Vymeškané hodiny a úlohy, ospravedlnenky

13. mar 2023

Prosím vás poraďte mi, ako a kedy dobiehate vymeškané učivo. Dieťa mi často vymeškáva školu pre chorobu. Je už na druhom stupni a máme dosť problém sa dostať k učivu a úlohám. Ak napíšem konkrétnemu vyučujúcemu, odkáže ma na spolužiakov. Tí skoro nikdy neodpíšu a v škole to potom považujú za výhovorku. A celkovo toto vypisovanie a doprosovanie mi nie je príjemné. Keď si predstavím koľko majú žiakov a nie iba nás. Samozrejme sa to odráža na známkach. Uz som z toho zúfalá, ide aj o to, ze doma je iba vtedy, keď nemôže byť v škole, takže sa nie vždy zvládne učiť. Veľmi málo učiteľov zadáva úlohy a učivo na edupage.

Školský poriadok uvádza nad 100 hodín atď. Ale má spolužiakov, ktorí vymeškávajú tiež a im nič triedna nevykrikuje, iba nám. Je z toho v strese a snaha o komunikáciu s tr.uč. dopadla mizerne. Celkovo tá komunikácia viazne. Napriek mojej maximálnej snahe komunikovať slušne, každú prosbu, požiadavku, námietku berú ako útok na svoju osobu.

Akoby toho nebolo dosť, sestrička a doktorka nám nechce dávať ospravedlnenky. Oháňa sa nejakým zákonom, ktorý ale odporuje školskému poriadku. Už mám normálne stres si vôbec po ospravedlnenku ísť, lebo vždy dostanem prednášku, že som ju mala napísať sama. Ja ako rodič vraj na to nárok mám. Škola mi ale uzná 5 dní. A takto sa to ťahá už niekoľko rokov. Prosím vás máte nejaké rady, ako to zvládate mamičky, čo máte chorľavé deti. Ďakujem.

autor
13. mar 2023

Tr.uč. vykrikuje pred triedou, že bude mať komisionálky. A z toho je v strese. Deti sa potom samozrejme pridajú. Ťažko to znáša.

abbey1
13. mar 2023

Hlavne si to ty utrieď v hlave. V kľude si sadni k školskému poriadku, pozri záväzné info z ministerstva školstva. Rodič môže ospravedlniť žiaka na 5 dní, víkend sa do toho nepočíta. Takto ho môžeš ospravedlniť počas školského roka opakovane. Ak by s tým škola mala problém, obrátiť sa treba na jej zriaďovateľa a školskú inšpekciu. Čo sa týkal učiva, ponovom majú učitelia povinnosť chýbajúcemu žiakovi zadať informácie o preberanom učive a domácich úlohách. Doporučujem slušne sa písomne s touto požiadavkou obrátiť na vyučujúcich a ak nepochodíš, tak na vedenie školy.
Na tvojom mieste sa dohodnem s rodičom niektorého spolužiaka a učivo a úlohy si zistím touto cestou. Je to otázka pár minút. Dieťa dávaj do školu až úplne vyliečené. Chýbajúcich 5 dní v škole hravo dobehne cez víkend si dobrať.

autor
13. mar 2023

@abbey1 presne to mi povedala aj doktorka, ze to plati opakovane tych 5 dni, ale triedna mi to neuzna. O tom, ze maju povinnost zadavat ucivo viem, ale nerobia to. Nie som jedina z rodicov, ktora o to slusne ziadala. Vedenie skoly sa zastalo ucitelov. Bohuzial ucivo hravo nedobehne. Vela krat nerozumie a celkovo zanevrela na skolu.
Ano ziskavam ucivo prevazne takymto sposobom, teda od rodicov, ale ak nám nahodou nieco pozabudnu dat, v skole je z toho poznamka alebo patka. Plus slovne urazky od vyucujucich.

januska12323
13. mar 2023

Ako často je chorá? Ak je to povedzme každý druhý týždeň tak sa triednej nečudujem, že sa vyhráža komisionalkami. Keď nepochodis u triednej ani u riaditeľa, škola má svojho zriaďovateľa.

oskorusa
13. mar 2023

Naše deti majú skupinu na úlohy, týždenník je povinný denne poslať do skupiny čo sa preberalo v škole a aké sú úlohy na další deň. Dohodli sme sa tak rodičia, ale riešia si to deti, už do toho nezasahujeme.

