Ahojte, moj 11-rocny syn inak nadpriemerne inteligentny ma z mojho pohladu pravdepodobne nejaky problem o ktorom by som sa s vami rada poradila. V zositoch pravidelne vynechava cele strany a zacne pisat na novej strane, bez toho aby pisal navazne na predchadzajuci text. Ked ma vypracovat niekolko uloh naraz, pravidelne nejaku vynecha. Napr. uloha ma 6 riadkov na vypocitanie, on nevyriesi 2, opomenie ich. Ked ho na to upozornim, je prekvapeny, ze nieco vynechal. Dalej casto zabuda veci v skole. Stratil uz niekolko ks oblecenia, stale je nieco co opomenie, zabudne. Rada by som sa opyatala ci ste sa niekto s niecim takym stretli, ci to je nieco co treba riesit cez psychologa. Spoznavate v tom nejaku poruchu? Dakujem
Moj syn je velmi podobny. Ma este len 7 rokov, takze nejako velmi sme to zatial neriesili. Ale asi sa nevyhneme navsteve skolskeho psychologa.
Prosim ta ja chcem vediet co najviac o tvojom manzelovi, vyzera to ze moj syn je jeho mini kopia 😀 mali sme tu temu jedlo nedavno, teraz toto, na co ine sa mam este pripravit do buducna? 😎
@luludia aj brat aj ja mame tento problem 😎 o viacerych veciach naraz ani nehovorim... a stracanie oblecenia, kluce a podobne, to je bezna vec.... moji znamy ked niekam ideme uz vzdy kontroluju stol a len mi donesu vec co som zabudla. manzel z toho bol najprv na prasky, uz si zvykol...
ale k synovi - ked robi ulohu na 6 riadkov, tak nech si ceruzkou znaci kde prestal. ked odchadza od niekal, nech si vytvori zvyk poobzerat este miesto, pod stol, na stolickach... je to vecou sebadiscipliny, niekomu to ide lepsie, niekomu horsie. v praci som si napr musela zacat robit todo list, lebo som zabudala ze este toto som chcela\mala spravit. zacnem, moju pozornost zaujme nieco ine, tiez dolezite a pokial si nezapisem, proste vypustim z hlavy. vobec to nemusi byt porucha, proste nepozornost kombinovana s roztrzitostou a nebudeme si klamat , s lenivostou.. ked si teraznpozeram clanky o adhd a podobne, vacsina na mna ked som bola dieta aj sedela 😀 a tu som, bez diagnozy, s vysokou skolou, dobrou pracou, zodpovedna sama za seba...
@peneloppe nech sa aj zdiagnostikuje, ale nech to neberu ako vyhovorku ze preto je taky, on zato chudatenko nemoze.... mas tuto poruchu, preto musis byt o to doslednejsi... ucila som brigadne v skolke a mala som aj hyperaktivne deti, naozaj tam bol rozdiel oproti standardnym vyrusujucim.. a dalo sa, stacilo najst system..
@janka256 nooo... brat ma 35 a nevyrastol z toho :D len vacsi doraz na sebadisciplinu a vedome kontrolovanie kde mam co 😎
Typická črta múdrych ľudí-zábudlivosť a nepraktickosť. Koľko takých poznám. 😃😃 Inak, som na tom podobne (zaradila som sa medzi múdrych-😜😜). Už je to lepšie, no v puberte som bola vskuse nesústredená, hlava v oblakoch.😊
@peneloppeano aj môj muž.
sranda ake to je. moj syn nema rad matiku ale rimske cislice sa naucil sam, ani sme nevedeli kedy 😀
to je ten IT chlap, o ktorych koluju vtipy a na zaklade ktorych su uspesne serialy ako napr the big bang theory. to znamena inteligentny sikovny, ale s nepozornostou na nepodstatne veci ako su materialne veci... obaja moji bratia su taki, naprogramuju ti co chces, vyriesia ti zapeklity matematicky problem, ale prelozis maslo z jednej policky na druhu a uz ho nenajdu.. proste ich mozog take trivialnosti neriesi 😎 nie je to porucha, proste sposob myslenia. chce to len vedomu sebadisciplinu
@luludia to je len nesustredivost, rojcenie, mysel v inej dimenzii 🙂))
poznam doverne....
