Mám syna - prváka. Každý mesiac platíme triedny fond. Netušíme však čo sa z neho financuje - doteraz boli deti 2x na klzisku a 1x v galérii. A každú chvíľu pýtajú papiere aby deti doniesli, na ktoré si môžu kresliť. Tak ma to začína už vytáčať - keby im kúpili z triedneho fondu balík kanc. papiera, tak by to snáď triedny fond prežil. Na besiadky občerstvenie nosia rodičia, akurát im varia učiteľky čajík na desiau. V triede je 14 detí, za mesiac majú k dispozícii teda 112euro. Od začiatku roka 560 euro. Dávajú vám vaše učiteľky nahliadnuť do hospodárenia s triednym fondom? A je to dobrovoľne, či ste nútené si to vyžiadať?
Este ked som chodila do skoly ja, sme prestali platit "triedny fond" lebo to islo na platy ucitelov.... 500 Sk a bolo to aj dokazane....
@geegee koľko? 😲 112€ na jeden mesiac??? však to prispievate 8€/mesačne ...my sme platili 5€ do triedneho fondu a zatiaľ od nás učiteľka nepýtala ďalšie peniaze,že by už v triednom fonde nič nemali ....vlani sme dávali každý polrok 5€,ale za eurá ktoré im ostali vo fonde z minulého šk.roka im kúpila pracovné zošity na vlastivedu v tomto ročníku...aj do družiny sme platili na začiatku šk.roka 5€ a vystačí im to na celý školský rok - však je v triede 20 detí ,tak to majú 100€=3 000korún....určite by som sa na tvojom mieste ohlásila a chcela vidieť kam ide mesačne 112€ ...predpokladám,že pomôcky na výtvarnú a pracovné vyučovanie ste zabezpečovali vy rodičia a na nejaké predstavenia(divadlo,koncert) nechodia predsa denne....ešte ma napadlo,či im takto nezbiera na školu v prírode alebo školský výlet ale o tom by ste hádam vedeli a jednodňový výlet autobusom stojí max 15€/dieťa
...čo viem,tak by ti mala kedykoľvek na tvoje požiadanie ukázať účtovný zošit k triednemu fondu a na združení by mal ten zošit automaticky kolovať medzi rodičmi= sú to vaše peniaze 😉
@geegee to je nejako vela, my sme platili zatial u jedneho do teraz 2 krat po 10 eur a dalsi mali len 10 eur doteraz a to mi dvaja chodia na zakladnu skolu a jeden na strednu a urcite sa musi viest evidencia , kde a na co sa minulo
my ziadny triedny fond nemame...ked sa niekde ide, tak ucitelka vyzbiera...aspon presne viem zaco platim...ked sa ide na nejaku akciu a dieta nie je momentalne v skole, to vam akoze z triedneho fondu vratia?...asi tazko
ja by som si teda na rodicovskom rozhodne pytala vyuctovanie...112 e na mesiac je dost...ale vy ste asi sukromna skola, ci?
my triedny fond máme, na začiatku roku sme vložili 10 eur. keď je niečo nepredvídané, čo treba zaplatiť, tak to z toho učiteľka hradí. vyúčtovanie máme na rodičovskom združení.
keby som platila mesačne, určite by ma zaujímalo, kde tie peniaze idú.
@geegee no teda u nás zatial nik nič nepýtal a to v družine kreslia a kadečo robia hodne čo sa týka triedneho fondu tak na začiatku roka sme každý dali po 2€ x 19žiakov a z toho triedna kupuje toaletný a mydlo v triede + obrusy na lavice z toho išli a na rodičovskom dala kolovať zošit z nalepenými bločkami ... predpokladám ale že tento mesiac triedna pošle odkaz že treba zas čo to pozbierať... akcie ak niekam idú sa platia osobitne aj "splátky" na školu v prírode a všetko to pekne zapíše do žiackej a podpíše prevzatie to isté platby za družinu .... takže na tvojom mieste by som žiadala podrobné vyučtovanie nehovoriac že triedny fond a čo sa z neho bude čerpať si musíte vy rodičia schváliť na rodičovskom nieže triedna povie že sa zbiera a vy plaťte ....
@sympa1 nie, je to normalna skola. Akurat ze je v triede pre nadane deti. Urcite sa na rodicku ozvem - aspon teraz viem, ze vyberaju o dost vela v porovnani s niektorymi skolami. U nas je sukromna skola, ale v tej je este aj druzina zadarmo - a my platime za tu nasu este dalsich 8euri 😀
@geegee v škôlke/škole, kam chodia moje deti triedny fond nefunguje, iba príspevok rodičov (bývalé ZRPŠ) a v škôlke na celoškolskom rodičovskom nám presne vymenovali, na čo všetko sa peniaze použili a každý rodič mal možnosť nahliadnuť do evidencie. Ak učiteľka zbiera peniaze, je tiež povinná viesť presnú evidenciu a zdokladovať každý výdaj. Pokojne si žiadaj k nahliadnutiu pokladničnú knihu.
@geegee Len tak priebežne nás informovala, čo všetko bolo kúpené z triedneho fondu, pokladničnú knihu neviedla. Všetko si písala len na rôzne papiere. Kupovali sa kriedy, toaletný papier, výkresy na výtvarnú, krepový papier na výtvarnú,papier do kopírky. Pracovné zošity, divadlo a iné akcie sa platili zvlášť a to nám do zrkadielka vždy uviedla presnú sumu a účel.
mám prváka,tr.fond neplatíme,ak treba peniaze,tak mu napíše do slovníčka na čo KONKTRETNe a sumu..na tvojom mieste si na rodičovskom žiadam vyučtovanie,112 eur je pekný peniaz
Každá učiteľka by si mala viesť účtovný zošit, v ktorom má vyčíslené príjmy, výdavky. Ak ho nemá, tzn. že peniaze idú bokom. Vhodná príležitosť je rodičovské združenie, kde je možnosť opýtať sa na to a viac rodičov by si to mohlo uvedomiť. Ale ja by som sa učiteľky opýtala a trvala na tom, že chceš vidieť vyúčtované výdavky. Máš na to právo. U nás sa zbieralo cca 2-4 € na rok.