zuzulka558
13. mar 2023

A nie je to už obmedzené, nejaký zákon platí od marca ze najviac 60 hodín za celý školský rok od rodiča ale inak od doktora ak je dieťa choré a nenib za školou inak tuším prídeš o prídavky na dieťa,,, moja nebýva chorá ale niečo také je tuším už po novom není som si ista

simca06022011
13. mar 2023

DObre, takze:
1) ty ako matka mas problem komunikovat s ucitelkou
2) ty mas problem dieta doucit ucivo doma
3) dieta ti je chore casto (co je to casto? ostavas doma pre soplik, zakaslanie? ako vazne byva casto chora, preco to neriesi lekar detsky, neposle dieta na vysetrenia, neda riadne ospravedlnenie do skoly???)
4) dieta je viditelne neschopne, si to zariadit v skole, aby si ulohy a ucivo posielali medzi detmi - je dost mozne, ze je aj sikanovane
5) dieta je "napadane" ucitelom pred kolektivom, miesto pomoci

Ja osobne
1) riesim zdravotny stav dietata, doma ostane len ak naozaj "umiera". AK je za chorobnostou aj psychika, ze je zly kolektiv, co urcite je... snazim sa to vyskumat. NEma v triede kamaratov na druhom stupni je dost alarmujuce. Ak lekar neda vysetrenia, nepomaha, komplikuje situaciu, tym zema problem orazit jeden poondiaty papier, aby bol v skole klud, vymenim lekara. Druhostupniari nezvyknu byt stale chori, aspon podla mna teda.

2) riesim v triede to preco nie su schopni dat dietatu ucivo a ulohy, kde je problem. KEd viditelne kolektiv to nedava. Triedna nepomoze (u nas je na to skupina, je tam aj ucitelka a deti si to napisu vsetko), oslovujem riaditelku, ze proste ta trieda nie je ok. Nejde to. Prelozim dieta inam.

3) zacnem sa s dietatom ucit ja doma. Inak to nejde, nerozumie, vysvetlim, kopec predmetov druhy stupen je online na youtube. Aj my sa s tym trapime. A ucim dceru vsetko comu na vyberovej skole nerozumie, lebo niektore ucitelky, netrapi ze detom to nevysvetlia, priemery s pisomiek su 2,7-3 na triedu. Cize aj ked nechyba, z tej skoly nic nema. Ucitelka ma prednasky o dolezitosti jej predmetu, neschopnosti deti, drzosti, pol hodinu hulaka na nich.. a ucit nestiha. Chudiatko ucitelka. CIze to ze deita nerozumie, nevie to samo, je ok, chora je = je to na tebe.

simca06022011
13. mar 2023

* opravuje sa, tam som myslela, ze dcera *ostava doma...* nie ty.

katulienkax
13. mar 2023

tiez bod 1 by som riesila tak,ze pokial dieta vladze dat do skoly, nech kludne nakazi dalsiu cast triedy ked to tak triedna chce nech kludne aj ona doma lezi chora

simca06022011
13. mar 2023

@katulienkax k tomu poviem tolko, az tak tragicky by som to nebrala, vzdy to tak bolo, nikdy doma deti neostavali s kazdym kychnutim, taketo velke uz vobec nie. A ani teraz to tak nie je, bezne dcera pride a ked sa rozpravame zistim, ze v skole kamosky okolo soplave, ukaslane... proste je take pocasie. Naozaj je dolezite s cim ostava doma. Jedna vec je riadne zapaly, kasle, teploty, a druha ze si 2x denne vyfuka nos. To by sme niektori cely rok v skole neboli alebo v praci. Cez kovid sa trosku opatrne k tomu pristupovalo, ale aj to uz je prec. KEd tak vraj si davaju ruska v triede, prechladnuti...
A naozaj ked ide o vaznu vec...

maciatkolulu
13. mar 2023

Mne sa to nejako nezdá..
Véd keď je tak vážne a často choré, že toľko vymeskava, tak ste snáď u Dr? Keď stenu Dr tak automaticky dá ospravedlnenku. Ja mam pocit, že rodičia si počas korony zvykli, dám do školy ako sa mi chce, nechce. 5 dní je vlastne celý školský týždeň. Ak ti neakceptuje tvoju ospravedlnenku asi vynecháva naozaj často a ak ti odmieta dat doktorka, tak to asi nie je také vážne, takže najprv by som sa zamyslela nad týmto. A domáce úlohy, nejako sa mi nechce veriť, že keď prídeš do školy napríklad po úlohy, že ti ich nikto nedá. Jedna sa o druhý stupeň, to by si malo vedieť od komunikovať aj dieťa samé väčšina má telefóny, spolužiakov to tvoje dieťa nemá žiadnych kamarátov v triede?
@katulienkax nuž u nás bolo jasné povedané, že deti so soplom a slabým kašľom patria do triedy. A nemajú ostávať doma. Môžeme ostať Max 3 dní doma bez Dr a úlohy musia byť skopírovanie. Poslané učiteľovi ešte v ten den. Pokiaľ dieťa nie je schopné robiť úlohy, potrebuje Papier od Dr. Ono s takýmto prístupom ta korona ani nevadila, ved kto by chodil vlastne do školy?

