Zdravim baby, chcem sa spytat, ci je v poriadku, ak riaditelka zakazala dievcatam nosit do skoly tielka. Normalne, klasicke, na ramienka. Vraj maju nosit iba tricka s kratkym alebo dlhym rukavom. To sa maju baby v tych horucavach uvarit? No neviem, zvlastny zakaz. Mate aj vy take nieco na vasej skole?
o aké veľké deti ide? Podľa mňa ide skôr o nejaký "sexuálny"podtón. Možno nechcú, aby dievčatá boli príliš vyzývavé a "prsili sa" na spolužiakov a učiteľov 😀
nie, nie je to v poriadku....kebyze im "zakaze" kratunke suknicky tak by som sa nad tym aspon zamyslela ze preco, ale toto....nezmysel...
Mne napadol iba sexualny dovod, ale podla mna je hlupost to zakazat. Z hygienickeho hladiska to asi nebude. Ved spotene pazuchy smrdia ci su oblecene alebo nahe. 😀
ano, bolo to aj u nas.., ale nie formou zakazu (skor odporucenie pre rodicov), ale preto, ze pubertacky sa vyzyvavo obliekali, nenosili podprdy a "drazdili" chlapcov... 😀
Určite to nie je v poriadku. Socializmus aj so zákazmi tu už bol. Pokiaľ je dieťa oblečené v čistom, neroztrhanom oblečení tak nevidím dôvod prečo by to mal nejaký riaditeľ zakazovať. Ja ako rosič dieťaťa mám predsa právo obliecť ho ako uznám za vhodné...
Ja som za uniformy 😀 😝 Ziadne teplaky do skoly, ziadne vyzyvave oblecenie, vystrednosti a pod. Skola je statna institucia urcena na vzdelavanie a nie predvadzacie molo, ani bordel.
a riaditelka to nijako nevysvetlila?
zase na druhej strane, co mam skusenost so skolakmi, ale teraz hovorim uz o siestackach, siedmackach a vyssie, tak som niekedy len usta otvarala...a veruze tie tielka v tomu polonahemu vzhladu (hlavne, ked sa uz baby zacinaju vyvijat) celkom prispievaju, ale nie je to len o tielkach...
ak je to cirkevna skola, tak tie maju urcite obmedzenia co sa tyka oblecenia a vizaze (nesmu si tusim napr. lakovat nechty,...), ale o statnej skole som to este nepocula...spytajte sa riaditelky, preco tak urobila, nech vam to vysvetli...urcite to zaujima aj ine maminy co maju svoje deti na konkretnej skole
@stanislavao - nie v skolke, ale v skole 😉
Nám na cirkevnej zakazovali kadečo.
Vzdy to bolo a aj bude. Ked som chodila na zakladku, tak osmacky priesvitne bluzky a podprsenky. Prsatili sa ako dive. Kratku suknu som si vsak neodpustila ani ja. Myslim tym fakt ultra kratku 😀
ja som myslela, že klasické tielka, až ma to prekvapilo. ale prečítala som tému, tak som v obraze.
ja som za uniformy, žiadne tielka, minisukne, rozrhané rifle, o legínach nehovorím, vyzerá to ako hnadra na umývanie podlahy.
nech sú uniformy a decká si nebudú závidieť oblečenie!
asi takto,ked niekto chodí do práce, tak tiež má nejaké obmedzenia a vtedy to nevadí že nemôže nosiť napríklad tie tielka, tak prečo by to malo vadiť v škole? však nech sa deti naučia, že nie vždy sa dá obliecť ako chcú, ale ked idú do školy, do práce, do divadla, tak sú nejaké predpisy ako sa majú obliecť. bez obmedzení sú len vo voľnom čase.
ja si osobne nemyslím že je rozdiel medzi tenkým tričkom a tielkom čo sa týka toho ako je teplo, treba kúpť len tričká z tenkého a vzdušného materiálu, nie hrubé.
a je to asi preto, že niektoré dievčatá nosia tie tielka veľmi krátká ani do pol pupka a bez podprsenky a s výstrihom, že im z nich trčia prsia.
ak je v triedách neznesiteľné teplo, tak treba riešiť, aby boli na oknách nejaké žalúzie alebo niečo podobné, aby tam nepieklo slnko.
ale inak mi to nepríde správne riešiť, nech sa deti naučia, že nie vždy si môžu všade obliecť hocičo.
viac by som zakazala vyzyvave oblecenie-minisukne,vystrihy..atd......
a najlepsie,keby sa aj v nasich skolach komplet vsetkych,od ZS,cez umelecku,hudobnu,Strednu,Vysoku......chodilo cisto v uniformach....vsetci ziaci by si boli "rovny"...nerobili by medzi sebou rozdiely-chudobny,bohaty,ziaci by sa nepredstrkovali,kto ma znackovejsie oblecko,neposudzovali podla vzhladu......