co pamaha? - zabudnes napisat ulohy - ok - nic sa nedeje - ale dnes pc nebude
- zabudnes ciapku - chod si po nu - zajtra ju dones - do tyzdna nenajdes, mas vreckove - kupis si za svoje ( akosi zazracne sa takto zatial vsetky veci nasli 🙂)) )
- bordel v zositoch? - oprav si to, dopln si to......ke to bude vsetko ok - pc bude potom
- nikdy mu nehovor dve veci naraz 🙂 aj tak jednu z tych dvoch zabudne 🙂
- dolezite veci mu pirpomen - nie len nech pocuva - nech ti aj zopakuje co ma spravit, doniest, nezabudnut atd.
- este pomaha - system - kazda vec ma svoje miesto - prides zo skoly - ciapka sem, bunda tam......taska inam....
@katarinamarkova ďakujem za praktické rady. Miestami som zúfalá. Čiapiek, topánok, pomôcok a všeličoho už postrácal toľko, že sa to dá vyčísliť snáď aj na stovky EUR. Minule napr. nový plastový kelímok, ktorý som mu kúpila špeciálne na to aby si mohol brať každý deň pár kúskov zeleniny so sebou do školy. Po druhom raze ho odložil do lavice a nepriniesol domov. Pripomínala som mu to niekoľko dní, ešte aj posledná vec ktorú som mu pripomenula predtým ako som ho vyložila pred školou bolo aby ten kelímok priniesol. Nič. Asi po dvoch týždňoch prišiel s tým, že kelímok už v lavici nie nie. Mne to príde ako keby tieto informácie nebol schopný vnímať. Tablet, telefón alebo PS3 mu pravidelne obmedzujem a nepovoľujem kvôli tomu, že niečo podstatné nesplnil. Chvíľu si na to dáva pozor, po krátkom čase je to ale to isté. Trápi ma to hlavne preto, lebo s tým môže mať problém pri podstatných úlohách, testoch. Už viackrát sa stalo, že na teste vynechá otázku, ani netuší, že tá otázka v teste bola. Vidím na ňom, že nemá zmysel pre povinnosť.
@nanervy_2 začala som si to teraz viac všímať a pozorovať to u neho. Bol totiž na prijímačkách na 8-ročné gymnázium a neuspel. Pripravoval sa, chodil na doučovanie, opakovali sme si to spolu. Z pohľadu učiteľky, ktorá ho doučovala aj z môjho pohľadu bol pripravený. Ak nie na prijatie, tak určite lepšie ako na výsledky ktoré dosiahol. Keď som sa ho opýtala aké úlohy na teste boli, vedel povedať z každého predmetu po jednej. Na ostatné si nespomenul. Ak vynechal niektoré otázky, ako to má vo zvyku, bude mať problém v budúcnosti obstáť aj v iných podstatných testoch. Učiteľky ho považujú za šikovného, často počúvam pochvaly, dobre mu to myslí, je bystrý a rýchlo sa učí. No obávam sa toho, že dobrý mozog mu nebude stačiť na adekvátne zvládanie testov a neskoršieho štúdia. Bojím sa aby sa nediskvalifikoval z niečoho pre svoju nepraktickosť alebo ako to mám nazvať.
@luludia aj to sa da zvladnut, to je to co som ti pisala, nech si odskrtava priamo v teste, sustredi sa na riadok po riadku.. robi bokom zoznam.. mne to pomaha...
to je to co spominala aj katarinamarkova , nepozornost, hlava kade tade...ked ma dojem ze vsetko spravil, POMALY precitat zadania, to je narychlo citanim, ked preskakujes slova, citas len zaciatok a koniec slova...
ako s tym kelimkom, nedoniesol kelimok, tak pekne skor do skoly, nech ho vezme, donesie do auta a az tak moze normalne do skoly... pripadne ak ides po neho, tak ho obratit na pate nech pon ide...
hehe poznam takych dospelych, 100% z nich ma pred menom aj za menom asi 10 titulov 🙂
@luludia Podľa mňa to nie je porucha, skrátka sa sústredí na pre neho podstatnejšie veci a jednoduché zabudne. Mám podobného manžela. 😀
Ale ja by som navštívila psychologičku, napr. aj v škole, pre istotu.