Zaujatý učiteľ

lili155
26. sep 2022

Ahojte,
poraďte prosím ako postupovať, ak je učiteľ zaujatý voči mojej dcére. K prebranému učivu kladie doplňujúce otázky, odpoveď by ale musel človek hľadať na internete, lebo na hodine sa nič k danej otázke neučili. Celú odpoveď potom ohodnotí známkou 5. Začalo sa to diať už minulý šk. rok (konkrétne 2. polrok) a pokračuje to. Iným spolužiakom sa to nedeje, čo si mimochodom všimli aj oni. Mám sa obrátiť na riaditeľa, inšpekciu, VÚC? Zmeniť školu? Čo keď jej ešte viac uškodím. Ďakujem za akúkoľvek radu.

elizabet173
26. sep 2022

@lili155 začala by som u učiteľa, riaditeľa a požadovala preskúšanie iným učiteľom. A máte na škole asi aj radi školy, aj na tu by som sa obratila

januska12323
26. sep 2022

Akože dostane 5 aj keď odpoveď bola povedzme na 3 len nevedela čo ani nemala odkiaľ vedieť? To by som riešila už minulý rok. Na konci mala akú známku?

elenka.k
26. sep 2022

@lili155 už to bolo minulého roku a ty až teraz sa pýtaš, či to máš riešiť? Určite choď za riaditeľom, bola si už za triednou ?, dúfam.

elenka.k
26. sep 2022

@lili155 viac uškodíš? čím ? horšia ako 5 už nie je.

pribinak
26. sep 2022

Najskôr určite prebrať situáciu s učiteľom a riaditeľkou školy. Chcieť presne vedieť prečo má dieťa 5 z odpovede, spísať zoznam otázok na ktoré nevedela odpovedať, vyhľadať či je Dana otázka v učebnici či v zošite a zodpovedá učivu v danom ročníku
Pripadne za prítomnosti riaditeľky aby ju preskúšala iná ucitelka ktorá učí ten istý predmet

A asi potom riešiť inšpekciu ak nenastane zmena. O aký predmet sa jedna?

Má prekvapuje že si to nerisila už minuly rok

anjelicek26
26. sep 2022

Treba konzultovat s tym ucitelom priamo, idealne tvoj manzel, nech vysvetli, preco k tvojej dcere tak pristupuje a kedz sa neunormalni, pojdete cez riaditela a skolsku inspekciu...my sme tak riesili dcerinho senilneho matikara - a nielen my, ale viacero rodicov, na hodinach nic nevysvetlil, na pisomkach vymyslal kraviny, ze "odvodte si" alebo "na to sa dalo prijst" - priemerna znamka v triede 4 s kazdej pisomky na konci skolskeho roku 3,9... skola zatiahla rucnu brzdu a poslala ho do dochodku...on s prehladom tahal kazdy bozi den k tabuli len deti, co sa nehlasili a kde vedel, ze sa na nich moze zasmiat ... doslova tak a animoval celu triedu smiat sa s nim, mobbing jak vysity... no proste cele zle, a to som ja tolerantna k ucitelom hodne, prisny mozu byt kolko chcu, ale toto bolo moc... dieta ma novu ucitelku a dva stupne lepsiu znamku, takze tak... a uz sa netrasie od nervov pred kazdou pisomkou. A hlasi sa na hodinach...

veronika3110
26. sep 2022

určite za učiteľom a ak nič, potom riaditeľ, ps. VÚC s tým nemá nič, ten nie je ani zriaďovateľ ani nič..
ja som si na začiatku tvojho príspevku myslela, že to od učiteľa bolo myslené ako nejaká doplňujúca úloha na nejaké individuálne štúdium, resp. obohatenie prebraného.... že dostanú nejakú úlohu, pri ktorej riešení musí pátrať aj v iných zdrojoch.. to by bolo v poriadku...ale ak nevie tú informáciu a ostatok napr. áno a dostane 5? to určite nie...
len zas ak pôjdete za učiteľom, on sa bude ohrádzať a argumentovať, tak by som to asi pre istotu spomenula aj riaditeľovi, aký názor má na to on.... lebo ked takto o tom nikto nebude vedieť, učiteľ v tom môže pokračovať

majah212
26. sep 2022

@veronika3110 VUC moze byt zriadovatelom skoly /ale v tomto pripade nevieme o aku skolu ide a kto je zriadovatelom/

veronika3110
26. sep 2022

@majah212 áno, ale pod VÚC väčšinou spadajú špeciálne školy, čo si nemyslím že autorikine dieťa navštevuje

majah212
26. sep 2022

@veronika3110 to co pises je logicky nezmysel, mozu tam byt aj ine skoly a ak je zriadovatel VUC tak autorka sa moze na nich obratit (ale to si asi sama dohlada)