Ja som asi staromódna, ale svojej dcére by som tričko na ramienka do školy nedala. Na doma hej, ale v škole to nepovažujem za slušné oblečenie. Myslite si čo chcete 😝
my sme to mali na škole, ale nikto to nerešpektoval..len keď sa vedelo, že príde nejaká inšpekcia alebo niečo podobné, tak sme si nedali..a neboli povolené ani žabky..a tak isto sme to mali aj v práci
no ja myslím že to bude zo sexuálnych dvôvodov, bo ked si predstavím len samú seba ako som chodila sice na základku este nie ale na strednú hej a to som nosila rifle nad traky (nie suknu) a pod ne tričko (nie tielko) ale bolo také krátke až hrôza....sem tam mi z neho aj podprsenka vytrčala.................
takže schvalujem treba určiť hranice
podla mna je to normalne, ze si skola stanovi urcity "dress code" . Vy tiez nepojdete do prace v kancelarii s vytahanymi teplakmi a s trickom s vulgarnym napisom, nie? Do skoly sa podla mna tiez treba slusne obliect, u nas (mesto v Kanade) ma kazda skola svoje pravidla obliekania, niekde striktnejsie, niekde menej - urcite tam nepatria veci, ktore odhaluju napr. spodne oblecenie (trciace nohavicky zpod nohavic, ale napr, aj odhalene brucho, napr. na mnohych skolach tiez tielka (s uzkymi ramienkami alebo bez u bab, u chalanov tielka vseobecne), tricka s vulgarnymi napismi ci obrazkami, oblecenie, ktore sa moze spajat s nejakym gangom ....myslim si, ze detom ci mladezi neublizi, ked sa naucia urcitym pravidlam, napriklad aj pravidlam vhodneho obliekania.
Dcera chodi do skoly, kde je uniforma (uz posledny rok), tiez platia urcite pravidla aj tam, na buduci rok, ked pojde na strednu skolu, tam uz uniformu sice mat nebude, ale "dress code" tam maju a je potrebne ho dodrziavat. My mame v praci tiez "dress code" a uz boli nejaki jedinci vrateni domov (samozrejme bez nahrady mzdy), nemyslim si, ze je to teda pozostatok komunizmu s urcitymi obmedzeniami, co sa tyka oblecenia sa mozeme stretnut v kazdej spolocnosti v roznych oblastiach.
my take nemame, ale dcerina kamoska prestupila na novu skolu (ZŠ) a tam maju napr. zakazane minisukne a velke vystrihy, lakovanie nehtov, malovanie sa .... u dcery na skole je aj malovanie povolene ....
ako, prečo sa vám to zdá divné ... ak ide o "tielka" na špagetové ramienka ... v kombinácii s nejakou ultra krátkou minisukňou ... má tá mužská časť osadenstva - tínedžerov čo robiť, aby ustála to "harašenie"... mne sa to zdá normálne ... mne by sa napríklad páčila aj taká uniforma ... možno by sa konečne dostali do pozornosti "iné kvality" ako to, že kto je ako "dobre finančne situovaný" 😉 ...
PS: ... a možno je to aj estetické hľadisko😀 ...niektoré mladé kočky asi doma nemajú zrkadlo, lebo inak si fakt neviem vysvetliť, čo si dokážu na seba navliecť ... ale... hlavne, že sú "in"😀 ... to je ale už na inú tému ....
Najprv som sa zhrozila, ale keď som o tom popremýšlala, tak je to, podľa mňa, OK. Len ten spôsob oznámenia (zákaz ako taký) nebol veľmi šťastným riešením. Radšej si mala pani riaditeľka dať viac námahy a napísať komplexný "dress code", ktorý je záväzný, ale netvárí sa tak direktívne. Myslím, že je to dobrá úvaha toto riešiť, lebo je to vlastne súčasť výchovy v tomto veku. a čo sa za mladi naučíš...veď to poznáte. Dnes sa fakt pubertiaci a aj dospeláci mnohokrát neskutočne nevhodne obliekajú. Je im jedno či sa hrabú v záhone, či idú do kostola, na pracovný pohovor, do práce, ktorá by si inač vyžadovala oblek, na súd alebo na pytačky... Ale každopádne, škola by mala v takom prípade ustanoviť pravidlá aj pre dievčatá aj pre chlapcov! Lebo takýto zjednodušený zákaz kratkých tričiek pre dievčatá to znie dosť nooo povedzme "sexisticky" motivované opatrenie. Bud to neriešim alebo zavediem Dress code, ktorý urči formu vhodného oblečenia pre všetkých - pre dievčatá, chlapcov aj pedagogický zbor.