simca06022011
13. mar 2023

@maciatkolulu u nas to bol tiez problem, su tu o tom aj ine temy uz, ked naozaj tie deti si ulohy nedavaju. Nedaju. Neposunu. Naschval niektore veci ani nepovedia (mne dcera z cista jasna prisla napr. na pisomku, z uciva ktore ani nvedela ze sa bralo). Naozaj sa to muselo riesit, na rodicku sa ukazalo, ze je viac takych rodicov. Prvy stupen to bolo ok, jeden ucitel, prisli sme, alebo poslala, vsetko co robili, zobrala som knihy, materialy.. druhy stupen sa uz neda. Ak to nepisu do edupage, nik nebud e10 ucitelov obiehat... ja si myslim, ze tam budu problemy v kolektive, ako aj u nas boli a nasli sa, a nemale. Lebo kamosky si predsa medzi sebou ulohy poslu...

sashabb
13. mar 2023

@maciatkolulu Dr. nedávajú automaticky ospravedlnenku. Nám konkrétne vždy povedia, aby sme my (rodičia) si tú ospravedlnenku napísali. Pritom je tak jednoduché otvoriť index a bachnúť razítko. No jednoducho nie, odmietajú to.
Aj som rozmýšľala, že sa tu na to spýtam, či je to bežné, a teda podľa reakcií je to zrejme aj inde, nie len u nás.

zuzanaete
13. mar 2023

@sashabb Aj nasa doktorka da peciatku, ak je dieta dlhsie chore ako tych 5 dni. Inac nie, aj ked je pocas tych 5 dni u nej na vysetreni. Argument je, ze ina ma liecit a nie peciatkovat. Do 5 dni moze ospravedlnit rodic a skola to ma akceptovat.

simca06022011
13. mar 2023

@sashabb no u nas tiez skusala lekarka, ja som proste bachla papier na stol, a dala si tam sestre tu peciatku dat. Proste nezaujem. Uz to ze vysetruje mi dieta cez telefon je dost... :D rano pridem pred skolou a dam si to orazit. ruka jej neodpadne, pisat nic nemusi, ak nechce, vacsinou mi to ale napise od - do a aj bez TV. Ja si napisem aj sama. A mam. za den dva, predlzeny vikend som neriesila,ale ked riadne chybala tyzden a opakovane, isla som si to vypytat. Argumenty su kadejake, ale keby som tam s dcerou v ambulacii bola a nesamoliecila ju, tak ako sa to vzdy robilo, tak jej zaberiem viac casu ako je jeden stempel :D
Len tu je CASTO chore dieta, to jednoznacne ma liecit lekar.. nie je toze 2x za pol rok mi ochorie dcera..

vulka
13. mar 2023

No bohužiaľ, neprítomnosť v škole sa skutočne odrazí na úrovni vedomostí. Nie je to sranda dobiehať doma to, čo prebrali v škole a plus ešte robiť domáce úlohy. Keď ale ma decko taký zlý zdravotný stav, tak by som riešila individuálny učebný plán.
A máš pravdu, že v dnešnej dome je veeeľký problém dostať sa k úlohám. V minulosti to bolo iné. jednoduchšie, lebo zodpovednosť všetkých aj ochota boli na vyššej úrovni.

maciatkolulu
13. mar 2023

@sashabb tak keď 5 dní môže dať rodič, tak prečo by mali? Ale ak je dieťa doma reálne často je to zvláštne, že by Dr nedal, či? Véd to musí klar oči učiteľom. Najmä pri móde slovenských rodičov behať po dovolenkách cez školský rok.

benit
13. mar 2023

Ja mam v triede tiez dieta, ktore je 2 dni v skole 3 tyzdne doma. Mamicka ospravedlnuje typom: volala som pani doktorke a povadala, ze este tyzden a este tyzden. Dieta prislo bez uloh, nepripravene hoci ulohy su na edu.
Az ked sme mamicke vysvetlili komisionalky odrazu dieta zazracne nechorlavie.
Je rozdiel chore a chore dieta, komunikujuci rodic a komunikujuci rodic a na konci podstatna vec, ze ci dieta pride do skoly pripravene alebo nie.

