Prosím poraďte anglickú abecedu - výslovnosť, napríklad H - eič alebo eidž, J - džei alebo džej ??? Viac takých, čo neviem. Prosím, ak by niekto vedel a hodil by mi to tu na mk. Ďakujem.
@obsadenemeno a ako to zistím? deti sa učia v škole a poznámky nemá úplne, lebo chýbala, čo odfotila, tak katastrofa, jedno tak, jedno tak a dnes už mali jednu písomnku a zajtra majú mať zase a neviem, ako ju naučiť. Podľa čoho to mám zistiť? učia sa z učebnice Family and Friends (oxford)
@natalkaa2011 no ja ti poviem, ze vyslovnost medzi eic ci eidz (sorry, nemam makcene) tu v UK nie je tak podstatna....... vsetci pochopia, ci to ci ono...... spodobovanie funguje aj tu
a -ei
b -bii
c - cii
d -dii
e - ii
f - ef
g - dzii ,nemam makcen
h - ejc , hejc , nemam makcen
i - aj
j - dzej
k - kej
l - el
m - em
n - en
o - ou
p - pii
q - kju
r - aa, aaar
s -es
t - ti
u - ju
v -vii
w - double ju
x -ex
y - vaj
z -zed
Pozri si na YouTube
@tyelde
@oslo1
@obsadenemeno
neviem, možno som to zle napísala
oni musia písať akoby hláskovanie
teda učiteľka povie Y a deti k tomu musia napísať wai alebo povie B a oni napíšu bi:
@pribinak zdá sa mi, že oni namiesto ejč, majú eič, namiesto džej majú džei a teraz neviem, či to je iná angličtina, alebo ...
@natalkaa2011 ehm....nemalo by to byt naopak? Teda ze ucitelka speluje a oni musia pisat pismenka?
Lebo takto to budu pouzivat, nie, ze niekto im povie slovensku vyslovnost pismena a oni to budu pisat slovenskou vyslovnostou.... divne, ucit ich nieco, co nikdy pouzivat nebudu....common sense je opacne, speluje sa tu vsetko a ludia hlaskuju dost rychlo..... 😒
a ci uz napises eic alebo ejc, vo vyslovnosti tam velky rozdiel nie je, tak snad z toho ucitelka nebude robit vedu.....
@natalkaa2011 akoze podla mna je eič a ejč to iste...ved ked si to povies tak to znie tak isto a nejde o to ako sa to pise ale ako sa to vyslovuje.taketo pisomky by ani nemali mat. Alebo by mala ucitelka akceptovat oboje.
veď hej, aj my sme sa to tak učili a teraz nechápem, som sa dcéry opakovane pýtala, že či som dobre pochopila, ale vraj to takto majú
@obsadenemeno
@obsadenemeno tiez ma to zarazilo,nejaka tetuska v skole k tomu pristupuje stylom biflovania...dost zle...
@natalkaa2011 ako napr tvoj nick by na teba vychrlili ze: en ej tii ej el kej double ej two ou eleven
@luslus uvidím, čo povie dcéra po písomke, ako dopadne, dám info
@obsadenemeno Az tak velky rozdiel vo vyslovovani pismenok nie je, ze by sme tu museli hovorit o Cockney, Irish alebo inom dialekte.. A "h" sa nevyslovuje ako "eidz" v ziadnom dialekte.
@guinevre hej, to som sa ja už domotala, myslela som eič a ejč
@guinevre no to pisala autorka, ze ci eic or eidz....a pocula som uz ludi H takto vyslovit....
a mozno nie je rozdiel vo vyslovovani jednotlivych pismenok v roznych dialektoch/prizvukoch, ale urcite je rozdiel, ako ich vyslovia pospajane do slov, to mi ver 😅
@natalkaa2011 aky rozdiel je vo výslovnosti eič a vo výslovnosti ejč?????
@sisaka teda takto, zatiaľ majú vedieť prvých 12 písmen abecedy, ale keď som pozerala rôzne brožúrky napr. https://www.google.sk/search?q=martinus+anglick... všade je písané Y ako wai, tak teda neviem, či som už z toho ja mimo
@pribinak výslovnosť nie je problém, ale ako tú vyslovnosť napísať :D
@sisaka joj to nepatrilo mne, teda wai ok:D
@natalkaa2011 vyslovnost sa ma vyslovovat, nie pisat..... ja by som sa opytala ucitelky, preco uci veci, co nikdy nebudu pouzivat
@obsadenemeno Nemam ti co verit, je to moja, ako mam povedat, area of expertise. Pismenka pospajane do slov nemaju vela spolocneho s tym ako sa pismenka vyslovuju, staci dat priklad "enough", preto sa ziaci/studenti ucia aj vyslovovat hlasky (hlavne tie ktore sa nevyskytuju v Slovencine). Vyslovovanie pismenok nie je nejaka velka filozofia, aby sme tu hned museli pytat ci potebuje Cockney English :D, zakladatelke odporucam pozriet si nejake video o vyslovovani pismenok, na YT je urcite toho vela.
ĎAKUJEM VŠETKÝM, DÁM INFO AKO TO VLASTNE DOPADLO, či to majú vedieť presne, či ako :D
@guinevre ale sarkazmus asi nie je tvoja area of expertise? Inak by si vycitala, ze moj prvy prispevok bol sarkasticky, lebo som myslela, ze sa tu zase odbavuje nejaka pubertiacka.... az ked autorka vysvetlila, pochopila som, vo co go....a stale si myslim, ze ucitelka by mala ucit nieco ine, ako to, co sa tu chudinka maminka snazi pochopit ze chce.
Nic v zlom, fasa ze si expertka 😅
@obsadenemeno Nie, mne hned bolo jasne, ze zena zrejme nehovori ziadnu inu rec ako Slovencinu, Youtube a Google asi tiez malo pozna a ze potebuje pomoc.
@natalkaa2011 to ich tá učiteľka bude skúšať z výslovnosti abecedy písomne????? :O ja si pamätám, že tiež sme si písali aj výslovnosť ale to nikdy nikto po mne vtedy nechcel. bola moja vec ako som si to zapísala podstatné bolo aby som to vyslovila správne a vedela ako sa to píše správne. ale keď chceš poradiť používaj j ejč alebo džej a k tomu Y je to wai lebo je rozdiel vo výslovnosti medzi v a w. napr. vet - vyslovíš normálne v ale wet vyslovíš uet nie si z toho mimo neboj sa 🙂 kľudne mi aj napíš ip ja som učiteľka angličtiny 🙂 hocikedy 🙂
@natalkaa2011 takto to učíme my 🙂
@natalkaa2011 zavisi, aku anglictinu chces....Queen's English, American English, Cockney English, Liverpoodlian, Scottish, Irish.....