🙂
Inač podľa mňa veľmi dobrá téma. Malo by sa o tom diskutovať, možno by to znamenalo posun v myslení spoločnosti... škoda, že si založila len otázku, nie tému.
vieš čo cecil, podľa mňa to vôbec nie je v poriadku. Nijaký riaditel ani učitel mne ako rodičovi nemá čo niečo zakazovať, ja sama uznám v akom oblečení svoje decko pustím do školy. Zákazy patrili minulému totalitnému režimu, asi máte na škole jemne povedané staršiu pani riaditelku, čo vyznáva spôsoby spred roka 1989. Dnes im zakáže tielka, zajtra čo? Dlhé vlasy?
Ano,je to v poriadku. Riaditel ma na to pravo a moze to byt v ramci prevencie sikany alebo sexualneho obtazovania. Stretla som sa uz s ttm,dievcata nosili tielka,odhalovali prsia-bol to 6.rocnik ZS,sranda,chceli sa ukazovat a chalani pubertiaci nevedeli co so sebou a doslo k osahavaniu a pokial by to nepovedali,mozno k comu este.. Oni nerozmyslaju v danom veku,ake su rizika,lebo ich nevedia. Je to opatrenie skoly aby k niecomu takemu nedoslo. 6r dceru usmwrnujem,co moze nosit a co nie,ked swdi,nohy k sebe atd.. To si musi kazda matka uvedomit.
Riaditelka moze upravit konanie a spravanie ziakov v skolskom poriadku v sulade so skolskym zákonom § 153 ods. 1 písm. a) č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov, po prerokovaní v pedagogickej rade a rade školy a aj napr. v ziackej rade /ak taka existuje/, a s týmto školským poriadkom sú oboznámení žiaci, rodičia a učitelia.
Súhlasím, ale s tým, že možno nie je na škodu hovoriť s deťmi o tzv. Dress code, ved už na ZŠ možu deti, taketo nieco chápať. Dress code by som mozno zaviedla do skolskeho poriadku /platí pre ucitelov, ziakov a rodicov) a aj ine pravidla a potom by nebol problem.
Je samozrejme dolezite ako sa to detom poda a tiez aj rodicom, asi nie je celkom vhodne to len oznamit detom, ze nie tielka so spagetovými ramienkami. A tiez si neviem predstavit ako zakazu sa tielka, ale ucitelky si ich oblecu....
nuž ja si ako učiteľka myslím, že by sa dievčatá nemali obliekať do školy nejako moc sexi vyzývavo, ved ked chcú byť sexi nech sa nahodia na prechádzku do mesta alebo na diskotéku. A sexi môžu byť aj v niečom menej vyzývavom. A ked už sú v takom veku že majú čo ukazovať, tak si tiež myslím, že už majú dosť rozumu aby vedeli že niekde si môžu obliecť tielko a niekde proste to nie je vhodné. Ja sama som zažila, že baba, prváčka na strednej mala také prsa že ...ufff, no a mala na sebe tielko. Viete čo, ten chudák chalanisko čo sedel vedľa nej mal čo so sebou robiť. A sústrediť sa na hodinu bolo pre neho absolútne nemožné. No viem však sa dá aj presadiť, ale myslím, že ten bol mimo už na celý deň. Takže ano, viem že je demokracia, ale zase odtiaľ potiaľ. Predstav si, že máš syna, čo ti zrazu na jar začne nosiť zlé známky, lebo proste sa absolútne nesústredí na vyučko, a ani nemá šancu. A čím sa bude obhajovať, že má sexi spolužiačku a on nevie ovládnuť svoje hormóny. No myslím, že minimálne na ZS by mali platiť nejaké pravidlá čo sa týka obliekania sa. Viem že kamarát učiteľ na ZS (fešák mimochodom baby boli z neho namäkko) tak ten bol zhnusený z niečoho takéhoto a zvlášť mu vadili dievčatá, ktoré chceli byť sexi a trčali im tangáče spod riflí. No o výstrihoch ani nehovorím. A to všetky dievčatá vedeli že je zadaný a provokovali ako sa dalo.
