Ahojte, od septembra máme doma prváčika, a nevieme sa rozhodnúť medzi týmito školami.
V prospech Lachovej hovorí, že je 5 min pešo od domu, ale máme obavy o jej úroveň, keďže ide o bežnú štátnu školu.
V prospech Gercenovej hovorí, že tam otvárajú špeciálnu anglickú triedu, a taktiež to, že keďže je cirkevná, tak je vyššia šanca na lepší kolektív a menej šikany a podobných neduhov. Nevýhodou je logistika, plus sa trošku bojíme, aby to tam nepreháňali s náboženskými vecami (modlenie nevadí, sme veriaci, ale aby to nezašlo až do extrému, že sa bude príliš na takéto veci klásť dôraz, všetkého veľa škodí).
Veľmi by nám pomohli praktické skúsenosti rodičov s týmito školami, aká je tam úroveň, aký kolektív detí, aká je na Lachovej angličtina na prvom stupni (či to učí kvalifikovaný učiteľ, alebo len nejaký rýchlokvasený rekvalifikant), atď. Už máme málo času na rozhodnutie ☹
Ďakujem za každú radu.
@danula88 ak sa rozhodujete medzi tymito 2 skolami, ja by som urcite brala tu anglicku (my sa tiez rozhodujeme medzi nou a inou, ale sukromnou). Lachovu nepoznam, ale ten anglicky program vyzera super a za nie vela penazi. Myslim, ze s nabozenstvom to neprehanaju, chodili tam z nasej rodiny 4 deti a teda, nezanechalo to na nich ziadnu stopu 😀
@zuzka78 ahoj, ako ste sa nakoniec rozhodli? Chodite na Gercenovu? Ak hej, ste spokojni s vyucovanim anglictiny? A celkove sa Vam tam lubi? My ideme v jan. Na zapis, tak zvazujem, ci tuto cirkevnu al. Inu cirkevnu skolu v starom meste.
No pozor s tou mienkou ohladom slusnych nabozensky zalozenych deticiek a dobrom kolektive - chodila som tam a vtedy tam boli okrem normalnych slusnych deciek aj najvacsi vyvrheli z okolia - rodicia ich tam dali, pretoze si mysleli, ze im ich tam "prerobia". Co sa samozrejme nikomu nepodarilo a dost terorizovali ostatnych. Mozno to uz bude teraz trochu lepsie, ale myslim, ze z tohto hladiska je jedno na aku skolu dieta chodi.
Ja mam prvacku teraz a skolu mame pred domom - poviem ti, je to na nezaplatenie - ked sa nestiha, nie je cas a pod., nie je viazana na nikoho, aby siel s nou a usetri sa tym vela nervov aj casu. Neviem si predstavit kazdy den dieta vozit niekam inam, hlavne ak ich mas viac. Ale jasne, ze kazdemu vyhovuje nieco ine 🙂
@snezienocka100 nakoniec sme sa rozhodli pre skolu Felix.
@sammy no prave, to ma velmi odradza na Gercenovej, nie najlepsia povest v porovnani s inymi cirk. skolami v meste. Mna len laka ten zvyseny pocet hodin anglictiny, az 8x do tyzdna.
1) ZŠ Lachova nie je "bežná štátna škola" - zriaďovateľom je mestská časť, ktorá nie je štát;
2) na uvedenej škole mali špeciálnu výučbu AJ už v dobe, keď jediným cudzím jazykom bola ruština... Učiteľský personál je tam čiastočne totožný, čo len svedčí o stabilite školy a jej programu.
@zuzvlk07 my sme s Felixom velmi spokojni. Matematika je skvela, na slovencine som rada, ze sa nemusia zaoberat vlnkami na pisanom pisme a zostava im cas na ine.
Vela sa venuju aj socialnym zrucnostiam - aktivnemu pocuvaniu, pomahaniu kamaratom, rieseniu problemov, samostatnosti a pod.
Syn je druhak a naozaj sa stava castejsie, ze prestupuju k nim aj do druheho rocnika deti z inych skol.
Jedine, co trosku riesime je, ze maju "len" 2 hodiny AJ tyzdenne, (od tretieho rocnika budu mat 3 hodiny) a chceli sme pridat poobedny kruzok anglicky. S tym bol trosku problem, lebo deckam sa tam nechcelo uz chodit, tak sa to na cas prerusilo, ale verim, ze od septembra znovu nabehne.
Prvaci chodia 1x do mesiaca, druhaci 2x domesiaca na vyucbu do exterieru - ci uz divadla, kde nacvicuju s hercami scenky, vedecke laboratorium, muzea, chodia sa ucit sami nakupovat, spocitat sumu tovaru, spocitat ci im dobre vydali a podobne. Paci sa mi aj to, ze hodnotia slovne, 2 x do roka dostavame 2 A4 o jeho prospechu, zrucnostiach, silnych strankach a pripadne navodoch na zlepsenie. Dcera nastupuje od septembra, uz sa nevie dockat 🙂
@ninan2 robia sa pri zapise "prijimacky" - hlavne kvoli skolskej zrelosti (si myslim). Klasicke veci - ci obsedi dlhsie v lavici, kreslenie postavy, hry v kolektive, urcenie mensieho, vacsieho a pod. CCa to co v skolke. Viem, ze par detom aj odporucili odklad. + sa robi pohovor s rodicmi, nakolko je vizia skoly v sulade s ocakavanim rodicov. Dcerka ide na zapis teraz v piatok, ale ona absolvovala predpripravu v skole, takze bude mat skrateny zapis. Inak plati to, co som pisala vyssie.
@vika35 cena skolneho je na ich stranke. Zapisne je 400 eur a skolne od septembra bude 188 eur mesacne, pripadne ak bude navstevovat aj poobedny klub, kde sa detom naozaj skvele venuju a robia dalsie aktivity - tusim bude 40 eur. Surodenci maju potom zlavu.
Jej, dalsia Dorotka 🙂
Predpriprava je cca mesiac pred zapisom. Volaju to Felix skolicka, deti su tam 3x po hodine v priebehu 3 tyzdnov akokeby na " vyucovani" s p.ucitelkou a skolskou psychologickou. Pre deti je to fajn, aspon nasa uz teraz nema stres, ked ide na zapis a ucitelia si spoznaju deti lepsie a lepsie vedia zhodnotit pripravenpst do skoly. Ale nie je to povinne absolvovat.
@zuzka78 Dobry den
prave hladam kam s nasim predskolakom, nakolko mam pocit /z pocutia/ od susedov, ze sa nasa ZŠ tu v obci dramaticky zhorsila v poslednom roku. system vo Felixe sa mi paci, rada by som sa spytala, ci bol problem sa tam dostat, ci maju naozaj poradovnik. dakujem velmi za odpoved. je lepsie kontaktovat skolu uz teraz?
@ninan2 ja tam mam starsieho syna a aj dceru- prvacku. Info o pocte prihlasenych mam od manazera skoly. Neviem aky bude pomer medzi realnym poctom prihlasenych a prijatych, to sa este moze menit, este sa urcite dost deti prihlasi, aj odhlasi. Ale uz ma to tak nezaujima ako minuly rok. My sme uz upratani 😀
@zuzka78 Sme tam teda vcera boli pozriet, nejaki tretiaci nas povodili po skole a boli sme aj na prvackej slovenčine (ale neviem ktorá trieda). Velmi sa nam Felix celkovo paci (okrem toho skolneho teda 😀). Tu skolicku pre predskolakov je asi dobre absolvovat, ze? Ako casto to bolo? Tam byva ta ista psychologička ako potom na zapise, ze?
Ahoj ninan2 my sme tam neboli... niako to casovo nevyslo. 😒 Ja som bola tento rok na jar na stretnuti pre rodicov a celkom ma to zaujala. Zatial zvazujeme aj ine varianty, este nie sme rozhodnuty.
Narniu nie. Pozerame statne skoly v nasom okoli (Petrzalka), ktora by bola naj... Mala ma diabetes a preto je pre mna dolezity hlavne pristup ucitelov a skoly ako takej.
@zuzvlk07 Ahoj, ako ste na tom s hladanim skoly, ktoré zvažujete? Aj Felix stale? My tam akurat chodime do tej predskolicky, buduci tyzden uz posledny krat to bude. Potom este zapis zaciatkom aprila. Ak ju tam nezoberu tak asi bude musiet ist do spadovej, patríme na Cernysevskeho. Inak sa mi zda ze tam maju aj nejaku dietnu triedu...
Ahoj, tak Felix sme vypustili uplne. Po zvazeni vsetkych pre a proti sme radsej investovali do senzora, ktory ulahci dcerke zivot a teda uz dalsie platenie nie je mozne. Ideme pozriet do dvoch skol: Prokofievova a Gessayova a rozhodneme sa... O Cernysevskeho vieme ale je daleko od nas na dochadzanie.
Ahojte,je tu niekto,kto má dieťa na Gercenovej na druhom stupni?
Jej, na gercenku som chodila ja, s náboženstvom to nepreháňajú, angličtinu nás učila sestrička, ktorá nevedela ani slovenský, takze nás naučila veľmi veľa, a veľa deti, uz teraz dospelakov sú vysokoskolaci