Zlyhali sme?

6. jan 2024

Ahojte, mame syna 10 ročného. Všetko bolo v poriadku, ani sme nevedeli že chodí do školy. Podľa ucitelky je najchytrejsi v triede. Vždy mi na rodičku povedala, že môžme byt na neho hrdi.
Zlom prišiel v 3. ročníku kedy začal flakat ulohy. Pokračovalo to do 4. ročníka, momentálne je to ok.
Len problém je, že je hrozne drzý. Neustále papuluje. Už sme skúsili vážne všetko. Mobil, nintendo, telka. Nič nepomôže. Dostal aj bitku pár krát, priznám sa. Nakoniec sme šli k psychologicke. Ta tvrdí, že je to detsky vzdor, že si treba len trvat na svojom. Lenže mna a manzela už nebaví to ustavične vyjednávanie, kladenie podmienok, sľubovanie, resp vyhrážanie. Už sa ho bojím aj niečo spytat, alebo niečo od neho chcieť, lebo viem čo nastane.
Sme zúfalí. Manželstvo mame harmonické, deti majú všetko čo potrebuju. Venujeme sa im ako najviac vieme. Chodíme odjakživa na výlety, dovolenky, s babkami chodia po výletoch. Venujú sa im, doručia keď je problém…
Keď sme v spolocnosti je veľmi milý, vyšla mu nadpriemerná inteligencia.
Poradte prosim

reanda
6. jan 2024

zakazy, vyhrazanie a bitka? to vazne?
nie, zdaleka ste neskusali vsetko.. zatial ste skusili iba to najhorsie, co sa da

zuzinka888
6. jan 2024

Aku vychovu praktjete? Respektujucu- asi nie. Moj dom moje pravidla? Lebo som povedala! Rozkaz a ukon? Tazko sa radi- vies priblizit preco vzdoruje?? Nesuhlasi s pravidlami lebo su nezmyselne ak nejake mate? Nesie nasledky svojho spravania? Nemyslim tym tresty..

autor
6. jan 2024

@reanda a ako ho mám potrestať? Ja si myslím, že keď mu pohrozim že mu zoberiem mobil, tak to nie je žiadny zločin. Alebo že nebude kukať tv. To vyhrážanie som nemyslela tak ako to vyznelo

mabenn
6. jan 2024

ja by som sa ta rada zastala, hoci mam mensieho syna a viem, co je to ked ma proste dieta svoju povahu, nech skusas cokolvek a zaroven - pises, ze vysoka inteligencia, moze to byt aj tym...rozmyslala si nad nejakym odputanim jeho pozornosti v zmysle nejakeho specifickeho kruzku, atd, nieco kde by jeho inteligencia dostala priestor namiesto prejavu vo vzdore?

reanda
6. jan 2024

tak ak ho chces trestat, tak len pokracuj.. ja som myslela, ze chces riesit problem

autor
6. jan 2024

@zuzinka888 u nás sa nekričí. Na mna bolo hucane nonstop, tak sama neznášam keď niekto kričí. Snažíme sa vychovávať v klude a s dohovormi. Napríklad keď mu kázem vyložiť riady a on mi povie, že to robíl včera a dnes jednoducho nebude. Pohrozim mu trestom ( mobil, nintendo) nie lebo to neurobí, ale za ten prístup.

autor
6. jan 2024

@reanda tak mi porad keď tak mudrujes

deedol
6. jan 2024

nepises, za co ho chcete "trestat".
osobne som tiez zastankyna respektujucej vychovy, ale mam mladsie dieta, tak sa nechcem hrat na mudru. dohodnut sa s nim neda? poradila by som sa s psychologickou.