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronika3110
26. sep 2022

@majah212 skús si to radšej naštudovať... štátne školy (ZŠ) zriaďuje obec, resp. mesto

lienka.7
26. sep 2022

@lili155 komisionálne preskúšanie ked nesuhlasis so znamkou. Kamoska to mala podobne, zaujata stara dievka, dcéra hodnotená neustále z matiky nedostatočnou. Chodila na doucka matikarom z iných škôl, ti ze 2 max.3, rozhodne nie na 5! Ucitelka je dokázala pri tabuli tak zdeptat, ze nevedela chuda fakt nič. Aj spolužiaci to videli a vraveli to aj oni.
Dala ju komisionalne preskusat a cuduj sa svete, z 5 bola zrazu 2!. Učiteľku im vymenili.
A inak učiteľku vy som obisla, hned smer riaditeľka. Ak nepochodil, potom školská inšpekcia. Tam ta vypočujú, neboj.

ibrunova
26. sep 2022

Pod VÚC spadajú väčšinou stredné školy.

majah212
26. sep 2022

@veronika3110 ja to mam nastudovane, v texte autorky som vsak nenasla info ze ide o zakladnu skolu (preto som pisala, ze moze ist o VUC)

majah212
26. sep 2022

@veronika3110 myslim, ze je to aj tak nepodstatne
autorke prajem, aby vyriesila problem v prospech dcery a aby sa nebala, ze dcere viac uskodi, nakolko prave rodic je ten, ktory ma chranit dieta aj pred ucitelom, ktory ju takto "sikanuje"

adkalu
26. sep 2022

@lili155 v prvom rade by som to riešila s učiteľom, ved mate konzultácie a rodičovské 4 krát do roka plus stretnutie na žiadosť rodiča kedykoľvek počas roka. Chod za ním nech ti to vysvetli, co preberajú, co skúša, na čo kladie dôraz, co vyžaduje a kde vidí u dcéry problém. Požiadaj ho o to, aby bol ako pedagóg nápomocný. Nech ta naviguje, akým spôsobom sa ma dcéra pripraviť, aby bola úspešná. Samozrejme informovala by som aj triedneho učiteľa, ze riešim takýto problém. Máš právo požiadať o komisionálne preskúšanie, ak si myslíš, ze známka nezodpoveda vedomostiam. Tam bude komisia a zostaví sa test a otázky k ústnej odpovedí podľa učebných osnov. Až potom by som riešila konzultáciu s vedením školy a pripadne vyššie inštancie,pripadne preloženie na inú školu. Riaditeľ ani netuší co sa deje na hodine, takže skutočne najprv učiteľ, ak teda neočakávas lepšiu znamku, ktorú má dcéra dostať, keď nadriadení zatlačia na učiteľa. Prajem veľa šťastia.🍀.

ninusa221
26. sep 2022

U nas pomohlo len to že moja mama dotyčnej učiteľke tak nadala že z 5 na vysvečku bola zrazu 2. Len ľutovala že to neurobila skor…

evkamotka
26. sep 2022

Zakladne skoly su mestske (obecne), zriadovatelom je mesto/obec. Ziadne take ze statna skola
Stredne zriaduje vuc
Vysoke skoly su statne
Vynimkou su súkromné a cirkevne (na zjednodusenie)

A chod za ucitelom, ak s nim nebude rozumnej reci tak za riaditelkou.

lili155
autor
26. sep 2022

@januska12323 bohužiaľ, je to tak. Dcéra sa sama prihlásila, začala hovoriť látku, videla na učiteľke nervozitu, potom ju prerušila, dala otázku, dcéra skúsila na ňu odpovedať. Reakcia učiteľky: čo mi tu hovoríte za nezmysly, nemáte o tom prehľad. Vyvolám vás nabudúce. A posadila ju s 5-kou. Vôbec nebrala do úvahy celú odpoveď. Mimochodom, dcéra chodí na strednú školu.