autor
13. mar 2023

Ahojte, ďakujem vám všetkým za vaše reakcie. Dieťa mi máva migrény, po doktoroch beháme a práve aj to dopomáha k vymeškaným hodinám. Ale zatiaľ sa nič nezistilo. Je v piatom ročníku. Príliš malá na to, aby bola doma iba tak, sama od seba. Pokiaľ je doma a celý deň zvracia a leží, nemá kedy si tie úlohy do druhého dňa dorobiť. Keďže na druhý deň stúpa do školy, aby viacej nevymeškávala.A to bežne dostane písomku ani nevieme veľa krát z čoho. Nenechávam ju doma len tak, z rozmaru. Aj učitelia aj doktorka vedia, aká je situácia. Riešenie som hľadala aj prostredníctvom komunikácie s učiteľmi, ale stále tie úlohy a učivo zháňam a ľudí to už pravdepodobne otravuje. Proste nezadávajú na edupage skoro nič, iba známky. A logicky sa to všetko kopí. Z toho návalu povinností máva ďalší stres a zase migrény. Potom nemá ochotu na úlohách pracovať. Samozrejme sa snažím, aby všetko dobrala a chodila do školy pripravená. Ale spolužiaci sú k dispozícií len keď sa chcú hrať hry. Inak jej nikto neodpisuje. Máme aj rodičovskú skupinu, ale tá už ide do zániku. Tam tiež málokedy ženy odpíšu. Ráno vstane a buď vládze alebo nevládze. Preto toľko vymeškaných hodín. Ja už som zvažovala aj individuálny študijný plán, ale pracujem na zmeny. A s tým častým vymeškavaním ide dolu vodou nielen prospech, ale aj návyky. A áno pokazilo sa to aj koronou, keď bola aj zdravá, ale veľa krát v karanténe.
A do toho, keď ma vidí sestrička medzi dverami, už prevracia očami. Tých 5 dní mi škola uzná na celý polrok, viac nie. Vzhľadom k situácii je to pre nás málo. Školu zmeniť nemôžme, ale doktorku áno, takže som sa rozhodla ísť týmto smerom. Ďakujem vám všetkým za váš čas 🙂

nikaeli
13. mar 2023

Keď sme my boli školopovinné deti a boli sme chorí, odkiaľ sme mali úlohy? navzájom sme si ich nosili, požičiavali si zošity a prepisovali poznámky. Prečo tak nerobia aj naše deti? prečo ich k tomu nevedieme, ale čakáme, že im niekto všetko prinesie pod nos? učitelka cez edupage? spolužiak cez messenger? očakávaš, že sa nájde niekto ochotný - tvoje dieťa posiela chorým spolužiakom úlohy? moja dcéra má napr.so spolužiakmi skupinu na messengeri a cez ňu si navzájom pomáhajú, fotia poznámky, radia pri domácich úlohách, pripomínajú si termín písomky, či odovzdanie projektu.. nie je povinnosťou učiteľa posielať poznámky, zadávať úlohy na edupage, ani informovať žiakov, že zajtra bude písomka. Poniektorí to robia, lebo chcú. Ale povinné to nie je.

simca06022011
13. mar 2023

Ja by som zvažovala psychológa. Toto môže mať zo stresu a cele behanie po dr zbytocne tym padom, susediadcérja toto mala zo sikany, skolu znenili az ked zacala odpadavat. Hlavne ak vylúčili choroby.
A určite ak den chyba, na druhý deň nemôže byť tak mimo učiva ako opisujes. A keď hrozia komisionalksmi, tak to budu dní veľmi často asi...
vidím aj u nás od septembra, že sa zmenilo vela, keď sme sa ozvali, len samé deti musia byť aktívne. 5tacka nie je ziadne malé dieťa, čiže si to musi sama zohnať. Mňa ako rodica by to tiež otravovalo hľadať dcére v knihách co robili a posielať iným rodičom. To tak prvakom, druhakom... A keď sú na figu kolektív a ešte aj učitelia, nevuem aký problém je školu zmeniť.

sashabb
13. mar 2023

@maciatkolulu tak neviem, ja to beriem ešte asi rovnako ako to bola za našich školských čias. Vždy ako sme boli u lekára, aj keď len preventívka, vždy dali razítko. Jednoducho som u lekára, tak ospravedlní ten čas lekár, má to zaznačené v karte, že tam reálne to dieťa bolo. Teraz sa to už ale nenosí, ospravedlnenky má písať rodič. Asi by minuli moc razítkovej farby 🙄

autor
13. mar 2023

@nikaeli áno, moje dieťa posiela spolužiakom úlohy. Áno nosili sme si aj my kedysi navzájom úlohy, keď nás poslala učiteľka. Keď ti niekto požičal vypracovaný zošit, v podstate si to tiež dostala rovno pod nos a nič si preto neurobila. A to ani nehovorím, že sme nebývali skoro vôbec chorí. Ale teraz sa deti skoro vôbec nebavia, len sa urážajú a ponižujú navzájom. A tiež keď som išla v učebnici od prvej strany po poslednú, vedela som vždy, koľko sa musím doučiť, dnes majú po tri zošity z každého predmetu a skáču v nich tak, že nikdy nevieš, čo práve preberali a zošity na konci roka ostávajú poloprázdne.

