla do smiechu. Asi si viete predstaviť čo to musela spraviť s malou. (Teeneger vo vývoji) ☹ To sa už proste nedalo. ☹ Ale známky mala stále JEDNOTKY.
Od sept. chodí späť na ZŠ,kde chodila v 3.ročníku. Spolužiaci sú tí istý,takže ich všetkých poznala keď mala ísť prvý krát do školy. Žiadne problémy zo strany učiteľov a spolužiakov neboli. Super ju prijali,som kamarátka s ich rodičmi.
Ale je október a malá má samé ŠTVORKY,TROJKY. ☹ AKO JE TO MOŽNÉ? ☹ Veď doma všetko krásne vie,ale začínam sledovať že sa jej nechce chodiť do školy. Čím to je? ☹ Ona vždy ráno krásne vstala a tešila sa čo jej nový deň prinesie.
AKO BY STE TO RIEŠILI VY? ☹
Už som v koncoch
Ďakujem
moja a neuvažovali ste o návšteve u detského psychologa? ja síce nie som odborník na pubertiakov, sama mám už teraz strach, aká bude naša...ale keby som si nevedela poradiť, určite by som neváhala. Tam sa s ňou objektívne porozpráva a poradí vám, čo s tým...ešte ma tak napadlo, nie je zaľúbená ? 🙂
@nelicefo aha, tak keď z viacerých predmetov, nebude to v učkách
určite má nejaký problém a nechce o ňom hovoriť ☹
ja by som sa pýtala a pýtala, možno aj nepriamo....čo nové v škole? aké sú deti? čo majú nové kamošky? aký predmet má rada? čo sa nové učia, či ju to baví,.....no všelijako nepriamo,neviem,ono má už trošku "ťažší" vek, keď už detská spontánnosť v odpovediach sa vytratila, určite ťa možno "prekukne" a bude voliť odpovede "maskujúce", neviem, ale si určite bystrá mamina a nejako sa k tomu dopracuješ...neviem,nepoznám jej povahu...rada by som ti poradila
@annika11 Práveže uvažovala. Kamoška je dets. psychologička,ale je momentálne odcestovaná v zahraničí. 😒 Ešte som tak rozmýšlala že sa porozprávam v kľude z triednou. 😕 😔
Hihi...o svojich láskach mi hovorí. 😅
@macamac Vďaka.Si zlatá. Skúšam všemožne,ale bezúspešne.Zajtra majú písomku,aj dnes písali vraj. tak som zvedavá na známky 😕
@nelicefo jasné, triedna dosť vypozoruje 😉 ja učím-na 1.stupni a veru, dosť zistím-aj o vzťahoch v triede 😉
takže určite by som volila triednu-a potom tiež tú kamošku 😉
a zatiaľ by som možno teda netlačila na pílu, ale bola by som "tichý pozorovateľ" a všímala si aj, či sa napr. učí,ako sa učí, čo robí vo voľnom čase. a keď sa naučí, skúšaš ju ? ja som práve večer skúšala syna z vlastivedy-no mám dosť 😅 😝 a po celom dni s deťmi v škole...no mám čo robiť 😅
😝 som prepísala-predošlý príspevok nejak divoko napísalo 😅
@nelicefo nie je zalubena ? ja viem mozno to je skoro, ale mozno jej rozum prave nerozmysla nad vecami ucenie, skola a pod. mozno sa zaobera a sustredi na ine veci, ktore su v jej veku podstatnejsie.
Ked ma okolo seba dobre a prijemne prostredie, stalych a tych istych kamaratov/kamaratky, dobrych ucitelov, ktori na nej nesedia kvoli kusku oblecenia, tak tam bude problem niekde inde. 😕 😕 😕
@nelicefo podla mna ti asi nehovori vsetko neviem...sadnite si spolu, komunikujte o pocitoch, o skole, spoluziakoch, kamaratoch, kruzkoch, volnom case, uceni, predmetoch. Spytaj sa jej co jej ide a co nie, ake ma z toho pocity, mozno tie skoky z jednej do druhej skoly tiez daju zabrat a mozno je pre nu nieco obtiazne a nema chut sa tomu venovat a preto tie horsie znamky.
To iste sa spytaj aj triednej alebo ucitelov co ucia dany predmet (ak to nieje len jeden ucitel).
ja si myslím že je to zmenou prostredia,vekom a mozno ma aj niaky problem o ktorom nevies.tiež by som to riesila cez psychologa a vobec by som necakala.Ona sice skolu aj spoluziakov poznala,no predsa sa nevratila tam odkial odisla preslo zopar rokov.a viem ako to bolo aj u nas na skole pri mojich detoch ked sa vracali deti,ktorým to na gymply neslo-uz nezapadli ☹
@nelicefo - Mozno chce len zapadnut do kolektivu jej byvalych priatelov a tam sa "jednotkar" nehodi? Ked to doma vie a odrazu pise na zle znamky, tak v tom nieco bude, ja by som sa porozpravala hlavne s triednou, ako reaguje na hodinach, ako napise pisomku, ci su tam chyby z roztrzitosti, ci proste nic nedopise alebo to fakt pocita uplne zle.