Najprv som sa zhrozila lebo som si myslela ze zakazali tielko ako spodne pradlo - reku no to by som sa na to pozrela 😀
A tielko ako vrchne oblecenie - no to tiez zalezi ako vypada to dievca co si ho oblecie - ak je to nejaka 14tka co ma uz nejaku C podprdu a da si ho bez podprdy tak veru som za zakaz lebo ked si niektore deti a aj zopar rodicov nevie uvedomit ako poslat deti do skoly tak ich treba trochu usmernit. Inaksie dress code je zvycajne zahrnuty v skolskom poriadku vsetkych skol - u nas je to zatial len uniforma ale potom ked budu starsi tak viem ze niekde zakazuj nosit tangace - teda hlavne ked ma vytiahnute tie nitky z tangacov dobreze nie pod pazuchami a nohavice jej padaju tak ze jej je vidno polku zadku - tak tam nebudu opisovat ze kedy je nepripustne obliekat si tantagace ale daju rovno zakaz aj ked je mozne ze ak baba nosi tie tanga decentne tak jej nic nepovedia
Ja som chodila na cirkevnu skolu a mali sme to tiez zakazane, o dalsich zakazoch ani nevravim.
Dalo sa to prezit, aj ked ja na normalnom tielku (nie s mega vystrihom) nevidim nic zle.
Suhlasim so zakazom..v normalnom tricku sa este nikto neuvaril..a zakazala by som aj kratke sukne,kratasy pod zadok,trciace tanga a tanga celkovo dievcatam neprospievaju aj mimo skoly,leginy s vrskom,ktory nekryje zadok,no a na zs aj vyzyvavy makeup,farbene vlasy a dlhe farebne nechty..sorry,ale potom sa ludia cuduju,ze pred skolami sa prechadzaju uchylaci..sak ked tam maju taky dobry vyhlad..myslim,ze o toto v tom zakaze ide,nie o navrat socializmu..mne sa tiez pacia uniformy a velmi by ma potesilo,keby sa zaviedli..
niekedy to nechapem,naco sa takto chcu hrat na zeny,ked su to dievcata,mladucke,krasne aj bez malovania,nemusia sa farbit,ved nemaju sediny.. a ze mam uz svoje roky,tak viem,co hovorim..potom budu mat 35 a budu robit co?ked v 14tich vyzeraju ako z baru..skoda tej mladosti,treba si ju vychutnat,kym je a nie sa nasilu robit starsimi..
ja ked vidim svoju 12 rocnu neter, ako chodi oblecena do skoly a nasledne aj fotky na facebooku, ktore si robia so spoluziackami, na ktorych vyslovene otrcaju prsia v tielkach s mega vystrihami, tak sa tej riaditelke ani necudujem. Plus tie mini kratasky, co nosia, skombinovane so sexy pancuskami. Nechapem rodicov, ze takto pustaju svoje male deti do skoly
Až som sa zhrozila po prečítaní komentárov, akí puritáni v tak bežných veciach dokážu ľudia byť. Že niekomu pripadajú tielky nevhodné a vyzývavé? A čo bude nasledovať? Pre niekoho sú vyzývavé a nevhodné obtiahnuté slim jeans, pre iného sukne nad kolená, vypnuté vlasy, lesk na perách.
Čo sa takýmto zákazom dosiahne? Dotyčné dámy, ktoré chceli pôsobiť vyzývavo, sa tak oblečú do vyzývavých tričiek s krátkym rukávom. 😀
Ak má vedenie školy problém s nevhodným oblečením istých žiakov, má problém riešiť priamo s nimi a ich zákonnými zástupcami.
Ale vydávať plošné zákazy je holý nezmysel. Takýmito pravidlami sa nič nedocieli. Vždy treba riešiť konkrétnu situáciu.
Na našej škole nič také našťastie nie je. Ak by nebodaj podobný nezmysel vyhlásili, verím, že by sa ozval dostatok rodičov a študentov a situácia by sa vyjasnila.
To ako rodičia pustia svoje dieťa do školy, je ich vec a škola má právo riešiť situáciu konkrétne s nimi, ale nie vymýšľať takéto nezmysli. Kto bude určovať ďalej, čo je vhodné a čo nie?
Podobnú dobu sme tu už mali: zákaz dlhých vlasov u chlapcov, zákaz džínsov. Ak pôjdem ďalej do histórie, tak aj zákaz študovať dievčatám, či ľuďom inej rasy. 😠 ☹
tak toto mi je divne pravidlo, ale zrejme to ma nejake opodstatnenie. preco to zakazala? mozno maju v triede chladnejsie a dievcata aby neprechladli, ked su bez mikinky. ja viem, ze je to zakazane v niektorych firmach z estetickych dovodov, ale o skolke som este nepocula, ale urcite to nezakazili len tak bez priciny. ked sa na to opytate, istotne vam daju vysvetlenie.