liz_lemon
26. sep 2022

@evkamotka VS su verejne, statnych je len zopar

veronika3110
26. sep 2022

@lili155 ja som si myslela, že sa jedná o nejaké dieťa na ZŠ.. no na strednej sme takých učiteľov mali požehnane... dcéra sa neskúsila nejako asertívne brániť, resp. obhájiť?

lili155
autor
26. sep 2022

@evkamotka jedná sa o SŠ, táto spadá pod VÚC. Riešili sme to už minulý rok. Najskôr s učiteľkou daného predmetu (odmeraná osoba, nemá slušné správanie), potom triedna učiteľka. Nič nepomohlo. V prvom ročníku mala pri tej istej učiteľke 1, aj na polroku v druhom ročníku. Potom akoby zrazu uťalo, proste si len tak na ňu "sadla". Nemohla jej dať horšiu známku ako 2, keďže mala na polroku 1. Preto sme to nechali tak, snáď ako sa povie, skľudní hormón. No nestalo sa. Pokračuje to a hneď 5-kou. A keby sa naučila, veď neustále sedí nad knihami.

lili155
autor
26. sep 2022

@veronika3110 nebránila...z tej učiteľky vyžaruje negatívna energia... ja by som mala strach chodiť na jej hodiny...

lili155
autor
26. sep 2022

@bilberryday učiteľka nič nemá pripravené, robí výklad ako sa VŠ, z toho si robia poznámky. Dcéra si píše všetko čo hovorí, ale úplne všetko, nič jej neunikne. Ako doposiaľ. Zrazu nastal zlom a nevieme prečo.

lilitela
26. sep 2022

@lili155 Vies co som si dnes rano uvedomila? Ze sa stale snazim veci riesit tak jemne, akoby pod kobercek, odkedy su deti. A ze ked som si predstavila, ako ma moja dcera deti a jej osobne, ci mojim vnucatam niekto ublizuje, tak spravim hned poriadok (to neznamena krik a hadku). A ze ked robi niekto mojim detom zle, bezdovodne, tak netreba mat vycitky, ze otvorene vystupis proti niekomu inemu, inymi slovami, ze teraz budes robit akoze "zle" ty ucitelovi, ked pojdes za riaditelkou.
Nenechat sa odpinkat.

lilitela
26. sep 2022

No a tym ze riesim veci jemne, tak sa kolkokrat cele mesiace a roky cvachtam v tom istom bahne.

pinkgirl
26. sep 2022

@lili155 tiež by som to tak nenechala, skúsila by som zohnať názory iných rodičov študentov na túto učiteľku a jej spôsob výučby a znovu sa ozvala triednej učiteľke so sťažnosťou na tútop vyučijúcu. Taktiež u riaditeľa školy by som to skúsila - ako riaditeľ má tuším právo prísť na hodinu a preveriť si proces výučby.

vikinka007
26. sep 2022

@lili155 Nie je pravda, že na polroku nemôže byť známka znížená o viac ako 1 stupeň, hocikedy môže byt z jednotky trojka, aj naopak. Taktiež by som neverila tomu, že dcéra píše úplne všetko, čo učiteľka hovorí, to by musela ovládať stenografiu alebo si nahrávať výklad a potom prepisovať. Odporúčam dcére napísať list a vlozit ho do schránky podnetov, ak taký majú v v škole.

paulinam99
27. sep 2022

@lili155 Na úvod: Skôr ako budeš na 100% vedieť, čo je obsahom učiva, aké sú učebné osnovy a didaktika učenia v danom ročníku, dovtedy nemôžeš s určitosťou tvrdiť, že akýkoľvek učiteľ je zaujatý voči dieťaťu alebo žiakom.

Ak však máš "podozrenie zo zaujatosti učiteľa", a teda jeho porušovania povinností pri výkone povolania, je na mieste podať na neho sťažnosť.
Sťažnosť musí byť čitateľná a zrozumiteľná. Musí z nej byť jednoznačné, proti komu smeruje, na aké nedostatky poukazuje a čoho sa sťažovateľ domáha.

Viac na:
https://www.ssi.sk/podavanie-staznosti/