@titkovamiriam Miruška Tebe tiež ďakujem za názor. Neviem,ale mne sa zdá že zapadla,veď už mala aj spolužiačky u nás doma,aj na oslavu ju pozvali aj do kina 😕 Ach jaj. ☹
@anjelicek26 žeby to bolo tým??? 😕 ale to sa mi nechce veriť,lebo tam sú väčšinou "šikovné" deťúrence ktoré nosia jednotky väčšinou 😕 😔 Uvidím,musím to nejako riešiť 🤐
@anjelicek26 ale každopádne ti moc ďakujem za názor
@nelicefo ja som bola na základnej škole tiež samá jednotkárka, sem-tam dvojka (fakt výnimočne). A presne v siedmej triede som chytila prvú štvorku.... A to som ani školu nemenila... Možno sa jednoducho potrebuje naštartovať... Aj keď sa navonok zdá všetko v pohode, tak skutočnosť môže byť iná... Možno by si sa mohla zúčastniť vyučovania ako pozorovateľ, so súhlasom riaditeľa by to malo byť možné....
@nelicefo neviem, či je to možné aj na ZŠ, viem, že v škôlke sa to dá, ale samozrejme s tým musí súhlasiť riaditeľ a nesmú tomu brániť žiadne prevádzkové dôvody.... Možno by si sa mohla najprv porozprávať so spolužiačkami tvojej dcérky, alebo s ich rodičmi, či doma niečo nespomínali, že má tvoja dcérka problém...
@nelicefo no ja som mala teenegerov, ktori neprospievali z dovodu zalubenosti...z jednotkarov boli hned trojkari, lebo travili vela casu zamilovanosti, premyslali, chodili von, na stretka a sadnut si niekam s dotycnym/dotycnou.
Takze hned to bolo vidiet na vysledkoch, mysleni ale aj reakciach. Potom je tiez INN robit nieco, aby clovek nebol v triede len jednickar, ale dostaval aj horsie znamky a vyrovnal sa spolocnosti v triede. Tiez to moze byt nesustredenost, alebo nejaky iny zatajeny problem o ktorom ty nevies. Uvidis co dalej, netreba vesat hlavu za par stvoriek. A co ked ona nepovie presne a nechce povedat v com je problem ? Niektori rodicia si myslia, ze deti im vsetko zavesia na nos, ale niekedy aj ked zavesia, pravda je len ciastocna, nie so vsetkym ssa prave musia zdoverit. Ja by som ju k psychologovi netahala (aspon by som jej nepovedala ku komu ideme, pokial jej to samej nepride ), podla mna ak nemate rodinny, financny ci iny problem, tak by som to neriesila psychologom, pokial je stastna, spokojna. Na znamkovani az tak nezalezi, ak je v takej skole a kolektive, ktoru ty sama chvalis. Ono sa to casom ukaze, kazdy tu ma skvely nazor, tak si mozes vybrat a pouvazovat. Tiez sa da nazriet na hodinu ako pise @jaduska, ale neviem ci by to nebolo az moc na tvoju dceru, ked matka sedi v poslednej lavici a sleduje dianie na hodine. Ja by som tam poslala namiesto teba osobu, ktoru ona nepozna, niekoho neutralneho, kt. bude vyzerat ako napr. student na praxi 😉 😉 drzim palec, nech vsetko dopadne co najlepsie 😉
ja si myslim ze je to este v nej ze sa jej v skole vysmievali a urazali asi to nema v sebe zahojene mozno preto tie znamky ....ma napadlo ci sa nekamarati s niekym kto by ju tahal dole
skus sa s nou porozpravat ak mate pekny vztah medzi sebou tak sa to spravi drzim palce obom a vela trpezlivosti 🙂
@radlinka jasné, že najideálnejšie by bolo poslať tam psychológa, ale neviem, či v prípade nelicefinej dcéry to je až také vážne, že to musí riešiť psychológ, možno by jej, ako matke stačilo vidieť, že v škole je všetko OK... Samozrejme účasť rodiča na vyučovaní treba nejako zaobaliť, aby dcéra nevedela, že je tam kvôli nej... A je mi jasné, že dieťa sa bude chovať inak, ako keď tam rodič nie je, ale všetky prejavy správania nezakryje určite.... Podľa mňa sa nelicefina dcérka potrebuje zžiť so starou partiou a tiež treba myslieť na to, že každá škola má iné nároky a každý učiteľ hodnotí individuálne. Na jednej škole za rovnaký objem vedomostí dostaneš jednotku, na inej to nestačí a dostaneš trojku....
@nelicefo , nemohlo by to byť aj zmenou náročnosti školy? Dcérka zrejme kým chodila do škôl v meste, tak tam to bolo náročnejšie, ale kedže bola šikovná, prispôsobila sa a ťahala na jednotky. Je možné, že na "dedinskej" škole boli už nižšie nároky, ani si si to nemusela uvedomiť, kedže mala v podstate tie isté známky, ale možno sa len dcérka prispôsobila nižším nárokom. A teraz keď znovu zmenila školu, sa to odrazilo na známkach. Kedže v podstate ako píšeš, ani s kolektívom, ani s učiteľkami nie je problém.
Nevravím, že všetky dedinské školy majú nižšiu úroveň, ale táto vaša konkrétne môže byť. Možno si tam zvykla, že sa ani nemusí veľmi pripravovať do školy, stačilo je napočúvané učivo z hodín na tie jednotky a na tejto druhej škole to nestačí. Namiesto psychologičky by možno bolo lepšie zamerať sa na spôsob učenia, aby dohnala nejaké resty.
Ja sa pamätám, ako som na ZŠ chodila na jednu z najlepších škôl v meste, mala som tam jednotky-dvojky. A keď som prišla na strednú, tak som v podstate pokračovala v podobných známkach, niektoré som mala dokonca lepšie. A dievčatá, čo prišli so samými jednotkami z dedinnských škôl, tak sa tam trápili s trojkami.
@nelicefo opýtala by som sa jej-v čom je problém 😉 asi si sa nepýtala, či?lebo to je fakt riadny skok v hodnotení 😒 to by trápilo aj mňa