rebellefleur
13. mar 2023

Ja ta plne chapem. Starsi syn je presne to iste, vela vymeskava.. kym nechytil kovid, nikdy nemal problem s bruchom. Chytil kovid a ten sa mu prejavil prave strasnou bolestou brucha, ziadne ine priznaky nemal a odvtedy? Pravidelne ho bolieva brucho, vidiet na nom,ze mu je ozaj zle, ma porobenu preventivku, gastrovysetrenia, vsetky vysledky ma v poriadku, problemy pretrvavaju. Vela vymeskava. Ulohy? V triede sa uz rok skupinkuju a pokial su chori jeho kamarati, info o ucive nema.. na edupage je len zlomok uciva. Takisto sa to odzrkadluje na jeho znamkach a tiez neviem co robit.. vysetrenia ma v poriadku,co dalej, nik mi nepovedal. Skupinkovanie deti a neposielanie uloh som takisto riesila v skole, odpoved: nikto si tam skupinkovanie nevsimol.. pri tejto odpovedi som nevedela ci sa 😁 alebo 😭. Synovi som povedala,ze viem,ze robi max co sa da a svet nestoji na 1tkach.

autor
13. mar 2023

@simca06022011 Bežne sa stane, že napríklad v pondelok majú matiku a nie je v škole a v utorok písomku. Alebo aj zo Sjl to isté. Mali by byť už samostatnejší, veď aj my sme boli. Ale to by moja prepadla asi, keby som sa s ňou neučila. Bývame na dedine a dochádzať do druhej školy je ďaleko. No budem to musieť nejako vyriešiť, myslím že za tým bude nejaký väčší problém. Skúsime ešte toho psychológa ale to musím zmeniť najprv doktorku.

mariska1989
13. mar 2023

A zvracanie si aj pri dcére videla ? Alebo ti to len povie že zvracia . Možno by som riešila psychológa že či si to dcéra už nevyvoláva tým stresom .a teda na to že má 10/11 rokov a má už migrény mi príde skoro takže buď si dcéra vymýšľa alebo by som vyriešila napraviť krčné stavce .a keď dcéru bolí hlava prečo nezajdeš s ňou k doktorke potom že sestrička točí oči keď často chodíš ty pre ospravedlnenku čo si majú už myslieť. Stáva sa že už zo školy volajú aj k doktorom ako to je keď sa im to nezdá .u nás som počula že na jednu rodinu poslali sociálku lebo dcéra veľa chýba a hlavne keď vie že sú písomky

nikaeli
13. mar 2023

super, ak teda tvoje dieťa posiela úlohy iným, nemá v triede žiadnu kamarátku, ktorá jej to oplatí? nevie sa dohodnúť s nikým z triedy?

abbey1
13. mar 2023

Škola si nemôže sama upraviť, že bude akceptovať len 5 vyučovacích dní za polrok. Určite by som riešila v škole komunikáciu s učiteľmi, aby to prebrané učivo zadávali na edupage. Na druhú stranu, drvivá väčšina ide presne podľa učebnice, čiže si viete sadnúť a to učivo si s dcérou prejsť spoločne. 5. ročník nie je vysoká škola. Internet je plný videí, ak jej s niečím nevieš poradiť.
Ako časté je to chýbanie? Musíš to riešiť komplexne. Lekár skutočne nemá dôvod dávať pečiatku, keď sú pravidlá nastavené inak. Ani zmenou lekára nič nevyriešiš. Tak či onak vymešká, úlohy nedostanete, problémy v škole budú ďalej.
Jedine asertivne riešiť v škole a hľadať i zdravotnú pomoc pre dcéru. Ak sa vylúčia fyzické príčiny, ries psychiku. Možno by naozaj potrebovala zmenu lekára, školy, kolektívu. To vyzerá na komplexný problém a začarovaný kruh.
Držím päste.

taminka1986
13. mar 2023

Triedna ucka je maly pan. Daj to vyssie ked u triednej osprav.neprejdu. Triedne mi pridu ako upratovacky,riaditelky zemegule 😀

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz