Vreckové pre piataka

sintra
21. jún 2017

Len tak pre zaujimavost. Syn bude od septembra piatak, zo/do skoly bude chodit sam a dohodli sme sa, ze zacne dostavat vreckove. Pravdupovediac este som sa nerozhodla, kolko a v akej frekvencii. Kolko dostavaju vase deti v tomto veku? Davate im tyzdenne alebo mesacne?
Dakujem za nazory

svetlana35
21. jún 2017

@sintra moj konci deviatku a nedostava nic. Dostaval,ale zacal minat na cigarety tak som to zatrhla. Ak chce ist s kamosmi na kebab alebo hot dog tak si vypyta a dostane, inak nic.

dominika6
21. jún 2017

@sintra nedávam nič..má kde spať,má čo jesť,má si čo obliecť..ked má sviatok,kúpi sa čo chce..ked potrebuje v priebehu roka dá sa..a čo dostanú peniaze na sviatky od starých rodičov si odkladajú do pokladničky..ale nemajú odvahu to minúť len tak..

sardinka336
21. jún 2017

@dominika6 suhlas...

Tiez nedavam ziadne pravidelne vreckové, max. 2 eurá občas dam s tým, ze z toho si moze kupit zmrzku ked ide z kružka, zo školy teraz v lete prečo nie...Syn bude tiez piatak, desiatu má, obedy, mobil keby niečo. Nič kupovat nepotrebuje a nosit nejake väčšie sumy penazi (pre mna je aj 5 - 10 eur ,,väčšia suma,, pre dieta) no načo? A aby mu to niekde ukradli alebo to niekde stratil? Učime deti nakupovat v obchode, pozerat na ceny ale zase nekupovat ,,šunty,, a premyšlat kym minieme. Decká si šetria peniaze čo dostanu od starých rodičov k sviatkom, čo ma syn vyšibane...
Ja ked vidim na ihrisku tých ledva 13 ročných s cigou v hube tak hned ma napadne ze od kial na to má...no z vreckoveho...Ja som detom povedala, ked chceš tak fajči, ale za svoje peniaze, za moje nie. Našťastie sa ,,nechytili,, zatial...klop, klop...ale u nas nikto nefajčí tazke verim, ze aj ked skusia tak sa toho nechytia. Peniaze do luftu vyhodene resp. ,,vyfukane,, a to doslova...

dominika6
21. jún 2017

@sardinka336
jasné..ono ja pôsobím ako despota,ale viem že to má zmysel a vidím výsledok..
peniaze majú jedine ak idú na školský výlet 10,- a to si aj donesú nazad domov,lebo samé povedia,,mami neminula som nič,jedenia som mala dosť,mali tam len také somariny,suneníry predražené 😀..,radšej ti ich vrátim,,
,,ja hovorím odlož si,pôjdeme niekam spolu,kúpiš si čo chceš..
a naozaj to funguje,...mne ušetria nervy a oni majú pocit že vyhrali 🙂

dorottka
21. jún 2017

Nikdy v zivote som nedostavala vreckove a chybalo mi to az trochu ku koncu strednej skoly. Na druhej strane ma to motivovalo brigadovat a neminat na kraviny a teraz nemusim plakat v druhej teme, ze som zvyknuta na nadstandard a po rozvode ho nemam 🙄
Ale k veci - vreckove mu netreba, na co, na rozbijanie v bufetoch a automatoch na sladkosti? Isto dostava nieco na Vianoce a sviatky, tak nech skusi gazdovat s tym, pripadne ak mu chces davat, tak za dake vacsie zasluhy - napriklad ti pomoze urobit megavelke upratovanie. Ale aj tam by som dala len symbolicky, pretoze ani ty za upratovanie nic nedostanes.

dorottka
21. jún 2017

@dominika6 presne aj u nas tak bolo, vreckove na vylety som dostala, ale s tym, ze idealne nech aj donesiem nazad vacsinu :D Bola to dobra vychova, vidim to teraz, strasne vela usetrim, mne dako nakupovanie somarin vobec radost neurobi, to je taka marketingova masaz, ze clovek sa ma odmenovat nakupmi 'drobnosti pre radost' a podobne. Nehovorim, ze sa nestane, ale ved to hrozne vidno, ked je hociaka akcia - kazdemu vsetko treba, suveniry, langos v kazdom stanku, k tomu balon a blikajuce, hukajuce srandy pre deti, no a potom nadavanie na forach, ze ako sa tu neda vyzit 🙂
No ale mimo temy som, ospravedlnujem sa.

pininka
21. jún 2017

Ani ja som nikdy nedostavala vreckove a veruze lutujem,pretoze ma to vobec nenaucilo narabat s peniazmi. Dodnes mam problem si to zadelit tak,aby bolo dobre a kedze si to priznam, kasu u nas doma drzi moj muz,ktory je nastastie pravy opak. Nikdy sa nam nestalo ze sme mesacne nevysli a kupujeme normalne veci,aj detom, ziadne skrblenie. Nase deti su zatial mensie, ale peniaze co dostanu,maju odlozene kazdy v svojej penazenke a nevyberaju na somariny nikdy. Ked chcel syn notebook,sme mu povedali kolko to stoji a on si stale prerataval kedy bude mat dost. Ja si myslim,ze deti pokial to nezacnu zneuzivat by od urciteho veku mali dostavat vreckove. A davat im ho budem raz za mesiac,aby si zvykli, ze ked si to minu za dva dni, tak cely mesiac musia cakat. Deti v jeho veku podla mna viac ako 5 eur nepotrebuju ked ma vsetko ostatne co treba, teda nekupuje si napr listok na vlak. Ak uvidim ze su zodpovedni, mozem pridat, ale nie o vela.

dorottka
21. jún 2017

@pininka jj ked uz, tak fakt tych 5e max. A myslis, ze to ta nenaucilo gazdovat, ze si nemala vreckove? Ved vreckove deti minaju koniec koncov furt na 'kraviny', aj ked si akoze setria dlho, nemusia z toho platit akoze symbolicke najomne a tak, vtedy by sme sa mohli bavit o hre na gazdovanie. Mna prave nedostavanie vreckoveho naucilo, lebo ak som nieco nestandardne chcela (a to v tej dobe bolo take, ze krajsie tricko), musela som sa vynajst, teda zarobit si, a takto clovek velmi rychlo spozna hodnotu penazi, ked si ich vydrie, az tak lahko ich potom nepusta na kazdu blbost. Peniaze od rodicov su 'len tak', urcite by ma to menej mrzelo. Skor vreckove moze naucit setreniu a trpezlivosti pocas setrenia. Zaujimava debata, aj tvoj nazor, som zvedava, co povedia ostatne baby 🙂

sardinka336
21. jún 2017

@pininka vreckové ta nemusí naučit narabat s peniazmi. Kolko detí ma vreckové a minaju to na somariny...Ja syna, dceru bezne posielam k nam do večierky kupit chleba, alebo ak niečo nemame čo surne potrebujeme a nepojdem koli tomu do nákupáku tak idu oni - tak sa učia nakupovat, vyberat tovar atd. Vreckové ma byt nielen na kraviny, ale aj na male vydavky...napr. zošit, guma...nie preto lebo ja to dietatu nekupim, ale tak sa uči narabat s peniazmi, neminut všetko bez rozmyslu...skratka nestači dat peniaze a nestarat sa....ale davat ulohy, kde sa tie peniaze ,,pouzivaju,,.

butyha
21. jún 2017

Priblizne v tom veku moj syn dostaval vreckove 5€/mesiac, na bezne drobne vydavky. A aj z toho si vacsinu dokazal usetrit a odlozit ;)
Ak si z toho kupil napr. nejake pomocky, danu hodnotu sme mu dali naviac - t.j. tych 5€ mal "sam pre seba".
Samozrejme naviac dostaval hotovost ak niekam cestovali, ak isiel do kina,...

Myslim ze vreckove, prip. samostatne male nakupy, daju dietatu zakladnu prestavu o hodnote penazi a umoznia mu byt trochu viac samostatnejsim.
Takze za mna vreckove ano, tych 5€/mesiac sa mi zda vhodnych.

pininka
21. jún 2017

@sardinka336
@dorottka v dobe ked som bola ja mala,by mato bolo naucilo,ved co bolo vtedy v obchodoch😀. Aj ja som skor zacala brigadovat a zarobila som si pekne peniazky, ale vzdy do dalsej vyplaty som uz len haliere pocitala. A pritom som si skoro nikdy nic nekupila pre seba.

sardinka336
21. jún 2017

@pininka je to možné, ale netreba sa vyhovarat na vychovu, na dobu, na režim, na karmu, na mamu.....si uz dospelá, ako myslím to v dobrom.
Všetko sme si na školách zrušili, ved načo predmety ako ,,vychova k manzelstvu a rodičovstvu,,? riešme antikoncepciu a LGBTI. na svoje povolanie sa ludia pripravuju roky študiom, praxou a neviem ako....a na to zivotné poslanie byt partnerom, rodičom to si myslia ze im ,,spadne z neba,,. Samozrejme myslím to všeobecne, tak to je ...
Tak si začnem robit ,,obalky,, ...toto je moj prijem a toto je najomne - šup do obalky, toto je ,,obalka mobil,, šup tam sumu kolko davam, toto je obalka neviem obedy pre deti - šup tam suma....a čo mi ostane s tým musim vyzit do dalšej vyplaty.
Sposobov ako sa finančne ,,zregenerovat,, je x...treba si najst ten svoj. Ja mam takyto - najprv poplatit všetky povinne polozky. Nekupovat kraviny...nepotrebujeme stikisov, hrnček Mája ani nič take...samozrejme dame si občas kofolu alebo nanuk, ved to k letu patri. Doma varime! Nevyjeda sa tak chladnička, detom robim desiate - nepotrebuju na bufet. Oblečenie? Topanky vzdy nove, kvalitne. Včera som bola v Textilhouse...nove trička pre dceru za 2 eura jedno...o rok o dva jej to bude male, na sezonu jej par kuskov staci, nejake šaty, kratase a kratka letna sezona je vybavena. Trička po 15 eur nekupujem. Ale mna to baví....ako ten z tej reklamy...ja mam az v krvi adrenalin ked dobre nakupim. 😀

kammik
21. jún 2017

nemám s tým ešte osobné skúsenosti ale piatačikovi by som dávala mesačne, on ešte nepotrebuje toľko peňazí a dávala by som mu nejakých 5-10€ to už si potom ty sama podľa vaších možností rozhodni. keď bude dostávať iba mesačne tak sa bude musieť naučiť s tými peniazmi hospodáriť, čiže ich neminie hneď za deň alebo za dva lebo o týždeň dostane ďalšie ale bude si musieť rozmyslieť čo si kúpi keďže ďalšie dostane za mesiac. alebo mu môžeš navrhnúť aby si ich šetril 🙂

m.i.r.i
21. jún 2017

ja som tiez za to, aby dostaval..neviem presne este posudit sumu ale tych 5 eur sa mi zda celkom adekvatne..ja som za ucenie deti hospodarit a tiez celkovo financnej gramotnosti...je to aj o vysvetleni, o nazornych ukazkach, nielen o tom vreckovom...my mame 7 rocneho, vreckove mu este nedavam, ale pravdepodobne zacnem niekde na eure za mesiac...nejde o tie peniaze, ale o to, aby deti chapali princip, ze ked nieco dostanem- neskor zarobim- tak je na mne ako s tym budem zaobchadzat..ci to miniem v bufete alebo si kupim stikeez, alebo si odlozim a babka k babce...o nejaky cas si mozem kupit nieco vacsie..my to uz teraz synovi v tomto smere vysvetlujeme..
Ja som kedysi dostavala 20 korun na mesiac...za 15 korun sa dali kupit na strelnici nalepky smolkov s pismenkami, za 2 koruny sa povozit na retiazkovej, za 20 halierov kupit sumienky a za korunu zuvacku Pedro..ale ja som si odkladala..vzdy som to v sebe mala, ze si odlozim..a dam si na vkladnu knizku alebo si kupim nieco velke...podarilo sa mi nasetrit cez 800 korun za par rokov...a to vreckove a ked som dostala 20 korun za same jednotky na vysvedcku od svojho dedka..moja sestra dostavala to iste a do tyzdna to nemala...nasi nas ucili tomu istemu, ale aj tak si to do zivota kazda niesla inak..ja zodpovednost, ona - ved nejako bude...urcite vreckove same o sebe nezarucuje ze bude clovek vediet hospodarit, ale moze to dat urcity zaklad pri spravnom smerovani
My sme uz presli aj na to, ze nie je vsetko samozrejmost..samozrejme nenecham dieta trpiet hladom a bude osatene a vzdy mu dam na veci do skoly ci skolsky vylet sama peniaze..ale su uz veci nadstandard o ktore sa bud musi zasluzit alebo si na ne setrit...kym ked mal 3 roky tak sa kupovalo ako samozrejmost vsetko, odrazadlo, bicykel, knihy atd...teraz dostal bicykel na narodeniny...knihy na Vianoce, pripadne si kupi z vlastneho-- pricom knihy a citanie velmi podporujeme, ale on by z Phanta Rei vykupil vsetko...hracky sa nekupuju skoro vobec, kupi mu dedko alebo si plati z vlastnych..tiez si uz 2x rozmysli ci da za hot wheels drahu s ktorou sa hra 5 minut nejakych 20 eur ked to ma dat z vlastnych..a tak to bude uz aj do buducna...ano, na vylet ta berieme, ale nekupujeme tam nic...super je uz to, ze ides na vylet, nie ze budeme z kazdeho nosit suveniry na ktore sada prach...zo svojich si teda pekne kupi nejaku magnetku za 2 eura a je vacsinou vybaveny...pytat somariny ho moze na chvilu napadnut ale rychlo skonci...

0silvia0
21. jún 2017

@sintra piatak je už veľký chalan. Ja som deťom od tohoto veku dávala vreckové cca 10 euro mesačne. My fungujeme síce v mestskej časti, ale je to približne ako dedina. Deti sú zvyknuté vybehnúť samé aj v tomto veku s kamarátmi na zmrzlinu napríklad, tak je fajn keď majú svoje peniaze po ruke a nemusia pýtať každý cent od rodičov. Naučia sa, že keď neminú, zostane im a časom si môžu kúpiť niečo väčšie alebo šetriť ďalej. Od istého času obe deti kupovali nám, rodičom z vreckového nejaké drobnosti pod stromček, asi to odpozerali od spolužiakov. Takže za mňa vreckové áno.

saska112
21. jún 2017

Ja 11rocnej dcere nedavam. Ked potrebuje si vypyta a postupne si mina sama co podostava na sviatky, narodeniny a pod. A ked idu na vylet samozrejme a tak jej davame. A zatial sa nestazuje

nerko
21. jún 2017

Ja by som davala 10€/ mesiac. Tiez som dostavala a mna to teda naucilo vela. Ked som nieco chcela, tak som si odlozila a nasetrila na to. Od septembra som si vzdy nejaku ciastku odkladala a kupila za to darceky. Brigadovala som cca od 13 rokov u znamych, tak to nemalo vplyv na to, ze by som nerobila ked som dostavala. Je to celkovo o pristupe a vychove. Brachove deti ak urobia nejaky pruser, tak si to musia zaplatit z vreckoveho, aby pochopili, ze nedostanu vsetko zadara (napr. rozbite okno susedovi, vysoky ucet za mobil atd...) pochvalujem si moznost vreckoveho pokial rodic na to ma, a ked budu moje dievky vacsie, tak tiez dostanu. Dufam ich to nauci rozumne hospodarit.

m.i.r.i
21. jún 2017

@nerko suhlasim...nas 7 rocny tiez napriklad ked stratil klucik od skrinky v skole - a to teda tak, ze nim na snurke krutil a vyhodil a zapadol za tabulu - tak sa prisiel domov, ze si vezme z pokladnicky 4 eura na novy...vedel velmi dobre, ze taketo nebudem platit ja...tiez ked sa napriklad zlosti na tenise a trieska raketou o zem, tak vie, ze novu si plati sam...tiez ho tomu ucime a snazime sa tym aj viest k zodpovednosti..vseobecne si dava na veci velmi dobry pozor..

hettinka
21. jún 2017

@sintra nedostávajú žiadne pravidelne vreckové. Občas im pošlem niečo na účet a v peňaženke majú narodeninové, keď si minú, končia s nákupmi. Platíme im všetko čo im treba do školy, aj do SvP a na výlet in dám 5€. Ale pravidelne mesačne nič.

sintra
autor
21. jún 2017

Dakujem za postrehy, reagujem az teraz lebo cely den mi neslo pridat komentar.

Tiez som tak uvazovala o sume 5 eur mesacne.
Ja sama som vreckove dostavala, na dnesnu dobu smiesnych 20 korun mesacne. Neminala som na blbosti, skor setrila, lebo ine peniaze pomimo som nedostavala a pytat som si nepytala.

vroni
21. jún 2017

Ja davam dcere vreckove uz tri roky (ma 11) a ona poctivo skreckuje. Niekedy z neho kupi darceky (Vianoce, narodeniny), ale to si tiez radsej berie “pozicku“ (zaplatim ja a odratam jej to z buduceho vreckoveho). Peniaze raz obdrzane viac z ruky nepusti. Neviem, po kom to ma, ja nie som ziaden stryko drzgros (aj ked minam len primerane), jej otec o hodnote penazi nema ani potuchy a aj z Billa Gatesa by do roka spravil poberatela socialnej podpory, keby mu spravoval majetok (zato doma vsetko bezi cezo mna. Aj chlapova velmi velkorysa vyplata 😇) Takze vreckove vobec nemusi viest k rozhadzovacnosti.