AD riady - treba sa dohodnut, ako su rozdelene povinnosti v domacnosti. ale dohodnut naozaj, ze aj on bude mat svoje slovo, nie ze mu to das prikazom. dalo by sa to s nim? je na to dost zrely?

veve_ad
6. jan 2024

@reanda tak jej prosim porad. Aj ja som zvedava. Nemam este deti v tomto veku, takze ja radit neviem. Autorka chce radu a nie zhodnotenie vychovy

autor
6. jan 2024

@mabenn chodi na klavír, manzel ma s ním každý piatok chlapsky večer. Idu popozerať pokemon karty, kupi mu obľúbené jedlo alebo nápoj. Potom prepne a je jak 100 certov.

zuzubb007
6. jan 2024

@reanda pocuvam radu aj ja dost ma to zaujima

alickapusinka
6. jan 2024

Bitkou nič nevyriešite a vyhrážanie sa to sú mafiánske praktiky a vydieranie. VY si s mužom myslite že ho potrestáte tak je dobre to je ešte horšie. Skrátka nevieš ako na výchovu. To že som rodič ešte neznamená že viem vychovávať. Možno má ADHD.

zuzubb007
6. jan 2024

@alickapusinka same mudre mamicky, diagnozy atd. ale realna rada ziadna hm?

autor
6. jan 2024

@deedol u psychológa sme boli 3 x. Mame trvat na svojom a nenechať sa oblbnúť. Ma 10 rokov, zdatný je. Mame aj bodíky za čo môže dostať. Za určitý počet dostane napr 20 centov, alebo 10 min navyše na mobile.

sella38
6. jan 2024

S mojimi detmi taku skusenost nemam, ale v skole (ucim na ZS) sa mi najviac osvedcil pokojny a rozumny rozhovor, nekricat, nevyhrazat sa. Normalne milo vysvetlit, vypocut si, ze preco teda podla neho/nej toto nie... a vzdy sme sa pokojnym hlasom dostali k rozumnemu kompromisu.

mabenn
6. jan 2024

ak ma aj kruzok a speficke aktivity, tak ma ozaj vsetko...a to je niekedy problem - dam moj nazor - dnesne deti vratane mojho, maju proste vsetko a uz nevedia co so sebou, dokonca ich moze tento pocit totalnej istoty, hojnosti, bezpecia, atd., ubijat... obcas to chce taky priklad uvedomenia pre nich, ze by nemuseli toto vsetko mat...ale priklad tu nebudem pisat, aby ma niekto zle nepochopil :D

autor
6. jan 2024

@alickapusinka nemá Adhd. Je vyšetrený. Ma nadpriemeru intelig a zevraj je možné, že to zneužíva

autor
6. jan 2024

@sella38 milo sme vysvetli, aj so zvýšeným hlasom. Nič

deedol
6. jan 2024

a ten bodovy system funguje? lebo na niektore deti nefunguje (na niektore samozrejme ano, preto sa pytam).

a teda ohladom tych riadov moze aj on do toho nejako zasiahnut? je to dohoda alebo prikaz? pytali ste sa ho, ako by si to on predstavoval, kedze ma 10r a mal by svojim dielom prispievat k chodu domacnosti?

moj ma menej rokov ako tvoj, ale tiez mu vyslo vysoke iq a nedaju sa nanho uplatnovat take vychovne postupy ako na "bezne" dieta, tiez skusame a hladame, co zafunguje. prikazy, tresty (napr. zakaz rozpravok), vycitky vobec nefunguju, ani odmeny v style bodov alebo penazi alebo rozpravky navyse. mam pocit, ze vsetko dlhsie trva, ale da sa s nim dohodnut na kompromise - podobne ako pise @sella38. a niektore veci v zaujme zachovania dobrych vztahov nevyzadujem (napr. samostatne upratanie hraciek - upraceme spolu). ale niektore veci su proste pevne dane a tam nepovolim. u nas je dolezite, aby toho nebolo privela.

mclissa
6. jan 2024

Ja vyjednavam s mojim skoro 3 rocnym. Neustale, nonstop. Ohladom vsetkeho. Niekedy som len ticho, a necham ho nech si ide svoje lebo nevladzem kolom dokola to iste opakovat. Tesim sa na pubertu 😩😩 nie urcite ste nezlyhali.

reanda
6. jan 2024

zbytocne radit ludom, co nemaju sajn, o com su normalne vztahy
zivot vas nauci

0silvia0
6. jan 2024

Ma aj surodencov?
Nevyjednavaj a nevyhrazaj sa. Nevylozis mycku? Ok, nemam ciste riady na mieste, urob si veceru sam. A ked budes robit sebe, urob aj mne prosim.
Nedas spinave pradlo do kosa na bielizen? Ok, pojdes v smradlavych ponozkach. Ty budes za smradocha, nie ja.

rillwen
6. jan 2024

Mňa zaujalo - to akože 10 ročný má mobil? Inak inteligenciu asi preceňuješ, vôbec to nie je v živote najdôležitejšia schopnosť, nehovoriac o tom že IQ testy majú mizivú vypovedaciu schopnosť.

stormie
6. jan 2024

vyšla mu nadpriemerná inteligencia - tam by som zacala, k tymto detom treba pristupovat inak, mozno poradit s odobrnikmi by pomohlo v komunikacii. Mam x prikladov okoli kde nadpiemerna inteligencia je starost navyse pre rodicov. Zhorsenie v skole mohlo nastat prave preto ze sa tam nudil lebo veci vedel - poznam dieta co po prvom rocniku rodicia prelozili na narocnejsiu skolu lebo v klasickej sa nudilo, vsetko vedelo.. Dalsii priklad z okolia - dve deti v rodine nadpriemerne inteligentne, bezne veci pre deti ich veku ich nebavali takze aj program im trebalo vymysliet iny (napr ako predskolak sa na ihrisku nudil, chcel ratat cisla). Dalsie dieta tiez este predskolak a inteligenciou extremny nadpriemer chyta zachvaty zlosti (neviem ako to nazvat) a rodicia to riesia s odbornikmi. Kamarat ma dieta uz pubertaka a ten co nam rozpraval 🙈 dieta nadpriemerne inteligentne a take argumenty a hlasky co im daval tak nemali ako rodicia odpovede, tiez sa museli naucit ako s nim komunikovat

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzinka888
6. jan 2024

Vyhrazanie sa zobratim mobilu ista forma natlaku, manipulacie a aj trestu. My sme mali( mame) rozdelene domace prace. Ked bol syn maly mali sme take farebne sady riadu- kazdy mal svoju farbu. Raz odmietol vybrat mycku tak ok. Ja som vybrala a zavola deti na veceru - jeho riad bol v mycke- nie je riad, nie je vecera( nalozena) to preco, to ako.....podobne otazky. Neurobis nemas! Npr.upratovanie izby 🙈. Naucil sa. Nedal ponozky a trenky do pradla? Chod do skoly naostro, ci bosi. Jedno obdobie mal neskutocny bordel. ( vydrzali sme, respektovali, prezili). Teraz ma poriadok, ziadne spinave ponozky kade tade....Len trpezlivost. Najvacsiu radost ma pubertak ked ta vytoci do nepricetna- tak pohoda klidek tabacek. Ked pochopi ze to na teba neplati- umudri sa, povyrastie, pochopi...

autor
6. jan 2024

@reanda no stále tu čakáme čo múdre z teba vypadne. Kritizovať vie každý, ale ty očividne nevieš o com je tu tato diskusia

reanda
6. jan 2024

@monsterablue chcela som poradit, ale vidim, ze to nie je mozne

jakubkoanjelik
6. jan 2024

No, také staré ešte nemám, ale ak nepomáhajú tresty tak by som to skúsila štýlom. " Nechce sa ti uložiť riad do umývačky?". " Ani mne " - špinavý riad sa bude kopiť až si chlapec nebude mať do čoho nabrať obed. Je k vám drzý a nevie sa rozprávať pekným tónom? Nebudem reagovať kým sa mi neprihovorí krajšie. Poprosím ho o niečo a jemu sa nebude chcieť? Vrátila by som mu to keď sa bude niečoho dožadovať . "Tebe sa nechcelo pomôcť mi s večerou mne sa nechce odviezť ťa ku kamošovi " Zrejme potrebuje pochopiť, že každá reakcia má akciu.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz