Základná škola na dedine, v meste alebo súkromná

wewerka01
19. jan 2022

Milé mamičky ktoré školy vam vyhovujú viac? Akurát sa rozhodujeme. Súkromná je platená, v dedine spojené triedy kde je málo ziakov ( podľa mňa výhoda) alebo veľká dedinská škola? Vodičák nemám od mesta cca 20min od dedín 5min a 15min. Ako by ste to vyriešili vy? Vraciame sa na Sk tohto roku.

lubina
19. jan 2022

@wewerka01 podla mna to zavisi aj od referencii na danu skolu. Ja som deti na zakladnu skolu vozila cca 20 minut autom, aby som ich mohla dat do Montessori skoly lebo ten system sa mi pacit. Ak sa stahujete, tak by som sa popytala, co si o tych skolach myslia znamy, alebo rodicia deti, co tam chodia. Preco dali svoje deti do tej-ktorej skoly.

marci77
19. jan 2022

@wewerka01 ja by som dieta zapisala na prvy stupen co najblizsie k bydlisku, lebo toho vozenia bude vela
podla mna citat, pisat ich naucia hocikde

az keby sa mi nieco nezdalo v tej obycajnej dedinskej skole (napr. zla triedna ucitelka, sikana medzi detmi, zly kolektiv .....a podobne), potom by som zvazila ostatne alternativy a prelozila dieta inde

ja mam taku skusenost, ze my sme taka vacsia dedina, mame tu aj sukromnu skolu, ale do synovej triedy v tretej triede prestupil jeden ziak z tej skoly, a teda vedomosti dost zaostavali, lebo na tej sukromnej sa to ucili stylom montessori, tak potom mal chlapec medzery na klasickej skole

kinderzwillinge
19. jan 2022

Dala by som do najblizsej k byvaniu, aby dieta casom vedelo chodit aj same a je to dolezite aj kvoli socialnym kontaktom po skole a cez prazdniny, decka sa spolu stretavaju a travia vonku dost casu.

wewerka01
autor
19. jan 2022

@kinderzwillinge ďakujem, to mi každý radí. Že blízko bydliska.

lemra
19. jan 2022

@wewerka01 Dala by som tam kam idú ostatné deti, aby mali kamarátov v dedine. Aj my sme to tak toho roku riešili po presťahovaní.

mamamasama
19. jan 2022

my vozime do mesta.... je v anglickej skolke... da mu to viac ako skolka v dedine

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
makova333
19. jan 2022

@wewerka01 no ja nie som zastanca dat dieta na najblizsiu skolu kvoli "kamaratom". Prvym dovodom je to, ze to tak plati mozno pre dediny, ale vo väcsich mestach urcite nie. Na nasu skolu chodia deti zo sirokeho okolia a ani jeden spoluziak nebyva pri nas. Druhym to, ze pre mna je dolezita kvalita vyucovania (bacha ta moze byt zla aj na sukromnej skole a naopak dobra na statnej, takze referencie su na nezaplatenie). Starsie dieta chodilo na spadovu skolu, ale to okolie (spoluziaci/spoluziacky, kamaratky/kamarati spoluziacok atd) ju zacalo tak tahat dolu, ze som to stopla a prehodila ju na skolu o dost dalej, ktora mala vysoku uroven. Ano, citat a pisat deti naucia vsade, ale nie vsade riesia sikanu efektivne (ano, aj u malickych deti byva), nie vsade mas kvalitnu vyuku jazyka atd. Kazdopadne, ak deti nemozes vozit, asi vela na vyber nemas. Vyhla by som sa vsak spojenym triedam.

fiafia
19. jan 2022

@wewerka01 najbližšie k domu, nie vždy sa dá robiť taxikára a sociálne väzby nebudú také silné keď budú mať kamarátov v inej dedine, meste.

nwnw
19. jan 2022

@wewerka01 zalezi od konkretnej.ja vozim 15min od domu do velkej,ale dedinskej spojena skola + skolka. V malej skole sa voac venuju, mensie riziko sikany a tak. No u nas je druzina iba do 15:30 ci tak dako .. nestihala by som to.

kacena4
19. jan 2022

ak mladsie blizko domu nakolko kamaratky zo skoly budu blizsie nejde len o skolu ale aj o socialne vyzitie dietata

evkamotka
19. jan 2022

Ono sa to nezda ale tralalakat sa 2x denne za kazdeho pocasia,ci je horuco,mrzne,prsi....6r krpec viac oceni, ze je v pohode a sikovne v skole. toho dochádzania budete mat aj tak vela do orace,obchodu, k lekarom, niektoré sluzby. Ja som dala syna do malej dvojtriednej skolky, aj ked name v okoli vacsie. A je to super, rodinne prostredie, deti sa vsetky poznaju, aj ucitelky a rodicia. nie je to taka anonymna masovka

lenkapk2
27. jan 2022

Žijem na dedine,mám takmer 13ročného syna ktorý chodí do ,,veľkej ,,školy vo vedľajšej cca 2km je klasická veľká škola kde chodia všetci z okolitých dedín až do 9.ročníka...s touto školou mám totálne zlé skúsenosti,aj mnoho známych mali len same negatíva prevláda tam obrovská Šikana ktorá nieje riešená,učiteľky sú neochotné ak sa dieťa prihlási že napr.nerozumie potrebuje vysvetliť,učia tam učitelky ktoré učili ešte môjho svokra ktorý má 57rokov.Triedy sú preplnené,ŠKD nespĺňa účel deti maju zakázene si tam písať D.Ú niekolkokrát keď som tam prišla učitelka tam nebola ,deti ležali po laviciach,stáli na stoličkách robili bordel a konverzacií medzi tými deťmi pomlčím...a tá šikana ktora je tam to je na ďalšiu kapitolu.Mám ešte mladšieho syna 6r a dcéru 4r chodia do MŠ ktorú mám cca 6-7km od domu jedná sa o dedinskú škôlku (rodinná atmosféra)táto MŠ je spojená zo ZŠ od 1-4 ročníka,mladšieho syna nechávam tam takže od septembra nastupuje tam do 1triedy.Aj keď tu to mám bližšie kam chodí aj najstarší je mi to fuk radšej si ho odveziem a viem že tam bude spokojný tu nepozná nikoho nakolko nechodíme tu po vonku,má tam svojich kamarátou od MŠ všetci sa poznáme či deti či rodičia rodinná atmosféra a šikana tam nehrozí žiadna,P.učitelka je prísnejšia a nič ine nedaruje len tak.Syn je citlivej povahy a vo velkej škole v dnešnej dobe by ho deti zruinovali a istotne by bol terčom šikany..v čase keď bude prestupovať na 2stupeň bude mať 10rokov bude rozumnejší a naučí sa pracovať a jednať aj s takými osobami ..zatiaľ je to citlivá duša ktorá vidí svet ružovo a takisto aj ľudí.Vyber si školu aj podľa toho aké je tvoje dieťa,podľa toho čo od tej školy očakávaš zisti referencie na školy o ktoré máš záujem.Určite nie podľa toho čo mám bližšie...treba zvážiť veľa faktorou.Aké je dieťa,aka je škola čo poskytujú aky su učitelia aké más ty očakávania atď nieje to len o tom že toto mám bližsie tak tu budeš chodiť a basta

lenkapk2
27. jan 2022

@evkamotka nerobí mi problém sa ,,tralalákať,,hlavne že moje dieťa bude spokojne a duševne v pohode a kvôli tomu sa ,,tralalakať,,budem

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
derdia
27. jan 2022

@wewerka01 ahoj, ja sa sice uz nezapajam do diskusii, ale teraz napisem avoj nazor. Ak chces pre svoje dieta najlepsie daj ho do skoly s jeho priatelmi....ak bude sikovne bude sikovne kdekolvek a potom od piatej triedy ho das inde.. A zojete na dedine najlepsie pre dieta a pre jeho zivot je skola s kamosmi... Lebo ho od seba odvrhnu... Poznam. Mam vlastnu skusenost. Uz by som dieta nedala inde len tam kde zijem.

derdia
27. jan 2022

@stvura presne tak. Bude odsttecene a pre deti bude "to co chodi do mesta do skoly" nic viac.. A cely zivot.

cherry_cherry
27. jan 2022

Tak dam moju skusenost. Ja som sice z mesta, ale rodicia ma nedali do skoly kam podla rajonu patrim, ale isla som do uplne inej casti mesta (kvoli praci rodicov). Ja osobne som s tym nikdy problem nemala. Mala som kamaratky z domu, nikto ma neodvrhol 😅 mala som kamaratky zo skoly, tam som sa tiez necitila odvrhnuta. S 2 dievcatami zo skoly sme ostali najlepsie kamaratky dodnes, uz 25 rokov.
Teraz byvame pri Bratislave, ale dceru vozim do skoly v meste, tiez kvoli praci a aj kvoli kvalite skoly. Vidim, co je to tu, ked maju zohnat ucitela na prvy stupen a nie to este ucitela na predmety ako fyzika, chemia apod. Tam je obrovsky nedostatok kvalitnych ucitelov. A teda dcera, sice je prvacka, tak tiez nema problem. Ma tu kamaratky, ma kamaratky v skole. Uplne bez problemov.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
makova333
31. jan 2022

@stvura tak moje starsie dieta tiez nechodilo na skolu v mieste bydliska. Kamosky kamosov malo z triedy. Stretli sa napriklad v meste alebo sa navstevovali. Ulohy si normalne posielali (to nie je problem blizkej ci dalekej skoly,ale jednotlivcov), ucitelka komunikovala, vzdy sa dalo jej napisat, ak nieco bolo treba. Na kruzky dieta chodilo same, do skoly sa dopravovalo same od 5 triedy. A kedze mi decko chodilo aj na spadovu, tak viem porovnat- radsej kvalitna skola dalej ako zla blizko. A deti sa aspon naucia samostatnosti.

evkamotka
31. jan 2022

Damy, lenze autorka nepise, ze by bola dedinska blizko zla a mestska dalej skvela. Stale opakujete, ze radsej dalej ale do dobrej skoly. No taketo kriteria neuvadza.
Uviedla, ze nema vodicak. Kvalitu skol neuvadza. Tym padom preco nie co najblizsiu skolu, hm?
Btw, muz chodil do najobycajnejsej dedinskej zakladky a ma dva doktoraty :D. Dolezite je co mas v hlave, ci sa ti aj rodicia venuju, ci mas zaujem a.....ked autorka nema vodicak, citat a pisat ho naucia aj v lokalnej blizko, na prvom stupni je dolezita hlavne dobra triedna. Vzdy ak by sa im nepáčilo,vie ist dieta na druhom stupni na gymnazium alebo mestsku zakladku a bude vediet dochadzat aj same

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkamotka
31. jan 2022

@stvura dobre si jej to priblizila

cherry_cherry
31. jan 2022

@stvura nemusis ma zobudzat. Ja nemam 15 rokov aby som si nevedela premysliet veci dopredu. Uz ked sme kupovali dom, tak sme riesili, kde su skoly a skolky a zastavky, aby som nemusela riesit, ze dieta ma zastavku 30minut od domu. Ak ty mas otrasnu dopravnu situaciu, ze mate vlakovu stanicu 2km daleko a autobus mu ide raz za 2 hodiny, no tak to ma mrzi. Ja mam 3minuty od domu autobus, ktory sa napaja na mestsky autobus, ktory stoji priamo pred skolou. A 11 rocne dieta sa zvladne dopravit tymto stylom domov. Bude jej to trvat tak 20minut cisteho casu. A ak nechce ist takto, tak muz moze odist pred 15tou z roboty, moze ist po nu, moze ona prist k nemu do prace. Elektrickou od skoly, 15minut. To tiez zvladne ako 11 rocna. Plus obaja mozeme robit 2-3 dni v tyzdni z domu, takze kludne po nu do tej skoly mozeme aj ist. Ze ty mas zlu situaciu, neznamena, ze ju ma kazdy zlu. Tiez mi je luto, ze tvoje dieta ma zlych spoluziakov, ale to tiez neznamena, ze ich bude mat kazdy. Takze dakujem za snahu o "prebudenie", ale moja situacia je asi diametralne odlisna od tvojej. Tak teda nemiesajme tie hrusky s jablkami.
A ano, ak ma niekto 2km od domu zastavku, autobus mu chodi kazde 2 hodiny a skolu ma v meste vzdialenom 12 km a rodic si nevie zariadit pracu tak aby po dieta mohol ist, vtedy beriem, je lepsie mat skolu v dedine. To vsak nie je moj pripad.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
makova333
31. jan 2022

@stvura je rozdiel chodit do skoly z jedneho konca na druhy vo velkom meste (BA, KE a pod.) a je rozdiel dochadzat z Hornej Dolnej kde idu tri busy a jeden vlak za den. Ano, v meste mi 11-12 rocne dieta chodilo do skoly same autobusom. Keby byvam v takej dedine ako uvadzas tak bud decko chodi na miestnu ZS alebo si zariadim, aby som ich vedela vozit (ano, aj ked su 3). Takze je irelevantne rozoberat, ze deti maju taky a hentaky rozvrh, ktory sa nijako neda s nicim zosuladit. Tak hold ked sa neda chodia do dedinskej skoly (pokojne aj ta moze byt dobra, ja nedelim skoly na dedinke a mestske, ale na dobre a zle).
@evkamotka ako pisem vyssie skoly nedelim na dedinske a mestske, ale na dobre a zle. Starsie dieta chodilo najprv na spadovu skolu. Ta vyucba jazyka, prostredie a aj spoluziaci to bola jedna velka katastrofa. O prehlaseni na inu skolu na druhom stupni nejdem ani pisat, iba tolko, ze vobec to nie je take lahke, najmä ak tam obvodom ani nepatris.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
makova333
31. jan 2022

@stvura my mame dom v okresnom meste a nebyvame tam, lebo by ma nebavilo dochadzanie, tak byvame v hlavnom meste v byte. Proste mi to za to nestoji. Mame ho ako vikendovy. A to odtial ani nie je az taka zla doprava ako popisujes u teba, ale za mna nie.